Followers

27 Feb 2013

PEace bebeh!



Weeee... It's all done!


Apekah yg done?



.........


....




......





LIPAT KAIN 3 BAKUL!






RIndu kawan-kawan.

Rindu kawan-kawan TGV saye.
TAk lama lagi akan ada small gathering bersempena kenduri kahwin Wan Kering.
Ahh.. kawin juga orang tua cekeding tu! NAsib baik ada orang mahu. HEHhehehe...



Platonik friend aku tumpang bermastautin di rumah selama beberapa hari bagi menjalankan business -tour beliau.


Gumox





..dan kasut-kasut beliau




After 2 nights of unstoppable rain, tonight he managed to run his business. INche Kitchi kate, malam ni bukak kat Jitra. Street Bundle. SInce aku tak pergi, aku hanya dapat boh gambo ni jer la.

So, if you spot him somewhere , anywhere, just say hi.
Belek-belek le kasut bundlenya. Semuanya dia jual dengan harga RM35 sepasang. Dan they are all in good condition. Dan berjenama pulak tu.

 He run his business around KL and Selangor. KAdang-kadang, dia keluar dan datang ke Kedah. KAlu di Kedah, dia biasanya akan 'melonggokkan' kasutnya di depan PUblic Bank Changlun.  KAlau di Selangor, merata-rata kawasannya. Ada hari dia di BAtang KAli. Ada hari di Shah Alam. Aku pun tak pasti lokasi perniagaannya. Yang pasti, memang tak tetap. Dah mengamalkan konsep street bundle , kan?


FYI, besok MAkbed akan berangkat ke MAnjung . Semua pergi. Ada small get-together dengan warga HKCC insyaallah.

Tapi, yg paling penting agendanya, ada Monthly Meeting ler ngan Encik Bos. LAma tak nyanyi nih!!!


Sori kalau entry tak berapa nak semenggah. Makbed tengah dalam proses mengkempiskan perut. BUkan setakat kempis je.. Dan meratakannya terus!!! Korang doakan la aku berjaya.
TAk gi gym pun. Just do my own discipline je. Skang anak-anak skolah pagi. JAdi, ada sedikit masa untuk berlari-lari riang sekeliling taman perumahan.


Punya pulun berjogging, tetiba kasut aku tapaknya tertanggal. GAmaknya kasut jogging aku pun terkena kejutan budaya. MAklumlah, dah 4 tahun tak pakai betul-betul.

KEna beli baru ler pastuh. Jahanam teruk!



26 Feb 2013

KENAPA ORANG KEDEKUT PATUT MINUM HKCC?



Di pagi yang dingin dek hujan sepanjang 2 hari di KEdah ni, sambil-sambil menikmati minuman kesayangan, HKCC aku nak wat sharing sikit.
Ini personal sharing je la ek..


Kenapa korang patut minum HKCC?


Ini bukan semata-mata entry nak promo, mementanglah aku ni stokis HKCC terpaling kiut among the cutest. Korang baca bagi perabih dulu,nescaya paham la korang apa yg cuba aku nak sampaikan ni. 



HOnestly I would to say, kalaulah HKCC ni dah ado waktu dalam berpantang, alangkah beznye. TAkde la buntu pagi-pagi nak bekfes asyik minum milo dan kopi o jer. PAling hebak pun sesekali dapat la minum neskepe panas. 
Tapi takleh selalu. 

Kalau lah ada HKCC time aku berpantang, aku takde le sentap bila tak dapat makan nasik banyak-banyak. 
Alhamdulillah, HKCC memang bantu aku menurunkan berat badan dan mengecikkan apa yg patut dikecikkan. 

HKCC juga menceriakan permulaan hari aku. Ini bukan aku sorang je cakap tau.
 MOstly peminum-peminum HKCC juga, bila depa stress dengan kerja, dalam kepala otak just ingat nak pi bancuh HKCC je. Untung la, HKCC ado dalam sachet. Just boh ayaq, kacau dan minum. 

Kalau kena bancuh sendiri, boh kopi, gula, creamer ke menda suma tu, aku rasa memang sapa pun tak kelapaq nak bancuh. KAn?
 Penyegan!


Kenapa korang patut minum HKCC tanpa rasa bersalah?


Well....  memula skali tanya diri dulu. KEnapa korang decide nak amik HKCC.

Adakah sebab anda nak kurus?
Adakah sebab anda penggila tegar kopi / neskepe tapi dah bosan dengan rasa neskepe yg sama je. Sementelah anda pun dah tau keburukan amik neskepe tu bebanyak akan memburukkan kesihatan. LAgi plak kita suma patut boikot neskepe kerana ada galakan berbuat demikian. JAdi, kalau aku sendiri, nak amik neskepe pun dah berat hati dah. 
Atau, adakah anda tak de kerja lain? Saja gatai nak try kopi - kopi dalam sachet yg ado di pasaran. Atau maybe nak try based on others/ recommendation akan kehebatan HKCC ni?




NAK KURUS?


Sebelum korang try HKCC, berapa banyak produk kurus yg korang amik?
KAlau aku, memang aku cuba banyak menda. 
Sejak dari lepas bersalinkan ONI, aku cuba macam-macam produk tapi aku tak biasa amik pil kurus. Ade la beberapa produk yg aku makan yg aku takleh mentionkan namanya kat sini , tapi aku yakin korang jugak pernah try. 

Ada antara kita yg lebih ekstrim, sanggup berhabih wang untuk menurunkan berat badan. Memang di kalangan sahabat-sahabat aku pun ramai yg sanggup berhabih dekat RM800 sebulan hanya utk kurus. 


Tapi, kesudahannya, takde perubahan.
 Spend RM800 ke RM1,000 sebulan, anda cuma boleh turun 3kg selepas 2 bulan mencuba. 
Apakah perasaan anda?
Dalam hati, memang terdetik yang ianya seperti tak berbaloi. 
Weh, RM800 tu banyak wehh!!! Boleh buat bayar yuran sekolah anak kot. 
Then, once you realized that it is not worth at all, orang yg menjual tu pujuk lagi anda. Suruh anda bersabar dan istiqamah. 
Dan anda buat.
Dan selepas beberapa bulan, lepas beribu dibelanjakan , anda tak kurus mana pun, seperti yg diharapkan. 
Yet, orang yang niaga tu tetap suruh anda beli, dan blame pulak anda sebab tak ikut diet plan bebetul. Sebab tu la anda tak kuruih-kuruih.

Apakah perasaan anda?


Kajian menunjukkan, berat takkan dapat dikurangkan kalau anda dalam keadaan stress.
HArusla ko stress. 
NAk kurus punya pasal, kena plak habihkan duit. 
Bukan sikit!
Dicampur pulak dengan tekanan perasaan bila lihat badan yang tembun, dan cakap-cakap orang sekeliling, lagi lah menambah stress.
 NAk urus keluarga, suami... Haih!
NAk pakai baju lawa, tapi tak muat.
Lemak tersembul sana dan sini. 
STRESS kan?


Aku rasa, STRESS adalah tidak diperlukan ketika mana kita pada saat macam ni sgt memerlukan sokongan dari orang sekeliling, terutama dari yg paling rapat ngan kita. Betui?


Di sinilah kewajaran pengambilan HKCC.
TAkda sapapun paksa ko amik HKCC.
Even penjual HKCC pun tak paksa ko beli, dan tak suruh ko repeat-repeat beli kalau ko dah tak suka.
Kita just suruh TRY je. 
Ada ketika mana anda bertuah, terjumpa agen HKCC yang memang tgh baik hati nak bagi sample FREE, maka dapatlah anda rasa HKCC free.
Ada juga yang buat promosi HKCC dengan harga murah, anda boleh cuba. 
TApi, takde paksaan pun untuk anda beli. 


Tapi, sebilangan besar yg pernah merasai HKCC, tahu kehebatan rasanya. 

YAng mana dapat rasa HKCC sepeket je, akan terus start dengan skotak kemudiannya. 
Yang mana dah minum sekotak, akan repeat beli, sekali beli sampai 3 kotak. 
Yang dah start beli  3 kotak, akan kemudiannya beli 10 kotak. Sebab, jiran, makcik , sedara mara dia pun nak juge. 
YAng dah beli 10 kotak, kemudiannya nak jadi agen. Boleh murah. Dan dapat untung. Sambil-sambil minum untuk diri sendiri, ada gak la untung meniaga kecik-kecik. 
Yang dah jadi agen, tak lama pastu dia mesti upgrade jadi stokis. 
 COnfirm!


Tapi, apa sebenarnya yg best HKCC ni?

YAng bestnya adalah.... tiada STRESS ke atas pengambilnya.
PEngguna tak pernah mengeluh pun harga HKCC mahal.  RM39.90 sekotak.
Bagi yang belum pernah cuba HKCC, pastinya anda akan rasa RM39.90 sekotak, dengan 20 sachet di dalamnya, adalah SANGAT MAHAL untuk kategori kopi pra campur buatan Malaysia. 
TETAPI, bagi yang sudah mencuba, RM39.90 adalah terlebih berbaloi. Sangat!!!


Sebilangan besar daripada pengguna turun berat badannya. 
Tanpa stress!
Sebab , yang minum ni pun tak set dalam kepala dia nak kurus.
 Lepas hirupan pertama, dia dah terlupa misi nak kurus tu. 
Dan , di kepala terus tukar mind set.. "Ala, takpelah bab kurus tu. Kopi ni sedap. Wajarlah beli. Boleh minum hari-hari. LAgi bagus dari minum neskepe o. "

Even kalau dia set minda dia minum HKCC ni semata-mata nak kurus pun, lepas 5 kotak dia minum, tak de nampak kurus juga, dia pun tak de sakit hati.

Sebab, tukang juai HKCC tak de pun menyalahkan dia, tak ikut diet seimbang ketika minum HKCC. 
Dan, sebab HKCC ni cuma RM39.90 je sekotak. 
TAkde aturan minum pun. KAlau rasa nak jimat, minum la sehari 1. 
Kalau rasa tak menahan benor ketagihnya, 4 sachet sehari pun ade.
So, kalau tak kurus pun, takde le panas hati sangat berbanding makan produk kurus yg memang namanya PRODUK MENURUNKAN BERAT BADAN , harga RM200 sekali beli, tapi ended up tak kurus pun. 


HKCC bukan sejenis produk menurunkan berat badan.
Nope.
It was not created purposely for that. 
Tetapi, semua yang susut badan tu adalah BONUS. 
KErana pengambilannya berterusan akhirnya membentuk disiplin pemakanan terkawal peminumnya, secara tidak lansung. 
JAdi, lama-kelamaan, pengamalnya jadi DAH BIASA TAK MAKAN NASIK BERTAMBAH, dah biasa minum air kosong banyak-banyak....  
So, amalan-amalan beginilah yang membantu kalian menurunkan berat badan.
Di samping kandungan-kandungan khas yg ada dalam HKCC, yakni manjakani , kacip fatimah, kulit kayu manis dan sebagainya... Ianya adalah herba-herba. Semua tu adalah antara faktor menyumbang ke arah kesejahteraan badan. 
Tapi, itu semua tak penting, kalau diri sendiri tidak mengamalkan pemakanan yg sihat. 


JAdi, dengan HKCC, anda tak perlu paksa diri untuk berlapar.
Anda tak perlu dera diri untuk TAK MAKAN NASI, dan TAK MAKAN makanan kegemaran anda. 
Masih boleh. 
TAkde pantang-larang pung. 
HAnya pesanan penaja.... bila amik HKCC tu, banyakkan minum air kosong atau air masak. 
KErana, AIR masak adalah agen menguruskan badan yang terbaik! Fiber yg terbaik. Detox yang terbaik!
BAcalah mana-mana buku kesihatan pun, takde yang menafikan kebaikan semulajadi air.



JAdi, bagi yang just cuba HKCC hanya kerana suka-suka, kemudiannya anda SUKA dan continue beli, lagilah.
You have nothing to lose. 
Hanya kurang RM39.90 je dari poket anda. 
KAn best bila boleh kurus dengan minum minuman yang kita suka. 

Dan kepada yang tak suka, boleh teruskan pencarian kopi terbaik anda.
MAsih banyak di luar sana kopi-kopi yg boleh anda cuba. 
Pun begitu, diucapkan terima kasih banyak-banyak kerana sudi try HKCC. 


Dan, ada benefit-beefit lain jugak la dari pengambilan HKCC ni. TErlalu banyak sebenarnya. 
Sebab tu MAkbed jadi stokis. 
Dan tetamu yg datang umah Makbed pun, Makbed bancuhkan HKCC jer. Depa bukan tau pun. HEheheheh....


Untuk tengok testimoni lain, boleh baca sini --- BEST SANGAT KE HKCC TU?




Akhir kalam...

SUSUT ITU BONUS!



 Bagi yang berminat nak cuba, boleh LIKE page 

dan page PERIBADI saya...




Jangan lupa baca testimonial.
They are real testimonials, from real people.
Bukan rekaan semata-mata!

25 Feb 2013

Bila BApak Budak Demam



Eh,marah plak aku tak hapdet entry dengan alasan 'hujan lebat'.
Betui le.. KAlau hujan kan takde siaran astro?
So, aku pun nak gak guna alasan yg sama tuh. 

Hapgred la gi Asteruk Beyong pun, kualitinya tetap sama juge. 



JAm baru je jam 11 malam, tapi rumah aku dah sunyi. 
Selalunya time gini, Kitchi-Oppa sedang landing menonton koleksi Running Man beliau, sampai lewat malam. 
TApi..hari ni, beliau terdampar sahaja...




Semalam dah ok.
CUma batuk-batuk.
Petang tadi, nampak dah lemah balik da. Katanya, tekak sakit. 
Lepas MAghrib tadi, dia cakap badan gigil-gigil plok. 
Check suhu badan, udah 38.5. 
BAdan memang panas betui. 
Aku ajak dia gi klinik. 
Memola tu takmau.
NAK TUNGGU BESOK.
Udah.. masa badan dok gigil ni la elok gi klinik. Besok, kalau tak gigil, nak gi klinik wakpe da.. kan kan..

AKu riso kot kang tetengah malam dia sakit teruk je. 
KAt umah mmg tak de ubat demam untuk org dewasa pun. 
Ubat demam Wawan ado lah. 
Maka, aku paksa gak dia gi klinik....


TApi, masa aku nak gi klinik tu, Oni plak tido.




Penat sangat gamaknya. TEtido jam 8 malam!
Aku kuar jap gi cucuk duit.
TAk sampai 10 minit, aku balik tengok dia dah nangeh, tunggu aku depan pintu. 
MAsa tu, si Gumox ade menjaga dia kejap.
NAsib baik la Gumox ade.


Wan Gumox


Memula dia nak bawak Inche Kitchi gi klinik since Oni tido.
Tapi, dah Oni bangun dah, so kami semua pegi klinik teman Inche Kitchi yang ketakutan. 
Gumox pun demam jugak!
Haih..  musim demam kot kan.
TApi, Gumox ok je. 
YAng teruknya adalah asben saya nih. 


Udah setel suma... balik rumah. Makan nasik. 
Then, suma masuk tido. 


Skang, tinggal la aku sengsorang mengawasi suhu badan Inche Kitchi. 
Dah aku letak air asam jawa kat dahi tadi. 
KAlau temperature naik, memang aku suruh dia mandi ler kang.
TApi, kalau bby senang jaga. Usung je terus masuk bilik ayor.
YAng orang tua ni susah sikit. Suruh mandi kang muncung jer. 
Sejuk la... Beku la.. 
Aku soh tido dalam ekon takmo.
Soh jangan pakai baju pun, takmo gak. Sejuk katenye. 
Tido bukak kipas pun takpo. 
TAkmo angin kena kat badan. SEJUK!

Dah tu caner?
TAdi check temperature, dok 38 lagi. 
Satgi ado gak yg kena sumbat ubat bontot kang. Ngaaaaaaaaa~


Sudahnya, kena tido luar je.
Sebab dalam bilik ni ada 3 orang yg tak demam dan semunya tido berkipas. 
JAdi, sapa yg takmo kipas kena tido jauh-jauh lah kan kan...~



ehem..





HARI INI TIDAK ADA ENTRY BARU SEBAB HUJAN LEBAT.

24 Feb 2013

Pertandingan Gigit Bontot !



Tetengah otomen berdua itu sedang bertarung sesama sendiri, loncat-loncat atas katil aku, tetiba je Wawan nangeh menggelupur 


Guling-guling Wawan atas katil sambil menangis. KUat jugak. Muka merah padam. MAcam dalam kesakitan jer. 

Sekali belek je aku dah tau apa yang berlaku.
YElah.. aku kan Ibu yang terer kan.  

Aku nampak ada bekas air liur, berbentuk gigi kat seluar tido Wawan. 


HAH! 
Tau dah. 
TAkkan plak la bekas gigi Wawan kat seluar tu kan. Sementelah bekas gigit tu ado kat bontot seluar Wawan. 
Ye dak?

Oni terkebil-kebil tengok adiknya nangeh teresak-esak. 


"Sapa wat adik?" tanya aku. Soklan bodoh je tu. PAdahal dah tau dah sapa buat. 

Oni diam. 


"Oni gigit bontot adik?"

Diam lagi...


"Kenapa gigit bontot adik?"


"Umm... Wawan loncat atas ONi......" jawab ONi sambil merengek manja. Dia genyeh-genyeh mata. 


"HAbih tu? Oni gigit bontot adik la???" tanya aku lagi, tak puas hati. 
Dalam banyak-banyak serangan balas, apasal dia pi pilih 'gigit bontot' plak kan. Dah banyak kali dah dia gigit bontot adik dia. TApi, kali ni ado bukti kukuh akan kegiatan Oni tuh.
 HAHAHAHAA...



"Meh sini Ibu gigit bontot Oni plak , mau?"

"TAKMAUUU!!" terus lari. 






Sepuluh menet pastu. Adik dia bunyi lagi. 

Sekali lagi Wawan kena gigit bontot ngan kakak dia. 




Dan kali ni, aku plak naik angin. 
Terus aku angkat ONi. 
Gigit bontot dia plak!!!!


GEram betui!


Nangeh teruih budak tu.
 TErkejut kot aku tetiba gigit bontot beliau. HAHAHA...


"Sakit tak?" tanya aku. Soklan bodoh lagi


"Saaakitttt...................." jawab ONi dalam tangis. TErus datang menyembam muka di riba, teresak-esak.
So, pasni dia paham la yang gigit bontot orang adalah MENYAKITKAN, bukan MENYERONOKKAN. 


"Pi mintak maap kat adik..." suruh aku plak.


Hmm.idaknya dia nak minta maap la ni. Tunggu kang dah reda sikit baru dia pi minta maap kat Wawan. 
Oni ni egonya tinggi tau. Ntah ikut sape la ntah.... 



As for me...

HAHA..best lak gigit bontot ONi yang terberisi tu. 
Tapi aku gigit pelan jer. 
Saja nak bagi Oni takut.
 Ngeh ngeh ngeh..~



..sila jangan tiru aksi ini..



TANDA-TANDA ANDA MASIH LAGI TAK KURUS



Setelah pelbagai produk kurus anda makan... teh kurus, jamu, julap, kopi bla bla bla..
Setelah pelbagai aktiviti sukan anda ceburi... (konon)
Skipping kat umah..
Tekan tubi kat rumah..
Jogging siang malam keliling kawasan tempat tinggal anda, tak termasuk jogging setempat..
Kejar tenuk kat kebun tokwan...

Semua tu anda dah buat .
Tapi, adakah ianya berjaya menurunkan berat badan anda?

Takut nak timbang sebab bimbang tak dapat terima hakikat tak kurus?
Tapi diri dok rasa dah kurus sikit!

Tapi.tapi..tapi...


Berikut adalah cara lain untuk mengetahui sama ada diri anda sudah kurus atau masih tak kurus tanpa perlu menggunakan mesin timbang.


  1. Baju lama dah boleh sarung dah. TApi tak boleh butangkan. JAngan sedih. USaha lagi ye. 
  2. Seluar boleh sarung , boleh zip. Tapi takleh butangkan atau kancingkan. HEhehehe... Tu tanda dah kurus sikit, tapi kena usaha lebih lagi. 
  3. Nampak lagi tayar spare di kawasan-kawasan yang tidak sepatutnya ada tayar spare. Tu tanda belum cukup kurus.
  4. Anda masih lagi menahan napas ketika bergambar bagi menampakkan perut anda kempis. TAnda memang tak kurus.
  5. Muka anda sekejap je 'pecah minyak' walaupun baru je 2 minit berjalan kaki kat pasar malam.  INi lemak berlebihan ni. TAk kurus lagi.
  6. Anda dihulurkan brochure produk kurus oleh promoter dan jurujual alatan sukan ketika berjalan di pasaraya. Ini petanda anda memang tak kurus lagi.


BErtabah lah ye...






[SPECIAL ENTRY] Akhirnya Allah Perkenankan Doamu, Sahabat.




Mengenali beliau sejak beliau bujang. 
Menemani beliau sepanjang beliau hamilkan anak yg sulung. 
Dia juga pengasuh kecemasan Oni dan Wawan.
Menjaga anak-anak aku ibarat anak sendiri. 
We are close , sebab berada di kejiranan yang sama. 


Ini kisah benar, seorang Ibu yang berjuang dalam kesabaran. 
Tidak pernah sekali pun air mata menitis di depan rakan-rakan. Sabar betul dia menempuh ujian, demi anak tersayang. 


 ....intro saspen je kan...







Ini adalah Zahirah. 
Mongel, montel , seindah namanya. 
Kelahirannya menceriakan semua orang terutama mak dan ayahnya yang sememangnya menanti.
Sepanjang mengandungkan Zahirah, mamanya Wana mengasuh si Oni. Dengan harapan , nanti Zahirah akan comel sama macam Oni.


Memang Zahirah sangat montel , macam Oni dulu-dulu. 



Masuk usia 6 bulan, tetiba je Zahirah diuji.
Sakit yang tidak diketahui dari mana puncanya. 




BAdan Zahirah ditumbuhi ruam begini.
Makin hari , makin teruk. 
Asyik menggaru aje kerjanya.
Budak kecik, apalah dia tahu. NAngeh aje la kan. 
Bila dibawak ke hospital, Zahirah ditahan di wad. 



Zahirah pada 2011

Apa perasaan korang bila tengok anak macam gini?
Kita yg hanya tengok gambo je pun berasa sakitnya. 
Gejalanya merebak apabila pihak hospital didapati tersalah bagi antibiotik kat Zahirah. 
TApi, lama-lama luka tu kering tapi, tidak pula menghilangkan gejala tu.


Kulit Zahirah menjadi semakin kering since then. 
Tempoh membesar Zahirah dibayangi gatal-gatal dan tangisan jer.
MAlam-malam menggaru.
BErkeping-keping kulit kering jatuh.
Sampai mak dia kena boh stokin kat tangan. 
TAk pernah Zahirah pakai seluar pendek. 
Bersarung kaki je kemana pun. 
Semuanya gara-gara takmo bagi Zahirah start garu. 

TApi, kalu dia dah buleh garu, waahahahahha... penuh perasaan ko!





hehe..terbongkang ha makcik ni tido



nak main pon pakai handsock tau.







Merata ibu dan ayah cari ubat merawat Zahirah. 
Aku saksikan sendiri kegigihannya. 
BErulang-alik Lumut ke KL.
Segala macam ubat la try
Sampai ke peringkat cari air penawar. 
BErpeluang juge sampai ke pusat rawatan yg Ashraff Muslim tu. 
Sekejap ke Johor, pastu ke Shah Alam, pastu japgi muncul kat Lumut. 
Wana berhajat nak jadi pengasuh full time untuk Oni , tapi memandangkan komitmen tak berbelah bahagi untuk Zahirah, maka tak dapatlah Wana jadi Mama Oni lama-lama. 


Keadaan Zahirah pada 2012


MAcam-macam krim dibekalkan.
Bila datang elergynya, Zahirah akan admitted plak. 
Dan doctor mengesahkan yg Zahirah ada Eczema


2012



Cekalnya Wana, Allah je yang tau.
Suaminya Navy. Jadi paham-paham sajalah jadual tugasnya.
Melayan Zahirah yang tak sihat begitu.
Dan poor Zahirah.. Tubuhnya kurus dan kecil dek kerana tidak mendapat tidur mencukupi.
Acaner nak tido kalau ko asyik gatal je?
Selera makan kurang. 
Memang kecik je Zahirah masa tu.
Rambut pun takdo. TAk berapa nak tumbuh sebab kulitnya kering sampai ke kepala. 


Zahirah yang dulunya putih melepak, dah jadi gelap kerana kulitnya yang merekah dan berkuping. 
Perasaan aku bila melihatnya?
Sedih sangat.. sebab tak tau camana nak tolong. 
Plak tu dengar plak eczema ni takde ubat. Kena tunggu baik sendiri je. HAa.. pasrah je. 
TAk pernah sekali pun aku gi tengok Zahirah, aku tak usap-usap tangannya dan mukanya just nak check dah baik ke, dah kurang ke kuping-kuping nye tu. 
Dah macam pegawai banci plak. 



Dan tetiba....



Nih sapa plak ni?




Zahirah kini


Tetiba je Haida alert aku tentang Zahirah. 
MAklumlah, aku ni dah bukan bini NAvy lagi, jadi agak ketinggalan dari segi maklumat.
Aku dah tak berjiran ngan Wana dah jadi memang tak tolah apa jadi kat beliau dan Zahirah. 


Haida suruh check dan keluar wajah budak di atas.
Sumpah aku tak kenal budak ni sampai la Haida yakinkan aku bahawasanya itu adalah Zahirah. 
Subhanallah...menangih aku tengok Zahirah begini.
TAk sangka lansung!


Sekali lagi, aku jadi pegawai banci
Tapi kali ni , hanya banci jarak jauh je. Kalau dekat memang aku gi umah dia raba-raba si Zahirah tu. Huahuahuahuahu~


Rupanya, berkat doa dan kesabaran bertahap infiniti si Wana, Allah pertemukan juga dengan penawarnya. 





Zahirah minum Susu Kambing plus Bee Pollen. 
Kata Wana, Zahirah memang takleh minum susu tepung lain since dia memang fully breastfeed. 
Skang dah beso, dah ada adik dah. 
Wana kena cari susu yang sesuai untuk Zahirah tapi lastnya selera Zahirah adalah kat SKBP ni. 
Zahirah skang sudah 3 tahun usianya. 
Minum pakai cawan jer. 
Dan , lepas sebulan mengamalkan SKBP secara istiqamah, hasilnya memang sangat baik. 


Boleh nampak kronologi pemulihan Zahirah , kan?




Dan di samping pengambilan Susu Kambing plus Bee Pollen (SKBP) , Wana juga guna Sabun Beras Susu Kambing untuk Zahirah. 
Mempercepatkan proses pemulihan kulitnya. 


Dulu dan sekarang




Dah tak payah pakai sarung tangan da kan , kakak?


Selera makan pun bertambah. 
Zahirah nampak jauh lebih sihat dan ceria. 
TAk de yang lebih menggembirakan ibu dan ayah, serta kami-kami ini melainkan melihat Zahirah sihat macam kawan-kawan sebayanya. 
Oh.. Makbed touching ketika menaip nih, tau!


Korang baca sendiri 'rakaman percakapan' Ibunya yang gembira...








Tahniah untuk ibu yang sangat tabah. 
KEsabaran Wana memang sangat tinggi.
Kalau ada award, dah lama dah dia menang. 
KAmi , rakan-rakan Wana turut tumpang bergembira dengan pemulihan Zahirah. 
Semoga, Zahirah lebih sihat lepas ni dan boleh jumpa Oni untuk lawan gusti. Yah yah yah!!!






Entry didedikasi khas buat sahabat MAkbed, Salwana Abdul Razak. 
Dan gambo-gambo suma dicilok dari pesbuk beliau dengan izin tuan punya pesbuk. 
HAk ekskusip ni ..hikhikhik~


BAGI YANG BERMINAT UNTUK MENCUBA SUSU KAMBING PLUS BEE POLLEN, BOLEH HUBUNGI STOKIS-STOKIS BERIKUT:


STOKIS KAWASAN KLANG,SELANGOR :Pn Ulfah:012 6476 442
STOKIS KAWASAN PUTRAJAYA: Pn Ummi AliaH (NUQMAN): 016 6603 741
STOKIS KAWASAN SKUDAI,JOHOR: Pn Salwana :013 5007015
STOKIS KAWASAN IPOH,PERAK: Pn Nurhayati:012 5578 702













23 Feb 2013

Sebulan Bersama NUTOX Oxyfusion

Atas faktor usia, aku kena memaksakan diri berjinak-jinak dengan skincare. 
TERPAKSA oke.
Ekceli, muka takde masalah pape melainkan selalu aje naik jerawat manja kat tepi idung.
Cuma, bebaru ni terpanggil nak pakai skincare since perasan muka cepat betui berminyak bila keluar. 
Dan bila tak keluar rumah pulak, muka kering.
HAHAHA..
Mengamalkan tabiat tak memakai sebarang mekap bila dok rumah. 
NAk keluar baru pakai moisturiser. Konon nak berjimat la kan. 


Before this, aku pakai Safi Rania.
Bosan pakai yang tu. 
Menyampah pulak hari-hari kena sapu. 
Hehhee..


Aku memerlukan mosituriser yg lebih smart. 
Maka, aku pun survey kat Watson dan terpanah kat menda ni

Moisture Emusion  SPF 25 PA++

 


Ini produk pertama aku cuba dalam rangkaian NUTOX.
Mosituriser adalah penting bagi aku sebelum pakai apa-apa jenih bedak sekalipun. 
Dan, first impression aku ttg produk ni adalah ianya HYGENIC.
HArga pun tak mahal. Tapi aku lupa da berapa rege sebab time beli ada diskaun. 
KAlau moisturiser lain (yang mungkin harga murah sikit) , isinya ada dalam bekas. Bila nak pakai, ko kena guna jari, calit dalam botol.
JAri kita pun belum tentu bersih. Bila calit isi krim dalam bekas, maka tertinggal la segala macam kuman dalam bekas. BEsok ko nak kuar, calit lagi. 
Lusa keluar, calit lagi. MAsuk 10 kali calit moisturiser, ko maybe turut mencalitkan bakteria sekali atas pipi mu yg gebus. 
Kan?

Pada hemat aku, mosituriser dalam botol seperti gambarajah di atas adalah terjamin kebersihannya. 
Bila nak pakai, just pump.
TAk banyak pun kena pump.
Sekali picit je PAstu calit-calit kat beberapa spot, dan tonyoh seluruh muka. 
Dan, biarkan ia menyerap seketika, pehtu baru pakai mekap....


Teksturnya lembut. 
Bukan pekat , melekit macam krim biasa.
Cair jer. 
Sonok la pakai. 
Rasa cam tak sabar je nak besok, supaya boleh pakai lagi.
HAHAHAHAH.. *ciwi.

Moisture Emulsion ini boleh pakai siang aje. 



Kendian, kebetulan adik ipar aku yang kijo Guardian cakap kat tempat dia tgh ada sale untuk beberapa barang.
Then, aku mengamik kesempatan untuk beli yang ni plak...

Nutox Oxyfusion Solar Block SPF45 PA++
 
gambo pinjam kat google.




Ini pun sama gak. 
Smart je botolnye.
TApi, since aku udah guna mositure emlsion yg turut berSPF, jadi yang ni aku tak pakai sangat yg ni.
KAlau pakai dedua, muka aku jadi berkilat macam puding caramel.
NAmpak sedap... tinggal nak kena hurung semut je. HAHAH *tipu. 
TAyah la nak sun block lelebih sangat. 
Kulit muka aku ni jenis yang mudah dan simple, seperti aku juga. 
So, sun block ini aku just pakai bila nak pegi jogging , ada aktiviti riadah yg memerlukan aku dok bawah cahaya matahari lama-lama seperti berkebun dan bila aku dok kat umah.
NAk kuar sidai kain pun aku pakai sun block ko tau. 
JAngan main-main ngan aku. HEhehehe..~
Boleh pakai ini, kendian terus sapu bedak. TAk kisah le bedak ape pun. 
KAt umah aku pakai bedak 'salji' je. Bedak Jonhson n Johnson. 
Simple je. Bedak bontot Oni ngan Wawan pun sapu kat muka. 
Huu~
Jimat menda ni. Pakai sikit jer.
HArga is tak tanya adik ipar aku lagi. Tapi lebih kurang RM30 kot.
 



Kendian, aku beli yang ni plak.

Nutox Ofyfusion Skin Refining Astringent BNest Collagen

Howaa..

Aku tak penah guna toner selama idup.
Eh ..tipu lah. Penah je.
Tapi tak suka baunya macam agak 'tajam'. 
Aku dah lupa bila aku last cuba toner. Tak penah habih and selalunya aku tongsampahkan jer. 
Tapi ni aku tatk pasti ia adalah sejenis toner atau apa. 
MAcam air je. BAu pun superb...  TAKDE BAU sebenarnya. 
ISkk.. dalam banyak-banyak, aku paling suka produk ni. Memang kalu habih, aku beli lagi kot. 
Lepas cuci muka, lap-lap. Then, ko just tembak je menda ni kat muka. PAstu, sapu bagi rata.
Meresap terus!
Dan ko akan rasa muka ko cam cun je.. *perasan.
Astringent ni fungsinya untuk mengecikkan pori-pori wajah. NAk citer tak reti, tapi korang pakai sendiri lah. 
Yg penting, ianya tidak melekit. Dan tidak berbau seperti ubat hospital. HAHAHAHAHAH~




Kesan penggunaan:



takda pape kesan yg serius pun.

Jerawat naik tetiba. 
KAt dahi. Bebetul kat tengah tu. 
NAmpak lebam sebab aku baru pas picit. 
HEHEHE..


Punca naik jerawat maybe sebab wajah terlebih lembab. 
Mungkin juga atas faktor amik SNE. 
TAhukah anda kalu anda amik SNE, kulit wajah anda akan jadi lembab?
So sapa yg amik SNE, tapi selalu naik jerawat , antara solusinya ialah, cuba elakkan pakai pape produk muka yg membuatkan wajah anda lembab dan berminyak buat sementara waktu.
*tetiba masuk citer SNE lak.


 


Kesimpulannya....


Pakai ngan tak pakai adalah sama je. 
Tapi, memandangkan ianya adalah produk PENJAGAAN wajah, maka wajarlah pakai sebab aku ni asyik keluar je. JAdi, produk wajah yg ada SPF ni mestilah ada.
Sayang kulit tau.
Besides, NUTOX is paraben-free yer. 


MAsih pakai bedak pixy sebagai bedak kecayangan. 
It blend well dengan moisture emulsion.


PAsni nak beli pencuci muka dia. Skang ni pencuci muka ada lagi.
Dan, banyak duit sikit lagi, marilah beli serum dia pulak. 
PAstu, maybe aku jadi secomel Fazura kot.




22 Feb 2013

SAYA GEMUK. BOLEH APPLY INSURANS KAH?






HAri ni nak kasi sedikit info insurans untuk orang yg berbadan besar dan tidak pernah sakit setakat ini.

Boleh kah orang yang berbadanbesar atau berlebihan berat badan memohon untuk insurans?


Ada 2 jawapannya..


BOLEH. 
dan
TAK BOLEH.



HEhehee..





BOLEH apply
TAK BOLEH tak apply.


Orang yang melebihi berat badan (mengikut kuota berat badan yg ditentukan pihak insurans) boleh apply insurans dengan mudah dan lulus with flying colors  JIKA insurans tu hanya insurans KEMALANGAN.
Biasanya , insurans kemalangan ini tak payah pakai underwriting, kena check BMI , check jantung, kaki tangan, jari , sume takyah.


TApi, jika mereka ini mahu apply insurans kesihatan, khasnya yang ada medical card, pemeriksaan kesihatan adalah diperlukan.

Pun begitu, MAkbed galakkan sangat untuk mereka yang berbadan besar untuk CUBA APPLY INSURANS BERMEDICAL CARD ini, dan just jalankan pemeriksaan kesihatan.
Ada baiknya juga ye.
Jangan terpengaruh dengan kata-kata pihak luar yang tetiba je cakap "KALAU KO GEMOK, MESTI TAK LULUS PUNYA...."


Salah tu..


Kita tak tau lagi.
Lebih baik cuba, dari tak cuba lansung.
Besides, kos untuk pemeriksaan kesihatan ditanggung oleh pihak insurans yang dipohon. JAdi, tak rugi pape kan? Cuma maybe kuciwa je lah kalau tak lulus...


MAkbed ada bantu rakan-rakan yang berbadan besar ini apply insurans.
KEbanyakkannya LULUS. 
Cuma, ada sedikit PERTAMBAHAN CARUMAN. 
Ertinya, orang yang berbadan besar ini perlu bayar lebih sedikit daripada pemohon biasa. Sebab, mereka ini golongan VIP.


Selepas pemeriksaan dilakukan oleh doktor dan laporan itu dihantar ke syarikat insurans, akan ada 2 kemungkinan sahaja untuk kalian..

1 - Medical KAd lulus , dengan PERTAMBAHAN CARUMAN dan anda kini telah dilindungi insurans.

2 - MEdical kad tak diluluskan atas sebab-sebab tertentu yg dinyatakan. 


JAdi, dapatkan bantuan  agen berkelayakan dan yang sudi membantu anda memohon. Renyah sikit sebenornya.


Bagi yang berbadan besar tapi sudah disahkan ada diebetis, darah tinggi dan jantung, itu memang agak sukar sedikit. Biasany, sesiapa pun baik yang kurus atau gemuk, jika sudah ada penyakit begini, memang biasanya tak lulus permohonannya. Huuuu~


Sekian info hari ini yer.

Thanks.

NAk gi Tesco la sangat...


Punya lama aku tak gi Tesco. Ade la sebulan kot. Ni suma gara-gara ONi dah masuk sekolah. Maka aku takde geng nak ajak shopping beli barang umah kat Tesco. 

Semalam, lepas amik Oni sekolah, aku ajak le Apak gi Tesco. 
BArang-barang bulanan dah habih. 
Sabun basuh baju takde.
Sabun basuh pinggan takde
Jajan-jajan Oni dan Wawan takde.


Apak cakap 'OK'.
So, aku pun siap-siapkan Oni dan Wawan.
LEpas depa mandi , siap comel-comel giliran aku la plak mandi dan mencomelkan diri. 

Satu masalah aku sampai ke skang ni adalah Oni cukup pantang bila aku masuk bilik air.
Tak kira la masuk bilik air nak mandi ke, nak melabor ke, sume nak temuramah.
Pastu, takkasi aku kunci pintu. 
Tapi, aku hanya tidak mempedulikan beliau.
Aku kunci jugak
Memola dia nangeh ....
TApi, pastu tetiba dia senyap. 

So, aku pun mandilah dengan hepinye. 


Bila aku kuar bilik air, nampak dia dok atas katil sambil gentel bantal busuk. 
MAta menerawang sampai galaksi bimasakti lagaknya.

"Uit, takkan dah ngantuk?" tegur ku.


"TAkde la... Oni tengah tunggu IBu la ni...." jawab Oni perlahan. 

"Nampak macam ngantuk je. Oni ngantuk ke?" 

Oni angguk perlahan. 


"Taknak gi Tesco?" tanya aku lagi.


"Naaaakkkk..." balas Oni bersungguh. Tapi kali ni takde loncat-loncat. Dia just baring je.


OKlah. Aku biarkan je dia lepak atas katil.
Dan aku pun mekap sikit-sikit.
Udah aku siap pakai baju sume... nak amik tudung , tetengok...




"
"
"
"
"
"






[bunyi cengkerik]











Kensel terus gi Tesco.
MAlam tu kami sume makan nasik goreng tepi longkang je. Tu pun tapau. 

21 Feb 2013

Segmen Blogger i2 Sahabatku






MArilah kita menambah kenalan di alam maya. 
Buat yang baru mengenali , salam perkenalan Makbed ucapkan. 
Buat yang dah kenal, jangan le lupa kat Makbed ye. Teruskan membaca karya-karya sayu Makbed ni. HEHHEE..


Bagi kalian yg bercadang nak menambah kenalan, follower dan bloglist masing-masing, boleh lah join Segmen Blogger i2 Sahabatku anjuran Encik Rahmad Mad ni.

MAkbed folo dah beliau. Sebab kat blog beliau ada link donwload Running Man. Hhhehehehhe... Maknanya, dia peminat Running Man ler tu. 


Minat nak join? Klik SINI.


Tambah kawan adalah bagus.
TAmbah musuh, tak bagus.



Sekian.

Hikmah di sebalik kejadian

Sepatutnya hari ni aku da pun berlepas ke Manjung jumpa Big Bos, tapi ada sesuatu yg terjadi menyebabkan aku takleh gi sana. 


Walaupun hati ini meronta-ronta nak gi jugak, tapi semacam ada sesuatu yg menghalang aku dari proceed rancangan tu. 

Memula, Wawan demam.
Kendiannya, Bambam Bee wat hal. Cam nak sakit jer. 


So, Selasa lepas aku cadang nak setelkan hal claim client je sementelah aku tak gi Manjung. Cadangnya nak gi Hospital Sik untuk apply laporan perubatan sorang pelanggan. 
Bambam Bee plak baru keluar 'wad' sehari sebelum nya. 
Tetiba je temperature naik. Sebelum tu ada gak rosak tang distributor. Tu pon , dah direpair. 
BAjet, semalam keta dah ok. Aku pon dah berapa hari tak keluar kerja dek memacam hal. Jadi, hari tu aku nak proceed buat kerja dan destinasi pertama adalah Sik. 


Aku kuar, isi minyak keta sume dah. MAsa tu dah tengahari. 
Tetiba hati ni cam berat sungguh nak drive sampai Sik. Selalu kalu nak gi mana tu, laju je aku jalan dengan konpidennya. TApi, tidak pada hari itu. 

Aku brenti jap kat simpang , dok termenung. 
Nak gi Sik ke tamau... Nak gi ke tamau..Nak gi ka tamau. 
Gile la.tatau apesal ari tu aku kompius sesangat ntah. 
MAybe sebab tak cukup tido menjaga si Wawan, so otak aku pun tak berapa nak boleh pikir. 





Last skali, aku pusing balik.
Tak jadilah gi Sik. 
Lain benor je 'berat hati' aku ni.


Aku terus gi opis aku kat town. 
Ada beberapa form nak kena submit. 
So, aku submit jela.
Takpela , tak pi Sik pun takpe. 
Sebab, Kamis ni (hari ni ler) aku akan kena gi Sik jugak nak amikkan BR1M untuk Alang. 

Rupa-rupanya...

Ada hikmah aku tak pegi sampai ke Sik ...



picture taken while driving


Temperature naik plokk!!!


MAsa tu aku ngah dok rilek-rilek karoke dalam keta. Lansung tak pasan yg temperature sedang 'ghairah' kat situ. 
Deng....


Balik terus la aku gi roger Kitchi Oppa (nama baru kerr??) cakap ketanye demam. 
Wawan demam.
Keta demam. 
ISkk~


Ade hikmah aku tak pi Sik hari tu.
Kalau tak, entah le. Tersadai tepi jalan kot, kan?


Dan Wawan plak, malam tu mengamok sebab sakit perut. 
Dan terbatuk-batuk umpama sesak napas. 
Riso gak aku. 
Panik-panik kejap sebab dia tak menangih meraung. 
Hanya nangeh teresak-esak macam orang yg terjaga lepas mimpi ngeri jer. 
Pehtu terus takmo tido. 
Perut disapu minyak angin. 
Tapi tak berkesan. 




Hmmm...


Last skali aku soh Kitchi Oppa gi kedai beli sebotol Gripe Water dan setin Ginger Ade. 
HAHAHAHAAA...


Gripe Water dia takmo plak. 
Campur dalam air pun takmo gak.
Ape pun takmo. 
Tapi, air tin tu nak pulak. 
Okla.. 
Nasib baik ada option. 


5 menet pas minum tu, Wawan sendawa kentut dengan dasyatnya. 
PEhtu, terus tido....


 




Skang nama dah tukar jadi Ginger Ade.


KAlau berani , try la. 
MAsa peknen ni, gaviscon pun tak berkesan ngan aku.
Yang ni je yg power dan cepat. 

Tapi, kalu budak kena bagi sikit jer. Jangan ko suruh dia minum setin plak. 
Sikiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit jer.
Tu pun, tak semua budak suka. 
TAk direkemen lansung untuk baby baru lahir atau yg belum start makan nasik.

Dan ini bukan amalan parenting yg bagus. 
Habaq siap-siap. 


Esoknya, bawak gi klinik.
Wawan dan Oni diberikan ubat cacing. 
Dan Wawan sudah baik demam hari ini.
CUma batuk dan sesema ajer. 



BAmbam Bee plak gi masuk 'wad' balik. 
Oppa Kitchi bawakkan. 




20 Feb 2013

Amalan Tak Boleh Tinggal Masa Hamilkan Wawan pada suatu masa dahulu...


Pada suatu hari.......

Hikhikhikhik~








MAcam mana Wawan buleh dilahirkan putih bersih, mengalahkan ibu dan apak beliau? Ko makan apa Makbed?

Ini soalan biasa. Selalunya aku senyum je bila orang tanya camtu. KAlau ditanya bab 'makan apa' memang payah aku nak jawab sebab aku ni memang celik mata je dah ingat MAKAN. Camana lak pulak nak ingat specifik food masa pregnant. Time pregnant , suma menda aku bantai sama je.


Ini bukan entry nak takbur riak, bragging tak pepasal. Cuma, aku nak berkongsi sedikit pengalaman yang aku rasa patut. KAlau korang rasa nak amalkan, just buat je ok.


HOnestly aku rasa, andainya aku tau menda ni lebih awal, dan aku amalkan, consequencenya mungkin berbeza. Tapi, Allah lebih tau. Dan, pengalaman is the best cikgu, kan?


PAda pembaca tegar blog MAkbed, sebelum ni aku pernah menulis tentang amalan aku sepanjang masa mengandung.
Well, aku dah 2 kali hamil dan melahirkan, so nak kata terer tu tak dela. Paniknya ada jer. TApi, memang boleh beza lah pengalaman kali pertama hamil dan dengan yg kedua. 


Semasa hamilkan ONi, anak yg sulung MAkbed just ikut suka jer. MEmang tak de pantang makan apa pun.
Neskepe pun minum gak.
 Kopi pun minum.
 Minuman kegeraman dan kegemaran adalah TEH AIS. PErghh..tetiba teringat kesedapan teh ais kat pasar Pangkalan TLDM Lumut tuh wey.


Susu untuk ibu mengandung bertin-tin beli tapi tak penah habih. TAk minum pun. TAK SEDAP.
I just rely on susu kotak dutch lady je untuk sumber kalsium. Dan sesekali minum soya sebab konon-konon nak putihkan kulit anak nanti. HEHEHHE...~

Udah susu soya je yg boleh masuk tekak selain dari susu kotak... So, bajet susu soya pun leh bantu tambah kalsium la kan.


Auni Alwani selepas beberapa jam dilahirkan




Rambut ONi sangat lebat semasa lahir.
Berat kelahiran was about 2.6 kg.
KElahiran normal.
Almost nak terlemas masih dilahirkan sebab ibu tak pandai teran. Sian dia.... Seb bek tak kena vakum.
Berat terakhir Ibu ketika bersalinkan Oni :72 kg


On 2011, I was pregnant again.
This time I was more prepared. But still, makan dan minum hantam saja.
 Teh ais tetap jadi pilihan.
Cuma, aku cuba tahan diri minum neskepe secara kerap.
Dalam hati ni tau keburukan neskepe tapi sebab ketagih , apa pun tak bleh.
Dalam menahan diri tu, terbolos gak neskepe tu masuk tekak.


MAybe sebab mengandung jarak agak dekat dengan yg sebelumnya, so aku ada masalah kekurangan HB. Selalu betui kena marah ngan misi.
Plak tu, aku lak ada tabiat minum teh dan milo ais mekdi. KAlau masa ONi, aku suka teh ais je. Tapi, masa hamilkan Wawan, subhanallah teruk betui tahap gila menda manis aku. ISkk~ 


Sehinggalah pada suatu hari, aku disapa oleh sorang lelaki ni. MAcam ustaz lagaknya.  Selepas perbualan aku dengan dia, aku abadikannya dalam satu entry.


Boleh baca entry tu kat sini --- PENGAMBILAN SOYA SEMASA MENGANDUNG


Aku malas nak argue dengan ustaz tu tentang soya since aku rasa sejak aku remaja lagi kot dah diberitahu 'kalau nak anak putih, minum soya'. Itu je yg didengar berulang-ulang.

Tapi, atas sifat ingin tahu dan aku ada gak terpikir tentang minuman yang dia sebut iaitu 'susu kambing' aku terasa why not try je minum susu kambing.
Aku just berpegang kepada satu stigma je... "kalaulah ianya minuman terbaik, kenapa tak try? BEtui la jugak kan, zaman nabi dulu ada ke mesin nak kisar soya untuk dibuat air? Dan yg penting, ada ke soya kat tanah arab tu? Pernah ke dengar pasal soya disebut-sebut sebagai minuman amalan..?"

Aku hanya berpikir sendirian je la. TAkde la ajak korang pikirkan sekali.
Maafkan aku lah andainya kejahilan aku ni merosakkan entri.
Dan ini bukanlah entry berkenaan soya. KAlau nak entry pasal air soya, leh google jer nanti ek.  Aku tak kata soya tu takleh dimakan atau diminum.


Aku memang alah susu ibu mengandung.
Menda lain aku tak alah. Susu anmum, dan apa je la susu yg ado gambo ibu mengandung, sume aku takleh minum. JAdi, mana nak mai kebaikan susu kat aku?
Tahukah anda, berkat aku melayan karenah taknak minum susu aku masa ngandungkan Oni, it cost me a tooth? 
Yes... gigi aku retak dan pecah sewaktu meneran demi melahirkan Oni!
That bad , yes?

Takda sapa leh nafikan keperluan kalsium dalam tubuh Ibu bila hamil. PEnting gila! Amik pil pun tak cukup. Susu kena minum jugak.
Ada org cadangkan aku amik susu soya, sebab ianya pun susu jugak kan?

MAlangnya, idea org tu aku pandang sepi je. Sebab, aku dah termakan ckp ustaz tu awal-awal tadi kalau amik soya nanti kulit anak jadi sensetif. Dan yes... Kulit Oni agak sensetif tau. Huuuu~


Kebetulannya, mak mentua aku kasi aku rasa susu kambing jenama Hi Goat.
Alhamdulillah, rezeki Najwan di dalam perut, susu tu boleh masuk tekak aku.
JAdi, sejak awal kemengandungan , susu kambing lah penemannya. Cuma, susah nak cari yg jenis bancuh sendiri. MAsa tu ada Hi Goat je yang paling praktikal dan senang dibawa ke sana sini.


TAkde risau pasal susu dah.
Aku still minum dutch lady kotak.
MAsih minum kopi o, cap gantang.
MAsih minum milo ais dengan tegarnya tapi nak yang mekdi je.
MAsih minum teh ais sedap kat pasar pangkalan TLDM.
TApi, susu kambing, minum 2 hari sekali. PAgi dan sebelum tido. Minum panas-panassssss. PErghhhh~ Nikmat.


Dan......


AKu berjaya gemok dengan jayanya. HAHAHAHA..
Bukan sebab susu kambing.
TApi sebab kecenderungan aku minum minuman manis. 


Dan................



Nur Najwan Muhammad

Berat kelahiran 3.5kg
Berat Ibu yang melahirkan ketika itu adalah 85kg!
BErsalin secara pembedahan. 

Tanya berat baby je tak adil lah kan? BErat ibu pun kena amik tau gak. HAHAHAHAHAHAH..~



Wawan now


KEsan pengambilan susu kambing sejak diawal kehamilan memang sangat ketara especially kat Wawan.

PErtama, Wawan memang takde kuning.
Kedua, Wawan sihat tembam dan comel but itu mungkin sebab Ibu dia yg makan banyak menda manis masa peknen.
Ketiga, Wawan sangat bersih kulitnya. Dan Ibu juga memang gila minum air kelapa masa peknen kat dia.
Keempat, sampai sekarang Wawan takde masalah kulit. Kulit dia memang fair dan sangat fair. Lebih putih dari ibu, bapa, atok, nenek beliau.
Kelima, Ibu takde kehilangan gigi semasa melahirkan beliau. Alhamdulillah, takde masalah kalsium.
Keenam, HB sangat elok pulak dekat-dekat nak bersalin tuh.
Keenam, susu badan aku banyak membuak-buak plak lepas tu. Merasa le nikmat sakit bengkak susu tu. Huhuh..~


JAdi, bila orang tanya amalan aku masa mengandung, aku boleh cakap dengan yakinnya... aku amalkan susu kambing 100% sebagai susu mengandung aku. TAk miss.
Dan aku dengan ini menolak pandangan amalan pengambilan air kacang soya sebagai cara nak kulit anak putih sebab ianya adalah salah sama sekali. Sebab aku memang tak amik soya lansung untuk kulit Wawan menjadi putih.

Dan jangan le pulak berpegang kepada pendapat bahawa nak anak putih kena minum susu kambing pulak. Ianya tidak dapat dibuktikan secara saintifk lagi.
Aku hanya yakin bahawa minum susu kambing adalah lebih baik berbanding susu lain, khasnya soya.
Cuma,  tang soya tu, memang ada terbukti kulit anak jadi sensetif bila diamalkan ibu ketika hamil. JAdi, sila kurangkan pengambilannya, atau lebih baik kalau tak amik lansung.

Ini adalah nak menjelaskan dakwaan Wawan putih melepak sebab aku minum soya masa mengandung adalah pitnah semata-mata.  

Dan sebagai peringatan, kalo udah genetik ko keturunan Na'vi (Avatar), kalu mak apak kaler biru, so anak pun kaler biru lah.  Kenalah redha yerrr.






INFO!

Herbal Culture jugak ada mempunyai produk susu kambing sendiri. 
And I would like to recommend this to all of you. Khasnya kepada ibu-ibu yang baru hamil dan tidak dapat continue minum HKCC lagi. Rujuk SIAPA YG TAK BOLEH AMIK HKCC.
So, Susu KAmbing plus Bee Pollen  (SKBP) is here to indulge your cravings, moms!



Iaitunya...



SKBP RM35 sekotak. 15 sachet inside!


Manfaatnya sungguh besar jika diambil ketika hamil dari sudut kesihatan.
Justeru, tukarlah mind set anda. 
PAda yang takleh amik susu tu, paksa juga diri. Skang dah ada banyak jenis susu da di pasaran. Dapatkan kalsium sebanyak mungkin. 
Kelak, semua gigi anda takde selepas 4 kali bersalin. HUhuhuh~


Pun begitu, MAkbed nak gitau kat sini antara kebaikan mengamalkan SKBP nih ye...


1.SUSU KAMBING MUDAH HADAM
Susu kambing mempunyai molekul protin & lemak yang sangat halus, lembut, serta mudah hadam berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk diet bayi dan juga orang dewasa yang mempunyai masalah penghadaman.

Disebabkan zarahnya yg halus & sifatnya yang menyah acid, maka sangat sesuai digunakan bagi rawatan ULCER&GASTRIC.

2.ALAHAN LAKTOSA
Sifat susu kambing yang mudah hadam membolehkan laktosa melalui usus dengan mudah.

2.Susu kambing mempunyai kandung laktosa 7% lebih rendah berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk kanak-kanak yg cirit birit & alahan kepada susu lembu & susu tepung.

4.Susu Kambing Bersifat Alkali
Ianya mempunyai kandungan pH beralkali. Maka ianya tidak menjana acid dalam darah atau usus. Ianya bertindak meneutralkan acid dalam badan.

5.Kandungan acid berlebihan dalam badan menyebabkan kepada penyakit sakit kepala, sakit badan & otot, penurunan berat badan, kandungan gula dalam badan yg tidak seimbang, keletihan dan tekanan darah tinggi.

6.Susu Kambing Mengandungi Acid Lemak Yang Baik
Susu kambing mengandungi asid lemak baik (asid capric & caprylic) yg mencegah kesan jangkitan kulat. Asid ini juga membantu sistem pertahanan badan dan meningkatkan tenaga manusia.

7.Susu Kambing Tidak Membentuk Lendir
Susu kambing tidak membentuk lender sebagaimana susu lembu dan tiada menimbulkan alahan kepada manusia.

8.Susu Kambing Kaya Dengan Mineral Selenium
Kandungan Mineral Selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.

9.Susu Kambing Kaya Bahan Bioorganic Sodium
Susu kambing didapati mengandungi Kandungan Bioorganic Sodium yang tinggi. Bioorganic Sodium dikenali dalam rawatan naturopathic sebagai elemen anti penuaan. Bioorganic Sodiem didapati mengurangkan masalah Rheumatoid Arthritis (inflamasi sendi).

10.Susu Kambing - Keajaiban Untuk Kebaikan Kesihatan
Susu kambing secara semulajadi mencegah pembiakan organism yang merbahaya dlm badan manusia sekaligus menjadikan kita sihat.

11.Kandungan potassium & calcium yg tinggi dalam susu kambing serta kandungan sodium yang rendah dlm susu kambing sangat penting bagi membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.

12.Susu kambing mengandungi bahan riboflavin untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning.

13.Kandungan silicon dan fluorine yang tinggi dalam susu kambing dapat mencegah penyakit diabetes (kencing manis). Susu kambing juga dikaji mampu menagatasi penyakit barah.

KEBAIKAN SUSU KAMBING:-

� Susu terbaik selepas susu ibu
� Tidak menyebabkan alahan
� Membantu sistem imunisasi tubuh
� Bersifat alkali
� Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan
� Membantu sistem penghadaman
� Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, otot, sendi, kulit & tisu saraf)
� Tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) = penyebab utama alahan.
� Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:-
1. Protein 2.1 kali ganda
2. Kalsium 2.2 kali ganda
3. Zat Besi 2.0 kali ganda
4. Potasium 2.1 kali ganda
5. Vitamin A 3.8 kali ganda
6. Garam Galian 2.0 kali ganda
7. Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu
� Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu
� Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu
� Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam
� Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik.



Sumber: HAIDA KAMARUZAMAN


SKBP adalah keluaran Herbal Culture. 
Sama macam HKCC...


So, produknya mestilah osem kan!


HKCC! Love it!


For those yg nak try Susu Kambing plus Bee Pollen boleh contact Makbed atau terus ke page HKCC untuk sebarang pertanyaan. Boleh roger saya juge..
Tak semestinya orang mengandung je boleh minum. 
TApi, yang mengandung PERLU minum nih. 




MAkbed masih lagi stokis HKCC dan pengamal HKCC yg super ekstrim. Hakhakhakhak..~
KAlau ditakdirkan pregnant lagi nanti, SKBP adalah produk wajib ambil tahu. 
Memang perlu sangat lah.



Berat sekarang : 62kg lagi.... 
Bila nak turun lagi ntah.



Entry lain yang best:
MASA PREGNANT ADALAH BEST KERANA BOLEH BUAT MACAM-MACAM

BAHAYA MINUM KACANG SOYA

MAINAN YAHUDI YANG WAJIB ANDA TAHU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram