Followers

28 Jan 2013

[Movie Review]HANSEL AND GRETEL: WITCH HUNTERS

Movie ini akan menjadi movie-ulang-tayang untuk aku kerana adanya Jeremy Renner beraksi di situ. Yeyy!

Plot citer, takde le best mana pun.
Aksi: MAntap.
Citer yg rileks je tak de tergezut-gezut. Boleh la layan. TApi layan 2D aje dah la. 

Cerita berunsur ganaz. Budak takleh bawak. 
Baby pun takleh curi-curi masuk tengok citer ni. 
Gretel tu sangat comel la. Suka suaranya. Penah belakon citer Clach of The Titans and Prince Of Persia. SUka slang british tuh. Sexy kot. LALALALA...
Tahukah beliau ini ada extra jari? Tapi dah buang dah masa kekecik...
HEHEHE..

 Hansel?
Need to say more kahhh..?
HEHHEHE..
Dia wat le apa pun, aku tetap puji jugak. LALALALA.. JAngan mare 


Gi la tengok....
Bes gak. 

Sebut pasal filem tak ditapis, sebenarnya pada penghujung 2012 dah ada berita cakap TAKDE TAPISAN FILEM starting 2013 onwards. 


PUTRAJAYA 21 Dis. - Berkuatkuasa tahun hadapan, Lembaga Penapis Filem (LPF) tidak lagi menapis sesebuah filem sebelum ditayangkan, sebaliknya peranan tersebut akan diserahkan kepada pengarah dan penerbit filem itu sendiri.
Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Mahmood Adam berkata, langkah terbaru itu diambil selepas mengambil kira pandangan daripada semua pihak yang menjayakan industri perfileman negara.

Bagaimanapun katanya, jika terdapat masalah berbangkit mengenai sesebuah filem yang ditayangkan, maka penerbit dan pengarah filem berkenaan perlu bertanggungjawab.
"Dengan kelulusan cadangan tersebut, saya harap semua pihak mengambil iktibar dan tidak mengunakan kelonggaran tersebut sebagai batu loncatan untuk memasukkan adegan-adegan yang melampau dalam sesebuah filem demi untuk mengaut keuntungan semata-mata.

"Suka saya tegaskan, mereka perlu bertanggungjawab dengan segala masalah yang timbul ekoran penerbitan filem mereka. Oleh itu mereka sendiri perlu menilai cita rasa penonton di negara ini," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Hala Tuju Kawalan dan Penapisan Filem di Malaysia anjuran Bahagian Kawalan Penapisan Filem dan Penguatkuasaan Kementerian Dalam Negeri di sini, hari ini.

Terdahulu Mahmood turut menyampaikan Anugerah Penggiat Filem kepada Penerbit Skop Production, Datuk Yusof Haslam, Penerbit Metrowealth (MIG), David Teo dan seorang penggiat filem dan penulis, Dr. Asiah Sarji

Menurut Mahmood, kementerian juga akan memainkan peranan untuk memberikan penerangan kepada penonton terhadap sesebuah filem mengikut genre masing-masing.
"Antara langkah yang akan diambil kementerian ialah meletakkan keterangan mengenai sesebuah filem di skrin pawagam sebelum ia ditayangkan.

"Langkah ini juga diambil demi memenuhi kehendak rakyat yang mahukan kebebasan dalam industri perfileman, tetapi rakyat jangan lupa jika ada filem barat yang ditayangkan mengandungi unsur-unsur bertentangan dengan akidah atau agama mereka perlu menilai sendiri untuk menonton atau tidak," katanya.

Sementara itu katanya, mana-mana filem yang telah menjalani proses penapisan LPF sebelum ini boleh memohon semula untuk mendapatkan kelulusan bagi ditayangkan tanpa sebarang tapisan.

"Ini bagi memastikan keadilan kepada semua pihak termasuk penerbit filem terdahulu yang terpaksa menjalani proses tapisan filem ketat sebelum ia dibenarkan untuk tayangan," katanya.

Dalam pada itu katanya, jika terdapat masalah berbangkit mengenai sesebuah filem luar negara yang dibawa untuk ditayangkan di negara ini, kementerian akan memanggil syarikat yang bertanggungjawab membawa masuk filem terbabit untuk mendapat penjelasan

Sumber: UTUSAN MALAYSIA 21 Dis 2012


JAdi... sebagai warga yang berilmu, bila diletakkan rating untuk movie seperti U, 13PA, 18SG dan sebagainya, silalah hormati. 
TAk boleh nak salahkan orang lain yg buat movie tak tapis, movie yang tak berapa nak sopan , atau movie yg penuh keganasan sebab itu cara mereka berkreativiti.
Yang boleh kita buat adalah KALAU TAK SUKA, JANGAN TENGOK. Dan pastikan anak-anak or adik-adik bawah tanggungjawab kita untuk tak tengok. 
Aku penah kerja kat kaunter tiket wayang. LAma tau aku kerja kat situ. 
Ada keadaan di mana parent sendiri yg 'merayu' untuk benarkan anak dia berusia 4 tahun dan 8 tahun masuk bersama dia dan isteri untuk tengok cerita HELLBOY. MAsa tu citer rate 18SG kot. 

Alasan: Nak bawak anak-anak jalan-jalan. Dalam masa yg sama nak spend tengok movie bersama isteri. JAdi, anak takde sapa nak jaga. 


Dan ada juga ibu bapa yang sanggup fight ngan pekerja tiket wayang yg taknak jual tiket 18SG kat budak bawah umur , sebab parents just nak time out and let their kids do watever they want while the ibu pegi rebonding rambut. kt kedai sebelah.
Then bila pekerja wayang tak jual tiket, ibu tu mai gegado and mulalah keluar sgala education level bla bla bla..
 Yela.. yang juai tiket wayang tu kan suma SPM level dan suma tengah wat part time kerja untuk kumpul duit belajar. 
Mana la sama taraf ngan orang yg dah kerja duit banyak tu kan. 
NAk senang. 
Wat cam haku.
NAk tengok wayang je, anak-anak tinggal umah baby sitter. HEHEHHEE.
KAwtim la ngan bby sitter tu. BAgi la gaji lebih sikit. BAwak balik piza ke, kepsi ke. JAngan le kemut sangat. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram