Followers

28 Mar 2013

INI 3 HARI PUNYA HAPDET. SILA BANCUH KOPI SEBELUM BACA.



2 hari aku tak hapdet blog. 
Kalu aku gitau alasan pun kome sure nyampah. Asik bz.. bz .. bz...
 JAdi aku ceritakan ajelah apa citer yg aku ade ..


HAri Selasa aku gi detim ngan client paling rajin menyimpan duit... HHEhhehehe.. *musti dia lempang haku kalu dia bace belog nih. 

Seorang guru. Mengajar di sebuah sekolah di Miri, Sarawak. 
Dah lama sungguh kami tidak bersua wajah. Hampir 13 tahun dah. LAst jumpa masa sekolah menengah le kan. 
Itu pun tidak menghalang beliau nak berpolisi dengan aku. 
Meskipun jauh... semuanya dapat diuruskan. 

Selasa lepas, dia balik kampung sempena cuti sekolah. 
JAdi, kami dah set time nak detim. Sebelum ni pernah set dah tapi asyik terkantoi aje. So, kali ni kami makse sure projek kami jadi. HIhi~

Lokasi dating: Marry Brown , Souq Al-Bukhari. 

Aku gi jemput dia. 
Pi makan-makan.
BEst dapat makan sama-sama dengan kawan lama.

GAmbaq takdan. Lupa nak snap. Sakan sangat borak. 

Tengahri tu.. aku kalut nak balik sebab Kak Bos Kopi mai all the way dari Kelantam  dengan niat dan misi dan hantar stok kopi kat aku. 


 Penulih meriba Tweety Bird


Dah habih sesi meloading barang, Kak Bos tidak mahu menunggu lama. Dia rush nak gi tempat lain plak. 
HAnya sempat minum air kosong jer. 


Bila dia blah, MAkbed pun keluar menuju ke opis.
Dan kendian distribute HKCC kepada agen yang menanti.

BAlik jam 6petang. Oni dan Wawan sudah pun dijemput dari tabika. Makbed pulang dengan wajah yg berminyak persis penebar roti canai kedai mamak yang pelanggannya ramai!

****


HAri Rabu. 
Agenda utama, bawak adik ipar MAkbed yg berniat nak surrender polisi insurans beliau. 
BAjet nak keluar jam 10 pagi, tapi pukul 8pagi tu MAkbed kena gi 'selamat'kan client jap. Anak dia terkepit pintu keta. NAk bawak pi klinik. 
Pukul 9pagi, setel tugas. BAlik rumah, aku on fb jap. Nak merehatkan  minda la kekonon. 
Sekali, terlelap .........
Pukul 11 baru jage. Ngaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~

Tengahri baru jemput adik ipar kt umah mak ipar. Ehh?? 
Umie wat laksa plok. Duduk sat ngadap laksa dulu sebelom pegi. 
Pehtu, kami cepat-cepat keluar rumah. KAng kalu duduk lagi lama, Umie akan keluarkan lebih banyak makanan. KAlau dia tak keluarkan pun, aku akan pergi ulang-alik bukak peti ais rumah dia. 

Udah selesai misi utama,kami gi Tesco plak. Sebelum tu, gi Skynet , courier kopi kat kastemer yg menunggu. 
Pastu perut lapo.
Stress...



Gi makan kat sini..



 
 NAk habaq yg aku dah 2 hari berturut-turut makan kat sini..
Semalam dan hari ini. 



 the one and only adik perempuan Inche Kitchi


 Menu makanannya, Wantan Soup.
Simple jer makanannya. Letak 10 ketui wantan. Ngan sayur. 
Dah...
Tapi, susah betui la nak brenti bila makannya. 
Sedap bila diletak serbuk cili.

Menu aku lak terlupa nak snap. Biasa jer . Sandwich aje pon. 
Aku masuk situ sebab aku bebetul nak minum ice chocolate. HAAHAAHAH... Coklat kan penghilang stress, 

Sebelum balik hantar adik ipar, aku gi amik ONi ngan Wawan dulu. 
BAwak sekali adik aku, Linda gi umah mak mentua.
MAsa tu lutut dah menggeletar. Asyik pijak pedal , turun keta.. Naik keta.. Pijak pedal. JAlan-jalan..lari... ANgkat berat. PErgh!!!
Apesal aku tak kurus lagi ni?

Makan lagi kat umah mak mentua.
Kali ni menu kesihatan plak..



 MAri menyicahhhh....!



 Balik rumah aku sebelum Maghrib. 
Tetiba je Oni wat aksi mengamuk tahap dewata raya. 
Sepanjang jalan, dari POkok Sena sampai umah, dia nak duduk atas riba aku.
NAk suruh peluk, nak suruh sayang.
Wawan menikus je kat belakang. 
Dia tau da Ibu dia dia satgi nak jadi resaksa. 
Jenuh la nak membertenangkan ONi dengan sebelah tangan drive, sebelah lagi menyabarkan dia. 
Sampai rumah, buat lagi ego.
Takmo masuk rumah.
NAk suruh dukung plak
Aku biar je situ. Selalu pandai je jalan kaki masuk. 
Wawan yg demam tu pun tak ngade cam dia. 
Iskk~
Jeles tak pasal-pasal.
LAyan tantrum budak beso lak kan. 
KAlau budak kecik ni lain gayanya. 
Anak ngamok tak kena gaya leh mencetuskan suasana panik.
KAlao layan hari ini, esok buat lagi
Layan lagi, pastu buat lagi. 
 
Penyudahnya, Ibu jadi resakse malam tu....
Sekali sergahan je, terus diam.Segala sedu dan sendu, terpaksa ditelan.
Dah kena tazkirah, barula Oni datang minta maaf. 
Dan belajar minta dipeluk elok-elok dan bersopan. 
PAstu. terus tido sampai subuhhh...

Manakala aku lak duduk di meja kerja menyiapkan proposal untuk dihantar besoknye. 
Untung lah ada HKCC.
TAk sunyi.


 ***


Hari ini... keluar lagi. 
Tapi keluar jam 11 pagi. Terus ke opis
Angkat sekaton kopi masuk kereta. 
BAwak Linda shopping. Sebab hari Sabtu nanti dia akan kembali ke sekolah. 
Mak suruh belikan biskut dan keperluan lainnya. 

Singgah lagi di Noodle Station, Tesco MErgong.
HAHAHAHAHAHA...
Tempat lain aku takde mood nak makan. 
Tika ini, aku memerlukan tempat yg tenang untuk menjamu selera. 


Adik penulis. Linda Jalil


Linda order Springy Tomyam Noodle. 
Sedap weh!! *sempat cilok sikit. 
Pasni , aku nak order tu lah. 
Minum dia order ice chocolate.


Aku plak makan yg nih..

Ape mee carbonara ntah..
Lupa nama ikut sijil beranaknye.
Didatangkan khas dengan set. 
Ada ice lemon peach tea. Sedaaapp....
Tapi, tomyam Linda sedap gi. *Jelez. 


Lepas makan,kami gi shopping lak kat Tesco tuh. 
Beli-beli -beli.. pastu balik.
Dah sampai rumah... tengok-tengok ade orang kat luar rumah.
Ada la keta datsun ..
Rupanya, ade technician tengah tukar meter letrik kat umah aku...

"Kak, api takde kak. Akak gi le memana dulu..."kata tukang repair tuh. 

Aku dah malas da nak kuar. 
Aku dok je bertapa dalam rumah tu, sambil cuci mata. 
HAHAHAhA...


Pemandangan yg agak rare berlaku di rumah aku.


Sepatutnya ada 4 orang dalam gambo ni.
TApi yg lagi sorang tu duduk bebetul kat tiang, bersandar. 
Dah tu kurus kering lak.
Jadi, tak nampak lansung jasad dia kat dalam gambo nih. 
Padahal diri tu tangkap gambo tak reti.
Gambar curi lagipun nyeeee...HAHAHAHHA..


KEna timing, time aku snap, lori sampah pun lalu. 
HAHHAHAHAAH!!


Selama setengah jam aku duduk dalam panas. 
Peluh toksah kate la... HAih..MAlu nak citer la haih. Baik tayah citer. 
hewhewhew..~
Seb bek ade brokben. Bleh gak le prospecting sorang. 
Tetiba, ade sorang pembaca belog lama Makbed, menjumpai fb MAkbed, dan add saya.
Huuuu...
Pandai kamu cari saya ye. 
Akhirnya, kami bertemu semula, dan pakat-pakat la add balik belog masing-masing. 



3 hari yg penuh drama bagi Makbed.
Tapi, ada org yg jauh lebih thrill lagi adventure. 
MAkbed ni , pusing-pusing kat situ je sudahnya...

BAgaimana pun, Inche Kitchi kate dia nak balik wiken Jumaat ni. 
Kena gi jemput dia kat Jeti Kuala Kedah besok malam. 
KApal dia parking kat LAngkawi. 
Boleh la pujuk-pujuk Wawan yg serba cengeng nih. Huh! Dia rindu Apak.



Sekian ringkasan citer saya.
AHAHAHAHAHHAA...


Ini gambo terkini. 
Gambar agak pocoyo sikit.



 

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram