Followers

11 Apr 2013

Pencarian Bantal Busuk Oni


Ini kesah tukun tiruan Cik Oni kite. 

  Oni pun ada BB tahu?
Bukan BB si blekberi itu. 
BB iaitunya bermaksud BANTAL BUSUK.
BB yang berwarna biru sarungnya.

Seperkara tentang Bantal Busuk Oni yang perlu kalian tahu adalah, bantal beliau boleh ditukar dengan apa je bantal asalkan ianya lembik atau lembut. 
Cuma, sarung bantalnya je perlu dikekalkan. 

Oni tak kisah Bantal Busuknya dibasuh.
Tak de hal punya. 
Asalkan, sarungnya itu dipasang semula. 




Pada suatu petang, BB Oni didapati takde dalam beg skolahnya. 
Selalunya, cikgu akan pesan pada dia untuk check beg sekolah sebelum pulang. BArang paling penting yg perlu ada adalah Bantal Busuk. 
Kalau tak satu masalah lain plak timbul. 

Tapi, petang tu, Oni merengek cakap Bantal Busuk takde dalam beg. 
Haaa..sudah!
Aku selongkar. Memang takde. 
Lebih teruk , hari itu adalah hari Khamis.
Esok Jumaat. Cuti !
Camana nak survive takde Bantal Busuk ni??? 

Oni dah teriak dah. 
"Nak bantai... Nak bantai......"
Aku cuma leh garu kepala je. TApi mulut bebel jugak la. 
Kendian, aku tipon Cikgu Siti gtau yg bantal Oni takde dalam beg. 
MAsa tu dah petang sangat dah. Dia dah on the way balik rumah.
Tak sangka, CIkgu Siti patah balik semata-mata nak cari Bantal Busuk. 

Malangnya, bantal tu tidak dijumpai. 
Disyaki yg bantal tu dah termasuk dalam beg sekolah orang lain. 

Maka, hujung minggu tu, Oni takde la Bantal Busuk. 
Mujurlah ada lagi sebijik bantal spare kat umah yg memang sama lembik mcm bantal Oni. Cuma sarung aje yg takde. 
Takpelah Oni. PAkai le tu dulu. 
Ko nangeh lelebih , Ibu dusyum kamu kang. Dah, diam-diam suda. 

Jumaat sehingga ke Isnin Oni terlupa Bantal Busuk sebab dia travel ngan aku. 
Duduk rumah Mama Pengasuhnya, dia lupa kot kat bantal. 
HAri Selasa, Oni gi sekolah balik. 
Sampai depan pintu sekolah, kawannya si Oni nama Sarah (yg gigit tangan Oni selalu) cakap..

"Kami dah jumpa bantal Oni.....!!!" 


Uik... pakat gotong-royong cari Bantal Busuk ke?


Pembantu Tadika citer kat aku pasal penemuan bantal tu.
Dia ni sengau-sengau sikit, tapi sebab aku dah selalu sembang ngan dia, insyaallah aku paham le apa yg dia ckp tu. 

Katanya.....

Bantal Oni ditemui di belakang. Atas rak. Di luar. Tempat bebudak main gelongsor. Pekerja tadika jumpa masa kemas belakang tu. Tapi dia buang masuk tong sampah. Sebab dalam sarung bantal tu ada tikus dok landing dalamnya. Sampaila si Damia (budak tadika juga) jengok dalam tong sampah, dia gitau yg bantal Oni ada dalam tong sampah tu. 
Nasib baik la tak kotor teruk. Tapi, Cikgu dah amik basuh siap sterilkan ngan dettol. 


HAhahaaaaaa... 


Punya la cempera satu kelas dek bantal busuk si Oni. Rupanya, kawan-kawan Oni pun concern ngan bantal tu sampai sanggup buat operasi pencarian dan menyelamat. 




Sarung bantal biru ni Tok Nek Oni bagi. 
Sebenarnya ada 2 helai. 
Tapi 1 helai sudah hilang ntah kemana. 
Tak sangka Oni agak bonding ngan sarung bantal. Bukan dengan bantal tu sebenarnya.
So, aku gtau kat cikgu, bantal tu takpe. TApi, papepun 'selamatkan' sarung bantal dulu. 
Payah nak cari ni. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram