Followers

22 Jun 2013

Komitmen RM150 dengan PruBSN Takaful, Apa Yang Anda Akan Dapat?



 Kita sudah sedia maklum,kehidupan kita tak setenang macam zaman kita kecik-kecik. Dulu, payah sekali kita nak pergi hospital. Kalau setakat demam biasa-biasa, mak hanya jerlum air asam jawa aje kat dahi. KAlau teruk sangat, baru bawak pegi klinik.

DI zaman kita pula yang menjadi ibu dan bapa, lain situasinya. Anak-anak demam biasa, tapi tak macam dulu-dulu. Sekali demam, lama betul. Sehingga perlu dibawa ke hospital apabila ianya berlarutan lama. NAk menyalahkan apa , siapa, di mana semuanya tak berbaloi kerana memang dah zaman serba maju begini, makin banyak keselesaan, makin banyak kerosakan yang kita buat. JAdi, kesihatan kitalah yang menjadi galang-gantinya. 

Tambah-tambah lagi bila setahun sekali je, negara kita akan dilanda jerebu teruk. Cuaca pun tak menentu. Sekejap panas. Sekejap hujan. NAk sidai kain pun kena tengok ramalan cuaca dulu. 

Sakit....
Sememangnya ujian Allah. Sebagai HAmba-Nya, redha itu perlu. 
Bersedia juga perlu. Kerana kita tak tahu apa yang kita akan hadapi di sebalik setiap ujian yang bakal kita tempuh. 

Kita tak mampu ubah keadaan sekeliling. Kita hanya mampu UBAH DIRI KITA saja. 


HAri ni , selepas intro yg panjang gitu, aku nak sentuh tentang KOMITMEN. 

Dengan RM150 sebulan, apa yang mampu kita sediakan untuk anak kita?

-Adakah kita buat simpanan secara berterusan? Berapa ringgit?
-Mungkin membeli pakaian baru.
-Membayar upah pengasuh
-Beli mainan baru
-Bayar yuran kelas tuisyen
-Beli makanan kegemaran anak.
-JAlan-jalan, bawak tengok wayang, atau gi bercuti


AKu tak pasti , RM150 cukup tak nak buat semua yang dinyatakan di atas. Tapi, pastinya kita akan 'pick one'. Mungkin, satu setiap bulan kot. KAlau aku sendiri, jujur aku katakan, RM150 adalh tak cukup nak beri semuanya kepada anak-anak. 


Kita tahu, malang memang datang tidak diduga. 
Sekali kemalangan datang, kosnya mahal juga.
BUlan lepas dan bulan ini sahaja, lebih 7 kali aku berkunjung ke klinik. Ngeeeeeeeee...~ 
Memula Oni sakit. Pehtu Wawan. Pehtu, AKU. Pehtu, Oni balik. Pehtu Wawan.. Then Apak. Pehtu AKU. HAa.., camne? 
Sapa boleh tahan diri tak gi klinik? Sekarang, sakit dalam badan ni umpama hadiah suprise yang kita dapat di hari jadi. DOk diam-diam je dalam badan, tetiba bila sampai masa , SAKIT TU PUN MUNCUL. TAu-tau aje, dah teruk. 
JAdi, pemeriksaan awal sangat membantu.
Dan .. ianya memerlukan WANG. 


Jika anda fikir RM150 adalah terlalu rugi untuk dibelanjakan atas insurans bermedical card, hakikatnya, anda belum melihat satu senario yang lebih teruk daripada kehilangan RM150 setiap bulan. 






Ramai di antara rakan-rakan sebaya aku, yang standby kad kredit hanya untuk bayar deposit hospital dan bayar bil rawatan hospital. 
Kebanyakkan tak mahu pergi hospital government sebab 'rasa macam mampu' bayar bil dengan wujudnya kredit kad di tangan. 
Jujurnya, ada cara lebih baik dari bayar bil hospital pakai kad kredit ni. 
Simpan kad kredit anda untuk tujuan kecemasan lain. 
Rugi sangat pakai kad kredit ni. Dah le nak kena bayar balik tu ada caj lain plak. Ermm..


Ihsan: GOOGLE. Tq



BErkomitmen RM150 sebulan dengan PruBSN Takaful? Apa yang anda akan dapat?


- Anda ada RM50,000 setiap tahun , dan sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan untuk masuk wad bagi menjalani rawatan. 

-BAyaran balik bil kemalangan dengan limit sehingga RM2,000 / kemalangan, yang boleh digunakan untuk kemalangan kecil tanpa perlu admission ke hospital. TAngan luka terkepit pintu, pun boleh claim tahu? TApi, kena pergi klinik dulu la ye. 

-Pampasan mati dan sakit kritikal. Ahh.. yang ini anda pastinya sudah arif.

-Elaun harian hospital sebanyak RM150 sehari. Elaun ICU sebanyak RM100 sehari dan Elaun Pembedahan sehingga RM2,500/pembedahan. 

-Simpanan pendidikan yang tidak akan pernah miss dimasukkan setiap bulan. Tiada tempoh matang pulak tu. MEnarik? 

-Penepian caruman atau waiver, yang memastikan anda anda akan terus menerima perlindungan insurans dan memastikan kelansungan simpanan pendidikannya meskipun anda sudah tiada lagi atau sudah hilang upaya untuk bekerja. NAmpak? INsurans jadi FREE. Ditanggung BERES. 

-Simpanan sedia anda sedikit pun tidak terganggu.

-Anda masih lagi mampu memberikan kegembiraan berupa mainan,makanan kegemaran anak, pakaian baru, masih mampu membayar yuran kelas tambahan dan tuisyen anak kerana anda masih ada gaji bulanan dan simpanan yang tidak terusik. Bil hospital kan sudah ditanggung medical card? Anda dapat elaun harian lagi. Dan anak anda menerima rawatan terbaik di hospital ketika sedang sakit.



BUkanlah niat penulisan ini adalah untuk menyatakan tak berbaloi RM150 dibelanjakan untuk semua perkara yg aku nyatakan awal-awal tadi. Hak anda untuk menggembirakan anak anda. 
Tapi, fikirkanlah juga untuk masa depannya. Prioritikan apa yang lebih penting dan wajar. 

  
Kita sememangnya memerlukan kad perubatan ini!
Kerana kita sendiri tidak ada RM50,000  dalam akaun bank kita. 
Especially yang baru bekerja dan baru berumahtangga. 
Dan aku pasti, kalau ada pun RM50,000 tu dalam simpanan, bukan senang kita nak mengumpulkannya bukan?



Ini komitmen  terbaik.
Hadiah terbaik untuk anak-anak.
Hadiahkan mereka dengan RM50,000 setahun sebagai tanggungan rawatan di hospital pakar.
Sediakan mereka bilik terbaik untuk mendapatkan rawatan.
Dapatkan mereka doktor yang terbaik. 





Ayuh!
MAri mula berkomitmen dengan hanya RM5 sehari.
CUma RM150 sebulan. 
Untuk anak-anak anda.
Untuk kesejahteraan keluarga anda.
Kerana duit bukan segalanya untuk kita.
Tapi, segalanya memerlukan duit. 




Please let us to help you.
Start your commitment now. 
It is PruBSN Takaful.  



Hubungi agen-agen PruBSN Takaful yang berhampiran dengan anda segera
atau  
boleh hubungi saya di makbedjournal@gmail.com untuk konsultasi percuma dan permintaan sebutharga.



*RM150 adalah untuk pakej Smartlink (kanak-kanak) dengan ibu atau bapa berusia sekitar 25 tahun ke 30 tahun, kelas pekerjaan 1 dan tidak merokok. 


Semoga bermanfaat. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram