Followers

18 Jan 2013

Jumpa Backup Blog Lama!!!



Sehari semalam menggodek blog, berharap dan terus berharap...


Salah seorang daripada pembaca tegar, dan kini dah jadi client, dah pun jadi salah seorang rakan niaga dalam Haida Kamaruzaman Collagen Cappucino (HKCC) wasap aku dengan cemasnya.

Cemas yang paling utama adalah kerana entry berkenaan HKCC kebanyakkannya dalam blog aku. 
Ini dah Makbed's Journal jadi gini, semestinya rakan-rakan HKCC lain turut terimpak. 
Bagaimanapun, aku yakin semua tu akan dapat diatasi. 
HKCC tetap akan bergerak even takde entry tersebut.
There will be more entries to come, my fren. 


TApi, Umie tanya banyak kali tentang entry dari blog lama-lama. 
Dengan harapan aku leh view semula.
Tetiba....



Aku teringat yg ketika aku melalui 'saat sukar' , aku pernah buat backup blog untuk MAkbed dot Com. 
Bekap tu aku wat sebab aku nak transfer semua entry masuk Makbed's Journal dot blogspot dot com. 
Aku tak ingat mana aku letak samada di lektop lama atau di pc Inche Kitchi.
Lektop lama dah selamat adik ipar aku pakai. 
Rasanya semua sudah terdelete.


Maka aku gamble gi godek pc laki aku plak.





HAmpir aku melompat keriangan bila nampak ada satu file bekap blog aku dalam simpanannya.
NAsib baik la dia tak buang.
Ada satu je!!!
LAst update was somewhere in MArch, 2012. 


MAka, aku segeralah import file tu masuk ke Makbed: The Journal iaitu url blog sekarang. 

MAkanya...
ENtry beranak aku masih lagi terabadi dalam blog.
CUma aku tak oleh publishkan sebab andai aku publishkan semua imported entry, nanti aku nye RSS Feed habih cempera. 
Aku dah try...
Dan hasilnya, updated entry aku kat bloglist Umie adalah 9 bulan yang lepas biarpun aku baru je hapdet entry baru 3 menet sebelum tu. 
Ada masalah disitu.


Jadi, pengalaman mematangkan aku.
So, biarlah entry-entry lam itu kekal tidak terpublish.
Andai perlu aku publish satu masa nanti, aku akan tukarkan tarikh updatenya supaya FEED tak terganggu. 
Semua tu aku akan lakukan slow-slow yer...


Biarpun kecewa sedikit tapi, aku gembira sekurang-kurangnya yang lama masih ada. 
Insyaallah... semoga tiada apa-apa yg teruk terjadi. 
Lebih baik lagi, jika MAkbed's Journal kembali pulih seperti sediakala. 





Please LIKE my PAGE untuk more updates.



Thank you. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram