Followers

11 Jun 2013

Perkara Menarik Tentang PruBSN Takaful Yang Perlu Anda Tahu








BAgi yang masih tercari-cari plan insurans terbaik, di sini aku berikan head start supaya korang lebih bersedia memilih. Jujurnya, banyak plan insurans kesihatan di MAlaysia ni. 
NAk yang mahal ada.
Yang murah pun ada.
Tapi, lengkap dan tak lengkap itu aje soalnya. 
Kita membeli insurans untuk melegakan hati dan perasaan. Sekurang-kurangnya nak menanggung risko kehidupan tidak terletak di tangan kita seorang. 
KAn bagus jika ada yang MEMBANTU meringankan beban. Kan?



Berikut adalah beberapa perkara menarik tentang PruBSN Takaful yang harus anda tau:


1 - Ianya merupakan plan 3 dalam 1. Simpanan, Perlindungan dan Pelaburan. (Save, Protect, Invest)
Semuanya dalam 1 akaun. TAk payah susah-susah nak bukak tiga empat akaun. Nak simpan asing, nak labur asing.. NAk yang perlindungan pun asing gak. Jenuh bayar. So, PruBSN buat semua skali je.


2- Perlindungan Kemalangan (Personal Accident) dan Hilang Upaya Kekal
Cedera ringan, sederhana berat dan kecederaan berat hingga hilang upaya akan terus dibayar pampasan. Maklumkan pada agen dan agen akan terus laksanakan untuk anda.


3- Perlindungan 36 jenis penyakit kritikal. 
Pampasan diberikan terus kepada pemegang polisi setelah disahkan menghidap SALAH SATU dari 36 jenis penyakit krtikal. Penyakit kritikal ni akan diulas dalam entry lain pulak. InsyaAllah.


4-Medical Card / Kad Perubatan
Kad inilah yang membantu menjelaskan kos perubatan anda di hospital termasuk kos perubatan dan pembedahan, penyakit krtikal atau tidak kritikal dengan had minima RM500,000 sehingga RM1,500,000.  Boleh pilih nak di'cover' sampai umur 70, 80 atau 100 tahun. Kini, ditampilkan dengan pilihan, Ko-Takaful atau Zero Ko-Takaful. Buleh pilih.. Harga berbeza


5- Elaun-elaun yang banyak membantu orang bernafas lega
Ini FAKTA. Elaun-elaun seperti Elaun MC (Weekly Indemnity) yang diberikan pada mereka yg cuti akibat kemalangan minima RM100 seminggu, Elaun HArian Hospital minima RM100 sehari, Elaun ICU minima RM100 sehari dan juga Elaun Pembedahan minima RM2,500 untuk setiap pembedahan.
Ianya duit poket. Walaupun cuti tidak bekerja, tapi masih ada sedikit wang perbelanjaan. At least, boleh menanggung ks ulang-alik dan makan minum penjaga kita di hospital. Bayar parking...  Dan, pada mereka yg terpaksa amik unpaid leave (ada sesetengah company ni kejam juge) , elaun-elaun mcm ini sememangnya membantu. :-)


6- Jaminan Pelaburan Syariah. 
MEnyimpanlah dengan PruBSN tanpa was-was dan setiap unit simpanan anda akan dilaburkan di dalam dana yg mendapat kelulusan PAnel Syariah Bank Negara Malaysia. Terbaik~!


7-Kemudahan mengeluarkan Tunai (tiada tempoh matang)
Simpanan di PruBSN tidak perlu tunggu sehingga tempoh matang untuk dikeluarkan. Mudah cerita, cukup RM2,500 anda dah boleh keluarkan tunai jika mahu. Dan, masih layak menikmati manfaat-manfaat PruBSN yang lainya.


8- Penepian Caruman.
Premium bulanan akan dibayar sepenuhnya oleh PruBSN apabila anda telah disahkan hilang upaya akibat sakit atau kemalangan. Lebih menarik, simpanan anda juga berterusan sehingga tamat polisi anda!


9- Jaminan simpanan tidak terjejas. 
Ini ditanggung bereh oleh PruBSN. Walaupun anda sudah beberapa kali claim, sudah menggunakan medical card bahkan setiap setahun sekali, anda memang akan masuk wad untuk rawatan, SIMPANAN anda masih remain di situ sehinggalah anda membuat keputusan untuk mengeluarkannya. Claim anda tidak akan menjejaskan simpanan.


10- PruBSN adalah plan yang paling flexible dan lengkap!
PAda hemat saya, plan inilah yang paling fleksibel dan affordable.Ianya bertepatan dengan keperluan semasa dan akan datang. It is undisputable. Tiada kenaikan caruman setiap tahun. Tidak perlu diperbaharui. Dan simpanannya juga boleh dilakukan dengan serendah RM10! Mudahkan?

 Dapatkan nasihat dari penasihat kewangan PRUDENTIAL terdekat anda, atau email saya terus di makbedjournal@gmail.com untuk konsultasi.


Satu plan yang membuatkan anda dan keluarga anda mampu tersenyum dan bernafas lega meskipun sedikit perit menanggung derita. Ini fakta. Saya pernah melaluinya. MAka, inilah dia sedikit perkongsiannya.


Semoga bermanfaat, 



Insurans nyawa bukan lagi hanya untuk mereka yg anda tinggalkan.  Insurans kini sudah mampu menyelamatkan nyawa anda dan menjamin kesejahteraan keluarga anda. BErsedia itu lebih baik. BErtindaklah hari ini.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram