Followers

13 Aug 2013

Aidil Fitri 2013 , Tok Siah Tersedak Pulak.


Lepas puas beraya di hari raya pertama, destinasi berakhir di Bagan Serai. Lepas Maghrib, kami suma bergerak semula ke Ipoh. 
Stay lagi satu malam di rumah Mak Ngah. 

Malam tu, segerombolan kaum kerabat sampai. 
Mak Ndak dan family.
Dan juga Pakcik Khairul and family. 
Turut tak ketinggalan, Pak Teh dan keluarganya. 


Malam tu, kami sambut besday Pak Andak. 
Ada jamu-jamuan gitu.


 








 Tengah kalut dok makan-makan tu. tetiba Tok lak tersedak. 
BAtuk-batuk teruk jugak.
Banyak sangat makan ketupat agaknya. 

"Aku banyak sangat dosa ni. Tu pasai tersedak macam ni,,," kata Tok.


Kisahnya, masa beraya rumah ke rumah, Tok gitau yang dia ada tertinggal barang di rumah Tok Su Lit. Dompet dan kunci rumahnya tertingal atas meja teh di rumah Tok Su.
MAk aku pun membuat soal-siasat ke atas Tok. 
Yelah..Tok ni kekadang pelupa orangnya. 
Mak dah paham sangat dah. 
MAk yakin, Tok tak de tertinggal pape pun kat rumah sesapa, tapi Tok berkeras yang dia ada tertinggal something. 
Sian Tok.
Sepanjang perjalanan balik Ipoh, tak senang duduk dibuatnya. 

Bila sampai Ipoh, Mak suruh Tok check balik barang yang didakwa Tok tertinggal tadi. 
Mak yakin betul Tok takde tinggal pape. 
Tok pun patuh aje..
Mak suruh cari, dia pun cari lahh..

Ate tetiba dia jerit..

"HaaAAAAAA... ADA DAHHH!!!"



Rupanya, Tok tak bawak lansung pun dompet duit raya dan kunci umah dia tu from the beginning. 
Ni suma mesti berhalusinasi sebab makan pulut banyak sangat.HAHAHAHAH~


So, bila tetiba dia tersedak-sedak sampai muntah tu, she blamed herself. BALASAN TUHAN katenye.... sebab tuduh kitorang taknak bekerjasama ngan dia gi patah balik umah Tok Su amik barang dia tu. 


EEHHEHEHE...


Tu la kisah Tok saya yang kelakar macam cucu-cucu dia jugak.





YAng bertudung labuh serba hitam, tersenyum simpul bagai anak dara itu adalah Mak Teh. Feymes dgn nama fb Ummi Azzahra dan kerap kali juga memberi respon dan menge'like' post status fb Makbed. 
ANak-anaknya sudah besar dan berjaya semuanya, Alhamdulillah. 
Sabar MAkTeh melayan karenah anak buah dan cucu-cucu saudara. 
Masih ingat lagi MakTeh temankan aku di bilik kadi semasa nak akad nikah 5 tahun lepas. Hehehee.. 
MAsa tu, Mak takde. Kena exam. So, MAkTeh take charge pulak. 

Thanks Makteh. JAsamu kukenang sampai bila-bila. Masa tu nebes Allah je yg tau. Tengok muka MakTeh, terus tak nebes dah.
MAk Teh jugak pembaca belog Makbed yang setia, meskipun belog ini terlalu banyak kesalahan tatabahasanya. 
Ermm... MaktEh adalah seorang PK HEM sebuah sekolah menengah di Sungai Petani. 


HAH, sebenarnya dah habih kisah hari raya pertama. 

Selepas TOk baik dari tersedak-sedak tu tadi, tetiba Tok cakap kat aku..

"AKU NAK PI BERAYA RUMAH HANG LA PULAK."



...tettttt....

Abeh la. Umah sepah!!!




bersambung...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram