Followers

20 Feb 2013

Amalan Tak Boleh Tinggal Masa Hamilkan Wawan pada suatu masa dahulu...


Pada suatu hari.......

Hikhikhikhik~








MAcam mana Wawan buleh dilahirkan putih bersih, mengalahkan ibu dan apak beliau? Ko makan apa Makbed?

Ini soalan biasa. Selalunya aku senyum je bila orang tanya camtu. KAlau ditanya bab 'makan apa' memang payah aku nak jawab sebab aku ni memang celik mata je dah ingat MAKAN. Camana lak pulak nak ingat specifik food masa pregnant. Time pregnant , suma menda aku bantai sama je.


Ini bukan entry nak takbur riak, bragging tak pepasal. Cuma, aku nak berkongsi sedikit pengalaman yang aku rasa patut. KAlau korang rasa nak amalkan, just buat je ok.


HOnestly aku rasa, andainya aku tau menda ni lebih awal, dan aku amalkan, consequencenya mungkin berbeza. Tapi, Allah lebih tau. Dan, pengalaman is the best cikgu, kan?


PAda pembaca tegar blog MAkbed, sebelum ni aku pernah menulis tentang amalan aku sepanjang masa mengandung.
Well, aku dah 2 kali hamil dan melahirkan, so nak kata terer tu tak dela. Paniknya ada jer. TApi, memang boleh beza lah pengalaman kali pertama hamil dan dengan yg kedua. 


Semasa hamilkan ONi, anak yg sulung MAkbed just ikut suka jer. MEmang tak de pantang makan apa pun.
Neskepe pun minum gak.
 Kopi pun minum.
 Minuman kegeraman dan kegemaran adalah TEH AIS. PErghh..tetiba teringat kesedapan teh ais kat pasar Pangkalan TLDM Lumut tuh wey.


Susu untuk ibu mengandung bertin-tin beli tapi tak penah habih. TAk minum pun. TAK SEDAP.
I just rely on susu kotak dutch lady je untuk sumber kalsium. Dan sesekali minum soya sebab konon-konon nak putihkan kulit anak nanti. HEHEHHE...~

Udah susu soya je yg boleh masuk tekak selain dari susu kotak... So, bajet susu soya pun leh bantu tambah kalsium la kan.


Auni Alwani selepas beberapa jam dilahirkan




Rambut ONi sangat lebat semasa lahir.
Berat kelahiran was about 2.6 kg.
KElahiran normal.
Almost nak terlemas masih dilahirkan sebab ibu tak pandai teran. Sian dia.... Seb bek tak kena vakum.
Berat terakhir Ibu ketika bersalinkan Oni :72 kg


On 2011, I was pregnant again.
This time I was more prepared. But still, makan dan minum hantam saja.
 Teh ais tetap jadi pilihan.
Cuma, aku cuba tahan diri minum neskepe secara kerap.
Dalam hati ni tau keburukan neskepe tapi sebab ketagih , apa pun tak bleh.
Dalam menahan diri tu, terbolos gak neskepe tu masuk tekak.


MAybe sebab mengandung jarak agak dekat dengan yg sebelumnya, so aku ada masalah kekurangan HB. Selalu betui kena marah ngan misi.
Plak tu, aku lak ada tabiat minum teh dan milo ais mekdi. KAlau masa ONi, aku suka teh ais je. Tapi, masa hamilkan Wawan, subhanallah teruk betui tahap gila menda manis aku. ISkk~ 


Sehinggalah pada suatu hari, aku disapa oleh sorang lelaki ni. MAcam ustaz lagaknya.  Selepas perbualan aku dengan dia, aku abadikannya dalam satu entry.


Boleh baca entry tu kat sini --- PENGAMBILAN SOYA SEMASA MENGANDUNG


Aku malas nak argue dengan ustaz tu tentang soya since aku rasa sejak aku remaja lagi kot dah diberitahu 'kalau nak anak putih, minum soya'. Itu je yg didengar berulang-ulang.

Tapi, atas sifat ingin tahu dan aku ada gak terpikir tentang minuman yang dia sebut iaitu 'susu kambing' aku terasa why not try je minum susu kambing.
Aku just berpegang kepada satu stigma je... "kalaulah ianya minuman terbaik, kenapa tak try? BEtui la jugak kan, zaman nabi dulu ada ke mesin nak kisar soya untuk dibuat air? Dan yg penting, ada ke soya kat tanah arab tu? Pernah ke dengar pasal soya disebut-sebut sebagai minuman amalan..?"

Aku hanya berpikir sendirian je la. TAkde la ajak korang pikirkan sekali.
Maafkan aku lah andainya kejahilan aku ni merosakkan entri.
Dan ini bukanlah entry berkenaan soya. KAlau nak entry pasal air soya, leh google jer nanti ek.  Aku tak kata soya tu takleh dimakan atau diminum.


Aku memang alah susu ibu mengandung.
Menda lain aku tak alah. Susu anmum, dan apa je la susu yg ado gambo ibu mengandung, sume aku takleh minum. JAdi, mana nak mai kebaikan susu kat aku?
Tahukah anda, berkat aku melayan karenah taknak minum susu aku masa ngandungkan Oni, it cost me a tooth? 
Yes... gigi aku retak dan pecah sewaktu meneran demi melahirkan Oni!
That bad , yes?

Takda sapa leh nafikan keperluan kalsium dalam tubuh Ibu bila hamil. PEnting gila! Amik pil pun tak cukup. Susu kena minum jugak.
Ada org cadangkan aku amik susu soya, sebab ianya pun susu jugak kan?

MAlangnya, idea org tu aku pandang sepi je. Sebab, aku dah termakan ckp ustaz tu awal-awal tadi kalau amik soya nanti kulit anak jadi sensetif. Dan yes... Kulit Oni agak sensetif tau. Huuuu~


Kebetulannya, mak mentua aku kasi aku rasa susu kambing jenama Hi Goat.
Alhamdulillah, rezeki Najwan di dalam perut, susu tu boleh masuk tekak aku.
JAdi, sejak awal kemengandungan , susu kambing lah penemannya. Cuma, susah nak cari yg jenis bancuh sendiri. MAsa tu ada Hi Goat je yang paling praktikal dan senang dibawa ke sana sini.


TAkde risau pasal susu dah.
Aku still minum dutch lady kotak.
MAsih minum kopi o, cap gantang.
MAsih minum milo ais dengan tegarnya tapi nak yang mekdi je.
MAsih minum teh ais sedap kat pasar pangkalan TLDM.
TApi, susu kambing, minum 2 hari sekali. PAgi dan sebelum tido. Minum panas-panassssss. PErghhhh~ Nikmat.


Dan......


AKu berjaya gemok dengan jayanya. HAHAHAHA..
Bukan sebab susu kambing.
TApi sebab kecenderungan aku minum minuman manis. 


Dan................



Nur Najwan Muhammad

Berat kelahiran 3.5kg
Berat Ibu yang melahirkan ketika itu adalah 85kg!
BErsalin secara pembedahan. 

Tanya berat baby je tak adil lah kan? BErat ibu pun kena amik tau gak. HAHAHAHAHAHAH..~



Wawan now


KEsan pengambilan susu kambing sejak diawal kehamilan memang sangat ketara especially kat Wawan.

PErtama, Wawan memang takde kuning.
Kedua, Wawan sihat tembam dan comel but itu mungkin sebab Ibu dia yg makan banyak menda manis masa peknen.
Ketiga, Wawan sangat bersih kulitnya. Dan Ibu juga memang gila minum air kelapa masa peknen kat dia.
Keempat, sampai sekarang Wawan takde masalah kulit. Kulit dia memang fair dan sangat fair. Lebih putih dari ibu, bapa, atok, nenek beliau.
Kelima, Ibu takde kehilangan gigi semasa melahirkan beliau. Alhamdulillah, takde masalah kalsium.
Keenam, HB sangat elok pulak dekat-dekat nak bersalin tuh.
Keenam, susu badan aku banyak membuak-buak plak lepas tu. Merasa le nikmat sakit bengkak susu tu. Huhuh..~


JAdi, bila orang tanya amalan aku masa mengandung, aku boleh cakap dengan yakinnya... aku amalkan susu kambing 100% sebagai susu mengandung aku. TAk miss.
Dan aku dengan ini menolak pandangan amalan pengambilan air kacang soya sebagai cara nak kulit anak putih sebab ianya adalah salah sama sekali. Sebab aku memang tak amik soya lansung untuk kulit Wawan menjadi putih.

Dan jangan le pulak berpegang kepada pendapat bahawa nak anak putih kena minum susu kambing pulak. Ianya tidak dapat dibuktikan secara saintifk lagi.
Aku hanya yakin bahawa minum susu kambing adalah lebih baik berbanding susu lain, khasnya soya.
Cuma,  tang soya tu, memang ada terbukti kulit anak jadi sensetif bila diamalkan ibu ketika hamil. JAdi, sila kurangkan pengambilannya, atau lebih baik kalau tak amik lansung.

Ini adalah nak menjelaskan dakwaan Wawan putih melepak sebab aku minum soya masa mengandung adalah pitnah semata-mata.  

Dan sebagai peringatan, kalo udah genetik ko keturunan Na'vi (Avatar), kalu mak apak kaler biru, so anak pun kaler biru lah.  Kenalah redha yerrr.






INFO!

Herbal Culture jugak ada mempunyai produk susu kambing sendiri. 
And I would like to recommend this to all of you. Khasnya kepada ibu-ibu yang baru hamil dan tidak dapat continue minum HKCC lagi. Rujuk SIAPA YG TAK BOLEH AMIK HKCC.
So, Susu KAmbing plus Bee Pollen  (SKBP) is here to indulge your cravings, moms!



Iaitunya...



SKBP RM35 sekotak. 15 sachet inside!


Manfaatnya sungguh besar jika diambil ketika hamil dari sudut kesihatan.
Justeru, tukarlah mind set anda. 
PAda yang takleh amik susu tu, paksa juga diri. Skang dah ada banyak jenis susu da di pasaran. Dapatkan kalsium sebanyak mungkin. 
Kelak, semua gigi anda takde selepas 4 kali bersalin. HUhuhuh~


Pun begitu, MAkbed nak gitau kat sini antara kebaikan mengamalkan SKBP nih ye...


1.SUSU KAMBING MUDAH HADAM
Susu kambing mempunyai molekul protin & lemak yang sangat halus, lembut, serta mudah hadam berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk diet bayi dan juga orang dewasa yang mempunyai masalah penghadaman.

Disebabkan zarahnya yg halus & sifatnya yang menyah acid, maka sangat sesuai digunakan bagi rawatan ULCER&GASTRIC.

2.ALAHAN LAKTOSA
Sifat susu kambing yang mudah hadam membolehkan laktosa melalui usus dengan mudah.

2.Susu kambing mempunyai kandung laktosa 7% lebih rendah berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk kanak-kanak yg cirit birit & alahan kepada susu lembu & susu tepung.

4.Susu Kambing Bersifat Alkali
Ianya mempunyai kandungan pH beralkali. Maka ianya tidak menjana acid dalam darah atau usus. Ianya bertindak meneutralkan acid dalam badan.

5.Kandungan acid berlebihan dalam badan menyebabkan kepada penyakit sakit kepala, sakit badan & otot, penurunan berat badan, kandungan gula dalam badan yg tidak seimbang, keletihan dan tekanan darah tinggi.

6.Susu Kambing Mengandungi Acid Lemak Yang Baik
Susu kambing mengandungi asid lemak baik (asid capric & caprylic) yg mencegah kesan jangkitan kulat. Asid ini juga membantu sistem pertahanan badan dan meningkatkan tenaga manusia.

7.Susu Kambing Tidak Membentuk Lendir
Susu kambing tidak membentuk lender sebagaimana susu lembu dan tiada menimbulkan alahan kepada manusia.

8.Susu Kambing Kaya Dengan Mineral Selenium
Kandungan Mineral Selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.

9.Susu Kambing Kaya Bahan Bioorganic Sodium
Susu kambing didapati mengandungi Kandungan Bioorganic Sodium yang tinggi. Bioorganic Sodium dikenali dalam rawatan naturopathic sebagai elemen anti penuaan. Bioorganic Sodiem didapati mengurangkan masalah Rheumatoid Arthritis (inflamasi sendi).

10.Susu Kambing - Keajaiban Untuk Kebaikan Kesihatan
Susu kambing secara semulajadi mencegah pembiakan organism yang merbahaya dlm badan manusia sekaligus menjadikan kita sihat.

11.Kandungan potassium & calcium yg tinggi dalam susu kambing serta kandungan sodium yang rendah dlm susu kambing sangat penting bagi membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.

12.Susu kambing mengandungi bahan riboflavin untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning.

13.Kandungan silicon dan fluorine yang tinggi dalam susu kambing dapat mencegah penyakit diabetes (kencing manis). Susu kambing juga dikaji mampu menagatasi penyakit barah.

KEBAIKAN SUSU KAMBING:-

� Susu terbaik selepas susu ibu
� Tidak menyebabkan alahan
� Membantu sistem imunisasi tubuh
� Bersifat alkali
� Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan
� Membantu sistem penghadaman
� Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, otot, sendi, kulit & tisu saraf)
� Tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) = penyebab utama alahan.
� Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:-
1. Protein 2.1 kali ganda
2. Kalsium 2.2 kali ganda
3. Zat Besi 2.0 kali ganda
4. Potasium 2.1 kali ganda
5. Vitamin A 3.8 kali ganda
6. Garam Galian 2.0 kali ganda
7. Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu
� Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu
� Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu
� Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam
� Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik.



Sumber: HAIDA KAMARUZAMAN


SKBP adalah keluaran Herbal Culture. 
Sama macam HKCC...


So, produknya mestilah osem kan!


HKCC! Love it!


For those yg nak try Susu Kambing plus Bee Pollen boleh contact Makbed atau terus ke page HKCC untuk sebarang pertanyaan. Boleh roger saya juge..
Tak semestinya orang mengandung je boleh minum. 
TApi, yang mengandung PERLU minum nih. 




MAkbed masih lagi stokis HKCC dan pengamal HKCC yg super ekstrim. Hakhakhakhak..~
KAlau ditakdirkan pregnant lagi nanti, SKBP adalah produk wajib ambil tahu. 
Memang perlu sangat lah.



Berat sekarang : 62kg lagi.... 
Bila nak turun lagi ntah.



Entry lain yang best:
MASA PREGNANT ADALAH BEST KERANA BOLEH BUAT MACAM-MACAM

BAHAYA MINUM KACANG SOYA

MAINAN YAHUDI YANG WAJIB ANDA TAHU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram