Followers

1 May 2013

Makbed dan Hari Buruh

 
 Alahai .... teringat aje belog tapi tak menyempat nak hapdet. 
Kesian lah belog ini, umpama hidup segan, nak delete tak mahu. 
Jadi, biarlah Makbed bersawang seketika. 
Bagaimanapun, aku sedang mempertimbangkan untuk mereplace header belog , kembali kepada kambing biri-biri yg tidak bernama itu. 
Korang setuju tak?
Kalau setuju, besok aku tukar. 
HAHAAHHAA..


Kalau tak setuju pun, besok aku tukar jugak. 




Selamat Cuti HAri Pekerja. 
Atau Hari Buruh. 
Inilah kali pertama aku enjoy bercuti pada Hari Pekerja selama bertahun-tahun aku bekerjai, tapi tak pernah rasa macam cuti. 
Nikmatnya bercuti sangat dirasai bila bekerja sendiri. 
Ko buleh cuti hari apa yg ko nak. 
Tapi, pabila orang lain suma cuti, ko buleh pilih samada ko nak keje atau nak join cuti skali. 
The diversity of choice is yours. 
 
 
Beberapa tahun dulu, time cuti umum gini, even namanya Hari Buruh, atau Hari Pekerja, memang aku tak cuti walaupun bos suruh. 
Sebab masa keje kat Mekdi Pusat Panggilan dan TGV OU (once upon a time lah ye) , public holiday adalah sangat RUGI bila cuti. 
Orang bayar lebih maaa... Masa tu la nak kejar OT dan kejar gaji lebih pada bulan itu. 
 
Bila aku start keje kat Malakoff, baru bertamadun sikit. 
Time Hari Buruh , cuti.
Lagi terer, esok Hari Buruh, hari ni aku dah cuti. 
Pulak tu, lajak lak lagi sehari. HAHAHAH...
Jumlah cuti adalah 3 hari. 
Bila kerja semula, kena marah. Sebab sesuka ati je cuti macam opis tu asben ko yg punye. Tett!
 
 
 Sekarang, dah keje sendiri... lain plak.
Orang lain cuti hape pun ko tak tau.
Tetiba bila ko sampai bank, bank tu tutup. Cik Gad yg gitau hari ni cuti. 
HAHAHAHAHA...
Giler ignorance sampai macam gitu ko tau?
PAstu, marah-marah bila hari cuti especially public holiday. Sebab, kalu cuti, aku takleh submit kes. Kena tgu opis bukak. 
Tertekan jugak la bila cuti umum ni. 
Dah duduk umah, garu-garu semua menda yg boleh digaru. Buntu nak wat pe tatau. 
Laki pun takde kat sebelah. *Sedih plak.
Kalau dia ada , buleh la aku seret  heret dia bawak pi memana kan. 
Susah juga jadi asben n wife PJJ ni. 
Bila lah nak grad ni??


Oh..citer pasal cuti Hari Pekerja aku pada hari ini. 
Oleh kerana semalam 30 haribulan adalah hari terakhir aku submit kes untuk production aku bulan April, maka hari ini wajarlah aku merehatkan diri.
Kesian otomen saya. 
Bulan April asyik ditinggalkan saja sampai Oni pun dah paham sangat dah.
Bila aku nek bas je, maknanya Ibu gi work. 
Bulan April, 2 kali Wawan demam.
Tu petanda kurang kasih sayang. 
Maka, jomlah cuti. Lepak-lepak kat umah. Uruskan apa yg patut. 
Rumput kat tepi rumah dah menjalar.
Pokok bogak Inspektor Jalil dah lama tak pandang. 
Kang rosak pokok Abah, sudah pasti aku akan ditetak oleh beliau. AHHAHAHAHAH...~

Linda pun balik semalam. Cuti sempena Hari Pekerja, lajak sampai Pilihanraya. 
Mak akan balik hari Sabtu ni. 
MAk balik sorang je. 
Abah tak balik sebab dia kena standby kat Kuantan demi Pilihanraya. 

Di rumah aku lani ramai sikit.
Alang, Linda, Oni, Wawan dan Shue.. dan aku.
Ramai tukang makan. 
Terbukak la hati nak masak.
Dapor dah lama tak berasap. 

Shue bawak balik 4 ikat pisang emas. 
4 biji mempelam muda. 
Aku dah siap masak lauk lunch berupa ayam masak lemak cili api, sawi air (utk otomen) , kacang buncis goreng dan sambal belacan yg dicipta khas oleh Linda. 
Tetiba, Shue plak request nak makan cekodok pisang pada jam 12 tengahari. 
Dan aku pun masaklah. 

Sekejap je selesai cekodok tu.
 
 
Untung Linda ada kat rumah.
Buleh ku suruh-suruh. 
Dia kan juara lipat kain di rumah. So, hari ni kain aku suma berlipat.
Yey!!
Tadi kena smack down ngan aku kat dapo....
Sebab masak nasik, tapi nasik tu tak masak. 
 
 
Tau kenapa?
 
 
 
 
Sebab dia tak pasang suis.
Dia picit punat periuk je, pehtu dia blah. 
2 jam kendian, aku masuk dapor dengan harapan nak suap nasi kat Oni. 
Tetengok, ada beras berair je dalam tu.
GRRRRRR.....
Suis tu lansung tak pasang.
 
 
Kalo Abah aku yg nampak, sure Abah aku jadi Resakse.
HAHAHAHAHA...

 


 Habeh dah citer.
Mempersembahkan cekodok 2nd batch yg baru je aku goreng aku goreng tadi.
Atas permintaan Alang - nak yg hitam-hitam je. 
Banyak lagi pisang. Sape nak???
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram