Followers

30 Jan 2014

UPDATE IRSYAD SOLEH: Soleh Pergi Jua



29 Januari 2014, jam 00:02

Nora reply wasap aku. Cakap ada masalah line. Lambat reply. 
Aku tanya keadaan Soleh. Agak lama juga takde update pasal dia. Aku tau, Soleh masih sama sebab kalau ada perkembangan baik, Nora dah bagitau aku dah. 

"Esok buat." Balas Nora.
"Pukul 9. Cabut tiub." Sambung dia lagi. 

Allahuakbar. 

Memang dah kami jangka. Masanya akan tiba juga. 

"Mak ayah kena ada sekali. So aku tidur sini (ADMC) malam ni. " Gitau Nora lagi dalam wasapnya tu. 

Tengah malam tu, aku menung. Satu je soklan aku tanya Nora. 

"Boleh ke weh? Boleh ke Soleh tu?" 
Siyes...dalam hati aku , aku semacam tau. Tapi, nak jugak dengar kata Nora. Aku rasa Nora pun tau. Kami semua mengharapkan keajaiban berlaku je, di masa-masa macam gini. 

"Deme ada infrorm maybe dia tak tahan. Dan minta keputusan. Nak masuk semula atau tak. Tapi, Soleh tiada perkembangan kata Doc. Walau paru-paru OK. Risau otak bermasalah.

"Then kami sama-sama berkeputusan. Jika berterusan, kami usahakan. Jika betul dia tak mampu , kami redhakan. Kesian dia terseksa lama. Nampak sangat-sangat dia penat. 

"Hari ini mata dia katup terus. Nafas pun makin slow..... Slow... Sloww... "

Gitulah mesej last Nora.
Aku cuma mampu balas OK je. 
Takde kata panjang dah. Sebab aku tau dah Nora, macam aku. Aku macam Nora dari segi kekentalan jiwa.


Sampai pagi, aku berdebar. Aku tido dengan Oni. Takleh tido. 
Duduk depan laptop. Belek semua gambar-gambar lama aku dengan Soleh masa aku melawat dia beberapa kali dulu. Ok, masa ni sebak ye. Dalam hati ni, aku cuma buleh pujuk sendiri je.

"Acik janji selesaikan tugas Acik untuk Ibu Soleh..... Walau susah camana pun. " 


---


Pagi tu, takde news dari Nora. 
Aku tak wasap dia. 
Aku terus bukak FB je. 
Untuk pengetahuan korang, apa-apa update Nora aku baca kat FB. 
Kalau ada menda penting sgt baru Nora update aku pakai wasap. So, special news yg aku tulis dlm blog tu memang aku dpat sendiri dari Nora. 
Nora bukan jenis orang yang mengadu masalah kat sapa pun. Dia memang super human punya makhluk Allah. Payah nak tgk ayaq mata dia weh. 


Terpana melihat paparan ini di Wall nya.




Hati tiada berkata.
Sunyi. 
Kosong. 

Innalillah.

Soleh sudah tiada rupanya. 




Tiada tangisan untuk Soleh.
Syukur. Terlalu lama Soleh menderita. Lama Soleh diuji. 
Dan Allah izinkan kami semua bersamanya.
Sejak dia operate kali pertama, doc cakap dia hampir tiada peluang, Allah panjangkan usianya. Dapat dia tengok adinda-adindanya lahir ke dunia. 
Selepas major operation kali kedua baru-baru ini, Doc kata mungkin tiada peluang. Tipis. Namun, Allah panjangkan usianya juga , dapat aku bertemu Soleh dan pegang tangan dia kuat-kuat. 
Dapat aku cuit-cuit pipinya walau tiada respon. 

Boleh belek-belek suma entry Irsyad Soleh dalam LABEL. 
Klik situ ye. 




Gambar ni diambil pada 27 Feb 2012. 
Masa ni Nora tengah pantang bersalinkan Iffat Yunus. 
Ado awek cun sebelah Soleh. Wahaha.. Oni dengan rambut yg masih panjang. 


Alfatihah buat Muhammad Irsyad Soleh bin Mohd Shah Idham.
Kekuatan kamu dan Ibumu sentiasa menjadi pendorong Acik. 



Kami tahu Soleh lebih gembira di 'sana'. 



Terima kasih banyak pada sahabat-sahabat yang membantu dan memberikan semangat.
Ramai yang prihatin. 
Pada yang menghulurkan bantuan, terima kasih banyak. 
Makbed terima juga pelbagai soalan prihatin dari anda personal. Ada macam-macam menda korang nak tanya kan. Makbed jawab sebaik mungkin. Kalau ada terlebih dan terkurang dalam penyampaian maklumat, aku minta maaf banyak. 
Mujur ada FB. Sebaran maklumat lebih cepat tanpa kos yang tinggi. 
Pun begitu, jangan lupa kirimkan Al-Fatihah buat arwah Soleh. 


Hari ni, 30 Januari 2014.
Tengahari baru wasap Nora semula. 
Nora sihat walafiat. Dia sedang cuba adjust masa dia semula selepas 2 tahun lebih masanya suntuk menjaga Soleh dan menguruskan keluarga. 


Insyaallah Nora akan kembali update blognya nanti. 
Bersabar ye. 


Sentiasa doakan yang baik-baik untuk kawan-kawan kita. 








Untuk tatapan anda yang setia. 
Dengan izin Bondanya, aku paparkan wajahnya buat kali terakhir. 


Bondanya kata, Jangan publish di FB. Dan gambar ni hanya kekal dalam Blog Makbed sahaja. 
So, jangan copy ye.





27 Jan 2014

Aku sampai Mekah dah



HAri ni keluar awal.
Appointment dari pagi.
Pukul 4 dah get ready, nak pecut ke Sungai Petani.
JAm 9 dah sampai Alor Setar  balik.
Hebat tak?

hEHHE..~



Isnin adalah hari deliver HKCC.


Dapat mesej dari sorang customer ni/

"Salam. Makbed, hari ni saya nak beli HKCC boleh ke?"

Aku pun setuju je. Janji nak jumpa kat satu tempat tu, tapi dia kata nantidia confirmkan balik tempatnya.


Dia call balik setengah jam lepas tu.

"Kat mana Makbed?"

"Tesco. "

"Ha... dekat dah tu. Saya kat Mekah ni. MAi la..."

Aku cam blur-blur je.

Apakah dia telah menyebut perkataan MEKAH sebentar tadi?
Sejak bilakah pulak MEKAH berdekatan dengan Tesco?
Apakah ?
APakah yang sedang berlaku.

"Mekah? MEkah kat mana?" tanya aku bodoh-bodoh.

"Laaaaaaaaaaa... Mekah pun taktau ka?"

Ok. Rasa macam tau. TApi, skang taktau dah!~

Orang tu pun bagi la direction ke 'Mekah'.








OK.





Aku dah sampai Mekah dah la tadi. 





Lokasi sebenar: Belakang hotel Grand Alora, sebelah Tesco Mergong. 
HEHEHEHEHE~




25 Jan 2014

Entry tentang diri sendiri selepas beberapa ketika mendiamkan diri. AHAHAHAHA... DIAM LA SANGAT KO NI KAN?


 Today, hari ke-4 saya travel.
Bukan travel saja-saja.
I am on mission.

Misinya bermula sejak lewat malam Selasa 21 Januari 2014.

-Misi menghantar Inche Kitchi ke airport.
-Misi Adik Soleh
-Misi penambahan stok HKCC
-Misi mengambil medical report di hosptal-hospital serata KL
-Misi bertemu prospek
-Misi penghantara polisi
-Misi mengutip wang perlindungan
-Misi makan-makan tak sedar diri
-Misi (nurse) pun tak keje macam aku.



Tu jelah kot misinya.


Tu la tujuannya beli Ochobot tuh. Alhamdulillah, jentera itu perform seiring dengan keperluan tuannya yang lincah lagi kiut ini. *LEMPANG!

Ochobot tu bukan sahaja kenderaan yg boleh bawak aku bekerja, tapi boleh jadi ambulans jugak. AKu rasa nak boh siren lak pasni. Ochobot jugak berbakti sama macam Makbed. Untuk masyarakat. HAHAHAH~ Ada hikmahnya kau warna putih , Ochobot.

KAli ni MAkbed menetap di Aloha Hotel, Lumut.
Hotel baru.
Saja nak test best ke tak.
Lokasinya bebetul depan Bukit Permata. Lokasi strategik untuk travellers macam aku yang asyik lapar sepanjang masa. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH~ Kedai makan banyak gila. Boleh biol tengok.
Nak gi mamak, kena lintas jalan.
MAke sure kalau ko takde insurans, ko lintas jalan bebetul ek. *gurau.


Nanti Makbed buat review hotel.
Stakat la ni, pekerja hotel ni dok pandang je aku. Atas bawah, atas bawah .Ke aku je yg perasan.
Tapi, itulah situasi biasa terjadi . Masuk kali ketiga atau keempat aku masuk hotel yang sama, lama-lama diorang dah ok le tu.

MAybe musykil tengok aku yang dok dalam bilik pastu sekejap-sekejap keluar.
Kejap kuar pakai baju merah. Balik bilik, keluar balik. PAkai baju kaler lain. JAp gi balik pulak, pakai baju lain plak.

Rindu Oni dan Wawan.

2 hari lepas Oni call . Menangis teresak-esak kerana dia mimpikan Ibu dia.

"Oni rindu Ibu. KEnapa Ibu tak balik lagi? Kenapa Ibu work tak bawak Oni..." Gitulah soalannya.


Oni main bedak lagi~


Ada tu sampai tak mampu bercakap sebab she was too busy crying. Situasi macam tu jarang amat berlaku. Tapi, 2 hari lepas adalah tangisan yang paling menyentap jiwa.

Oni dah makin besar dan makin memahami apa yg berlaku di sekelilingnya.

But know this , My Dear Daughter....

Life is not easy at it may seem.
Hidup ini perlu berusaha. Dan dalam usaha, ada sedikit pengorbanan.
Ibu hargai pengorbanan Oni yang terpaksa 'takde Ibu' selama beberapa ketika. Ibu keluar mencari rezeki dan Ibu manfaatkan pengorbanan Oni dan Adik sebaik mungkin.
Tidak sekalipun Ibu membuang masa.
Ibu buat bersungguh-sungguh.

Tangisan Oni kerana mahukan Ibu pastinya berbalas.
Ibu takkan sia-siakan harapan Oni nak Ibu ada dengan Oni.
Sebagaimana Ibu selalu buat, berada ketika di masa-masa susah rakan-rakan Ibu, pada ONi, Ibu akan buat lebih lagi.
But, bersabarlah anak gadis Ibu.
Satu hari nanti, Oni akan faham kenapa Ibu buat semua ni.
Dan satu hari nanti, mungkin Oni juga akan buat apa yang Ibu buat kini.


I am blessed with those people who cares.
Linda dan Alang yang sentiasa ada. Pengganti aku dan Inche Kitchi yang tiada.
Apak memang selalu lah takde.
HAri tu cuti sebulan, sempat la spend time dengan diorang.
Seronottt le mereka itu.


Dok kat Aloha Hotel, sebelah ni ada PASARAYAKU.
Sebelah Pasarayaku ada kedai mainan.
Memang purposely aku duduk situ nak beli hadiah kat anak-anak.

Oni pesan beg roda, kaler pink. OK!
Sedikit mainan untuk Wawan yang tak pernah mintak apa-apa pun.
Seronok membeli untuk mereka. MEsti diorang seronok besok. ~ Ibu balik kerja lama-lama, ada sesuatu untuk mereka.




Tiada yang indah-indah sangat tentang life aku ni.
Nomal life.
Aku juga struggle macam orang lain.
Berusaha menjadi lebih baik dari semalam.
CUba untuk tidak mahu menyusahkan orang lain.
Hidup dengan sentiasa bersyukur dan menginsafi setiap ujian kesenangan atau kesusahan yang Allah bagi adalah KURNIAAN Allah , tanda ingatannya pada aku.
Selagi hayat aku ada, akan ku cuba jadi yang terbaik dalam apa yang aku buat.


Dan, pada teman-teman rapat , kalian lebih mengenali Makbed secara personal.
Hanya yang menggembirakan saja yg aku paparkan.
Yang sedih, takyah la citer.


















UPDATE IRSYAD SOLEH: Life-Support Sudah Tiada.


 Assalamualaikum...

Hi korang. I apologize for the no-updates on the blog. Obviously, you guys nampak camana aku 'terbang-terbang' ke sana kemari seperti pontianak harum sundal malam , demi menjayakan misi kemanusiaan aku nih. 

HAHAHAHA..

Kemanusiaan sangat la kan. 


First thing first. 

Update pasal Soleh. 


22 Januari 2014 iaitunya hari Rabu, aku dah sampai terpacak kat ADMC dalam pukul 10 pagi camtu. 
Ditemani Inche Kitchi, yang bakal terbang semula ke Sabah jam 3 petang hari tu. (PAsni tatau la pulak bila dia nak balik.)

Terus ke wad tempat Iffat berada , ditingkat 3 . Nora , Imdad dan Iffat setia menanti. Tapi, Imdad tidur. JAdi, aku dan Nora terus ke ICU sementara Inche Kitchi duduk wad dengan Iffat. 





 Pada tarikh ini adalah tarikh di mana mesin pernafasan Soleh akan dilepaskan. TApi, masa aku sampai , Doc tak buat apa-apa pun lagi. Kebetulannya, time sampai kat sini, Dr Hari ada. Sementara tunggu dia habihkan keje dia, aku melepak dengan Nora dalam bilik ICU Soleh ni. 
Dari pengamatan aku, sesekali mesin bantuan pernafasannya berbunyi, menandakan SOleh tidak bernafas. Selama 40 minit aku kat sana, ada la 3 atau 4 kali. 

Maknanya, Soleh bernafas agak lemah. 

TApi, bila aku masukkan jari aku dalam gengaman SOleh, sesekali Soleh menggenggam. Kuat la jugak. HEeeee..~


BEerikut adalah ringkasan penerangan Dr. HAri pada Nora dan ketika penerangan Doc aku juga ada sekali dalam bilik penerangan tu. 

SOleh dalam keadaan yg lemah dan berat badan dia turun. MEsin pernafasan perlu dilepaskan sebab nak tengok samada Soleh mampu bernafas sendiri tanpa bantuan mesin atau tidak. 

Berikuta pembedahan membuang tumor yang ada di otak Soleh tempoh hari, bekemungkinan besar tumor itu telah merosakkan satu saraf yang membolehkan SOleh bernafas dengan sendiri. Dalam tekak kita, (sambil Doc tu lukis) , ada injab pernafasan. Injap tu dikawal oleh otak ,membolehkan injap tu terbukak dan tertutup sendiri bila kita bernafas. Bila inhale, injap terbukak. Oksigen masuk ke paru-paru. Bila exhale, injap tertutup. (Cam gitula..lebih kurang) 

Kalau orang sihat, kita tak pernah tau pun adanya injap ni. TApi, bayangkan kalau injap tu takleh berfungsi. Tertutup je? PErkara sekecil injap yang hanya dikawal oleh otak itulah yang membuatkan Soleh terlantar kini. Masa ni aku terpikir, punyala komplikated badan kita ni Allah cipta. Semuanya dikawal diotak. MasyaAllah.... Kecik rasa diri.

Tumor tempoh hari berkemungkinan telah merosakkan saraf yang kawal injap tu, membuatkan Soleh tidak dapat bernafas sendiri. 

Maka.... satu tiub telah dimasukkan melalui tekak, melalui injap tu, membolehkan oksigen masuk apabila SOleh bernafas. Sementelah Soleh baru aje lepas pembedahan, mesin pernafasan diberi untuk bantu SOleh survive. Tapi, tidak boleh bagi lama-lama. KElak, Soleh akann jadi 'malas' nak bernafas sendiri. Adakala, SOleh ni tidur, dan 'terlupa' bernafas. So, ketika itulah mesin pernafasan membantu dia. 

Dan seperkara lagi, kahak yang banyak pun jadi punca lagi susah Soleh nak bernafas. 


Options. 
DIterangkan kepada kami tentang option yang Soleh ada.

1- Mesin pernafasan dilepaskan , tapi kekalkan tiub pernafasan. MAknanya, Soleh WAJIB cuba bernafas sendiri , dan kena inhale udara yang original. Bukan thru mesin lagi.

Risiko: Soleh terlampau lemah. SOleh mungkin tak boleh survive lama untuk bernafas sendiri. 

Atau

Soleh berjaya bernafas. Kemudiannya pihak hospital akan pantau. Dan mungkin akan menyediakan peralatan lain untuk kegunaan SOleh di masa depan khasnya alat bantuan pernafasan untuk kegunaan hariannya. 


2 - Satu tebukan dibuat dibawah injab pernafasannya. Cuma prosedur ni sgt jarang dilakukan ke atas budak kecil seperti Soleh. Dan , untuk long term, sangat tak sesuai. Soleh akan menjalani hidup serba sulit , kerana penjagaannya selepas tu akan jadi lebih susah. Option ni ditolak olah Ayah Soleh. 


3- Sekiranya Soleh gagal bernafas selepas mesin dihentikan, Doc takkan bantu lagi. MAka, bersedialah untuk segala kemungkinan. 



Itulah option yang dijelaskan oleh Dr. HAri pada hari tu. 




Ni Iffat. 
Iffat pulak kena tahan wad sebab ada kahak berlebihan. TApi, kondisinya stabil. Cuba susah makan ubat je.


Soleh pulak, umurnya masih panjang pada hari itu. 
Kondisinya, masih KOMA. 





23 Januari 2014


Pagi-pagi pukul 10 aku sampai. 
Bawak sekali sarapan beserta lunch. 

Bila aku sampai, Izzat dan Imdad ada sekali dalam bilik Iffat. 
Mujurlah bilik tu besar. Selesalah sedikit. 

 
Dapatlah Nora menyelesaikan hak asasi dia. 
Anak 3 orang dalam wad, semua kecik-kecik. Ko ada masa tak nak mandi?
Takde kosentrasi. 
Boleh la aku bermain-main ngan si Gebulat tu. 


Iffat ni tak cam Imdad. 
Soleh pun rajin gak senyum(masa dia sihat sikit dulu)
YAng ini kalu,muka monyok je. 
Jenuh aku beli jiwa dia tau. 
Last skali, enpon aku juga jadi bahan 'rasuah'. Ada lagu-lagu budak kecik suka tu. Oni insisted on installing that apps. 
Oh, membantu juga menenangkan budak yang stress rupanya. HEHEHE.. 

Aku tak jengok SOleh hari tu. 

TApi, malamnya , Nora gtau..


Mesin pernafasan Soleh sudah pun dicabut. 
Dan Soleh stabil , cuma masih lemah. 
Boleh bernafasan sendiri. Tiub masih ada dalam tekak Soleh. Ada jugak bantuan oksigen. 
Kurang respon dari Soleh. 
Tapi, Soleh sudah boleh menerima susu. 
JAdi, Doc skang tengah fokus nak naikkan berat badan Soleh. 



Untuk makluman, Nora perlukan bantuan untuk keperluan Soleh iaitu susunya. 
Pediasure tu harganya agak mahal TApi, susu tu je yang Soleh boleh minum kerana dia underweight. 
Jadi, wang bantuan yang anda kirimkan tu, digunakan untuk beli keperluan Soleh terutama sekali susunya. 






24 Jan 2014

Sebelum balik, aku singgah lagi ADMC. 
Iffat discharge hari ini. 
Aku tolong jagakan anak-anak sementara Nora packing barang. 
Aku tak jengah Soleh pun ari tu. 
Tapi, SOleh stabil. 
Masih sedang memulihkan dirinya. 
PApepun, mata Soleh sudah tertutup rapat. Sebelum ni terbukak aje. 
BAgi aku, itu adalah satu perkara yang bagus. 
Biarlah mata tu tutup, dari terbukak sepanjang masa. Sekurang-kurangnya, Soleh rehat. 



Haa..Mak marah dahh!~

Iffat pulak , udah sihat. 
Terus nak gi jenjalan. 
Dia tau aku nak balik, siap salam Ibu dia. Nak ikut aku balik la plak. HEHEHEH..
Terpaksa susup-sasap aku keluar, menyorok. 
Kang nangeh plak anak orang. Dah le baru baik sakit. 



Itu saja laporan aku. 


Mengikut kata Dr. Hari, tumor Soleh biarpun sudah dibuang, tapi tidak mustahil ianya akan kembali. 
Kerana ianya tumor yang aktif. 
Masih banyak ujian yang menanti Soleh dan pastinya keluarga ini memerlukan kesabaran yang super TINGGI dan TEBAL untuk mengharunginya. 
Sama-samalah kita doakan, moga ada keajaiban dan sinar untuk Soleh. 
Kita semua mahukan yang terbaik buatnya. 
JAngan putus berdoa. 


Soleh masih di ICU Ara Damansara Medical Centre. 
Level 1.
Anda boleh melawat Soleh bila-bila masa.
Just mention 'Irsyad Soleh' 
Itu password pintu ICU. 
Kalau salah sebut, pintu tak bukak. Faham tu?

HEHHE... 



 Makbed kini di Manjung. 
Esok baru pulang ke Kedah. 
Rindu nak peluk Oni dan Wawan.






 Disclaimer: MAkbed bukan doktor. JAdi, segala penjelasan yang diberikan bukan secara klinikal dan tidak spesifik. Aku jelaskan dalam bahasa aku sendiri supaya senang kalian nak faham. KAlau nak detail, kena pegi sepital le tanya. Gambarajah pun takde. Lupa plak aku nak curi gambarajah yang Dr. HAri lukih tu. Ades.. Tak terpikir pulak.




21 Jan 2014

Kehilangan Mengejutkan.


Tengah-tengah siok layan Guess The Emoji, tetiba aku digemparkan dengan berita.....









iPad aku hilang!!!






Kwaa... Kwaa...! Kwaa!!



Al-kisahnya, aku gi makan kat McD Alor Mengkudu semalam. 
GAtal pulak tangan nak bawak henbeg. Selalunya, kalau aku bawak iPad, memang kena bawak henbeg. 
Aku letak henbeg tu tepi aku, atas kerusi. 
Balik tu, tangan aku kiri kanan ada makanan. Tapau. 
Lupa terus kat beg. 

Dah nak sampai umah baru aku ingat beg aku. 
Patah balik gi McD. 
Jumpa Manager dia. 
Alhamdulillah. 
Beg ada.
Bukak tengok dalam - iPad takde!
Sah kena cilok da. 
YAng lain-lain ada.
Paspot, biz kad.. Sampah-sampah dalam tu. 

Mujurlah wallet ngan henpon aku letak dalam poket seluar. 
Jadi, kehilangan paling besar aku adalah iPad aje. 


Benornya, aku memang alergic henbeg. 
Takleh bawak pun sebab aku asyik lupa. 
Wanita lasak, mana pakai henbeg kan???
RIMAS. 

Tu lah jadinya



Pasni, bawak beg galas je. 
Lantakla. Budak U pun, budak U la. Janji hepi. HAHAHAHAH~

Selamat beg hijau iguana tu jumpa balik. 
Panjang umur beg tu. 


So, marilah bekerja keras untuk beli iPhone ye. Tihtihtih~


 Aku sumpah sapa amik iPAd aku tu anak dia ramai. 
Lebih dari 10~
Murah rezeki dia. 

Heeee...


19 Jan 2014

TABIAT BURUK PEREMPUAN YANG WAJAR DIBUANG


Ini bukan rekaan ye. Aku sendiri pun dengan bangganya ada beberapa habit buruk. TApi, meh la kita sama-sama share supaya keburukan ini dapat dihindari dan kita menjadi perempuan yang bersopan-santun serta berbudi bahasa. 


 Kita buat countdown. 
Dari tak berapa nak buruk, kepada yang terburuk. HAHAHA..



11)Tidur dengan mekap

 
 Jangan terpengaruh sangat dengan drama tv. Hatta cerita Tanah Kubur pun, isteri di rumah malam-malam tidur dengan bulu mata palsu, siap maskara! Kena pandai bezakan realiti dan fantasi ye. MAlam-malam, kulit kena dibersihkan. Tak perlu pakai gincu merah menyala. Sat gi tidur buas, pusing sana sini, abeh sarung bantal tu kena kita punya lipstick. Kan susah~




10) Gila Coklat


Memang betul coklat ni pengubat duka. AKu pun sejak sebulan dua ni, asal nak nangeh je, aku bukak peti ais cari coklat. Pegi pasaraya je, berpapan Cadbury aku beli. Better dari ubat penenang kann? TApi, pengambilan coklat berlebihan takkan boleh buat kita ketawa berdekah-dekah sehingga semua masalah tu selesai. KAwal diri anda. Sebab, nanti badan gemuk , masalah lain pulak yang datang. Cuba alihkan perhatian anda dari makan coklat banyak-banyak kepada makan kuaci atau kacang badam. Atau pun, tempoyak. HahHAhaha~





9)Gigit Kuku


 Gigit kuku nampak sangat comel tapi hodoh sebenarnya. INi pun habit aku gak ni. Ntah nape siok sangat sagat kuku aku sendiri kat gigi. Mujurlah kuku aku tak pernah panjang. Pun begitu, tabiat minda di bawah sedar ini selalu berlaku apabila aku bosan dan mengantuk. Iskk~ Nak wat camana? 
Maybe kena sediakan chewing gum atau pun gula-gula kopiko agaknya, kan?




8)Picit jerawat


Hoh... Ini hobi ni. Hobi yang menjadi habit sudahnya. Pantang nampak jerawat, tak sesabo nak tunggu 'masak ranum' sebab nak picit. Padahal, dah tau sangat dah kesudahan picit jerawat tu apa kan? Tabiat memicit jerawat akan meninggalkan kesan parut berpanjangan dan akan mengurangkan seri wajah anda. Dan juga boleh buat jerawat tu merebak. Jadi, jangan la picit ye. 





7)Bersumpah untuk bersenam, lepas tu lupa sumpahan tu.


Nih selalu jadi bila awal tahun. Azam tahun baru, azam bulan baru. Nak bersenam regularly, nak turunkan berat badan. Tapi, sudahnya.. "besok je la senaman". 
Bila datang besoknya..."besok la senaman". 
 GItulah sampai habih tahun. HEhehheheeh~  
Ini pun bad habit juga tau kengkawan. Sila tendang jauh-jauh. 
BAdan yang sihat adalah segalanya. 
HEALTH is WEALTH you knowwwww...




6)Bergossip dan Mengumpat


Oh Oh..~ Ini adalah tabiat yang sangat dilarang. Tapi, orang perempuan ni sangat sukar buang tabiat ni terutamanya bila dia dah bertemu pasangan regunya. Whatever it is, stay away from gossiping ladies. Tak banyak membantu kehidupan anda pun. Kalau kawan anda suka mengumpat, anda buat taktau aje kat dia. Kita pun tak suka orang bercakap tentang kita kan? Jadi, jangan le mengumpat tentang orang.





5)Kongsi Pakaian
 

Perempuan ni memang baik hati. KAlau boleh semua benda dia nak kongsi, termasuk la baju dia. Pantang sangat tengok kawan dia takde baju lawa, dia offer baju dia. Dia pun suka juga offer diri sendiri nak pinjam baju orang. JANGAN JANGAN JANGAN. JAngan amalkan tabiat macam tu. Kalau tak mampu beli, pakai saja apa yang mampu. KOngsi kongsi baju ni bahaya. NAnti kena penyakit kulit pula. 






4)Taip mesej panjang-panjang, lepas tu TAK SEND


Ho Ho Ho...~ 
Ini berlaku ye. Selalunya time marah. Taip mesej macam nak terkeluar segala punat keypad atas tipon tu. MArah benor. Panjang, berkajang-kajang mesejnya. 
PAstu, bila nak send , pikir banyak kali nak tekan ke tak. 
KAlau dia tekan jugak, dah send. Pehtu menyesal. 
Kalau taknak menyesal, dia tak send. Sudahnya, dok dalam draft je mesej tu. 
Ini habit tak baik tau. 
KAlau nak cakap sesuatu, dah alang-alang taip tu, send je la. Penting meluahkan segala apa yang terbuku, supaya tak jadi masalah di kemudian hari. Kalau setakat taip panjang-panjang pehtu tak send, alahaiii.... tak 'catwoman' lah. Cat woman kan kena berani. 







3)Shopping Berlebihan
 

 Orang lelaki sangat tak suka tengok perempuan shopping sampai terlupa balik rumah. PAstu bawak beg berbondong-bondong sampai tak nampak jari-jemari yang runcing tu. Hakikatnya, berbelanja berlebihan ini tidak membawa kebaikan lansung kepada kita melainkan kepuasan yang bersifat sementara. Boleh shopping , tapi tengok masa dan kawallah diri. Allah kan tidak suka kita membazir. 





2)Jatuh cinta pada orang yang salah


Ini adalah tabiat juga kalau dah sampai 5 kali bercinta dalam setahun semuanya salah belaka. Kena tengok betul-betul lepas ni. Dan jangan main tangkap muat je kalau kita taknak orang tu main tangkap muat je perasaan kita di kemudian hari. JAngan ambil remeh soal mencari jodoh. KAlau rasa tak sedap hati, biarlah dulu. Jangan terburu-buru ye. 






1)Kasut tinggi bak mahu menggapai langit



Ada orang yang cakap "saya tak leh hidup tak de high heel. pergi mana-mana pun kena pakai high heel" . 
Wah... lupa diri kejap. Balik rumah kang, ko bukak gak kasut tu kan. 
Ini Malaysia. Dan , kita bukak duduk di Playboy Mansion. HAHAHAH~
KAsut yang terlampau tinggi memang diakui sangat tidak selesa dipakai melebihi 15 minit. Jadi, janganlah merosakkan diri sendiri dengan memakai sesuatu yang tidak selesa. Sebab Islam melarang kita 'membinasakan' diri sendiri. Tahu?
Kadang-kadang kesian tengok orang kita pakai high heel pergi pasar malam. Wah, sengsara siot! TApi bagus gak. Hilang selera nak membeli beria sebab kaki tengah lenguh. Cuba kalau pergi pasar malam pakai selipar jepun. Fuh!!! Heaven nya. Sampai hujung jalan dia pergi.




Hmm.. Itulah dia sedikit sebanyak tabiat buruk yang perlu disingkirkan dari diri kita ye Cik-Cik dan Puan-Puan sekelian.
Semoga entry ini bermanfaat dan lebih segar dibaca. 

Insyaallah, entry lain akan menyusul. 


(Sedang cuba menceriakan blog)



Sumber entry:
Teen Digest.



GUESS THE EMOJI. Can tell everything about you. JAga-jaga...~






 Berikut adalah observation aku terhadap game ini dan juga si pemain-pemain nya..


  • Game ini adalah super awesome. Simple je. Tak de pening-pening macam Candy Crush. This is a game to test our common sense, daripada sekecil-kecil pengetahuan sehinggalah yang tak tercapai di otak. TApi, apa je soalan dia, sebenarnya berlaku di sekeliling kita. 
  • Kita akan sedar, bila kita tak berapa tau jawapan tu, kita sebenarnya tak bukak otak kita luas-luas. Betapa kita agak takut nak berfikir luar dari kotak. 
  • Dan bila kita dapat jawapan tu pulak, kita tak sangka yg ni banyak yg tak tahu. Punya la ignorant kita ni. Kehkehkeh~
  • Kita juga akan sedar, banyak kelemahan kita yang perlu diperbaiki. So much books to read. So much place to go. SO much people we have yet to meet. So much food to taste. HAa..camtulah. 
  • General knowledge tu penting juga. TAk perlu tahu detail. Cukuplah sekadar mengambil tahu.
  • Dan sikap kita towards ketidak tahuan kita tu. HAHAHAHA.. Ini yang aku nampak clear. Bila kita tak tau jawapan, kita akan bertanya. Tapi, bila makin lama,makin susah, kit segan dah nak tanya. 
  • Malu dikatakan tidak tahu. Sebab bila kita tak tau, kita boleh publish soalan tu kat Facebook and ask our friends to help. Tapi, sebab makin lama, makin banyak pulak kena publish soalan tak tau jawapan tu, kita jadi segan. Ended up, kita tiru je jawapan orang lain....~ Selak FB dia. Semata-mata nak dapatkan jawapan. Do we learned something from that later then, we don't know. 
  • Kita sayangkan MARKAH kita kurang, so kita terus PUBLISH soalan yg kita tak tau tanpa berusaha nak dapatkan jawapan tu sendiri. KAlau tekan HINT , kurang plak 15 markah. So, terpaksa la tanya kawan-kawan, ataupun luangkan masa cari jawapan di Facebook rakan masing-masing. 
  • Nak tengok genuine tak dia berusaha dapatkan jawapan, check markah dia. Dengan level dia. HAHAHAH~  KAlau markah dia beratus-ratus, tapi dia tanya macam-macam soalan tu kat FB tu, maknanya dia memang kedekut nak guna markah dia untuk dapatkan HINT. Kehkehkehkeh~ 
  • GAme ni akan test semua aspek sampai ke movie, idioms, type of food, sitcom, memacam lah! 



 Level aku sekarang..

BAru Level 20. Ada 20 markah je . 
HAHAHAHA.. NAmpak tak berusaha?


Dan in real life, macam tu la aku belajar sesuatu.
Tidak takut kekurangan atau kehilangan sesuatu, demi mendapat sesuatu yang lebih berharga untuk kesejahteraan masa depan. 
Usaha dari diri sendiri , sehabis boleh, sehingga keringat terakhir , dan dibantu rakan-rakan yang supportive setelah melihat aku berusaha dengan sangat gigih, maka itulah dia hasil kejayaannya. 
Manis kan?


Hanya dari secebis GAME je. 
Boleh belajar macam-macam. 

Penyakit Baru Menyerang. Lagi teruk!

Penyakit ni baru start hari ni je. 
Takde tanda-tanda pon. Kalo nak kena tu, kena je. 
Sapa la yg mula bawak virus ni ....?




Memula main saja nk try. 
Alih-alih takleh brenti weh. 

Sakit pulak hati aku bila ada soklan yg aku xleh jawab. 
Hahahaha...


Dan nampaknya ramai jugakla kawan-kawan FB aku turut serta terpengaruh ngan virus ni. Sebelum ni dok nampak ada beberapa org main tp aku wat tak port je. 
Skang ni, disebabkan si Adira Cinderella, maka aku pon terjebak. Sekali dengan abeh suma mak-mak orang, anak dara, nenek org pon nak main skali. 

Tapi, ok la kot dari Candy Crush kan?





Dalam tak sukaa tu, dah sampai mana hala dah aku main.

Try la. 

Nama game: Guess The Emoji. 




17 Jan 2014

UPDATE IRSYAD SOLEH: Soleh Sedang Berjuang


 Update ini disampaikan Nora Zima tetapi dengan keizinan dia barulah aku boleh publish. 




Soleh masih belum sedar.
Dr. Kumar memaklumkan Soleh ada masalah pernafasan. Dan keadaan Soleh TENAT. 
Keadaan Soleh sebelum pembedahan pun sememangnya tenat, ditambah pulak dengan pembedahan major kali kedua. 

KAlau ikut gambar terbaru ni, Mata Soleh dah terbuka. Tapi, sebenarnya Soleh tak bangun lagi. MAta aje terbuka. Ingat tak entry yang lepas aku tulis yang SOleh tak dapat tutup matanya? So, ini adalah rupa Soleh yang diambil jarak dekat. Tanpa goggle. Even selepas pembedahan pun, mata dia masih terbukak. KEtika ini, Soleh masih 'tidur'.

Doktor mengesyaki Soleh diserang sawan , meskipun dalam keadaan tak sedar macam tu. 
Kata Nora, tangan Soleh tegang. Boleh nampak kat gambar tu, cekang tangan dia. Kaki Soleh membengkok. Ubat sawan telah dimulakan. 
SOleh masih seperti ni. 

Berkenaan pernafasan Soleh, insyaallah lepas 2 atau 3 hari mereka akan lepaskan mesin pernafasan agar SOleh boleh bernafas sendiri. 
Pernafasan Soleh memang SLOW. 
Tapi, kalau dia sukar bernafas selepas tu, mereka tidak akan masukkan semula mesin bantuan pernafasan tu. 
. Pihak hospital takkan dapat bantu apa-apa. 
Walau Soleh ada respon, bergerak even sedikit, tapi semua tu makin perlahan.. dan perlahan. (Ok.. masa ni sedih dah la. Aku leh bayangkan dah situasi tu.)

Nora bila ditanya, dia Redha dan bersedia dengan apa jua kemungkinan. Dia remain senyap seketika dari bercerita tentang Soleh di ruang FB kerana dia perlu bertenang.  Setiap kali dia cuba update, dia sebak. Aku yakin, korang faham skang kenapa kan?

Soleh masih di ICU Ara Damansara Medical Centre . Tak sedar-sedar lagi sejak pembedahan ari tu. Doakan yang terbaik untuk SOleh dan keluarganya. Dan, doa kalian tu, simpan je dalam hati ye. 

Sungguh Nora sedang bertabah. Bersabar. Ujian dia bukan setakat tu aje. Banyak ujian lain.
 TApi, hidup perlu diteruskan. 
Sebagai seorang sahabat, aku faham keadaannya yg tak dapat nak update macam-macam. NAk balas mesej pun tak boleh. Nak jawab call pun susah. 

Insyaallah, kalu takde aral, nanti aku teman ko lagi ye. Aku jauh. Tapi, doa aku sentiasa tak putus. CUma aku tak cakap kuat-kuat ajelah doa tu. Allah Maha Mendengar.


KAdang-kadang kita rasa dunia ini tidak adil. 
TApi, kita takleh lupa yang hidup atas dunia ni sekarang cuma satu medan ujian je. 
Ujian Nora, anak dia sakit macam ni. 
Ini juga ujian kita, sebagai sahabat-sahabat dia dan sebagai manusia dan rakan sesama Islam. 
Orang yang susah, diuji cara lain. 
Yang senang, diuji macam lain pulak. 

Maybank 1620 8555 8897
 Norazima Muhamod Razali.


 Bagi yang nak menyumbang, boleh terus bank in ke akaun Nora ye. 
InsyaAllah membantu sedikit sebanyak. 
Family Nora bukan orang senang. 

Yang nak menziarah pulak, terus lah ke ICU Ara Damansara Medical Center. 
Carilah Muhammad Irsyad Soleh. 



Sekian, Makbed melaporkan.

16 Jan 2014

Annual Planning Workshop 2014

 
 
Kita tak citer pun lagi pasal Annual Planning Workshop 2014 that was held on 11th and 12th of January 2014. 

Last year APW buat kat Tasik Banding. 
Tahun ni , kat Prudential Training Academy , Ukay Perdana, Ampang. 

Berkolaborasi bersama Al-Imtiyaz Agency dari Pulau Pinang.




2013 punya achievement ini. Clap! Clap!

 Meskipun kocik aje man power kitorang, penuh dengan 'gadis-gadis' je plak tu, tapi still achieve 2 mil. 
Sangat la ok kan?

Meh kite tengok barisan 'gadis-gadis' tersebut.





 
 


 
 
 

 
 
 
 
 
 Dah lama sangat tak charge bateri. 
Alhamdulillah, APW adalah sesuatu yg sangat aku perlukan ketika ini sebab inilah masanya aku sedar yg gaji aku sebenarnya tak berapa nak cukup lagi. 
Udah baru beli Ochobot kan?
Maka...
Aku kena bekerja dengan gigih demi diri sendiri dan masa depan anak-anak otomen kiut yg semakin kuat makan dan juga semakin pintar 
Insyaallah.
 
 
 
 
Tengah bersuka-ria lak ni.





 Aku suka SEMUA aktiviti yang Prudential jalankan as I gained so much. Not just knowledge but, most part of skill in my daily life. TApi, aku masih lagi tak reti iron baju sendiri. HAHAHAAH~
Ada masa serius, ada masa main tak ingat dunia kekadang. Tapi, aku cam tula. Ketawa aje. Enjoy.



 
 YAng berdiri ni tengah ready nak push-up.
Aku ingatkan Kenny memain je. 
Siap soh bukak tali pinggang, kasut suma. 
Rupanya, bebetul la kena push up. 
Tapi, yang berdiri tu aje kena. 
Lelaki sahaja. 
Perempuan tak yah la kottt.... 
HAHAHAHAH~
KAlau aku push up, bleh 2 kali je kot?
 
 
 
 
 This was the gambar taken secara curi. 
Al-Azhar and Al-Imtiyaz combined. 

Overall, APW kali ni memang sangat best, compared to last years. 
Walaupun masing-masing travel ke KL, tapi rilek jelah semua. Ada tempat tinggal. 
MAkan pun besh.
Boleh buat lagi nanti kat tempat sama ye Bos. 
 
 
Doakan kali ni, aku menjadi lebih baik.
Sokongan korang sangat aku perlukan. 
 
 
 
 
 ***
 
 
 
Baru dapat tau yang one of our collegue passed away this evening due to heart attack. 
 
Al-Fatihah buat Kak Amy.
We missed you. 
 
 
Arwah di barisan belakang, bertudung hitam.
 
 Kehilangan beliau amat dirasai. 
Sungguh, kami semua tak sangka sebab arwah sihat sahaja sebelumnya. Cuma beberapa jam sebelum pemergiannya, dia mengaku sakit kepala .
 
 
Sesungguhnya, mati itu pasti.
 
Al-Fatihah. 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram