Followers

3 Sep 2013

Minyak Yang Menaikkan Dirinya


Minyak naik rege membuat semua orang naik minyak!

Well, about that petrol thing, it was predicted.
Memang dah nak naik dah masa nak PRU tu, tapi bongok sangatlah kalau bagi naik time tu kan. 

Anyway, lets not forget to be grateful. 
Walaupun rege minyak naik, dan berkemungkinan besar semua barang akan naik harga jugak, maka... 

there would be a slight change in my normal routine. 


*Kurangkan berkenderaan. Kena beli beskal je kalu stakat nak gi beli bawang.
*Amik oni ngan Wawan jalan kaki jek lah. Boleh kuruskan badan. Sekolah dekat aje. 
*Live healthy. Kurangkan pengambilan minyak dalam makanan. Walaupun yg naik rege tu minyak petrol. 
*HArga ayam naik - jangan makan ayam. 
*HArga ikan naik - jangan makan ikan. 
*HArga minyak naik - jangan pakai minyak (?)
*Harga susu naik - jangan minum susu
*Harga spender naik - jangan pakai spender.

Thats the solution bebeh.


Tak guna gi belajar tinggi-tinggi jadi menteri tapi camgitu je solution yg dia boleh CADANGKAN di kala rakyat marhein ini sedang meminta wise advice and consideration from them. 


Pun begitu, semalam, tengahri aku dah dapat rumors about the kenaikan rege. Awal-awal aku dah pi isi minyak sebab kebetulan tank dah kosong dah pun berkat gi berjalan pi balik MAnjung. Udahlah keta aku tu Vtec Valve nye nak kena tukor. 
Stakat hari ni, disebabkan natang valve tu belom sampai lagi barangnya kat bengkel, maka keta aku ni kalau bawak berjalan, kejenya makan minyak jek la. Aishh~ TApi takpe. Redha itu perlu ok. Hidup ada turun naik nya. 

So, berbalik kepada citer isi minyak sampai tangki penuh tu semalam, aku isi dengan riang ria sebab masa tu awal lagi. Belum penuh stesen minyak. 
Aku yakin, lepas jam 8 malam, stesen minyak seluruh tempat akan penuh dengan orang yg nak isi tangki sampai penuh kerana 20 sen itu. 


HArga insurans tak naik setakat ni. 
Melainkan korang decide nak buat insurans tahun depan. 
AKu jamin harga akan naik RM10 dari harga sekarang.
PErcayala!



 Thanks for reading.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram