Followers

30 Apr 2013

20 Ways To Gain Your Intimacy BACK In Your Relationship


Tetengah rajin nak check pesbuk, tetiba jumpak lak menda ni.

HAri ni meh kita share sikit Intimacy How-To. Just a head start for those yg cam blur-blur sikit tentang cara menunjukkan kasih sayang sesama pasangan.

AMARAN: Entry ini hanya untuk org dah kawin je. Yang tak kawin lagi, takde maknanya ko try beria. MEman tak menjadi. HAHAHAHA...~





PILLOW TALK
There is something magical about the whispered conversations we have in bed. Lying together under the covers lends itself to intimacy. If you do nothing else, change your routine so that you spend some quality time between the sheets together, even if it's just to talk.
That means banning the TV and the kids from the room and making sure you go to bed at the same time - if only for a few nights of the week. With emotional intimacy re-established, you're likely to find sexual intimacy improves too.




Give a compliment
It's easy to criticise and complain but too much negativity will erode even the strongest of relationships. Studies show that it takes seven positive comments to balance out a negative one - so start spreading the love!
Everyone likes to feel noticed and appreciated and an unexpected (but heartfelt) compliment can go a long way. Does he have great arms? Do you love the way she giggles? Focusing on the positive helps build rapport and create a trusting space for intimacy to grow.




The power of touch
Good communication isn't just about talking. A hug at the end of a hard day or a reassuring squeeze of the hand can mean so much. If you find you rarely touch your partner, it's worth getting back into the habit.
Make a conscious effort to hold hands when you go out, whether in the street or a restaurant. If sex has been off the agenda for some time, small touches can help re-open the door to physical intimacy.




Remember to kiss
Research shows that couples who kiss every day are more likely to stay together. In some ways, kissing is more intimate than sex (remember Julia Roberts and her no kissing rule in Pretty Woman?).
Relationship therapists report that couples often stop kissing before they stop having sex. If your partner is lucky to get a peck on the cheek, surprise them with a full on smooch next time they walk through the door




Water sports
Many couples find they lose some of the intimacy they once enjoyed after starting a family. In the post-pregnancy days that can be down to tiredness, adjusting to new roles or feeling less attractive. As the children grow, it can simply be a case of not having any privacy!
If you can't keep the kids out of your bed, consider locking the door and taking a shower together each morning or take a long hot soak in the bath once they're asleep. Good clean fun or the potential to get dirty - it's up to you



Try something new today
Most relationships hit the 'stuck in a rut' stage at some point. The adrenaline-fuelled rush of those early days can feel like a lifetime ago but that doesn't mean you can't get some of the excitement back.
Escape your daily routine and do something new: learn to salsa, book a hot air balloon ride, take an acting class together, anything that gets you out of your comfort zone. A shared new experience will bring you together - and give you something new to talk about, if nothing else!




Scare yourself silly
Talking of an adrenaline-fuelled rush... pick an activity that's exhilarating for your day out and you could very well get the blood pumping in your relationship too.
When we do something scary the body releases a huge surge of adrenaline, which mimics the hormones we experience when we fall in love. A rollercoaster ride, sky diving, car racing or watching a scary movie together will leave you breathless and ready for even more excitement.




Get away from it all
Even strong relationships can stagnate if you don't look for new ways to explore and enjoy each other's company. The fastest way to kick start things is to take a break from everyday life. Visit a foreign country and experience new cultures and you're likely to learn things about each other too.
Can't afford a foreign holiday? Go camping instead. Fresh air, sunshine and getting back to nature will leave you feeling refreshed and new - plus, the kids will love it.



Surprise one another
Most of us accept that it's natural for a relationship to change over time (research suggests the initial excitement stage lasts for 18 months) but that's no reason to let things get stale.
Surprise your partner with tickets to an event you know they'll love - and hide them somewhere unexpected for extra fun. If money is tight, blindfold them and drive out to a remote beauty spot for a romantic picnic. Spontaneity and surprise are natural aphrodisiacs, so who knows, you might be using that blindfold again before the end of the night.




Rekindle old passions
What was it that used to make you feel alive? Rekindle the passions and interests you had when you were single - only this time enjoy them together as a couple.
Take it in turns to suggest an activity and agree beforehand that you will both make an effort to participate and be positive. It might mean you agree to see modern dance one weekend in exchange for going potholing the next. With any luck, you will rekindle the passion for each other as well as rediscovering an old hobby.



Friends reunited
Remember when you used to share a joke over a glass of wine, talk for hours on the phone and agree on almost everything? You were friends (as well as lovers) once, so try to remember what it was you liked about your partner in the first place.
Retrace your steps and enjoy some much-needed fun and you'll soon be on the road to sharing a deeper intimacy together.

Location, location, location
Okay, so you didn't expect the passion to last but whips, handcuffs and dressing up? You don't need to invest in a wardrobe of kinky outfits and toys (though of course, that's fine too) in order to put the spark back.
A few small changes can make a big difference. If you always have sex at the same time and the same place, try a different location. The kitchen table or on the stairs - next time the mood takes you, go for it there and then, rather than always going up to the bedroom



Back to the start
Few couples, married or not, continue the adventurous, any time, anywhere sex they enjoyed at the start. Once the sexual intimacy has gone from a relationship, it can be hard to regain it - but certainly not impossible. After all, there's a good chance your partner feels the same way about it as you.
Take time to get to know one another again. Retrace your steps - wine and dine them, make them laugh, send them flirty messages. Don't presume you know what they like in bed either, tastes and desires can change. Ask, explore and enjoy - just take it slow.


Don't judge a book
Remember the days when you read aloud to one another? There's something wonderfully intimate about reading and being read to - whether in bed, lazing on a rowboat or relaxing on a picnic blanket.
Instead of reading different books at night, read your favourite novel to each other. If you want to spice things up, choose an erotic title or give your partner a book to read which contains things you'd like to try. This can be a great way to share your fantasies if you feel shy talking about them. You'd be amazed what you can buy on Amazon these days!



Play with each other
At the end of a long day sometimes you just want to slump in front of the TV. There's nothing wrong with that - but staring at a screen isn't likely to create intimacy, unless you're cuddled up watching a romantic movie!
Choose a night of the week to turn the TV off and do something else. Chess, cards or board games can all be fun. (The kids will love it, even if they moan at first.) Of course, when they've gone to bed, you might even like to play a naughty game.




Have a laugh
We've all heard how 'laughter is the best medicine' - and it's true for our relationships, as well as our health. When we laugh the body releases endorphins into the bloodstream including serotonin, nature's anti-depressant, which makes us feel good.
Laughter also has the power to strengthen the emotional bonds between people. Tickle each other, book tickets to see a stand-up comedian or learn clowning skills for the day - anything that makes you giggle will bring you closer together.


Pamper makes perfect
Who doesn't like to be pampered now and then? There's more to the power of touch than you might realise. Studies show that human physical contact has the power to relieve anxiety, decrease blood pressure and strengthen the immune system.
Touch that's given by a loving partner can be even more powerful. If your relationship is lacking sexual intimacy, take it in turns to pamper one another (wash their hair or give them a shoulder or foot rub), without any pressure to have sex. A loving touch is one of the most precious gifts you can give - and it costs nothing.



Date night
It may feel contrived to schedule sex into your calendar but if you want to enjoy more intimacy in your relationship, sometimes you have to make it happen. Just as you might book a babysitter for a 'date night', arrange for family to take the kids off your hands for an evening or an afternoon.
Even better, book a night at a hotel. Anticipation is a great aphrodisiac, and seeing a special night written into the calendar will give you both something to look forward to.



Clear the air
A lack of intimacy (whether emotional or physical) can often signal other problems in a relationship. If you feel anger or resentment towards your partner you will first need to take steps to resolve the situation - ignoring how you really feel to keep the status quo will only damage your relationship in the long run.
Choose a quiet moment, speak honestly and lovingly (not when you're already angry) and be willing to take your share of the blame. It you haven't been honest with one another for years, a counsellor can help give you the support you need to work things through.



credits to: SOURCE

26 Apr 2013

Main HUjan Hari Ini...

HOHOHH!!


HAri kedua di KOta Damansara.
Semalam,talk di KPJ Ampang Specialits, DIetary Service berjalan lancar. LAyanan yg kami terima memang sangat bez. Siap dapat makan lunch lagi. Sedap.....



Di Kota Damansara...
Penginapan percuma kat umah Kak As. Tido sekatil ngan Fiza.
Siangnya penuh sehari dengan prospecting. By 4.30 pm, aku segera balik sebab hujan. Taknak tersangkut dalam jem. MAlas nak pikir banyak2, aku naik cab je, dari AMpang ke Kota Damansara.Dah tak larat nak nek tren.


Malamnya, ada appintment sekejap di Seksyen 8. AKu pinjam moto Fiza supaya senang aku ke sana kemari. NAma nk nak keta dalam KL, memang tak leh la. Sangat takleh blah bawak keta dalam KL ni. Lagi-lagi la keta manual. HIHIHIHI.. *blagok lak.
JAm 11 malam...AKu merempit ke SUngai BUloh. Lokasi perniagaan kasut bundle. Tempat hang out dan jugak tempat rakan-rakan karib berkumpul.
Tunggu sampai Fiza closing.
Daoz datang teman aku sampai habih tajuk dah nak borak. Dia takleh lama. BErgegas balik.





"BEsok plak,,"


Jam 3 pagi baru aku balik rumah.
TIdo entah jam berapa. BOrak lagi ngan FIza sampai pagi.



HAri ini...
Lepas hantar Fiza gi kedai kasut dia jam 12pm, aku terus memecut ke KPJ Ampang sekali lagi.
Tugas lagi... belom selesai.
ALang mesej..
Gtau Wawan demam. Dia dah bawak gi Klinik.
Oni plak batuk. TApi dia kata takde apa yg perlu dirisaukan. HAbihkan ajelah kerja, katanya.
AKu da susah hati ..tapi jiwa kena kental.
HAri ni aku sudah ada di KL, suma kerja yg memang dalam list perlu diselesaikan.





LEpas aku dapat yg aku nak  dan apa yg perlu diselesaikan di KPJ dah selesai, aku gerak ke Gombak lak.
TAk lama borak ngan dia. HAnya sempat dapatkan signature je. LAgipun, semua menda aku dah explainkan dalam email. Jadi, dia dah paham. Dah sign dan terus dia halau aku balik segera sebab langit sudah pun gelap tanda nak hujan.

Baju hujan tak bawak okeh~


Seblom merempit balik ke SUngai BUloh, aku call Fiza. KAtanya, di sana tak hujan.
So, aku pun merempit selaju dan sepantas yg mampu dicapai oleh si belalang tempur.
Dan.....................



Sepanjang-panjang jalan MRR2, hujan turun selebat-lebatya.
MAsa tu aku berangan nak ada helmet yg ada wiper.
ISkk... kabur pandangan aku weh.
JAlan jem memang sudah diduga.
Lori , keta, van dan segala.
Ada banjir-banjir plak tu.
KEna simbah sokmo aku ngan air jalan.
Disebabkan dah bertahun aku tak main hujan macam itu, maka aku just 'enjoy the moment' jelah.


Niat nak brenti kat bawah jambatan, tapi aku kenselkan je.
Tengok banyak je penunggang lain berteduh di bawah jambatan.
Tapi, kalau aku, mengikut rekod menunggang moto di jalan sejak remaja di Kuala Lumpur tu, tak penah sekalipun aku berteduh di bawah jambatan, hatta selebat mana pun hujan tu turun.
Sebab utama,dulu aku tak penah tinggal baju hujan.
Sebab kedua, populasi mat rempit lelaki lebih ramai dari perempuan.
Sebab ketiga, bahaya dok bawah jambatan ni. Risiko dia jauh lebih tinggi daripada ko meredah hujan.


So, aku teruskan perjalanan sampai ke BHP Sri Damansara. Berhenti kat situ jap sebab nak masukkan henpon dalam beg galas.
Mujurlah beg aku tu kalis air. SO, selamatlah segala proposal dan borang autodebit aku.
Sebelum tu, aku call Fiza hanya untuk inform dia yang aku dah basah kuyup.
Segala apa yg boleh menyerap air yg ada kat badan aku, sumanya menjalankan tugas mereka dengan baik. HAHAHAHAHAHA....

KAsut kesayangan aku pun basah weh!




Selepas bergelen-gelen simbahan air jalan yg kena kat aku, aku akhirnya tiba juga di kawasan Sungai Buloh.
Aih... situ tak hujan plak !!!
Bila aku sampai kedai kasut Abg Lan, Gemok sudah sedia menanti sambil ketawa. Inilah dia kawan-kawan aku.
Asyik ketawa aje.Cis bedebah betui.


"Ado suar pendek dalam keta haku MAkbed. KAlu ko nak,pakai aje..." pelawa Gemok.



"Emph.. tak payah la Mok oi. Bior aje basah gini.."balas aku. Sambil tu aku bukak kasut dan stokin...buleh perah airnya. HAHAHA...
BAju seluar basah takpe. JAngan kaki aku basah. Rimas!

Abg Lan pinjamkan slipar jamban saiz 8 beliau.
Okla... dengan tak malunya aku pakai.
Untung lah aku, kawan ngan tokey kasut. Takde masalah even nak pinjam slipar toilet berjenama. HAHAHAHAHA>.... Cuma saiz je lah. Aku takleh memilih sangat. Udah namanya PINJAM kan?


Pukul 5 ptg, aku ngan Fiza balik Kota Damansara.
Jam 8 kang, dia keje.
Paling sedih, aku baru je basuh baju-baju busuk aku dan semuanya masih dalam mesin basuh. Dah siap spin.
Cuma tak sidai je.
Balik rumah, Fiza cecepat sidaikan baju aku sumer. Bukak kipas sampai 5 dengan harapan sumanya akan kering dalam masa 2 jam lagi.


Korang baca cter ni maybe korang sengih.
Wawan tengah demam skang.Oni pun tak sihat.
Itu petanda anak-anak kurang kasih sayang.
So, aku akan kerja sungguh-sungguh dan selesaikan suma perkara di KL sehingga Ahad.
KAlu korang yg di KL , ada hal dengan aku, nak jumpa aku in-person ,plis roger aku segera. Aku ada sampai esok Malam. Ahad pagi aku nak balik dah.
ISnin, aku nak masuk opis submit suma proposal aku.


Kemudian, aku nak cuti sat. Spend time dengan anak-anak aku yg dah banyak beralah demi Ibu dan Ayahnya.






Salam sayang

23 Apr 2013

Sitiawan Suda...



MAkbed sudah ada di Sitiawan.
Check-in Ct Hotel.
Dan sedang menghabiskan tugasan sambil bergolek-golek siput di atas katil.
SOrang-sorang, of course. 



Besok masuk opis untuk official preparation.
Ngantuk dah. 
TAk sempat nak melayan blog sangat.



Mekasih HAida and asben kasi aku pinjam tenggiling. 



22 Apr 2013

Oni melukis




Lihatlah donia!!



 Lukisan pertama Oni yg dia bawak balik tunjuk kat aku. 

"Ibu, tengok ni. Oni lukis APPLE.." 


Ohh.. bangga...bangga. 
Walaupun lukisan Apple mu Ibu nampak macam aiskrim stoberi, tapi Ibu bangga juga sebab kamu buleh melukis dan mewarna. 

Oni juga da bleh baca doa sebelum makan dan selepas makan dengan baik. 
KEndian doa penerang hati. 
Dan setiap doa tu diakhiri dengan ayat .." terima kasih, cikgu!"

Sama je nadanya macam aku sekolah darjah 1 dulu. 

Skang dah takde penyakit "JUMAAT" dah.
TAkde masalah kejutkan Oni bangun pagi untuk ke sekolah. 
Syaratnya, takyah mandi. 
Tu je. 
Cukuplah dia mandi P. Ramlee je.. Cuci mata. 
Salin pampes. 
Skang , pampes buleh on off dah.
Atas prmintaan dia nak pakai ke tak.
Tapi, kekadang culas gak aku. Saja taknak bagi dia pakai. 
Elok je.
Cuma time nak kencing tu je suasana panik sikit. 


 
Korang tenung bebetui.....

Apa ni?


*****


















Oni kata...

"Ini rumah.."





Ibu lak kata...

"Ini rumah ke , plan rumah?"

Da macam litar letrik pun ada.
Lukisan kejuruteraan ke ni ONi?






PEnulih bersama anak dara beliau yg masih suka duduk bawah ketiak Ibu beliau. 
Oh, dan anak teruna yg manja betul. Lihatlah betis Wawan. Memang copy paste betis IBu.






BAMBAM BEE KENA STROK



Seminggu Bambam Bee tersadai depan rumah. 
Kesian sangat tengok. 
I don't feel like living. Chewahh!
BAngun pagi je, tgk keta tu terkelepek... 
Ah Chew datang tgk dah apa yg tak kena. 2 malam berturut-turut dia mai 'perosah' keta tu. 


And came out with a diagnosis...


"Wayar dalam ni kena gigit tikuih la. Kena bawak pi bengkel jugak check.."


2 hari tu saja Ah Chew check apa yg tak kena. 
Unidentified cause.


Dan hari ini, aku perlu kerja seperti biasa.
Nasib baik adik-adik ipar mai jemput. Kebetulan diorang pun nak pi pejabat Prudential. 
So, aku mempergunakan mereka pula supaya bawak aku jenjalan.
Dan ketika sampai kt pejabat pos, Inche Kitchi talipon cakap ada orang nak tarik keta pi bengkel. 


Aku ke Tesco jap.
Nak beli brg-brg keperluan ONi sebelum berangkat outstesen besok. 
Cepat-cepat balik.
Dan tow truck sudah pun tiba...




 Sedih tgk Bambam Bee yg longlai. 
Setat pun takmau - terbatuk-batuk.
Nyawa tak sampai. 
Lemah je kena tolak. TAk melawan lansung. 
Cuma drebar tu cakap keta tu berat jek.
HAHAHAHA...
Kereta memang la berat wahai drebar. 
KAlau aku ko komplen berat, aku memang le aku tak heran. 
TApi itu kan kereta?





MAsa ni, drebar lori tu tengah pasangkan pemegang tayar. 
Entah hape la dia tanya kat Alang. 
TAnya pasal keta. 
BAmbam Bee memang spesel sikit. 
Bila dia sihat, dia memang kuat berjasa. 
Tapi, bila dia sakit, camni le ropanya.
Dan, sekali lagi, Bambam Bee sakit di rumah. 
Bukan ketika aku memandu di jalan raya. 
Camana lah kami suma tak sayang padanya. 
Nak sakit tenat pun, dia tunggu tuannya memandu sampai tiba destinasinya. 


Nasib baik la time tow truck datang, adik-adik aku ada.
Untung adik lelaki ramai nih.
HEHEHHEE... 
DIorang leh bekerjasama tolak keta gi kat lori. 




Alalalla....keciannye dah terjongkit.
Kena ikut lori. 
HEheeee...
Ari tu, terhormat sikit kena naik atas lori camni :

Ini terjadi setahun lepas. BUlan MAy 2012.


 Almost setahun, kamu sakit balik.
Takpe, kami paham. 
JAngan riso.. NAnti Inche Kitchi uruskan di kejauhan. 
Untung lah kamu ada doktor terbaik yg sangat memahami.
Always listening. Always understanding... yedak?









PErgilau kau wahai kereta kecintaan. 
PErgi la berehat dan rawatlah luka mu. 

Ini kang Cik Oni balik, jenuh menangih plak bila dia tengok keta dia hilang. 
NAsib baik masa tow truck datang umah Oni takde.
Buleh teriak satu taman tau kalau Oni menyaksikan kejadian ini secara live. 
Huuuu~

Ramai org syg kamu.
Cepat baik ye Bambam Bee. 
Leh le kita gi KL sesama. 


 



ROKOK BIASA VS ROKOK ELEKTRONIK .... to my opinion

 
 
 
 
 
 
 
  KESAN BURUK PENGGUNAAN ROKOK ELEKTRONIK | Trend terkini remaja Malaysia adalah menghisap rokok elektronik sebagai usaha untuk berhenti merokok. Tetapi, tahukah anda rokok elektronik sebenarnya tidaklah begitu bagus untuk diamalkan?

VIENNA 4 Sept. - Rokok elektronik sebelum ini dianggap sebagai alternatif yang selamat kepada tabiat merokok. Bagaimanapun, satu penyelidikan terbaru menunjukkan ia juga mampu merosakkan paru-paru bagi mereka yang menggunakannya.

Alat itu didapati mengakibatkan kekurangan oksigen yang diserap oleh darah hingga mengakibatkan peningkatan segera dalam rintangan udara paru-paru.

Secara purata, kesan itu akan berlarutan selama 10 minit, kata sebuah laporan yang dibentangkan pada Kongres Tahunan Persatuan Pernafasan Eropah (ERS) di Vienna.

Sama seperti rokok biasa, rokok elektronik turut membebaskan nikotin melalui wap berbanding asap dan ia mencetuskan banyak perdebatan tentang keselamatan untuk menggunakannya.

Kira-kira 650,000 perokok dipercayai menggunakan rokok elektronik yang menyerupai rokok sebenar dalam usaha membuang tabiat buruk itu.

Bagaimanapun buat masa ini, kebanyakan alat itu diimport dari China dan dipercayai tidak menjalani pemeriksaan keselamatan sebelum ia dijual.

Profesor Christina Gratziou yang mempengerusikan Jawatankuasa Kawalan Tembakau ERS berkata, mereka belum pasti sama ada produk yang mengandungi nikotin tidak diluluskan itu lebih selamat berbanding rokok sebenar walaupun ia didakwa kurang berbahaya.

"Penyelidikan ini membantu kita memahami bagaimana rokok elektronik boleh mendatangkan bahaya.

"Justeru, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami sama ada kemudaratan itu boleh memberi kesan dalam jangka panjang,'' katanya.
 
 
 
 
 
Makbed berkata:
 
TREND TERKINI REMAJA?????
Opss...
hAHAHAHA...
Jangan kata remaja je, yang warga tak berapa nak remaja pun beralih arah kat e-cigarette ni. 
NAmpaknya, kehadiran natang batang menerima sambutan ramai para perokok berhemah yg sedang menjaga bajet poket memasing.
KAtanya, e-cigarette ni jauh menjimatkan?
 
 
Yeke?
 
 
Menariknya rokok jenis ni, ia didatangkan dengan pelbagai rupa paras yg menarik maka penghisap rokok skang nampak lebih comel dan kiut tatkala melempiaskan keinginan menghisap rokok mereka. Tih..Tih..Tih..
 
 
 Pun begitu dikabarkan katenye e-cigarette sangat merbahaya untuk kesihatan. 
Pengamal rokok ni lebih terdedah kepada risiko penyakit berbahaya dalam jangka panjang selepas tempoh penggunaannya. 

Then aku just nak simplify sikit je penggunaan rokok ni...


Rokok biasa.
 
Kesan jangka pendek - duit habih cepat.
KEsan jangka panjang - duit habih banyak. Penyakit pon datang jugak. 
TAbiat rokok takleh dibuang. Perokok perlu habihkan sebatang rokok tu sebaik saja rokok dinyalakan. Kena spend beberapa minit untuk habihkan sebatang rokok tu. TAk macho la isap sekali je , pastu padamkan apinya. Then bila nak isap smula, kena cucuh balik. Hee... 
Rokok ini menghasilkan sampah yg banyak.


E-cigarette.
 
Kesan jangka pendek - Rokok biasa tak laku sangat. 
Kesan jangka panjang - Duit 'selamat' sikit. TApi, penyakit tetap datang. 
Dilihat boleh menghentikan tabiat merokok especially bagi yg tegar. PErokok hanya inhale sekali dua je rokok, hanya untuk menghilangkan keinginan merokok. KEndian lepaskan asap. Jimatkan masa since tak perlu nak kena habih kan. Kalau banyak duit sangat, boleh hisap la berapa pam suka. DIsebabkan ianya pakai betri, jadi lepas isap satu kali, terus masukkan dalam poket. 
Utk si perokok yg amik e-cigarette, misinya hanya nak 'memperasap'kan diri je. Ni sama cam kentut je la. Dah lepas kentut, orang legakan. Cuma orang sekeliling yang bau kentut tu je la menderita. HAaaa... nampak tak konsepnya???
YAng version ni, kurang sampah dihasilkan. BAgus kan?


Kesimpulannya...

MErokok tetap mendatangkan masalah kesihatan. JAdi, sebolehnya toksah la merokok yerrr...



NAk pesan je... 

Walaupun awak isap vapour or e-cigarette, budi bicara kena ada juga. 
Awak still dikira merokok.
JAdi, meskipun awak cuma nak isap rokok sekali je, satu pam, jangan expect orang tak perasan bila awak isap rokok dan lepaskan asapnya dalam supermarket atau dalam panggung wayang. 
Be responsible. 
KAlau nak hisap rokok di tempat awam, pastikan awak telan asap rokok tu. JAngan biarkan orang lain yg tak hisap rokok, terpaksa sedut asap rokok awak. 
TAk kira lah even asap tu bau stoberi pon. Reti? 



 
 
 

Entry KAmi Tiga Orang



Salam Isnin... 

Entry ditaip di tengah malam. 
Padah tido awal sebaik sahaja selesai solat Isyak di awal waktu. Anak-anak suma aku paksa tido selepas mereka didapato 'menyanyi-nyanyi' tanpa sebab yg kukuh. 
Wawan esepcially. SIlap cuit sikit je, nangeh. Udah aku tipon Apak dia pun, nangeh gak.





Wawan sedang mengalami konflik dengan diri sendiri tatkala aku tipon Inche Kitchi. 
NAk ber3G, dah takde line plak. 
Apak dok kat laut tu, mana nak ada 3G kan kan. 
So, aku pakai loudspeaker je la. 
Bila dia nampak gambo Apak kat telepon tu, dia hepi. Mau le cakap...
Tapi, bila henpon tu terpadam lampunya, maka gambo Apak ilang la sekejap. HAaa.. masa tu la dia nak setat emo. Dia rasa Apak takmo cakap ngan dia. Atau maybe, dia rasa henpon tu mengkhianatinya.HAHAHAHAHAH!
Pulak tu bila dah setat nangeh, bukannya buleh berenti on the spot.
Nak kena kasi rasuah dulu plakk..... Dush Dush DushhH!!
JAdinya, time orang sume nak borak-borak ngan Apak, dia plak wat kesahnya nak majok dia. 
MAka.... semua org tak layan dia. 

Sian.... Inilah dia wajah lelaki terpinggir dalam rumah.
Oni memang dah kamceng ngan Ibu dah. Undisputable!

LAgi satu masalah dia ni, time cakap ngan Apak, takleh sebut perkataan 'BYE'. 
Ko sebut sekali je 'BYE' kat Apak, satgi dia punya nangeh ... halamakk...  Isk! PAyah nak cakap la. 
KAli pertama , siyes la touching nengoknye. Rindu Apak sungguh. 
TApi, masuk kali kelima, keenam tipon Apak jadi gitu, buleh jadi super saiya jugak la aku ni. 
Orang kasi tipon bagi hepi-hepi, dia plak nak emo. Dah le susah pujuk. Bluwek! 


So, pasni Ibu nak tipon APak seminggu skali je. PAdan muko ko. HAHAHAHAHAHHA......*ibu kejam. 



HAih... 
YAng ini memang gila attention terlebih.
KAdang aku rasa Oni ni dah umor 7 tahun dah. BUkan 4 tahun. Eh, 4 tahun pun belom genap lagi tau Oni...
HAri-hari aku tengok dia londeh baju sekolah dan baju tido dia, terus dimasukkan dala laundry basket. 
KAlau dia nak boh dalam mesin basuh, dia akan jengok dulu. 
Ada baju ke tak.
TAkpun, dia tanya...
"Ibu, baju dalam mesin ni dah basuh ke belom...?"
KAlau belom, baru dia masukkan dalam mesin. 


Sejuk ati Ibu ni. 
Ada gak esisten. 
Sakit belakang nak bongkok-bongkok kutip baju. 





 JAm kesayangan telah selamat dipatah riukkan oleh Wawan. 
Selambe je Wawan ketuk-ketuk jam tu kat lantai.
Skang ni musim Wawan menghempas segalanya di lantai tau. 
JAdi, suma pinggan mangkuk aku pakai yg plastik je.
PAling tragis skali, kalkulator aku yg berharga rm12 je tu pun, dia pijak-pijak, buat jongkang-jongket.
Ehh, tak paham lah!



 Ibu beli jam baru.
PAkai yg murah je. 
Senang. 
KAlau jahanam, bleh beli baru tanpa rasa bersalah.
Bukan seutas aku beli... tapi 2. 
Untuk occasion berbeza. 

Payah nak sorok menda dari anak-anak.
AKU dah boh dalam laci, but they still manage to get it somehow. 
TAkkan suma menda aku nak letak atas almari Angry BIrd?
AKu ni dah le pelupa. 
KAng aku lupa kat mana aku sorokkan menda. 
KOnflik jugak nih. 





Sekian cebisan entry dari aku, dengan kesah anak-anak yang cerdas lagi cergas. 
Selalunya bertiga aje.
Suami ku tiada....
KErja .... Jauh.....


HAHAHAHAHHA...




Suamiku, kalau rindu... baca belog ajelah ye. 
Muah Muah..

21 Apr 2013

Bibik Datang!


Selamat HAri Minggu.... !
HAri ini hari kerja Makbed. Hari Ahad adalah hari pos-pos. Sebab, kat sini Pos Malaysia aje yg bukak. Courier lain beroperasi pada hari Isnin. 

Hari ni, pembantu rumah upahan datang.
Tolong kemaskan rumah yg berdaki. Dan tolong lipat 4 bakul kain di rumah. 
HAHAHAHAHH~
Itu lah. 
Antara kerja-kerja yg tidak boleh ditangguhkan ialah:

Solat
Bertaubat
Mengemaskini file (filing)
Laundry. 


Bab-bab kain ni kalau bertangguh, memang takkan habih. 
Kena ada kekuatan dalaman yg superb bila tengok 4 bakul kain berlonggok di sudut rumah.
Sampai dah takde bakul nak isi, dan sampai dah takde baju nak pakai, kita dah takde pilihan melainkan kena lipat gak kan?
Bz camne pun, itu le kerja rencam yg kita kena buat. *rencam le sangat!


JAdi, bibik dah sampai. AKu soh dia kemas katil. Cuci bilik aku. Skali jamban pun aku suruh. 
PAstu, aku basuh kain bagi habis. 
Yang 4 bakul dok ado tu minta dia lipatkan.
Pastu, yg dah basuh tu minta dia sidaikan.
Dan kendian, iron baju.
Sebab...... Selasa ni aku outstation lagi. 

Atas meja pun banyak quotation yg perlu disediakan.
Bulan ni Makbed nak all out. 
Bulan depan pun insyaallah akan all out. 
Taknak kalut-kalut di hujung tahun. 


 

Kerusi kecintaan dah dinodai!!
Redhakan je lah bila anak dara aku wat lukisan atas tu pakai crayon. 
Whhhhhyyyyyy?????
Udah aku bagi segala buku, kertas... dia tetap gak nak 'gores' kat tempat-tempat terlarang.
Bukan tang ni je dia kaler.
Dinding pun dia conteng.
Tilam kerajaan pun dia conteng.
AKu punya cadar pun dia conteng jugak tau. 


 


Huh!


20 Apr 2013

PADA SUATU HARI - Episod Pakcik Oh Pakcik!


Sambungan entry ini...   Abangla.Abangla







"HAng takmau makan?" dia tanya aku lagi.

Aku geleng.
BUkan takmo.  TApi lebih baik takyah.
Satgi bila aku da makan, macam-macam hal plak perut ni. 
JAuh lagi perjalanan. 


Bila semua org naik, bas pun jalan.
Driver bas bertukar. Daripada lelaki, jadi perempuan plak. 
Rupanya, Makcik badan gempal muka cam mamak tu adalah seorang pemandu bas.PErghh!!
HAHAHA.. aku ingatkan perempuan tu penumpang je. Rupanya, salah tekaan aku.

Sebelum bas bergerak, pakcik baju kuning tu kuarkan samting dari beg plastinya. PAstu, dia bagi aku..




"Nah! Amik.."

Sekotak kecil kurma dari MAdinah.

Uik.............??

Dan dia bukan bagi aku je. Satu bas da bagi! Termasuk le kat Bangla tu.

Maka....

Dengan tidakbertangguh lagi, aku pun memulakan perbualan.
HAHA..besa la. Agen insurans kan. MEstilah pandai bertanya soklan yg betui.

"Pakcik nak gi mana?" tanyaku sebagai permulaan.

"Butterworth... Hang?" tanya dia plak.

"Alor Setar...."


PAstu, senyap jap. Usya Bangla kat sebelah. Tengah tido.
Then,tetiba dia tanya aku, Ayah aku kerja apa?


"Abah saya polis."

PAkcik tu terkejut.
"Polis?? Aku pun polis jugak!!"

HAhaha.. terkejut gak kau.
BAjet polis pencen la ni.
KAlu tgk umurnya, mmg dia dah patut pencen dah rasanya.
So, fahamlah aku kenapa pakcik ini agak kepochi sejak awal.
Memang relevanla tindakan dia awal-awal tadi tu.

Dipendekkan kisahnya...
Pakcik tu rupanya Polis Mekah. MAsih belum pencen lagi. Tahun depan baru pencen.
Duduk di Mekah dah lama sejak orang tuanya berpindah ke Arab Saudi masa perang Jepun dulu.
Tapi, dia masih sesekali balik ke Kedah, sebab dia org Kedah.
Ada 6 anak, sorang meninggal.
Anak-anak suma kawin ngan orang Arab dan orang MAlaysia yg belajar kat Arab.


Dan pakcik tu ada hotel kat Mekah.
Dar As Safar namanya.

"Di Mekah, polis kat sana kalau nampak apa-apa yg suspicious jer, depa akan tagkap , boh gari bawak balai. Tak mcm polis sini... Tinjau..Tinjau... KAt Mekah, mmg laju," ceritanya.

Maka, fahamlah aku kenapa dia bertindak keras sikit kat BAngla tadi tu.
MAta dia cepat tangkap menda-menda yg orang tak perasan.
KAlau kita nampak menda tu kecik, tayah pay attention sangat, berlain pula dengan pakcik tu. Setiap perkara kecik jika diignore, akan membuat sesuatu tu jadi serius dan parah.

Memula aku bajet pakcik ni poyo-poyo je.  TApi, pikir balik dia nak poyo pasepa? 
Umur dia 67 tahun dah. HAHAHAHA... Orang tua-tua ni memang pengalamannya banyak jadi, kita harus hormat.
TAk ada sebab plak aku nak tak berterima kasih kat dia sebab tolong jaga aku dari awal.
 Rupanya, sambil-sambil berzikir tu, mata dia dok perati orang. Suspecting dan prospecting. HAHAHAHA..

"Pak hang pi haji dak gi?" tanyanya tetiba.

"Belom pakcik. Tgh tunggu panggilan..."

"Hmm.. kalau pak hang ka, mak hang, kawan ka, hang ka nak pi haji ka umrah kat Mekah, hang talipon aku. Aku ada hotel..." sungguh-sungguh dia menjemput. KEndian, kami bertukar number telepon.

Eh... memanng dia ni originally dari Arab Saudi la. TAlipon pun nombor arab je kuarnye.
Bila menulis nama pun, dia tak tulis rumi. Tulis bahasa arab. 
Terima kasih le kat ustaz bahasa arab aku kat sekolah dulu, aku masih lagi leh baca arab dan boleh paham apa yg dia cakap dalam telepon bila kawan-kawanya menelefonnnya ketika dalam bas tu..


Sepanjang dalam bas tu, kami dok berborak ja.
Dia tunjukkan duit kertas Arab Saudi.
Sampai note 500 dia tunjukkan.
Sempat gak akujeling duit dalam walletnye Duit seratus berkepuk.
 Traveller kan?
TApi, jalan bawak beg plastik je weh! 
HAHAHAHAHAH... slamber pakcik.

Peluang...
Mengenali orang yg kita tak kenal.
Untugnya sebab pakcik ni dok Arab Saudi , aku tanya macam-macam soklan kat dia. Start dari kerja ia, sampai la ke hal kahwin-mawin...

Lawaknye dia cakap... "pompuan arab ni pemalas. asyik makan tidoq ja. kerja rumah pun suruh orang buatkan..."

Owhh.....
JAdi, takde la besh mana pun kawin ngan perempuan arab kan?
Nasib baik aku nampak je cam arab. TApi aku melayu tulen...
HAHAHA..  Bangga plak tetiba.
*padahal sama je kot malasnya.


Bila sampai BUtterworth, pakcik tu turun.
Dia sempat gtau yg dia mungkin perlukan orang bawak dia jenjalan kat Alor Setar , bila dia gi sana sebab dia nak belikan dodol utk keluarga di Mekah.
Aku pun cakap..."Boleh pakcik! Jemput datang rumah..."


Bangla tu pun turun sekali ngan Pakcik tu.


Legaa..pastu leh la tidor.


Sepanjang jalan nak sampai umah tu, aku terfikir...

It takes only 1 person who able to notice little thing in life, and when he finds it wrong , he try to fix it.

Orang macam dia mmg nampak poyo dan dipandang ganjil. Tapi itula harganya menjadi orang yg bertanggungjawab. Takleh ignore perkara yg tak betul depan mata. Serta-merta je dia tegur dan bertindak. 

Memang jiwa polisnya mengalir dalam setiap urat darah, even bila dah tua gitu pun dia terbiasa. Polis tetap polis. Tak kisah le polis Malaysia ke Polis Mekah ke. 

When we stop taking care of each other, macam-macamlah masalah sosial yg akan timbul . JAdi, skang aku paham, kenapa banyak masalah sosial skang. Sebabnya, we stop caring each other. Kita mengamalkan budaya "jangan jaga tepi kain orang" dan mengamalkan tagline "Ada aku kesah?".

Dan tindakan pakcik baju kuning tu, buat aku rasa aman dalam bas walaupun bas tu ada ramai lelaki pelbagai bangsa. Cina ada, India pon ada. India pun dapat kurma oke. HAHAHA.. pakcik tu baik giler. BUat semua org dalam bas rasa tenang dan seronok.


Seronok bila jumpa ramai orang.
Banyak pengalaman orang yg kita boleh dengar.
Banyak contoh baik yg kita boleh tiru.
TApi dalam masa yg sama, kita takleh la pikir seronok sama.


HArgai silaturahim ye kawan-kawan.



 MInggu depan bakal ke KL lagi.
Sapa ada inquiries, or nak personal advice boleh roger. 
Hanya utk org desperate je. 
Sebab MAkbed pegi sana 3 hari aje pon. Kena manfaatkan masa bebetul. 


OK. Cukup untuk skang.
Nanti kita hapdet entry lagi ye. 

NAk masak. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram