Followers

7 Nov 2013

Kisah Sebelum Tidur



Kisah 1: Oni yang bertimbang rasa


Dengan umur Makbed yang meningkat 'remaja' ni, kekadang hilang fokus (ayat 
sopan' untuk PELUPA), ada masa cemerkap, ada masa lalai terus. 

Tapi, Oni lah kekadang memperbetulkan apa yg silap. 
Terkadang dia yang ingat kat mana barang aku diletakkan. 
KAdang-kadang dia menyoal aku jika aku tak buat rutin kebiasaan... seperti basuh botol susu.

Hari ni, aku tersilap beli susu kat Oni. 
Ada masalah sikit dengan susu Coklat Dutch Lady 4,5,6 nih. Entah kenapa, asyik abih je. 
Suma orang minum susu cekelet ke skang ??
AKu tak perasan yang aku tersalah beli susu, sehinggalah tiba saat aku koyak plestik, nak boh dalam bekas susu dia. 
Selalu, dia minum susu coklat. 
Tapi, yang keluar dari bungkusan tu, kaler putih. 

"HAbeh laaa......." 
Aku risau sangat kalau ONi tak mau minum. Sebab before this pernah tersalah beli, dan dia takmo minum. 
KAli ni, aku berdoa jelah agar ONi minum sebab masa tu dah malam. Dan aku siyes malas nak kuar bawak otomen dua orang ni gi kedai skali. 
KAlau ada Alang, mmg aku suruh je. Hewhewhewhew...~

Dengan muka sekupang aku cakap kat ONi..

"Ibu tersalah beli susu la KAkak. Oni minum dulu susu ni ye. Cuba rasa dulu..." kata aku. Jujur. 

Oni diam je memula. 
Tapi, dia amik je susu yang aku bancuh tu. 
Gi depan, baring , minum susu sambil tgk Oggy. 

Dok sat lepas tu, dia cakap..

"Sedap pulak susu ni... Susu apa ni?"

Alhamdulillah. Lega aku dengar. KAlau budak besar Oni, tersalah susu, aku tak risau sebab dia JELAS bagitau suka ke tak. TApi, kalau Wawan, takmo means takmo la. Mana leh berdiskusi dah. Memang kena beli baru le jawabnya. 

Habih sebotoi susu Dutch Lady perisa Madu. NAmpaknya dia suka pulak. So, ONi skang dah ada option perasa susu. Leh la tukar-tukar, kan?


After all, Oni memang tak sanggup tengok Ibu dia sedih sebab dia tak minum susu. HEehhee.~ Sampai skang, Oni tak pernah miss kiss pipi Ibu sebelum tido. Malah, masih mahu tidur di riba. 

Dam dia masih bertanya lagi .... Bila nak bagi dia baby baru. Dia nak baby girl. 

Ibu hanya mampu sengeh je. 







Kisah 2: Wawan yang Ganas

Sifat-sifat kelakian memang menyerlah la kat dia. TAkyah gi training pun, pandai je. Boys will always be boys , kan? 

KAt sekolah, cikgu kata, dia baik. Sopan santun. Sehinggalah kakak dia datang transit kat umah. Bila Oni datang, tetiba Wawan jadi resakse. 
HA... tak ke pelik?

Wawan akan buat Oni cam punching bag. Disepak terajangnya ONi cam ninja. Yang Oni pun pasrah je. Kalu mai time dia pun nak jadi ninja, maka bergomol-gomol le keduanya. Kalau time tu, ONi dok minum susu ke, layan Oggy or tengah feeling lagu k-pop, mana mahu dia layan. 
TApi, time dia tak layan tu, lagi besh Wawan mengusik. 

Terbaru...

Oni berdiri depan tv dok tengok Oggy. 
Wawan lari-lari terus tolak belakang ONi. HAmpir tersembam Oni kat tv tu. Depan aku plak tu Wawan buat. 
Memang takde rasa bersalah lansung!

Oni terkejut. 
AKu pun terkjut gak. 
NAsib baik takde pape. 
Seb bek Oni pasang kekuda baik gak. 
NAsib baik juga Oni ada 'brek kecemasan'. 
Kalau tak, memang melekat Oni kat tv. Alahai...
Oni nangeh ... Terkejut.

Wawan senyum bangga. KAkak nangeh. 
Amboi... sonok ye kau....

Tapi tak lama le rasa seronok tu sebab aku libas kaki ngan lipatan surat kabo Metro. 
HAih, Ibu rotan sebab nak mengajar. 
Saja bagi terkejut sikit. 
Amboihh..~ Melampau ye. Kekecik suka pukul orang. Pukul kakak pulak tu. NAk kena ni!
Wawan nangeh. Bukan sebab sakit kena rotan. Tapi sebab dia kena tengok muka Ibu yang sama huduh ngan resakse dalam citer Otomen yang dia tengok petang-petang tu. 

Last skali, Wawan datang ke riba, mohon pengampunan. 
Sedih yg amat kot, dia gi ngadu kat Oni plak. Kekonon, Ibu tak maafkan dia. HEHEHHEE...
Dan Oni, sbg KAkak, terus pujuk Adik. Peluk dia suruh diam. Padahal, baru tadi je dia teriak punyalah deras sbb Adik sabotaj dia. 


"Biarlah kita sakit sebab bergaduh sesama sendiri, tetapi jangan le kita buat Ibu marah. Wajah IBu yang hodoh ketika marah boleh menghantui kita semua masa tidur nanti!"


Ayat last tu aku reka je. 

HEHEHE...









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram