Followers

29 Jun 2015

Haida Kamaruzaman Collagen Cappucino bertemu Makbed The Journal

(ENtry semalam...
Publish rini.) 


Bersiaran dari Ipad guaaaa....

Oni dan Wawan sudah tition. 
Hari ni banyak pulak tetamu datang rumah. Hihi...seronok main.

Teman sebadak Makbed once upon a time datang ziarah lah siang tadi. Heheeee... 

Alkisahnya, dia ni cam biasa la mai terkejut tergempaq tak habaq. 
Aku kelas plak - sebenaqnya aku lupa aku ada kelas. Sian anak murid aku huwaaa..

"aku dah kt Sri Iskandar ni. Pinjam umah hang sat , nak tumpang si Tweety Bird ni. Merap pulak budak ni nak ikut..." Bebel Haida di hujung talian.

"okeee..mmai la amik kunci umah." Jawabku ringkas. 

"Satgi aku sampai kt opis hang, aku call..."


Hmm....

Setengah jam je, dah sampai. Pompuan ni bawak keta laju. 
Kalu nK tAu, dia ni kira antara penyumbang terbesaq bayaq saman negara. Tatau la lani camana. Tapi zaman mengangkut kopi dulu, sebulan sekali tak kena saman memang bukan Haida la. Hauahuahauahuah..


Dia sampai depan opis dengan terkedek-kedeknya mengambik kunci.

"Aku nak masak ni. Bagi budak-budak makan..." kata Haida. 
"hang nak makan apa? " sambungnya lagi.

"Ala... Tayah masak la. Jom la gi pasar ramadan," aku ni nak mengelak masak je. Malas kot.

Tapi Haida nak masak jugak jadi aku biarkan. 
Lepas habis kelas, aku gi shopping barang sket sebab dia yg nak masak. Tak memasal je dia yg gi cek dapor aku brg pa yg dah habih. 
Siap tolong sapu sampah lagi. 
Hihihihihih...

Sebab tu aku selalu je bagi dia kunci umah. 
Dia rajin.
Tettttt..


Hahahaha.. Mari menggamit kenangan silam. 
Ni gambar 5 tahun lepas ke ?
Wawan takde lagi masa ni. 
Ko nampak betapa montelnya kami berdua??


Seperti biasa, sambil-sambil lepak, walau sekejap aje pon. Kami dok bermuhasabah diri jugak la dua orang. Orang cam kami ni tak buang masa banyak sangat bila sembang. Cakap menda suma macam panah, tepat ke sasaran. 
Dia citer plan dan apa future strategi dia kat aku. 
Pastu, aku plak pas polisi insurans dia yg aku dah upgred sebab lani dia dah makin lawa dan kurus. Maka polisi dia aku naiktarafkan lagi , setaraf dengan kecantikan dan kecomelan dia tu. 

Hahahahahahaha... 

Bukan apa...
Sok dia sakit, yang nak dok tepi teman dia tu aku. 
Bilik nak kasi besaq sket la. Satgi takmuat anak beranak nak berkubang. 

"Hang simpan polisi aku na. Aku pelupa.." Kata Haida, sambil gheyeh.... Mcm dalam gambaq tu.

Aku menurut perintah macam biasa. 




Ni gambar lama lagi.

"Hang ingat dak...  HKCC naik time bulan posa?" Tanyaku ... Mengingatkan kembali kenangan di masa silam. 


"Ingat..." balas Haida.

Tetiba rasa cam kami ni warga emas yang dok dalam rumah orang tua tu. Dok bersandar, berbuat ingat zaman muda2 dulu. 
PAdahal.....~



Tahun 2011 adalah tahun Haida dipenuhi bulu -bulu kekabu. Tahun tu jugak, aku baru bersalinkan Wawan, dan baru sangat jadi agen takaful.  
Klako laaa masa tu.... 
Kerja tak banyak sangat. Kerja melantak aje. 
Maklumlah, seronok jadi surirumah. Sebab selama ni kerja makan gaji, ikut jadual kerja. 
Bila boleh kerja sendiri, masa sendiri.... Tapi banyaknya spend kat memasak je. 

Pagi, pegi pasar.
Masak. 
Tak cukup bahan, curi rumah jiran. Hahahahhaha...
Selalunya, dia la yg tak cukup bahan masak.
 Naik atas.
 Bukak peti ais, rembat. 
Bawang takda, amik aku punya. 
Sebab aku ni rajin membeli barang dapur, tapi tak masak sangat sebab kerja. Dia la surirumah berwawasan. 
Bila dah amik brg aku, Haida akan bagi sikit la hasil masakan dia kat aku. 
Yeyyy....

So, boleh faham tak kenapa saiz kitorang sama?
Sebab makan bawang yang sama. 
Kikikiki...


Haa...  Ni masih montel lagi tapi,semenggah sikit la rupanya. 
Gilo bengkak muka memasing. Entah apasal la..?


Di tahun 2015, kami masing-masing dah buat penstrukturan baru. 
Haida dah mula projek dia memperbesarkan jajahan HKCC dengan projek kolaborasinya. 
Aku plak masih nak jadi agen insuren dan skang tengah sibuk ngan leadership course. 
Tak kira, nak jadi agen insuren jugak!,, hahaha degil. 

Hkcc??

Haaaa..
Ini bulan puasa.
Mana lengkap takde kapucino kesayangan. 
Setakat lani, tak penah gobokku kosong tanpa kopi ungu itu. 
Memang masih terbukti, minum HKCC buat perut lambat lapar. Dan permintaan masih tinggi dari peminat tegarnya. 

Percaya atau tidak, Makbed sudah lama tak beli stok gula. 
Pertama, sebab Makbed memang tak rajin memasak pakai gula. 
Kedua, Makbed tak bancuh air dalam jag sangat. Kalau tetamu datang, diorang memang akan nak minum HKCC je. Sendiri koyak, sendiri bancuh. Sendiri minum. Sendiri basuh cawan. Mudah kan?


Makbed pernah pi umah client Makbed, tengok-tengok ada sekaton HKcC kat umah dia. 
Saje la aku interview pasal kopi yg dia minum tu.
Dia kata, kawan dia rekemenkan sepeket je soh minum. 
Terus jatuh hati..... Beli sekaton trus sebab dia nak berpantang nanti. 

"Tapi, muka Puan ni macam sama je macam dalam testimoni blog Makbed tu...." Kata client aku yg begitu jujur.

"Ohh.. Itu musti pelanduk dua serupa..." Balas aku. Bajet retis. HahahHah.



Moga kopi sedap itu bertahan....


Nah, terima selfie terbaru Founder HKCC dan Kak Long kawasan. 
Lupa pulak nak amik gambaq megatron skali. 


Amik gambo muka je. 
Takdak sape yg cukup mumayyiz untuk ambil gambo full kami. Sedey........ 


Kebetulan je tudung sama kaler. 
Tapi brand tudung tak sama. 




Itu le Tweety Bird yang dimaksudkan tadi. Yang berbaju biru itu.
Abaikan Oni yang beraksi kurang berhemah sket. Apekah la Oni ni...




Selamat Menyelesaikan Puasa. 
Jangn lupa bayar zakat dan selesaikan fidyah ye. 



Jom baca bagaimana HKCC yang sekadar kopi ini boleh memberi manfaat kepada sorang lagi sahabat blog Makbed, yang kendiannya jadi client dan kendianya jadi stokis terbesar Putrajaya dalam personal entry beliau bertajuk "AKU DAN DUIT HKCC'.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram