Followers

28 Jun 2013

Hubungan Alam Maya Membawa Aku dan Dia Ke Alam Nyata




2 tahun sudah, 3 tahun sudah, 5 tahun sudah kami lansung tak kenal.
 
 
 
 
AKu pun tatau camana aku leh kenal dia ni.
Dah tak ingat camana leh jumpa.
 
 
Oh..sbenarnya kami tak pernah berjumpa.
 
 
 
Dia salah seorang pembaca blog MAkbed.
Kemudian jadi friend kat fesbuk.
 
 
Kemudian..
 
 
 
 
Di sekitar Ogos 2012, dia menyapa aku menerusi inbox fesbuk, bertanyakan tentang insurans.
Dia nak buat untuk anak-anaknya.
 
 
Mudah betui explain kat beliau ni.
Terang hati.
Cepat faham, walaupun banyak juga soalan yang dia Tanya.
 
 
Kami tak pernah berjumpa pun.
HAnya fesbuk sahaja yang menghubungkan kami.
Business berjalan dengan lancar.
Beliau selamat membeli polisi untuk anak-anaknya.
Siap bayar lebih berbulan-bulan.
 
 
 
Dan kemudian....
 
 
Aku ajak dia join 'kongsi gelap' aku plak.
Memula aku mempengaruhi dia minum kopi kecintaan - HKCC.
Kemudian, dia ketagih.
TAk cukup sekotak, dia beli 3 kotak.
TAk cukup 3 kotak, kendian dia beli 10 kotak plak.
 
 
Pehtu, dah jadi agen HKCC kawasan TApah, Slim River.
Ketagihan yg tak terbendung.
 
 
 
We never met each other, but our relationship is built strong, and business runs smooth.
 
 
 
That's what blogging and facebook-ing led us to.
 
 
 
 
 
Dengan terujanya aku nak perkenalkan client, bos dan rakan niaga....
 
Puan Nieta Nozie.
 
 
KAsih sayang dan keprihatinannya kat aku membuatkan dia tergerak hati nak wasap aku ketika dia sedang training di Tower Regency Ipoh malam tadi. 
 
"AKu nampak ada satu poster tulis "Prudential Perak Region Winners Night. Aku tau ko ada kat MAnjung. SO aku teka je kot-kot ko ada Ipoh... "
 
Nieta sedang berkursus kat hall bersebelahan dengan tempat majlis diadakan.
Tergerak hati dia nak wasap aku to ask my whereabout.
 
Rezeki kami untuk bertemu wajah pada malam ini.
 
 
Inilah pertama kali aku jumpa client yang sangat baik hati.
TAk penah jumpa, tapi dah kau-kau aku-aku dah. Mudah sekali dengan dia. TErasa warm sangat jiwanya. BAru jumpa je, dah macam kawan lama. HEee....~
 
 
Bila aku tengok balik mesej pertama dia di fesbuk , masa tu dia bersaya awak.
DIa panggil aku 'Liza'. HAHAHAHHA...
MAsuk sesi ke 3 bersembang, dah panggil MAkbed. Pehtu , terus tukar kata ganti diri. 
 
 
Kerja ,bukan setakat bekerja. Kita membina rangkaian. Membina hubungan. Kerana itu, aku sangat sukakan kerja yang sedang aku lakukan kini.
 
 
 
Buat Nieta, terima kasih di atas kepercayaan .
Seronok dapat jumpa tadi.
ALangkah bestnya kalau kita leh duduk lama berborak-borak tanpa tujuan, kan?
Next time kita jumpa, aku belanja ko makan.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram