Followers

26 Jan 2013

Kisah Kehilangan Makbed's Journal Dari Radar Anda




HAri ni aku nak meluangkan masa nak flashback balik kisah TETIBA AJE MAKBED's JOURNAL HILANG ...

ekcelinya, aku ngah tunggu Domino's Pizza antarkan order..



Entri terakhir aku pada 16hb Januari 2013, sebaik saja aku balik dari bermusafir seorang diri ke Genting Highland. Berialah aku ni balik, nak taip dan upload suma gambo-gambo aku. TApi, bila aku bukak blog besoknya tetiba je DAH TAKDE lagi MAkbed's Journal di dashboard. 


YAng tinggal hanyalah senarai bloglist yang aku follow.


Aku bagaikan seperti seorang yang BARU BELAJAR BUKAK BLOG sebab kat dashboard tu dia hanya suruh aku CREATE A BLOG. 


Dan bila aku cuba taip url blog sendiri kat search engine... hanya ini je keluar. 



 

TErpinga-pinga aku taktau apa yang berlaku. 
Serta-merta rasa cam sunyi je.. PAdahal tadinya ada banyak je menda nak tulis. 
Rasa give-up dah mai dah sebab ini bukan kali pertama jadi macam ni. 
Elok-elok je awak tahun 2012, aku tukar link dari makbed dot com ke makbedsjournal dot blogspot dot com. Sebab, owner domain wat bankrup. 
Dah cukup setahun, masuk tahun 2013, follower aku baru je nak cukup 300. Ate tetiba , kena lagi skali. 
MEMANG NAK NANGIS SANGAT!!!! 
Even skang pun rasa nak nangih tau. 


MAsa tu aku tatau nak roger sapa. Yang teringat hayalah kat Lulu je. 
So, aku ngadu kat Lulu je la. 

BOleh baca Entri Ratapan aku kat SINI...


Kemudian, aku mintak tolong Si Penjual Janggut BErdaftar lak . Aku memang dah putus wayar dah. Udah le aku sengsorang je kat sini. TApi, untunglah jadi blogger , sebab kawan-kawan ramai buleh refer dan minta pendapat. Dan untunglah juga aku dapat kawan-kawan yg tak kedekut ilmu dan tenaga. Syuur sangat-sangat...


PAling mengharu-birukan adalah, aku lansung takde bekap blog aku nih.
 JAdi, bila terpikir nak buat blog baru, aku rasa cam alahaiii...... Sayangnya suma entry-entry lama akuu.... 

Moralnya: KORANG JANGAN MALAS BACKUP BLOG ekk..


Report dihantar ke Blogger Support.
Sementara tu, aku check kat gmail kot-kot le dapat email dari Google ke Blogger ke tentang apa-apa masalah di blog. 
Aku risau kot aku dah violate terms and condition jer. Sebab pernah baca beberapa blogger yang mengalami masalah seperti aku. KEna buat appeal dulu . 
Then tatau la berapa lama baru 'sampai' appeal tu kat orang sana.


LEpas 3 hari gitu, ada information dari Support. Aku dapat email.





Bila aku taip url blog kat search engine, dah keluar cam ni plak..





HAnya aku je buleh baca entry-entry yang ado dalam tu. ORang lain takleh. 







Bila bukak dashboard, tetiba muncul LOCKED BLOGS kat situ. Sebelum ni, takde. 

FYI, MAkbed's Journal yang baru telah dibuka dan entry-entry lama bermula MArch 2012 telah dapat diselamatkan, dan diabadikan masuk link baru, makbedthejournal dot blogspot dot com. 
Dalam masa 3 hari, 20 follower telah 'mendaftarkan' diri setelah dimaklumkan tentang bencana yg menimpa blog kesayangan. 


Bila aku klik kat LOCKED BLOGS tu plak... keluar yang ni..


Inilah dia blog MAkbed yang hilang tu. Buleh lihat beza di PAGEVIEW.
 Hanya orang yg berblog je paham kot camana nak tengok nih. 


Kemudian, ada Request Unlock Review di situ. 
So, aku klik kat situ sebab aku memang nak request suruh unlock. 




Aku kendiannya diberi code menerusi handphone untuk me'restore' blog aku tu. 
TApi, memula aku ditugaskan untuk menyingkirkan malicious code yang ada dalam blog. 
Even aku taktau camana nak buat, tapi aku buat jugak dengan beberapa bantuan dari Lulu dan rakan lain. 
AKu pun tatau apa aku buat sebab aku bukannya pandai bab code-code ni. Nak repair blog pun mintak tolong orang. Aku hanya pandai taip laju-laju aje. 

LAst skali, Bro Feroz soh aku neutralized kan blog iaitunya, tukar suma template dan gambo kepada template yg disediakan blogger. Dan aku jugak buang nuffnang sume.. 
Kira suma buang la. 
YAng tinggal hanyalah header kambing biri-biri je. NAsib baik la ada dalam simpanan. 


Support bagi aku tempoh 2 hari bekerja utuk settlekan masalah aku selepas aku hantarkan unlock request tu. 
TApi, masuk hari ni dah 4 hari.Dan aku plak, makin hari, makin banyak entri baru dimasukkan dalam Makbed:The Journal. Udah namanya penaip tegar. 
Manalah boleh berenti menaip kan?


Tapi, ada sesuatu yang bagusnya..

Aku dah boleh back-up blog aku since aku leh masuk ke dalam setting blog lama. Jadi, aku backup semuanya, dan aku transfer masuk Makbed: The Journal. 

Aku tatau brapa lama nak tunggu si Support ni siapkan kerja nya.
 LAgipun, entah betui ke malware code tu dah kena buang ke belom. 

TApi, bila aku check balik, ari tu memang ada NUffnang antar email cakap Nuffnang X nya ada malware. 
Diorang dah pun removed kan menda tu. 

Dan kebetulan masa aku letak NUffnang X dalam blog aku, time tu la juga malware tu sedang 'membiak' dengan jayanya. Maka, ianya melekat terus di blog aku.
 Dan bukan sahaja effect blog aku, malah ngan lektop aku skali mereng. 


Dan LEKTOP pun kena format. 


Geram punya pasal, HENPON pun aku format skali. 

Senang...

Alang-alang nak menyucikan kan???



Jadi, untuk itu, Makbed biarkan sahajalah MAkbed's JOurnal itu begitu.
KAlau dah release, biarkan jelah. 
MAkbed pun tak expect akan direlease dalam waktu terdekat ni.
TApi, kalau aku terus tunggu, makin banyak soalan aku nak kena jawap nanti.
Dan aku lak makin tak brenti-renti ketuk meja sebab gian menaip. 

MAka, MAkbed:The Journal akan menggantikan Makbed's Journal. 


MAri mengumpul new follower.
MAri membuat makeover.

Tetapi.. aku tetap MAkbed yang korang kenal sejak dahulu.


OK..Piza dah mai. Nak makan....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram