Followers

23 Dec 2014

12 Pesanan untuk Oni


Masih ingat saat aku tahu ONi dalam kandunganku di usia 10 minggu. 
MAsih aku rasa tendangannya setiap kali mendegar lagu-lagu rancak di radio.
Bacaan Yassin berkumandang setiap kali menghala ke tempat kerja. 
Dan bacaan Al-Mulk sebelum melelapkan mata.
Hamilkan Oni, tak banyak alahnya. 
AKu cuma alah tengok makanan je. 
Suma nak. 
Ngeee.
 

 MAsih ingat saat kelahiran Oni yang separuh biru kerana aku yang tidak pandai meneran masa tu. 
PAnas je tubuhnya tatkala diletakkan di dada. 
Masih aku rasa lagi gigi aku berderai to pieces punya mengetap gigi time teran. 
Pantas sekali masa berlalu. Umpama baru je minggu lepas aku bersalinkan dia. Huu...

ONi sudah 6 tahun!
Subhanallah. 

Dan gigi aku yang pecah tu belum lagi dibuat baru. 
Rongak dah.

Auni Alwani yang bermaksud Warna-Warni Kegembiraanku. 
Ternyata nama itu cocok dengan dirinya.
HAdirnya membawa macam-macam kaler bak pelangi. 
Kekadang ari tu kuar kaler itam je. 
Haahaah~

 

Untuk Oni, satu hari Oni akan membaca ni. 
Ingat pesan Ibu. 
Pesan seorang Ibu kepada anak perempuannya yang baru nak besar.




 1 - The Word 'NO'
Jangan guna kat Ibu. Tapi, di dunia yang serba luas lagi penuh pelbagai cubaan dari manusia yang ramai, perkataan 'TAKNAK" , "TAKMAU", :TAK BOLEH" adalah sangat penting. Say it, like you mean it!!!


2 - Lebihkan masa untuk mencantikkan dalaman diri. 
Rupa yang cantik, tidak mendatangkan manfaat jika otak tidak cantik. Rugi.
Gigi yang putih, bibir yang mungil tidka bererti apa-apa andai bersuara kasar lagi nyaring, mengherdik dan membentak. JAdilah anak gadis yang sentiasa bertutur dengan lembut dan manis dengan orang tuanya. Tidak kiralah sejahat mana pun orang tuamu.


3 - Harta dunia tidak akan buat kamu gembira. Tetapi kamu boleh menggembirakan orang dengannya. MAka berkongsilah.
Sentiasa ingat, wang dan harta yang banyak takkan buat kamu gembira. Ianya hanyalah ALAT untuk kita menjadi insan yang lebih baik. Sentiasa bersifat murah hati. HArta yang kita ada memberikan kita kehidupan. Tetapi, harta yang kita berikan kepada orang, boleh membuatkan orang hidup. Ada beza tau Kehidupan dan Hidup.


4 - Sahabat akan menjadi penyelamat
Beruntung mempunya rakan yang ramai dan sahabat yang sejati. Merekalah penyelamat dan juga tongkat menyokong kamu untuk bangun semula bila jatuh. JAga silaturahim dengan semua.


5 - Jangan memandang rendah orang lain , sebaliknya kita berusaha membantunya. 
Tiada manusia sempurna. BAntulah mereka yang susah. Hulurlah apa yang boleh. HIdup bagaikan roda. HAri ni hari dia. Esok, mungkin hari kita.


6 - Dont judge others. It reflects you. 
Judging others, saying bad things to them doesn't make you look good. Setiap apa yang Allah ciptakan, bersebab dan ada fungsinya. Everything and everyone, matter. Tengok jari-jari di tangan kita. Ada yang pendek, ada yang gemok, ada yang katik , ada yang panjang. TAk sama. TApi, tak ada satu, kurang berfunsgi tangan kita. Kan? KAlau kita sibuk menghakimi jari kita yang tak sama panjang, dan sibuk mencari jalan bagaimanan nak samakan jari - jari tu, berbaloi kah?


7 - Berbaik-baiklah dengan Tok.
Tok . Ibu panggil bonda Ibu, Mak. Berbuallah dengan bonda Ibu. Tok kamu. Dan kamu akan mengenali Ibu kamu lebih dekat. Tanyalah dia soalan-soalan cepumas. Dengar kisah-kisah silamnya. Bagaimana Atok kenal Tokwan. Berapa kali Atok dating. Warna apa Atok suka... Tanyalah apa saja , sementara masih berkesempatan. Dulu, Ibu tidak punya peluang begitu. KAmu sangat beruntung.


8 - Sayangi diri kamu terlebih dahulu. 
Of course kamu kena sayang Ibu. Tetapi, sayangi diri kamu adalah lebih penting. Ibu mahu kamu bijak menjaga diri, luar dan dalam. Ibu marah kamu mandi tak sabun sebab kamu nak cepat, dan kamu selalu saja lupa gosok gigi. Itu maknanya IBu mahu kamu sayangkan diri kamu.Sayangi diri, dan orang lain juga akan sayangkan kamu.


9 - Jangan banding diri dengan orang lain. 
Kehidupan kita tidak sama. Orang lain tak ada Ibu yang comel lagi rock semacam Ibu. Tetapi, mungkin ada kurangnya kehidupan kita berbanding hidup orang lain. Bersyukur! Allah bagi kita kehidupan yang penuh gelak ketawa dan cukup makan. Jangan kita lupa itu.


10 - Being different is cool.
Tidak mengapa kita tak ikut arus peredaran zaman sangat. Old school itu KEKAL disukai. TAk apalah tak ikut orang lain pakai beg Elsa. Ibu bagi kamu beg Hello Kitty aje. It's just appearance. Yang penting, otak kita smart dan cikgu sayang kita sebab kita pandai. BUkan sebab beg ONi cantek. Keh?


11 - Syurga
Syurga kamu adalah di bawah tapak kaki Ibu. SIlalah jangan geletek kaki IBu time IBu tidur semata-mata nak masuk syurga. Tidak berkesan cara tu ek~. 
Dan syurga kamu selepas bernikah adalah di bawah tapak kaki suami kamu. JAdi isteri yang taat. Semoga kamu beroleh jodoh yang baik, insyaallah. 


12 - Listen More. Talk Wisely. 
Kemahiran mendengar adalah sesuatu yang jarang-jarang orang ada. Ada orang mendengar saja, tapi tak buat apa-apa. JAdilah, pendengar yang baik. Fahami kata-katanya dan jika perlu, berilah respon yang baik untuk dia. Tak da sapa nak bercakap dengan tunggul atau batu bersurat.


Oni mungkin akan benci ibu, someday. 
Mungkin apa yang Ibu cakap pada Oni tu tak masuk akal. 
Even now, Oni dah argue ngan IBu setiap kali Ibu cakap NO kat ONi bila ONi nak makan gegula lebih dari makan nasik. 
Oni tarik muka bila Ibu suruh Oni baca buku. 
Oni cakap "semua Oni nak buat Ibu tak bagi... " 
Oni merajuk, muncung mulut sedepa sampai boleh sangkut baju kat muncung tu. 

Ibu tau , Oni akan sentiasa mencari alasan setiap kali Ibu suruh Oni makan. 
TApi, Ibu kan Ibu. 
Mestilah Ibu hebat. Ibu dah belajar taktik mengelat Oni tu awal. 
Asal nak makan je, tetiba sakit perut la. Nak berak la. TAkde selera la. 
Asal nak baca buku je, Oni tetiba lapar la. PErut memulas la. Ngantok la. 

Ibu tau. Oni cakap Ibu kejam.
Ibu pun dibesarkan dengan 'kejam'.
TAnya Tokwan dan Atok , muncung Ibu lagi panjang dari Oni dulu.
Tapi, kalu ngan Tokwan, berani argue, memang dapat rotan sajalah. 
Oni lebih beruntung tau. Ibu takde la garang mana berbanding Tokwan. HEEE

Dan Oni harus tahu, berkata 'AHH' apetah lagi membentak dan menengking IBu itu, Allah benci. 
JAdi, sentiasa berkata-kata manis dengan Ibu dan orang yang lebih tua. 
Ibu tau, Oni anak yang baik. 
Sebab Oni cepat mengesan rajuk IBu bila Oni tersilap mengeluarkan kata-kata. 
Oni cepat-cepat minta ampun jika Ibu sedih. 
ALhamdulillah, si adik pun ikut teladan kakak. 
Lemah-lembut dengan Ibunya. 


Semoga Oni membesar dengan sihat dan ceria. 
MEnjadi si solehah yang mendamaikan hati orang tuanya.
Menjadi teladan buat semua.
Menjadi pelindung dan penjaga Adiknya. 
Menjadi Kakak, tidak mudah. 
Banyak pengorbanannya. 

Ibu tahu. 
Ibu melaluinya. 





Photobucket

8 Dec 2014

Di manakah Oni dan Wawan sepanjang cuti panjang ini?


Oni ngan Wawan skang duduk ngan Tokwan dan Atok mereka di Kuantanamo. 
Linda pun join sekali. 

Pasni Oni ngan Wawan akan dok ngan aku je di Manjung. 
Tahun depan depa nak sekolah dah. 
Lama dah mereka bercuti-cutian.
Home School dengan Tok Wan adalah satu tindakan yang aku kira amatlah wajar. 
Kalau Atok orang lain, cucu mungkin suka melompat semedang tetapi tidak bila Tokwannya adalah 'Inspektor Jalil'.

"Oni tu, punya mengelat takmo baca buku, sanggup minum susu 3 botoi bagi perabih masuk tidoq. Yang Wawan pulak, nampak aku je, sua buku. Nampak aku ja, sua buku. Jenuh pulak mengajaq Wawan... Terbalik sungguh kelaku.." 

Gitulah aduan Mak ngan Abah. 
Jenuh melayan keletah cucu-cucu. 
Beruntung Oni Wawan , merasa kasih sayang orang tua aku. 
Aku dulu-dulu, dan merasa sat. 
Tapi, tak merasa la duduk ngan Tokwan. Arwah tak sihat masa tu.

Yang Oni ngan Wawan ni, Tokwan ngan Atok pon depa leh ajak main papan gelongsor la.
Tokwan melayan aje. 
Gi swimming pool la. 
Gi berkebun la. 
Ada je. 


Kena paksa abihkan susu. Muka terpaksa. Nampak?

Ce dok ngan Ibu.



"Oni!!!!! TIDOQQ!!!!!"

Tu aku la. 

HAHAHAHAH~


Kroihh..Kroihh..

Abah selalu antarkan gambar diorang. 
Nih penat amat la ni. Entah berapa banyak buku dia khatam suda. 
MAk gitau, Wawan dah boleh bercakap jelas. Kalau tak tu, asik cakap BAhasa Korea je. 
KAlau aku call tu, leh dengar la perkataan 'Samekom..Kommmmsalamm" , "Dah akan ke belom..", "Ibu kat anee.." 

Yang Oni pulak, ko jangan bagi talipon kat dia. 
Abeh dia cerita sampai ke tazkirah dia bagi kat Ibu dia. 
Hehee..maklumlah, IBu tinggal dia lama. 

Oni, Ibu kurus tau.
Sian IBu. Rindu Oni. Waaa...
Ibu kurus kat tangan je. Perut Ibu buncit jugak. WAKAKAKAK~ Sori, tak sempat diet. 


Alhamdulillah, kehidupan semakin baik.
Walau ada ujian serba sikit. 
BAk kata client aku sorang ni.. Kak 'Pn Sri' aku panggil dia..

"Pelan-pelan kayuh." 

Aku faham. 
Hidup senang mana ada dalam sekelip mata , kan?



Kena banyak kali kelip...

Kelip-kelip-kelip-kelip



Otomen Tiga dan Otomen Mebius. Oh .. skang dah tukar jadi Princess Elsa.

 Eh , rambut Oni ngan Dora kat baju tu sama pattern la. 
HAHAHA!!!


Tokwan bawak gi bowling.
NAnti bila ONi dan Wawan takde di sana teman Atok, Tokwan, Lin and Adik, mesti suma sunyi. 
Camtu la kehidupan kan. 


Mekasih Mak dan Abah , tolong Akak.
Nanti Kak belanja makan beger.

Eh.. Mak nak makan Roti Dol. 

Tengah get ready untuk kenuri kahwin Kilah, 20hb nanti. 
Tak sabar nak jumpa Anak Cucu Tok Siah yang lain. 


Ibu Oni gi release stress tgk wayang citer Permainan Lapar (Hunger Games)


 Lama siot tak tgk wayang. 
SIbuk 'menoreh'


 
 
 *penulis sudah mula berbahasa Utara. Kalau tak faham, boleh cuba Google Translate ye.



Photobucket

SAYA SEDANG HAPDET BLOGLIST.



Kambing Bebiri mai melompat sementara ampa semua nak melelapkan mata.



Cadangnya aku nak mekap sikit rupa paras blog ni. 
Dah tua-tua ni, malas pulak nak menyemakkkan wajah blog dengan memacam gambo. 
CUkuplah si Biri-Biri ni aje teman korang membaca, kan?


Aku nak update Blog List aku. 
Sapa yang dah tak berapa nak aktif , aku akan remove dari blog list. 
So, aku nak habaq kat kengkawan yang mana yg aku selalu follow tapi skang tukar url blog dia, silalah mai komen kat bawah tu dan bagi lirik alamat blog korang yang baru. 
Boleh la aku follow dan kembali jadi dead blog walkers. 

Keh!

Dan utk bloglist lak, buleh tengok ka tepi nun. 
Nama-nama rakan karib still ada. 
Sapa yang nak join dok dalam bloglist, meh la tolong sat bagi link. 

Skang dah ada Google Plus. Aku masih lagi tak mahir Google Plus tuh.
TApi tetau je follower sampai beratus. 
Apsai ek?
Aku ada wat salah pape ke yang orang tengok sampai mcm tu?
Ngeee~


Photobucket

6 Dec 2014

Kalau Lapar , Panggil Je Dia . Panggil Je Dia, Aku Lapar


Zaman aku dulu duduk Lumut, kalau lapar, aku masak..
Kalau malas masak, aku ketuk pintu rumah jiran bawah aku iaitunya si +haida kamaruzaman .


Sekarang, sejak-sejak aku kembali bertapak di Manjung, Stokis HKCC Sarawak dan Kepong pun kena transfer gi Manjung. 

Kroniknya dia, time dia lapar , dia punya mengaum tu dengar sampai Venice. 
Opss... Venice tu kawasan rumah aku. 

HAHAHAHAH~


"Makbed!! Lapar... LApar....Jom makan..." 


Situasi sedemikian kerap kali terjadi bila suami dia belayar lama-lama. 
Bila boring, muncul lah kereta dia depan umah aku. 




Time stress je kami pi makan.

JAdi lah cenggini





Ai nak makan nasik. 
Nak sangat makan daging kambing. 
Kebetulan , ada restoran Arab baru bukak kat MAnjung. 
Jadi, dia culik la Mak Arab celop ni gi makan kat situ. 






 SItuasi di atas plak adalah lepas aku teman dia menyopping barang umah di Aeon Manjung. 
Lepas shopping ,  dia lapar nasik. 
Dia cakap otak-otak kat situ sedap.
Jadi, jamah ... JAngan tak jamah.




 Yang ni plak... sebab dedua orang stress.
Gi makan pizza.

PAstu teman dia shopping lagi sekali.
Dia je shopping.

AKu tak.

Heeeehee..



Semua ini berlaku dalam masa seminggu sahaja!

Boleh kira berapa kali dapur tu berasap. Ngeee...


Selamat duduk rumah baru +nadea ramly 


Photobucket

[FAKTA] Penipuan Nyata HKCC Tentang 'MAINTAIN' Yang Anda Perlu Tahu



Betulkah HKCC boleh maintainkan berat badan?


JAwapannya:
 TIDAK SAMA SEKALI!!




BUktiya:




2013

 BAru amik HKCC masa ni. Beberapa bulan. NAmpak tough kan? 
Maintain gemok. Yes..




2012

 Mana ada maintain?
Gambo ateh tu gambo masa tahun 2012.
Maintain gemok jugak kan? 



2013
 
 GAmbo ni amik masa arwah Soleh masih ada. Iffat dok tergelok tepi tuh. HEeee... 
Tengok Makbed. Maintain je gemok kan?


2013

 Nih dok sebelah Mak. 
Aku kecik sikit je dari Mak. 
Tapi berat lebih kurang je. 




So, tang mana HKCC ni boleh bantu maintain berat badan?





Tipu je lebey...




2014

 Aku sekarang.

MAintain je makan. 
HKCC masih je minum. 

KEsimpulannya, HKCC tak de bantu kita maintain apa-apa pun

Sebab kebanyakkan orang yang minum HKCC, muka dia dulu ngan sekarang lansung tak sama. 
Maknanya, tak MAINTAIN, hoke!




BErubah menjadi lebih baik, ADO.
Ianya dipanggil Improvement. 


Jika mahu berat badan ideal, bentuk badan yang cantik, anda perlu kembali kepada asas iaitu:

BERHENTI MAKAN SEPERTI BUAYA.
BERHENTILAH MEMBADAKKAN DIRI
dan jangan kawan dengan orang yang ada high metabolism. 


HAHAHAHAHHH~


Gambar-gambar di atas bukan gambar berat badan aku yang MAINTAN. 
Tapi, itu semua adalah MANTAN berat badan aku.




 Yang ini aku HARI INI>>>>>  cuma kurus sikit dan comel sikit je dari yang lepas-lepas. 


MAkanya, kalau ada orang kata HKCC boleh memaintainkan berat badan , aku kata tipu lah tu. 
Dengan aku, ianya tak berkesan sangat.


Yang maintain kat aku ialah SELERA MAKAN dan kemampuan ketawa tanpa batasan.

Yang tu maintain. 
Sengal ? 
MAsih jugak maitain sampai sekarang. Takde berubah. 


PAHAM?


MAKAN!!!!!!

 Tipah Tertipu.



Photobucket

1 Dec 2014

Sampuk. Menyampuk.


Anak-anak zaman lani..



Ingat tak dulu-dulu kita kekecik

Bila mak kita sembang-sebang ngan kawan-kawan dia, dan kita pulak tetiba ada kat situ. TAk boleh tidak , kita pun mesti terdengar sama apa yang Mak kita meratuih ngan kengkawan dia kan?

Kekadang, mai rasa gatai nak 'join' sekali apa yang depa dok sembang-sembang tu. Terasa macam nak je sampuk sekali.

Dan bila kita join sekali, apakah natijah yang bakal kita terima?



"
"
"
"
"



Kena 'hadiah' misteri kat peha.


HAHAHHA>..


MAk cubit dengan penuh perasaan , tapi muka dia lansung tak menunjukkan yang dia sedang melepaskan geramnya kat peha kita . Kan?





Budak sekarang ni lain.




Ari tu , aku teman member aku gi makan. Disebabkan Oni ngan Wawan takdak ngan aku sepanjang cuti sekolah ni, aku banyak spend time makan sorang-sorang je.

Member aku ni bawak la anak-anak dia sekali. Dah besar-besar dah anak dia. YAng paling kecik tu dalam darjah 3 kot.  Perempuan.


Aku ngan member haku ni punya la dok bersembang. PAsai kereta la... PAsai rumah la. PAsai lelaki-lekai durjana yang cuba merosakkan kegembiraan kami lah.... MEmacam lah. KAn kan?

Tetiba si anak perempuan tu nak join sekali borak.
Yelah, dia ngan abang-abang dia . Abang-abang sibuk wat keje lain. MAlas nak layan dia. Maka, dia pun nak sembang ngan mak-mak yang ado ni.

MAk budak tu sound la..

"Sayang, boleh tak orang tua dok sembang ni, kamu jangan menyampuk? "

Dan budak tu pulak reply..


"Alaaaaaa..... Tapi topik yang Mama sembang tu bunyinya macam best je. NAk jugak join..."


Aku yang dok drive tu dah gelak terbahak-bahak dah.

Dok bayangkan kalu aku dulu-dulu besaq budak ni, jawab camtu kat Mak aku, ntah dapat habuan apa la kan?

TApi, zaman sekarang, semua dah tak sama dah.

Heee...



LAst skali, kami tukar topik lain.

Moralnya, bila nak sembang menda merapu, jangan bawak anak sekali. Metaceh.






Photobucket

30 Nov 2014

Nikmatnya Berpayudara Besar


 Anda pernah lihat iklan seperti ini??




 *Sengih



Ini hanya iklan.
Iklan kalau terpapar semacam ini, ramai yang marah-marah.
Tak tahu malu kah si wanita yang buat iklan macam ini.

Tapi, tahukah kalian lambakan produk membesarkan payudara ini terjadi kerana banyaknya permintaan?

Tahukah anda, dalam diam wanita-wanita khasnya surirumah bertungkus0lumus mahu mencantikan diri mereka untuk suami mereka.
Dan salah satunya adalah dengan membesarkan mahkota nan satu itu?
Eh... NAn dua.
Bukan satu. Hiks~


 Dalam FB , apa saja produk yang dijual, ramai saja yang PM.
Produk 'ketat'
Produk kempis.
Produk kurus... itu dah biasa.
Yang lelaki dengan produk besarkan 'mahkota kerajaan'nya
Yang wanita pun aa juga menda yang dia nak besarkan.

Google saja.
Suma ada beb!


Sekarang aku tak mau cakap pasal kuasa iklan.
Atau cara membuat iklan.

AKu tertarik amat dengan keterujaan wanita dalam usaha membesarkan payu-payu mereka yang dara itewww dan terlupa seketika bahawasanya , hidup bersyukur dengan apa yang Allah dah bagi itu jauh lebih penting dari sibuk-sibuk dok tambah saiz tetttt ampa tau.


Whatever reasons that makes you think having big boob is GOOD, I really hope you THINK AGAIN after reading my entry.


Seronokkah mempunya payudara yang besar, sehingga berbondong-bondong orang sibuk beli itu dan ini, sapu dan makan tanpa mempedulikan risiko kesan dari produk yang digunapakai?


Meh kita tengok seronok ke tak...


1 - Orang yang berpayudara saiz C ke atas sangat memendam rasa tatkala tengok segala bra yang ada kat display supermarket tu. PAtung yang memodelkan baju dalam kat kedai tu, suma kiut-kiut aje breast nya. MAsuk kita yang berdada bidang ni, tanya ada tak pattern bra yang sama macam patung tu pakai, MEMANG JANGAN HARAP LA ADA yek. YAng display tu cuma ilustrasi aje. *uhuk uhuk uhuk.

2 -  Kesukaran berfesyen mengikut keinginan adalah salah satu masalah terpendam orang yang berpayudara besar. Ada juga yang terpaksa pakai satu saiz lebih besar , walaupun badannya kecil saja. Misalnya, saiz badannya M, tapi terpaksa ambil saiz L atau XL sebab kalau amik saiz ikut saiz badan, alamatnya, baju tu takleh butangkan. 

Kebiasannya, amik ajelah baju saiz besar sikit, biar gedoboh sedikir bahunya. Kendian alterlah bahu tu bagi kecil. Yang penting, baju leh padan dan selesai dipakai untuk jangka masa yang lama.

3 - Bra cantik dan comel untuk yang berpayudara besar ini biasanya tidak murah. INGAT TU! Apatah lagi nak cari yang selesa. Pendek kata jika mahu CANTIK. SELESA. MURAH silalah jangan berangan nak berdada besar. Jika anda sanggup menanggung kos sara 'dada' anda yang mahal lagi mewah, maka teruskanlah niat untuk membesaqkan apa yang tak besaq tu ye. 

4- Dituduh menunjuk-nunjuk tak pasal-pasal. Walau mempunya aset yang segar bugar lagi manthop itu mendapat perhatian ramai termasuk la sesama perempuan, anda juga menjadi sasaran cemburu mereka. Di mana mereka yang tak berapa nak besar tu sibuk beli push-up bra , anda pulak buat muka seposen je tanya 'push-up bra tu apa?'. TAk ke dikatakan menunjuk-nunjuk tu??

5- KEsukaran untuk beriadah adalah salah satu lagi masalah yang korang kena consider sebelum decide nak makan supliment membesarkan payudara. SUdahlah nak cari bra yang selesa dan 'memegang' kemas aset anda itu supaya tak tumpah merata pun susah, inikan pulak nak cari satu sports bra yang memang memberi kerjasama yg baik dalam usaha MENJAGA aset kesayangan anda dan suami anda tu. Salah jaga, alamat lendutlah aset anda dan nak mengembalikannya ke struktur gemilangnya memanglah tak mudah. 

6- PELUH! Hah, ini tak de sapa pun terfikir kan?TAhukah betapa tak selesanya berpeluh di bawah situ? KAlau tak jaga betul-betul, memang menggarulah korang. 

7- Tudung Fareeda? Tudung lapis-lapis yang saiz biasa tu? JANGAN HARAPLAH. Anda memang kena bebetul sahut kempen tudung labuh menutupi dada secara TOTAL. Takde excuse lansung. Melainkan suami anda tak kisah aset anda ditatap orang. 

8- Risiko kekenduran sekiranya tak dijaga dengan betul.Kita tahu, payudara itu lembut strukturnya. HAnya lemak-lemak saja. TAkde tulang-tulang . JAdi, yang kecil-kecil ni mudah. YAng besar-besar ini, tanggungjawab pun besar juga. Heee..~



Walau apa pun niat anda, MAkbed lebih suka nasihatkan, tak perlu lah ekstrim sangat dalam usaha membesarkan payudara ni. Aku concern tau tgk kawan-kawan sibuk dok makan ubat memacam demi nak bagi suami sayang. 
YAng suami tu pun...... Kurangkan sikit imaginasi nakal, buleh? 
Big asset comes with equal maintenence, faham?
 Korang sibuk suruh bini korang membesarkan payudara, tapi poket korang tak besaq mana pun. BAju dalam bini pun setahun sekali nak beli pon susah. Tu pun jenuh mengaum soh beli. Sampai kendur nak putus tali dah punya lama pakai. Hapeda~




Kecil atau besar aset anda, ianya untuk suami anda.
 BErsyukur itu sangat penting. 
Pandang seketika pada mereka yang sudah tidak berpayudara. 
Kerana aku sudah pun bertemu mereka, dan berbual secara peribadi.
 BEtapa menghargai apa yang ada dan menjaganya dengan baik adalah yang paling perlu diuatama.. Berbanding sibuk berhabis wang membeli produk yang belum tentu mujarabnya. 

Pun begitu , ada pelbagai senaman yang boleh mengencang pectoral muscle. Kena rajin ye. 
PErgi gim lebih bagus. 

Tengok iklan-iklan cam ni, aku sengih jelah. Lawak ok.



Labuhkan tudung ye kengkawan. 
JAngan lupa itu. 




Photobucket

10 Perkara Anda Tentang Aku Yang Anda Mungkin Tak Tahu



38 entry sepanjang tahun 2014.


Osemmmm gila. Pencapaian yang menarik setakat ini.


HAHAHAHAHAHHA.



SOri noo.
Tak de entry berinformasi yang aku boleh masukkan ketika ini kerana aku sedang menghapgredkan life aku yang penuh adventure ini.




OK.


MAri kita buat entry suka-suka sahaja.
Sebelum kita move on ke satu entry yang lebih serius, selepas ini.



Ini adala entry ber tag. Sekejap lagi aku akan tag blogger-blogger lain untuk turut sama serta buat etry dengan tajuk yang sama macam aku. BERSEDIALAH!!!!!



10 Perkara Tentang Makbed Yang Anda Mungkin Tak Tahu. 





1 - I lost my virginity to Nsync.
Miahahahahhahahaha.... Oh Please. Not that 'virginity' ok. This boyband bebetul mengajar aku macam-macam sampai la aku pandai cakap omputih tau. Diikuti oleh BAckstreet Boys, Westlife dan Spice Girls. KAset pertama yang aku beli guna duit poket aku sendiri pun adalah dari NSync. Ni kalau mak aku tau ni, dia musti pulas telinga aku.


2- Keras di luar. Lembut di dalam.
JAngan dinilai menerusi apa yang aku pakai dan cara aku bercakap. Di waktu berkerja, aku amat serius. Waktu kat rumah, aku lemah-lembut je okeeee..... Tak caya tanya ONi.

3- Suka duduk dalam gelap
Menyukai suasana suram lagi romantis bila aku perlu masa untuk berfikir. Selalunya time dalam gelap tu, otak aku akan rileks dan kendian tu baru lah memacam idea mai . Seterusnya terjadilah perkara yang ke-4 , iaitu:

4- Mempunyai masalah tidur yang kronik. 
Kebiasaannya waktu tidur maksima aku adalah 4 jam sahaja. Tidak pernah lebih dari tu. Kebiasaanya aku tidur 2 jam je, secara berkala. Aku selalu bertangguh tidur. Pelik tak?

5- Cili api, limau nipis dan lemon.
3 menda ni adalah bahan wajib yang perlu ada dalam peti ais. Cili api untuk makan megi. Limau nipis untuk sambal belacan dan lemon untuk cuci dapur.

6- Tunggal
 Sudah menjadi ibu  tunggal sejak beberapa lama . Korang je taktau. Yeyy~. Yey? 

7-All about that bass
Speaker dan Audio adalah sangat penting dalam kehidupan aku. Sapa tukar setting amplifier keta , memang aku marah. Penat aku setting tauu~

8-Acoustic Guitar
Saya bukan seorang street musician. Malah tak boleh menyanyi kerana suara doremon saya itu. Gitar telah menjadi sahabat karib sejak adik bongsu saya suruh saya beli dan bermain muzik semula. MAybe lepas ni aku beli gitar baru kot.

9-Kereta
Sangat suka memandu. Korang boleh katakan ianya hobi dan penghilang stress. Tetapi, aku tak pernah cuci kereta aku sendiri. MEmang angkut masuk carwash sahaja 2 minggu sekali.

10- Vampires, Were-Wolves, and EDM
Despites the jubah and the black outfit as well the long scarf covering my chest, I love those things mentioned above. HAHAHAHAHA...  What's EDM?

Electronic Dance Music.
Buat sel-sel otak aku bersambung dan kreatif.





 Dengan ini saya nak tag +haida kamaruzaman +Aliah Nuqmans +Emy Shafinaz +nadea ramly dan sesapa je lah yg rasa dia nak buat jugak.



Photobucket

28 Nov 2014

nak tulis apa laaa?


Assalamualaikum para readers, blog walkers dan teman-teman lain yang menunggu Kambing Biri-Biri Makbed datang menceriakan hari korang.


Hiks..



TErlebih dahulu, aku minta maaf bebanyak. LAma sangat weh tak menulis. Nak kata takdak mood - BUKAN.
Ada ja mood tu.
Cuma emosi tu terlampau 'warna-warni' sangat so, aku tangguhkan dulu sebarang penulisan. Banyak hati nak kena jaga. TApi, hati AKU lah yang paling kena jaga terutamanya.



LAst entry,adalah entry Dari Bawah Pedang ke Secangkir Kopi.
Terima kasih pada yang sudi singgah baca. Ada yang berulang-kali singgah kat entry ni.
Ada yang tinggalkan komen.
Ada yang maki-maki pun ada.
PAling best komen yang cakap "sword barrier tu tak menjana ekonomi kerajaan lansung..."

HAHAHAHA..

Betui sangat kata orang tu.
Aku suka.


Tapi, kau tu menjana sangat ke ekonomi negara kau ?
KAlau kau takde pun, tak muflis kerajaan ni. Okeh.

SO, nak komen tu, biar bijak. 


Tu je la nak kata..

AHHAHAHAAHAHAHHAHAHAHAH~


 Dah jadi jahat kat situ..kan?



****


AKu tapis dulu apa aku nak tulis nanti.
Malam ni mungkin takde apa nak buat.
Dah nak abih tahun dah kan?

Cepatnyeeee masa berlalu.

Dan aku tak sesabar menanti tahun 2014 ini segera berlalu.
Tahun 2014 adalah tahun penuh ujian.


Semoga Allah mudahkan urusan kita semua.
Jumpa lagi di lain tulisan, Insyaallah.



Nak tulis pasai apa ekk???


AHHAHHAHAH~

sengal dot com toi.










Photobucket

28 Sep 2014

Dari Bawah Pedang Ke Secangkir Kopi

Hihihi 

 Di suatu pagi yang hening, Haida mengimbau nostalgia perkahwinan gaun kembangnya dengan berkongsi semula entry INI kepada umum, sehingga ianya menjadi viral dan kendiannya jadi virus!

 Tahniah atas perkahwinan yang bertahan sehingga kini. 
Dari sini datangnya MODAL pernigaaan kami, berteraskan nilai persahabatan dan perjanjian simpul mati yang penuh simbolik.

Dah 2 tahun Makbed meninggalkan dunia 'Makcik Navy'. 
Yang tinggal hanya gambaq je untuk tatapan. 
Sambil menatap, sambil tersengih. 
Rupanya, etry berantu pasal Silang Pedang tu mengimbau nostalgia pelbagai versi bagi yang membacanya. 
Mohon maaf anda penerangan dan penjelasan aku tu tak berapa kena. 
Mungkin, pada yang lebih otai dan senior, penjelasan mereka lebih bernas dan berhikmah. 

Andai ada kurang, saya mohon maaf. 




Ini entry personal saya. Khas untuk sahabat saya. 


MAaf, lewat aku tulis selepas anda viralkan kembali entry saya tu. 


Semasa majlis 'gaun kembang' beliau, aku hadir. 
Aku tak kenal dia pun masa tu.
 Itu laaa first time aku jumpa Haida, yang kini mesra aku panggil dia Kak Bos. Kekadang aku panggil dia memacam ikut suka mulut aku je. HAHAHAH~ 

Dialah isteri navy pertama yang aku jumpa sebelum aku kawin ngan sahabat suami dia, INche Kitchi.

Tapi , masa majlis aku, Haida takde.
 Dia demam. 
Asben dia je datang , along with some of their friends.
 Pun begitu, bagai sudah berbaiah... susah senang bersama kan.
 Awal perkahwinan, aku dan HAida cuma sembang kot Yahoo Messenger je. Aku dan dia , SAMA. Weekend husband and wife gitu. 

Sehinggalah saat aku decide, nak brenti keje.
 Tak larat dah nak ulang-ulang Kl-Lumut saban minggu. ONi pun dah lahir. Aku brenti kerja pada Oktober 2009. . 

Atas pengaruh aku yang tidak pernah jemu, Haida terpengaruh.YEyy!!
 Dan dia meninggalkan jawatan hebatnya suatu masa dulu, demi bersama suami terchenta.
 Dan menjadi jiran rasmi aku sekitar penghujung tahun 2010. 


Aku kira hasutan aku tu membuahkan hasil kini, kan?


Haluan aku bermula sebagai Perancang Kewangan selepas berhenti makan gaji seketika di Lumut. KAt Lumut tu, kerja apa je yg bergaji meriah? 
Tersedar, bahawa makan gaji dengan qualification aku yg tak seberapa ni, takkan bawak diri kemana.
 Namun, mengalah tidak sekali. 
BAnyak nikmat Allah bagi kat aku yang aku tak fully utilize lagi. Jadi, teruskan mencuba.

Haida plak, menapak mula dengan kerjaya underground dia. 
JAdi MAkCik Urut. 
Ingat lagi kot aku rupaparas dia mengendong bakul minyak angin gi mengurut. 
Sekejap naik viva, sekejap naik Wira AEB yang dia gelar Tenggiling tu. 
TApi, life goes on. 
HIdup kami masa tu , mencari ..mencari..dan mencari sahaja. LAntak pi la orang mengata. 

BAkat Allah bagi kami manfaatkan ke jalan betul. JAlan yang Allah suruh.
So, berkat usaha, doa dan tawakal....
La ni, kami boleh la dok bersembang tentang betapa huduhnya kami satu masa dulu, dan compare kan diri kami dengan yg sekarang. AHHAAHAHAHAH~



BAyangkan, kalau masing-masing dok ketegaq bijik takmo brenti keja?

Throwback 1: 2011 vs 2013


NIat kami masa tu, Meninggalkan kerjaya dengan gaji yang ada, demi berkhidmat kepada suami tercinta. 

Alhamdulillah. Allah mudahkan. 


 
Tahun 2011 tahun penuh berpeluh.
 MAu tak peluh, tengok le pipi masing-masing. 
NIh adalah masa rumah Haida penuh bersepah dengan bantal kekabu. 
Korang ingat tak aku pernah buat promo bantal kekabu, kan?
Kerja dia la tu. 
Masuk rumah dia, bersalji semedang. Dengan kekabu. 
Mangsa bungkus kekabu dia masa tu, Tini. 


KOrang jangan gelak. 
NIh bini pegawai oke. 
Comot tak?
Sesapa yg menyangka jadi wife navy berpangkat pegawai adalah seropa datin-datin, itu adalah salah sama sekali. 
Indah khabar dari rupa. HAHAHAHAHAHAHH~

MAybe aku dan HAida adalah bini pegawai tercomot ketika itu agaknya. 


Sehinggalah mai menda ni...



Aku ingat lagi dialognya dalam phone....

"KOpi ni sedap baq ang. Aku NAK JUAL.. Nak start dengan roadshow..." kata Haida.

Dan aku plak..

"TAkyah roadshow. BAnyak kos. MUlakan dengan sharing dulu. KAlau ianya betul bagus, akan ramai orang beli."


MAka, memula sekali , dia share ngan aku la. 
HAHAHAHAHAHA.. 
AKu adalah mangsa sharing dia. 

Dan, SHARING tu kemudiannya bermula, dan berleluasa sampai la sekarang ni. 



Great friendship knows no boundaries. 
Great friendship does come in numbers!


Betul. 

Bagaimana hubungan persahabatan yang kukuh lagi jernih membuatkan satu kumpulan bisnes kecil bertahan lama. 
Tak besar mana pun HKCC TEAM ni. 
Tapi, nak menjadi sebahagian daripadanya juga tidak mudah. 
KAmi bukan MLM yang masuk, bayar setahun, beli barang pehtu dapat PV. Tetiba beli BMW.

Bukan. 

KAmi hanyalah peniaga runcit. 
Hangpa beli , juai.
 UNtung rolling sendiri. 
NAk meniaga, meniaga. 
Tak mau, sudah!
 LEbih stok, bagi balik. 
TAk mau bagi balik, minum sendiri sudaa.

Tu je konsep nya. 


SIyes, sejak aku niaga kopi ni, tak pernah takde kastemer. 
TAkde barang , selalu!
Reload je abeh. 
Reload je , abeh!


DIsebabkan reload selalu abih, maka tertubuhnyala team penjualan HKCC menjadi besar dengan perlantikan stokis dan agen seluruh MAlaysia. 
BErmulanya cuma dengan beberapa isteri NAvy , kemudian berjangkit kepada yang lain pulak.
 Semuanya start dalam base TLDM Lumut itulah! 
Tula markas keramat kami. 




Throwback 2: 2012 vs 2014

Cakap-cakap orang yang menyampah dengan kombinasi aku ngan makcik mata sepet ni memang tak terkira. 
Ada je la yang cuba membuurukkan kami satu sama lain. 
Tapi, berpegang pada satu ..

Bersahabat ini juga rezeki kiriman Allah. 

Kami berdua rapat namun berbeza cara dan pandangan. 
But, how we tolerate the differences MATTERS. 
Buruk ke baik ka kawan kita, biar sapa pun kutuk, lihat pula tatkala kita bersedih, siapa yang berlumba-lumba sampai dahulu?

Yang penting, saling menyokong. 

PAstinya ada persamaan yang menajdikan kami ni special.
  KAMI AMAT LAJU MEMBUAT KEPUTUSAN
RISK TAKER 
BOLD
Dan bila dah decide, memang terus proceed je. 

Tengok tang perbezaan plak...

HAida... Suka channel sukan. Dia ni jiwa sukan. Gi umah dia , channel sukan aje. Tak paham aku. 
Tapi, jiwa romantis masyaallah. JIwang semedang. 
Suarannya lemah lembut. Cakap pun slow je. KAlau depan asben dia, lagi la. Semut pijak dia pun leh mati ..eh?
Tapi dia garang sebenaqnya. 
Lebih berhikmah menyelesaikan masalah. KAlau dia tak suka, dia buat bodoh je.
 Lebih sinikal. 
TAk suka buang masa buat menda yang tak mendatangkan untung. 
Perkara yang bernilai dan menguntungkan untuk dia adalah TIDOQ. DIa , kalau bab lena, tekun amat!
Pendekatan menyelesaikan masalah dia adalah Riverse Psychology. 
Kekadang sampai naik nyampah dengar dia punya riverse saikologi tu... TApi, dia memang orang yang sentiasa bertenang.Dan kaedah Riverse Psychology tu berkesan selalu dalam pelbagai situasi.


Aku?
Semacam yang korang kenal la. 
Aku berani sikit. 
Tak suka buang masa dengan orang yang membuang masa aku. SUara tak lemah lembut.
 Tak jiwang.
 Direct.
 TAk berbasa-basi dengan sesapa pun. Once aku detect ada menda tak betoi je, zassssss!!!! Semut nak mai dekat pun takleh.
Aku, nampak je garang.. tapi tak garang punnnnnn..~
Pendekatan menyelesaiakan masalah adalah - SELESAIKAN JELAH. 
KAlau aku guna pendekatan Riverse Psychology macam Haida, gear riverse aku memang laju amat. Buleh terpelanting orang yang aku riverse tu, terus tak bangun.





 HAaa...

Testimonial paling nyata amik HKCC. 
Korang tengok sendiri. 
KAlau taknak percaya pun, tu bukan masalah aku. 
KOff..KOff..KOff...

Gambaq ni kalu tgk banyak kali, leh berpeluh balik weh. 
Fuh!




Dari Kiri: Tini, Makbed, Faeza, Haida dan Aimi Nadea


I treasure my friendship with her, and with all my fellow sisters. 
Kukuhnya HKCC kerana ukhuwah , yang kami mulakan dengan Bismillah. 
Haida bersama aku dengan bersama sokongan moral. Dari aku bukan sesiapa sehinggalah sekarang ni. 
AKu kira, dia dah berjaya. 
Aku saksikan usaha dan kejayaan dia. 
BErjaya kerana dia sudah melahirkan beberapa orang yang berjaya. 
Kekadang terpikir sengsorang, mana mai la stokis-stokis HKCC berlambak dalam group wasap aku ni. 
KAmi rapat walau sebahagiannya tak bertemu lagi pun. 
Sebahagian besarnya adalah 'mangsa-mangsa' rabaan HAida suatu ketika dulu. HAHAHAHAH~
Dan kini, sebahagianya merupakan client aku. 
Dan, kami berkongsi kesukaan yg sama. KOPI! 





Adalah menjadi keinginan kami untuk membariskan kesemua stokis terawal khasnya agar kami boleh abadikan di sini. 
BElum berkesempatan lagi. 
Skang ni nak jumpa pun kena asing-asing. 
Main share gambaq je. 
HUk HUk HUk!!!



Dari kiri: MAkbed, Siti NAdjira dan Aimi Nadea


Walau aku bukan lagi berada di bawah seliaan mata pedang chewahhh.... TApi, bersyukur amat depa ni tak sepak aku jauh-jauh keluar group. 
KAlau tak silap aku, nama aku masih ada alam group page bini navy. Wahaahah~
TAkpa, kalau nak dikeluarkan pun, aku tak marah. 
Siyes , tak !

Dan yang membaca entry Sword Bearer yang aku tulis tu, itu adalah entry lama. Aku takleh tulis lebih detail. Even now, aku tak leh tulis dah pasal tu sbb aku tak dok dalam komunity tu lagi. Memang totally OUT. 

Abeh dah... 
Abehhhh dahh... 


Inche Kitche pun dah bawak haluan sendiri da. 




HKCC dan barisan produk selain kopi keramat tu.


 HKCC diperluaskan lagi!
 Perlu maklum yang HKCC Team tidak hanya memasarkan kopi kaler purple yang boleh buat orang pregnant dengan ratusan testimoni tu. 
Ada juga kapucino untuk lelaki. 
Dan susu kambing. 
Pil Halia, untuk mereka yang banyak angin. 
Sabun susu kambing serta Sabun Manggis entah apa ntah lagi nama panjangnya. Malas pulak nak selak kotak.

Ni promo secara tak berdaftar je ni. 

Ok .. Silalah maklum wahai mak buyung sekelian.. Aku ingatkan lagi sekali, pregnant je, sila amik susu kambing. JAngan banyak tanya sangat pasal faktor sains ke, kajian mat saleh ke hape. Ikut je cakap aku. 
Pregnant, minum susu kambing. 

Boleh faham tak kenapa bangsa Arab semua gebu-gebu? 
Cuba tanya masa pregnant , mak dia minum dan makan apa. 
TAkyah kaji sampai ke luar negara pun. JAwapan dah ada. 

Pregnant, makan kurma, kacang badam , kismis, susu kambing, madu. 
Orang kata makanan sunnah. 
Tapi, masa aku makan dulu, aku tak perasan pun tu makanan sunnah. 

Jangan sebut pasai tak lalu makan, tak sedap, tak tahan, alah or watever...
TElan je. 
KAlau nak anak sihat. 
Better daripada minum air sirapor teh o ais limau berbaldi-baldi. 
GItu....~ 

Kalau nak kurus, sanggup berlapar. 
KAlu nak cantik, sanggup sakit. 
Kenapa time pregnant, anak perlu sihat, IBu nak kena melayan tak sedap, dan tak suka pulak? 
HAHAHA

Dah berceramah di sini. 







Kami bertiga, dalam lastest pic captured last 2 weeks. 
Kurus?
Boleh laaa... Berat macam gitu je. 
Dah nampak mcam budak sekolah pulak, kan?

Sebulan lepas Haida dan family datang bertandang ke rumah. Aku ni tak sempat pulak nak melayan. Maka, dia buat macam duduk rumah sendiri aje. Sian la sahabat aku sorang tu. 
Tapi, memang macam tu lah kami. 
Dah faham dah kesibukan masing-masing. 
HAida pun kalu dia nak mai, dia mai je. 

"Oii... sejam lagi aku sampai!"

MAin camtu je?

So, kalu time datang tu umah sepah, kang dia la amek penyapu tolong sapu. 
PAdahal, rumah tu rumah aku!


Datangnya dia pun, dia berbesar hati tolong masak untuk Oni dan Wawan sepeninggalan aku ke tempat kerja. 
TErima kasih wahai sahabat. 
Hang ja tau dan lihat keadaan aku. 
Dan aku tau, hang la ni sat-sat gelak, sat-sat teriak bila baca entry nih. 
Mana la nak cari kawan yang sanggup mai jauh-jauh untuk jengok anak aku dan sapu sampah kat ruang tamu umah? 
EHEHEHEEHH~ 

LAwak je...
Dia mai nak buat Board Meeting kat umah Makbed. 

 HKCC Team yang jual kopi pun ada board meeting. 
Ko hade? 

CEO siap masak tu.






  Semoga persahabatan kami kekal ke jinjang pelamin.
EHh????

AHHAHA

Abaikan. 


Semoga pershabatan kami kekal ke akhirat.
Semoga sihat dan dikurniakan kudrat untuk meneruskan usaha membantu suri rumah menambah pendapatan keluarganya. 
KEluar dari kesempitan hidup yang serba mencabar ini. 
Aku bangga ada sahabat seperti kamu.
Dan sikit pun aku tak kisah kalau ada orang menyampah kat ang.
Biasalah, orang poyo, sapelah yang suka, kan? 

And, mekasih sebab buat Oni dan Wawan gembira dengan masakan anda.
Sampai ari ni Oni dok sebut. 







Itulah kisah kami berdua.
Dari Bawah Pedang ke Secangkir Kopi





Photobucket

7 Aug 2014

This Eid Mubarak We Took A Lot of Selfies.


 Assalamualaikum,


Hey People,

I could not help myself not apologizing for not being writing in such a long time. 
Life does hurt, ok!

But I am moving on. Moving forward. 


Before writing more, I would like wish you

Eid Mubarak!!!


Selamat Hari Raya Aidil Fitri 
Maaf Zahir Batin.



It is month of August. 
The month I normally celebrate with joy. 
It is my birth month. 
I always believe or want to believe that most people born in August are the most brilliantly awesome walking human being on earth. 

I am dead serious!



It is also my anniversary month. 
It was.


Well, told ya life is hurt . 


I learned from Karim Metwaly in one of his You Tube saying

"Don't celebrate your birthday. You stay younger that way!"


OK!


HAhahaha...



Funny indeed. 



More fun celebrating raya this year compared to years before. 
My siblings were all there. We gathered even Abah has no cuti this time. What to do ....
So, no raya in hometown this year. Instead we all went to Kuantan and did the best celebration there. 

Tak pi mana pun. 
Memang duduk rumah saja. 
Masak... makan... MAsak..MAkan. 
Eat..and eat a lot. 
Don't worry. I gained 2 kilos only. HAHAHAH!


Oh.We did something new this year.
We took a lot of selfies!!!

And Abah also dah pandai selfie, hokehhh. 




Here are some of my Eid pictures for you to see







Selfie-malfunctioned!



I love this one





The eldest always the cutest, kan?


Why Raya this year is more fun?

Reason 1: I am celebrating raya without the need to apply annual leave. 
Reason 2: I went for balik kampung 3 days earlier from hari raya and habih cuti 4 days after orang lain semua dah balik raya. Walaweh!!
Reason 3: I can wear black on raya. Selalunya semua nak warna-warni. Somehow Abah suka warna hitam plak. TAhun ni,gambar family semua nampak hensem. 
Reason 4: I am mentally-sane and physically fit for this raya. Sebelum ni, fuh... Letih jiwa seyhhh~
Reason 5 - Doing your own business and getting decent pay by doing it gave you the liberty to avoid traffic. Perghhh.. Aman rasanya balik raya awal dan bila org lain sibuk mengharungi jem, aku plak sedang berehat sambil kunyah samprit. Hewhewhew... 



 We welcomed our good friends...


Ikhwan Khan , Fiza Fazira

 Yes... The newly-wed , Wan Gumox and Fiza , satu keluarga besar datang menziarah aku di rumah Abah di Kuantan. Terharu rasa hati ini.

Di malam raya, aku jenjalan kat depan UTC Kuantan, tempat keramat Kiki taboh keta Uncle Sim ngan stereng lock tu...  Aku dgr nama aku berkumandang di udara...

"Makbed!!!!!" 

Toleh kiri kanan...

Fiza rupanya yang panggil.
Ingatkan raya jejauh ni, takde le jumpa sapa-sapa. 
HEHEH...
Tak jugakkk...~


 Dan mereka ini datang pada Raya Kedua


Wan Kering


 Beroleh rezeki mereka makan laksa. 



Thanks a lot friends yang datang menjengah. 
Masing-masing lama tak tengok ONi dan Wawan. 
Kalau anda masih ingat, kedua-dua Wan ini pernah menjaga Oni beberapa kali.

"KO jangan nakal Oni. Acik ni cebok berak kau tahu!" ugut Si Kering. 

"Yelaaa...." balas ONi sambil muncung mulutnya. 
Udah memang dari dalam perut kot Oni dok dengar suara depa-depa ni je. 


Alhamdulillah, masing-masing sudah ada life sendiri. 
May Allah's blessing always upon them. 



 A pic of us for this Eid. 



Salam Aidilfitri.

Makbed mohon ampun dan maaf jika ada salah dan silap. 
Sesungguhnya, mata pena lebih tajam dari lidah.
Andai ada terkasar kata, maaf terlebih dulu saya pinta.
Salam HAri Raya. 


Yang masih belum berinsurans, atau nak tanya pape pasal polisi sedia ada, boleh terus Wasap Makbed di 0172479294. 

Thanks. 





Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram