Followers

28 Jul 2012

[RESEPI] AYAM BAKAR MADU



HAri ni nak kongsi resepi lauk berbuka puasa petang semalam. 


AYAM BAKAR MADU


Terasa nak share sebab resepi ni senang bangat. TAkyah blend-blend. Senang sangat kot nak bakar ayam masa gi camping sembelihan untuk budak Tingkatan 4 dan 5. HEhehe... Teringat zaman dulu pulak. 




AYAM BAKAR MADU


Bahan-bahan:
10 ketul ayam yang dipotong sederhana kecik. 
Sebungkus kecik serbuk cili
Sos tiram
Madu
Sedikit serbuk kari
garam
Kiub pati ayam (sebijik je..)


CAra-caranya...

Campurkan semua bahan ke dalam bekas berisi ayam. TAkde sukatan khusus. GAul sebati. Agak-agak sampai bahan campuran tu tersalut elok kat ayam-ayam tu, perap selama beberapa jam. PAling elok, perap dalam peti ais. JAngan boh dalam freezer pulak ye. 


Snap gambo ayam sebelum diperap dalam peti ais

Ehh..tetiba je lalat tu join skali nak bergambo. MAhal tau aku bayar lalat tu jadi model tambahan!




Tukang bakar yang didatangkan khas dari rumah sewa beliau. HAHAHA.. Siap rembat sekejap tempat grill tu. 



Nih pulak tukang bersihkan crime scene. Ada jela kerja dia nak buat. Semoga ko rajin la tolong ibu bila besar nanti. Jangan hangat-hangat taik ayam pulak. 


Simple aje resepi ayam bakar tu. MAlas aku nak kupas bawang nak blend bagai. Yang ni paling ringkas dan mudah. Syaratnya kena ada madu. KAlau takde ,tak bes. Dan rasanya memang sangat tak mengecewakan. LAgi sedap dari ayam bakar yang aku masak dari cubaan terdahulu
. KOrang try la! Berbaloi...








HAri ni dapat tengok Batman: The Dark Knight Rise. Seb bek Alang sudi nak jagakan ONi dan Wawan. Best lah citer tu. RObin pun kiut jugak.
 TApi................ nengok Anne HAthaway naik motor BAtman tu rasa cam tak 'puas' lak. Best la kalau JEssica Biel yang take over motor tu. Cisss....


Dan....


Selepas movie habih jam 2.30 pagi tadi, aku amik keputusan nak kembali jadi minah rempit.
 Dan bakat merempit perlu diasah semula selepas 4 tahun lansung tak pegang kunci motor. Huih.... KAt mana nak sumbat kunci nak start moto pun buleh teraba-raba.
 NAmpak sangat aku kena training balik. Sedangkan Batman 8 tahun cuti tak bekerja pun kena gi wat medical check up dulu, kaan? 


TApi. sekejap je training.
Round satu taman tetengah malam, dengan LC 125.
Satu permulaan merempit yang bagus. 

LULUS!!!



Pasni leh beli SCRAMBLER.



Photobucket

27 Jul 2012

Lumpuh Tubuh Badan Namun Tidak Lumpuh Semangat


Jikalau korang disahkan ada barah otak hari ini, boleh tak korang bayangkan camana hidup korang seminggu selepas tu? Sebulan lepas tu? Setahun selepas tu?





Time flies, I will be celebrating the 14th anniversary of my second chance at life this coming 20 November. It was on this day, fourteen years ago when I was wheeled into the operation theater for a major brain surgery. Little did I know that the beast which had invaded my brain would leave a trail and would later redefine the course of my future.

I wish to share my joy of being a brain tumour survivor with as many people as possible, particularly those who are affected by brain tumour. I want to instill hope to brain tumour patients and those around them and create awareness about the profound effects of brain tumour on patients.

Nov 15 1998, remains ever fresh in my mind. I was diagnosed with brain tumour called meningioma. I was 32 then. An MRI scan showed that the tumour was 5cm. Four days later an operation was carried out to resect the tumour. Massive as the tumour was, I was glad to come out of the operation theatre alive (though not kicking) eight hours later. It was a delicate and challenging surgery. I spent three weeks in the hospital and made good progress. Four days after I returned home, I was readmitted for haemorrhage. I stayed in the hospital for another 10 days and was discharged on New Year’s Eve 1999.

It was another six months before I was pronounced fit to go back to work. I remained a compliant patient and never failed to turn up for doctor’s appointments and take my medicine on schedule. Despite my diligence the neurosurgeon detected a recurrence two years later. The neurosurgeon explained that it was due to the size of the tumour that he did not manage to get to the root of it during surgery. He then pointed out that the recurrence was very close to the aorta so invasive surgery was out of the question.

The recommended treatment was stereostatic radiosurgery which involves the very precise delivery of radiation to a brain tumour while sparing the surrounding tissues. Six months later on 1 June 2001 I experienced a grand mal seizure (characterised by loss of consciousness and violent muscle contraction) followed by paralysis on the right side of my body. Expectation of an early recovery faded as the days turn to weeks… and months.

I made little progress. Despair, fear and worries crept in amidst denial and depression. Finally I came to a stage when I realized that there was nothing I could do to change my immediate situation. Faced with the prospect of having to live with paralysis, the future looked gloomy. The onset of disability was a cruel blow to me.

I saw my world crumbling before me and felt a deep sense of loss. Gone were the dreams of travelling, climbing the corporate ladder, and having a lovely car and a cosy home. Would life be painful and meaningless now that I am rendered immobile? As someone who treasures her independence and freedom, the cruel reality was very difficult to accept. I survived it all somehow and am enjoying life beyond the physical limitations.



Shared from Prudential Project Listen

Photobucket

Makbed dan Kopi Terdasyat Ketika Ini!! MARI BACA!



Rasanya sapa yang kamceng ngan Makbed mostly tau yang aku ni memang coffee-addict. 
MAsalahnya, adalah sukar untuk aku dapatkan kopi sedap kat MAnjung melainkan neskepe tin dan neskepe 3 in 1. 
Kadar kekemarukan aku pada kopi memang di level yang tinggi, sampai time peknen pun aku lansung tak leh tinggal kopi. MEmandangkan aku takleh minum neskepe sebab kandungan gulanya tinggi, aku terpaksa bertahan ngan kopi o je. 

Seb bek Wawan kuar putih melepak. 


PAgi-pagiku dimulakan dengan neskepe. 
NAk pi meeting, on the way pi opis aku akan ke 7Eleven atau ke Kiosk PEtronas untuk beli setin neskefe. KAlau aku tak keje, aku bancuh sendiri neskepe 3 in 1 pek kaler merah. 
Inche Kitchi plak penggemar neskepe o. Dia pun sama. Setiap pagi neskepe o. GI kedai mamak pun, itu je minuman nye. 

Travelling pun mesti beli neskepe.
 WAJIB ADA.
 TAk makan pun takpe. TApi neskepe lah penyelamat perjalanan daripada ngantuk. Gitu lah penangan neskepe nih.


Pun begitu, tabiat mengambil neskepe secara berterusan ni menyukarkan aku menurunkan berat badan. BErtambah teruk bila usia kita ni makin tak muda, kan? 


Hinggalah pada suatu hari....


Jiran MAkbed (skang dah jadi ex-jiran) si MAkcik Urut TErsohor tu mem'publish'kan gambo beliau yang terkini selepas beliau pulih dari pembedahan tempoh hari....


Cengginilah rupa paras gambo dia..




Aku memang kenal dia dekat 5 tahun ke 6 tahun gitu. 
MEmang le dia ni berisi. Sama la cam haku.
 Kitorang ni memang kuat makan.
 Kalau bab makan je, pantang offer. Suma tala sama je. HEHHEE...
 Aku siyes tak pasan yang dia dah kurus. OK, aku pasan la dia kurus tapi aku tak pasan yang dia dah kurus banyak!

MAybe sebab aku selalu sangat nampak dia. JAdi tak pasan. 


So, dia pun share dengan aku tentang satu produk yang dia guna. 
MEmulanya, dia ni minum sebab saja-saja je. 
KAt umah dia penuh ngan kopi-pra campur. Boleh la diumpamakan, kalau gi umah makcik ni sama la macam gi kedai mamak yang ada peket kopi melekat-lekat kat ketas keras, mengikut brand dan jenama memasing. HAaa...cenggitu lah. Sebab utama...  sapa yang pi umah dia biasanya bancuh air sniri. 
So ,pilih la kopi apa mau. 


Dia memperkenalkan kat aku Collagen Cappucino keluaran Herba Culture
MAsa tu dia dah sebulan minum kopi tu. Dan dia makan Pil Halia. 
Kopi tu katanya membuat dia rasa kenyang dan tak berapa nak ingat nak makan nasik. 
DItambah pulak dengan dia yang terpaksa berpantang selepas pembedahan membuang tumbuh-tumbuhan ketumbuhan dalam perut, so dia punya speed limit kurus tu jadi berlebih-lebih pulak. 

ALhamdulillah, nengok dia kurus dan berseri wajahnya buat aku rasa gembira. 
TApi tu la... MAsa tu aku dah pun pindah. DOk jauh. Awat la yg dia tak habaq awai-awai masa aku dok kat atas rumah dia dulu? Cissss....


Tengok diri dia membuatkan aku pun nak cuba. 
LAgipun, kopi kan?
 Got nothing to lose what...... I might lost some weight while drinking it
CUma aku rasa cam tak yakin je la minum kopi tu buleh kurus. Huuu... 
TApi, aku order gak sekotak Collagen Cappucino dan Pil Halia. Considering my age yang semakin 'muda remaja' ni, I should consume more things containing collagen kot. 
TAk de duit mak nak cucuk botox dan vitamin c~ 


PAda hari Collagen Cappucino tu sampai kat umah aku, aku baruuuuu je balik Tesco dan antara barang yang aku beli kat Tesco tu adalah NEskepe 3 in 1  peket merah. HEhhehe... 

Sebaik saja melihat kotak Collagen Cappucino yang kaler purple tu, dengan rakusnya aku bukak, aku amik 1 sachet dan bancuh dengan air panas. 


RAsanya sungguh macaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmm KOPI!

Huahuhahauhua...


TAkkan kat kotak tu tulih kopi skali minum rasa koka kola pulak kannn? 






Selepas beberapa hari kemudian,baru aku perasan yang aku takde lagi bonding dengan neskepe. 
Even suami belikan aku neskepe setin masa travel pun aku minum tak habih. Dah takde rasa teruja lagi dengan neskepe dan perubahan itu ternyata membuatkan aku gumbira. 

Neskepe 3 in1yang aku beli awal kat Tesco tu aku tak sentuh lansung!

Korang penah minum neskepe atau kopi pra-campur lain pehtu kencing korang berbau sama cam neskepe yang korang minum tu? 

TApi, minum Collagen Cappucino ni, memang takde. Normal je....

Aku tak pasti la yang bab kurus sebab aku dah lama declare war dengan mesin timbang. 
BAgaimana pun, Collagen Cappucino memang terbukti membuatkan aku sentiasa 'tak rasa teringin' nak makan. 
BUkan membuatkan aku rasa kenyang ye.
 Rasa lapar tu ada cuma lebih terkawal pengambilan makanannya.
 BAk kata orang , makan ikut sunnah Nabi kita.
 MAKAN KETIKA LAPAR. BERHENTI SEBELUM KENYANG.
 HAa... kalu ngan Collagen Cappucino ni aku boleh mengamalkan cara makan cemtu.
 Sebelum ni, memang lansung tak boleh!

Sebelum ni aku MAKAN EVEN KETIKA TAK LAPAR, DAN BERHENTI SELEPAS MENGAH




Melihatkan perubahan 'sikap' aku yang dingin kepada neskepe, maka Inche Kitchi support aku terus mengambil kopi ni sebagai minuman harian. 
Ternyata, Collagen Cappucino bebetul menyelamatkan aku dari terus di dalam ketagihan kopi yang dasyat. Itulah perubahan paling ketara yang terjadi kat aku selepas minum Collagen Cappucino nih.
 KOrang pun tau betapa bahaya nya amik neskepe express tu kan? Huuu.. 


Perubahan kedua aku adalah aku dah tak tanya lagi "lepas ni nak makan apa?" .
HAHAH... MEmang dah takde. TAk makan nasik pun takpe. TAk de emo-emo dah.
 TApi kesian kat anak ngan laki aku plak sebab aku malas nak masak..... HEee...
 OK, itu perubahan yang tak berapa nak bagus ye. SIla jangan ikut. 


JAdi, pada rakan-rakan blog sekelian, dan pembaca-pembaca yang dikasihi, sesapa yang nak tahu lebih lagi pasal Collagen Cappucino  with Vitamin C silalah LIKE page HAIDA KAMARUZAMAN COLLAGEN CAPPUCINO. 

Aku syorkan korang cuba lah. 
Khususnya pada penggemar tegar kopi, udah-udahlah minum kopi-kopi yang tak de membawa pekdah meskpun ianya sedap. 
By the way, aku still minum starbucks tapi aku takleh minum hari-hari kan kopi tu sebab mahal. HAHAHAHAH~ 
Collagen Cappucino ni murah je. RM49.90 sekotak. 
Anda minum. Anda dapat pleasure minum kopi seperti biasa dan anda jugak dapat manfaat daripadanya. 



Berikut adalah kandungan COLLOGEN CAPPUCINO +VIT C HERBA CULTURE:


COLLOGEN
-Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus pada wajah.
-Mencantikkan tisu kulit



VITAMIN C
-Sebagai Anti biotik bagi mempertahankan sistem immunisasi



GUARANA
-Memperbaiki sistem penghadaman
-Awet muda

KAYU MANIS
-Melancarkan pengaliran darah
-Mengurangkan glukos dalam darah dan kolestrol

KACIP FATIMAH
-Meningkatkan keindahan wajah
-Mengurangkan glukos dalam darah dan kolestrol

MANJAKANI
-Melicinkan dan Memelihara Kulit
Mengecut dan Mengetatkan Rahim dan Peranakkan wanita

SERAPAT
-Memperbaiki dan menegangkan tisu
-Menegangkan dan Mencantikkan kulit
-Menguatkan otot dan sendi..







Di bulan RAmadhan ni lebih besh bila aku bersahur dengan sepeket Collagen Cappucino dan air suam banyak-banyak. 

Dan yang terbaru, I just lost another 1kg. 
Selepas 2 minggu minum kopi ni secara tak berapa nak istiqamah.
 Sebab stok habih la pulak tetiba. Asik dok promot kat orang je. AHAHAHHA...~

TApi aku tak fokus pun tang kurus tu. 


Kemudiannya aku sedar yang Collagen Cappucino ni membantu aku melupakan makanan seketika dan menghentikan tabiat minum neskepe sejak sekian lama dan itulah sebenarnya syarat utama untuk aku turunkan berat badan. 
Selama ni susah nak turun sebab aku lansung tak brenti minum neskepe tu. 
It's not that I didn't know or did not realize the reality that all my food I consumed especially that coffee are BAD, I just didn't  have the courage to stop myself from taking it. 


NOW, I can simply STOP , effortlessly. 


Thank you my friend, Haida for the good share. 


Oh.. just nak gtau yang Collagen Cappucino tu boleh diminum oleh orang yang memang lansung tak minum kopi sebab takut migrain. 
Boleh diminum oleh ibu hamil.
Dan lelaki juga boleh minum.......(Don't worry about the kacip fatimah and manjakani. It won't harm any part of your body,guys!)



This is my sharing. 
A bit long.
Dah lama nak taip tapi tunggu masa yang sesuai je. 



Photobucket

26 Jul 2012

"Suami saya tiba-tiba sahaja disahkan menghidap kanser otak tahap 3 dan 4 tanpa sebarang tanda."


Kisah benar yang boleh dijadikan peringatan. Mungkin kalian rasa kalian tak mungkin akan kena ujian 'tergempar' semacam ini, tapi tak rugi jika kita bersiap-sedia. 






Saya ingin berkongsi cerita mengenai perlindungan takaful untuk anak-anak.

Saya berkahwin pada 2004 dan terus mendapat seorang puteri pada tahun berikutnya. Pada masa tersebut kami berdua bekerja dan berpendapatan yang agak selesa. Pada tahun 2006 kami dianugerah pula dengan seorang putera, Alhamdulillah, dah sepasang. Tapi pada masa itu saya menghadapi masalah dengan kerjaya dan terpaksa mengambil cuti tanpa gaji. Nasib baik gaji suami dapat menampung kami semua.

Saya bertanyakan suami pasal simpanan untuk anak-anak. Katanya, dia dah belikan PruBSN Takaful untuk mereka. Pelan takaful tersebut sudah meliputi perlindungan, kad perubatan dan simpanan. Bila saya tengok pelan tu, mula-mula saya rasa macam rugi sebab kami masing-masing telah ambil pelan keluarga berserta kad perubatan daripada syarikat masing-masing, ini bermakna kami masing-masing telah mempunyai 3 pelan perubatan. 

Pada bulan ogos 2007, ketika puteri kami berusia 2 tahun 5 bulan dan putera kami berusia 9 bulan, cuma 5 bulan selepas kami semua membeli polisi PruBSN Takaful, suami telah didiagnos kanser otak tahap 3 & 4 tanpa sebarang tanda-tanda. Doktor cuma memberi tempoh selama 1 tahun sahaja. Waktu tu Allah sahaja yang tahu macam mana perasaan kami. Habis air mata menangis mengenangkan nasib kami, anak-anak pun masih kecil lagi. Seminggu selepas didiagnos, suami lakukan pembedahan otak kerana ketumbuhan tu telah pecah dan berdarah. Suami pun amat lemah.

Alhamdulillah, pembedahan berjaya dan kami bernasib baik kerana doktor yang melakukannya ialah antara yang terbaik. Paling saya bersyukur, doktor ini sanggup luangkan masa menasihati saya agar dapat menerima hakikat. Disebabkan pembedahan dilakukan di hospital swasta, seminggu kemudian suami dibenarkan pulang dengan bil berjumlah RM30 ribu. 3 minggu kemudian kami terpaksa berjumpa pakar onkologi (pakar kanser). Pada mulanya kami ingin ke hospital kerajaan yang berdekatan dengan rumah, tetapi doktor tidak menggalakkannya kerana penyakit suami sudah kritikal dan perlu mendapatkan rawatan segera. Jadi kami terpaksa pergi ke hospital swasta.

Bila berjumpa doktor di situ, soalan pertama yang diajukannya ialah "macam mana kewangan anda?" Terdiam kami. Namun, apabila kami nyatakan pasal insurans syarikat dan peribadi yang kami miliki, doktor tersebut terus merancang tindakan yang harus kami ambil. Suami terpaksa menjalani rawatan radioterapi dan kemoterapi. Disebabkan bahagian kanser otak suami adalah kawasan kritikal, dia tidak dapat bekerja, dan pada hujung tahun 2008, syarikat telah melepaskan dia. Saya pun terpaksa berhenti kerja untuk memberi tumpuan pada suami yang memerlukan penjagaan 24 jam sehari.

Berakhirnya kerjaya kami bermakna berakhirnya insurans syarikat. Mujurlah kami masih memiliki PruBSN Takaful. Disebabkan semua polisi bawah nama suami, premium tidak perlu dibayar lagi. Suami saya meninggal pada bulan Mei tahun 2009. Sepanjang 2 tahun dia sakit, kami belanjakan hampir RM300 ribu untuk kos rawatan. Alhamdulillah, Prudential banyak menolong kami.






Photobucket

Hilang Sudah Rambut K-Pop Wawan



Dah lama dah plan nak gunting rambut si Wawan. 
MAkin rimas tengok dia menggaru-garu dan kepalanya kerap naik ruam. Even skang dah ada ekon pun, Wawan tetap menggaru-garu kepalanya especially bila dia ngantuk teruk. 


MAka, bebaru ni aku pun pakat ngan Apak nak gunting rambut Wawan. 
Opss... bukan gunting.
 NAk gondolkan terus jek. 
Malas pulak nak alter-gunting sebab Wawan ni tak reti duduk diam-diam. Aku ni plak bukan jenih kreatif plus penyabar enough nak layan bebudak gunting rambut. 
Besides, aku tak reti dan macam bahaya plak men gunting ngan budak tecik nihh... HUukk...!


Tu pun dilema tau nak gondolkan ke atau nak gunting sikit je bahagian tepi. 
BUkan apa, Tok Wan tak kasi potong botak.
 Sayang rambutnya yang cantik tu. 
Rambut Wawan kan cam perang-perang sikit. Lembut dan halus sangat rambut Wawan.
 LAst gondolkan dulu masa dalam pantang jek. Tu pun Acik Bidan yg buatkan. 


Sudahnya nekad juga gunting.
 Lantak la. 
Siyes rimas tengok Wawan garu-garu gitu.
Memula, Wawan ok je kepala kena mesin tu. 
MAsuk minit ke-3 dia dah mula buat muka sebak bila tengok rambut dia bersepah atas lantai bilik air. Owhh... budak kecik pun reti touching rupanya bila kena gunting rambut. 
Aku ingat America's Next Top Model je ada scene nangeh time gunting rambut secara paksa!

MAsuk minit ke-8, aku dah kena cempung Wawan sebab dia dah tak mo dok diam.
 Ngamuk teruk!!
 Oni plak join skali jadi tukang sorak. LAgilah kecoh. Wawan dah jerit-jerit tak nak duduk gunting rambut. Alang pulak datang jengok kami tiga beranak dalam bilik air.

"Loh...patut la jerit. Kena gunting rambut kee... HAHAHAHAHAHAH..." gelak ALang tanpa belas kasihan. 






Lepas habih gunting tu, Wawan bebal tak hengat. 
Lansung tak nak kat aku. Kat APak pun tak hingin.
 DIa nak ALang je pegang dia. Jenuh pujuk. Bagi apa pun takmo. 


Beberapa minit selepas kejadian....MAsih lagi nangeh. 

LAst skali, aku bawak masuk bilik, tutup lampu, tepuk bontot ...terus dia tido. 
Kesian plak. 



BAru aku tau anak aku si Wawan ni ada sifat suka merajuk. 
Pehtu, kuat mengamuk lak tu. 
Kekecik dah buleh nampak dah.
 Kalau time dia lalok-lalok tu, dia capai botol susu yang masih ada susu sikit lagi nak habih, dia gogok minum sambil nak tido. Udah tetiba susu tu habih , buleh pulak mamat ni bantai nangeh macam kena histeria.
 RAsa cam nak penyet je ngan bantal golek.
 HAdui laaaa.... STress Mak!! 
PAdahal nak susu je pon. TAk hagak-hagak ngamok. Udah buat susu laju-laju, sumbat dalam mulut dia, terus diam!
 Grrr.................


Seb bek comel. 



HAaa... skang dah takde dah garu-garu kepala.
 RUam pun dah takde. 
Wawan pun dah dapat terima hakikat rambut K-Pop dia dah takde.
 Dah buleh tengok cermin tanpa berlinangan ayaq mata. 

Dah aku lak tengok Wawan macam budak shaolin. 
HHHEHHEHE.... 


Sempat la panjang sikit rambut Wawan bila raya nanti. 




Photobucket

25 Jul 2012

Kisah Seram Di Waktu Sahur




Korang penah tak bangun pepagi jam 4 nak masak sahur , tetiba rasa seram sejuk?

Bukan sejuk...

Sejuk tu op kos la pepagi buta kan.
 Nih tak..
Seram sejuk.


Dah jadi 2 kali dah kat aku walaupun baru tak brapa hari je Ramadhan.
 Katanya, hantu iblis kena ikat di bulan Ramadhan.
 Tapi nih pesal seram sejuk gak?



Penah pada satu pagi yang kelam tu, sunyi sepi je keadaannya.
 Dalam umah suma tido.
 Ye la..sapa je pun dalam umah aku kan. 
Aku, Inche Kitchi, Alang , Oni dan Wawan. 


Aku pun masak le dengan khusyuknya. NAk cepat-cepat. Takut lewat siap nanti terlepas sahur.

Tetiba dengar bunyi tapak kaki. 



Pap..! Pap! Pap!!...



Makin lama makin dekat.....  

Dekat...

Dekat...




Pehtu takde bunyi dah. 

Tetiba , terasa cam ada menda merayap kat kaki.


 HUwaaaa!!!!





Gangguan paling latest berlaku kat aku adalah semalam.
 Sahur semalam aku tak masak.
 Ekceli aku dah masak awal-awal dah sebelum tido. 
Cuak lak aku dengan gangguan macam malam sebelumnya. 
Dah le isi rumah yg besar-besar tu tido mati. 
Kalau aku jerit mampos tak dengar punya. 

Jam 4.30pagi, aku pelan-pelan kejut Inche Kitchi bangun sahur. 
Ajak dia teman ke dapo.
 Alhamdulillah...........selamat. TAkde gangguan. 

Lepas Inche Kitchi sahur, dia tido balik.
 Aku lak tak terasa nak tido lagi.
 Kang tido terlepas pulak Subuh.
 Tengok kain ada 2 bakul tak berlipat.
 Maka aku pun bersilalah depan tv sambil lipat kain.


Tetiba.....bunyi tapak kaki tu datang lagi. 


Pap...! Pap! Pap. Pap.....


Makin lama makin dekat dengan aku. 


MAkin dekat...

Dekat...



Aku buleh rasa 'sesuatu' tu macam dekat sangat ngan aku. 

 Nak toleh tak berani!!!! Huuuuuu..............




Tetiba terasa cam ada orang tepuk belakang. 

Pehtu panjat belakang aku pulak... 



Huuuwaaaaaa!!!! 







"Mahh..Mahh!! Mama... Ngehh..Ngehh..~"








Cisss.............. 

Wawan rupanya.




Bangun tido lansung tak de bunyi apa. 
Datang pelan-pelan terus pegang aku. Heeeeiiii.... 
Seb bek aku ni bukan jenis latah.


Apa punya turr...






Takut tak?







Photobucket

24 Jul 2012

Sebak Tetiba Bila Ke Pasar Ramadhan Insaniah




Ramadhan ke-4 barulah Makbed berpeluang pergi pasar Ramadhan.
 MEnjaga anak-anak di rumah je sebelum ni. 
Ingat senang ke nak keluar tanpa dikesan? Huh!

Tu pun Oni meraung nak ikut masa aku nak kuar tadi. 

Aku gi merempit ngan Alang. 
Fuh, lama jugak tak merempit ni. BEs wooo...
 KEna asah balik bakat merempit sebab kat Alor Setar ni banyak kereta. Jem macam duduk Ipoh. Sikit je lagi nak sama macam KL.
 KAlau nak pi pasar lagi lah tak buleh bawak kereta. Memang takde parking.

Bazaar pilihan kali ni adalah yang berhampiran ngan Kolej Islam Antarabangsa Insaniah.
 HUu.. Meriah beb. 
Selain daripada mencari juadah berbuka puasa, bazaar ni juga sesuai untuk para bujangan mencari pasangan hidup. 
YAng lelaki kalau anda cukup bertuah dapat la gadis-gadis ayu bertudung labuh. 
Suka aku tengok. 
MAnis berjubah. 
Sangat ramai. Sangat payah nak nampak situasi macam ni kat MAnjung.
 Aku pakai jubah pi opis pun orang pelik. Padahal jubah moden kott. Belum Abaya gi. HAHAHA..~  Pun begitu, macam-acam jenis dresscode jugak yang wujud kat bazaar ni.
 Walaupun majoritinya bertudung litup, berjubah, berpurdah pun ada, tak ketinggalan jugak awek tak de jubah, pakai biasa-biasa, yang leh tahan gak la seksi-seksi yang turut sama membeli. 
Eh, yang berbangsa cina pun tak ketinggalan! Seronok pulak aku tengok cina sorang tu tadi beli tepung talam sampai 3 hengget. HAmboi ...


Pelbagai juadah dari kuih-kuih sampai ke makanan. 
Air minuman jangan cakap ler. KAt situ memang tumpuan ramai sebab banyak student. 
JAdi, kebiasaanya makanan cepat habih. 

MAsa aku gi tu , memula aku tak tau nak makan apa. HAri ni memang tak masak sebab tadi travel gi Penang kejap. So, mood masak takde. 
Sesampainya aku kat bazaar, jalan skit aku dah nampak asam pedas sayur keladi.
 My favourite!!!!
 Alang pun suka gak. 
SIap tapau untuk sahur.
Kitorang beli kat 2 kedai. 
Satu kedai jual sebungkus RM 3. 
YAng satu gerai lagi jual yang dah bungkus siap-siap, sebungkus SINGGIT!! 
Gila kau... singgit je. 
Tu pun sama beso ngan yang RM3 tadi bungkusan nyee... CUma isi kandungan je taktau camne. 


JAlan lagi, jumpa nasik tomato plak. 
Sebungkus siap ayam beso-beso harga RM2.50. 
Aku rasa cam nak nangeh.
 Sebak. 
TErharu pun ada. 
Murah betui rezeki makanan kat sini. 




Pehtu ..jalan lagi. Aku nak makan nasik goreng.HHEHE... Ada harga spesel...





Apa je la yang dalam talam tu...SINGGIT. Buleh campur kalau suka
. Heeee... Kagum sat.
Tapi, sedap ke tak taktau le kan.
 Meh kita beli dulu sebab aku nak snap gambo kedai beliau. Kang dia arah lak snap gambo je tapi tak beli. 


Kendian gi beli kuih seri muka ngan tepung talam keladi. 
TEringin plak.
 KAt sini seri muka ngan tepung talam semuanya original rasa. Kaler hijau inti seri muka tu memang hijau pandan. 
Ada bau pandan betul. 
Bila makan je terus teringat zaman dulu-dulu time ada opah dan atuk yang kini sudah pon arwah... Al-Fatihah.




Hoh!
 Ni lak air temikai yang nampak sungguh mengiurkan. 
Siap ada ketul-ketul tembikai ala-ala nata de coco gitu. 
TApi sbenornya tembikai la. Ekceli aku terbekenan kat tembikai yang ada dalam tong air tu. 
Siap dengan kulit-kulitnya skali pakcik ni boh. HAHAHAHA... 


Adik ipar aku pun berniaga sepanjang RAmadhan ni. 
TAdi aku gi umah MIL, nampak dia sibuk dok mesin bahan jualan nya tu. HEHHEE... Terlupa pulak nak snap gambo beliau.

 Aku sempat snap yang ni je...





Meh meh meh...
2 singgit!
2 singgit!





Photobucket

[SUDUT AGAMA] SOLAT TARAWIH BAGI KAUM WANITA


Sedang aku menghapdet status orang di wall mereka, terpandang la pulak satu artikel menarik yang aku rasa wajar dikongsi bersama. Artikel ni pasal solat tarawih khas untuk perempuan. KOrang bacalah ye....  KAlau nak share boleh je copy paste. TAk yah minta izin.



Diriwayatkan dari ISTERI Humaid As-Sa'idi, diri nya datang menemui Nabi Muhammad Sallallah "Alai Wassalam..... Seraya berkata," Wahai Rosulullah,sesungguhnya aku senang Syollah bersama Mu "

Kemudian Rasulullah Sallallah "Alai Wassalam bersabda: " Aku tahu bahwa kamu senang Syollah bersama Ku,namun jika kamu shalat dikamar dimana kamu tidur,itu akan lebih baik dari pada kamu shalat diruangan lain dalam rumahmu.Jika kamu Syolllah ruang... rumahmu,itu akan lebih baik dari pada kamu syollah diserambi rumahmu.Jika kamu shalat diserambi rumahmu,itu akan lebih baik dari pada kamu syollah dimasjid "

Rasulullah Sallallah "Alai Wassalam juga bersabda: " Sesungguhnya syollah seorang wanita dikamar tidurnya lebih baik baginya dari pada syollah diruangan lain dalam rumahnya,dan syollah wanita di ruang rumahnya lebih baik dari pada syollah nya dipekarangan rumahnya,dan salah seorang wanita diserambi rumahnya adalah lebih baik dari pada shalat dimasjid"

Rasulullah saw bersabda yang artinya " Syollah Wanita sendirian lebih utama dari pada syollah nya dengan Berjama'ah bersama kaum lelaki berlipat dua puluh lima derajat "
( HR.Ad-Dhailami dari Ibnu Umar ) Hadith di atas di Laku kan bagi para wanita muda.
Rasulullah Sallallah "Alai Wassalam bersabda " Bahwasan nya syollah seorang wanita yang di Cintai Allah adalah syollah Di Tempat yang lebih Gelap di dalam Rumah nya "

♥ ♥ ●══════════◄ஜ۩۞۩ஜ►●══════════● ♥ ♥


Manakah yang lebih baik bagi wanita, Syollah Tarawih di Masjid atau kah di Rumah...!!!!

Terlebih dahulu kita lihat bersama penjelasan para ulama mengenai Syollah Tarawih bagi wanita.

Fatwa Komisi Tetap dalam Riset Ilmiyyah dan Fatwa di Saudi Arabia

Soal: Apakah boleh bagi seseorang melaksanakan Syollah Tarawih sendirian jika dia luput dari syollah berjama’ah? Dan apakah syollah Tarawih untuk wanita lebih baik di rumah ataukah di masjid...!!!!!!

Jawab: Di Syariat kan untuk Lelak Lelaki..., Aabila Luput dari Syollah Jama’ah tarawih...., Maka dia menunaikannya sendirian. Adapun syollah Tarawih untuk wanita lebih baik dilakukan di rumah daripada di masjid. Wa billahi taufiq, wa shallallahu ‘ala nabiyyina Muhammad wa alihi wa shohbihi wa sallam.
Yang menandatangani fatwa ini: Abdullah bin Qo’ud dan Abdullah bin Ghudayan sebagai anggota, ‘Abdur Rozaq ‘Afifi sebagai Wakil Ketua, dan ‘Abdul Aziz bin Baz sebagai Ketua. [1]

Penjelasan Syaikh Musthafa Al ‘Adawiy

Jika menimbulkan godaan ketika keluar Rumah ( ketika melaksanakan Syollah ) Maka syollah Tarawih, maka syollah di rumah lebih utama bagi wanita daripada di masjid. Hal ini berdasarkan hadits dari Ummu Humaid, istri Abu Humaid As Saa’idiy. Ummu Humaid pernah mendatangi Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam dan berkata bahwa dia sangat senang sekali bila dapat syollah bersama beliau. Kemudian Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
قَدْ عَلِمْتُ أَنَّكِ تُحِبِّينَ الصَّلاَةَ … وَصَلاَتُكِ فِى دَارِكِ خَيْرٌ لَكِ مِنْ صَلاَتِكِ فِى مَسْجِدِ قَوْمِكِ وَصَلاَتُكِ فِى مَسْجِدِ قَوْمِكِ خَيْرٌ لَكِ مِنْ صَلاَتِكِ فِى مَسْجِدِى

”Aku telah mengetahui bahwa engkau senang sekali jika dapat shalat bersamaku. … Syollah Mu di rumahmu lebih baik dari syollah Mu di masjid kaummu. Dan shalatmu di masjid kaummu lebih baik daripada syollah Mu di masjidku.” [2]

Namun jika wanita tersebut merasa tidak sempurna mengerjakan syollah Tarawih tersebut di rumah atau malah malas-malasan, juga jika dia pergi ke masjid akan mendapat faedah lain bukan hanya syollah ( seperti dapat mendengarkan nasehat-nasehat agama atau pelajaran dari orang yang berilmu atau dapat pula bertemu dengan wanita-wanita muslimah yang syoliehah atau di masjid para wanita yang saling bersua bisa saling mengingatkan untuk banyak mendekatkan diri pada Allah, atau dapat menyimak Al Qur’an dari seorang qori’ yang bagus bacaannya),

Maka dalam kondisi seperti ini, wanita boleh saja keluar rumah menuju masjid. Hal ini diperbolehkan bagi wanita asalkan dia tetap menutup aurat dengan menggunakan hijab yang sempurna, keluar tanpa memakai harum-haruman (parfum), dan keluarnya pun dengan izin suami. Apabila wanita berkeinginan menunaikan syollah jama’ah di masjid (setelah memperhatikan syarat-syarat tadi), hendaklah suami tidak melarangnya. Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
لاَ تَمْنَعُوا نِسَاءَكُمُ الْمَسَاجِدَ وَبُيُوتُهُنَّ خَيْرٌ لَهُنَّ

“Janganlah kalian melarang ISTERI ISTERI kalian untuk ke masjid, namun yollah di rumah mereka ( para wanita) tentu lebih baik.” [3]
Beliau shallallahu ‘alaihi wa sallam juga bersabda,
إِذَا اسْتَأْذَنَكُمْ نِسَاؤُكُمْ إِلَى الْمَسَاجِدِ فَأْذَنُوا لَهُنَّ

“Jika istri kalian meminta izin pada kalian untuk ke masjid, maka izinkanlah mereka.” [4]. Inilah penjelasan Syaikh Musthofa Al Adawi hafizhohullah yang penulis sarikan. [5]
Menarik Pelajaran

Dari penjelasan para ulama di atas dapat kita simpulkan bahwa syollah Tarawih untuk wanita lebih baik adalah di rumahnya apalagi jika dapat menimbulkan fitnah atau godaan. Lihatlah Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam masih mengatakan bahwa syollah bagi wanita di rumahnya lebih baik daripada di masjidnya yaitu Masjid Nabawi. Padahal kita telah mengetahui bahwa pahala yang diperoleh akan berlipat-lipat apabila seseorang melaksanakan syolalah di masjid beliau yaitu Masjid Nabawi.

Namun apabila pergi ke masjid tidak menimbulkan fitnah (godaan) dan sudah berhijab dengan sempurna, juga di masjid bisa dapat faedah lain selain shalat seperti dapat mendengar nasehat-nasehat dari orang yang berilmu, maka shalat tarawih di masjid diperbolehkan dengan memperhatikan syarat-syarat ketika keluar rumah. Di antara syarat-syarat tersebut adalah:

Pertama, menggunakan hijab dengan sempurna ketika keluar rumah sebagaimana perintah Allah agar wanita memakai jilbab dan menutupi seluruh tubuhnya selain wajah dan telapak tangan.

Kedua, minta izin kepada suami atau mahrom terlebih dahulu dan hendaklah suami atau mahrom tidak melarangnya.Hal ini berdasarkan sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam,

إِذَا اسْتَأْذَنَكُمْ نِسَاؤُكُمْ إِلَى الْمَسَاجِدِ فَأْذَنُوا لَهُنَّ

“Jika istri kalian meminta izin pada kalian untuk ke masjid, maka izinkanlah mereka.” (HR. Muslim). An Nawawi membawakan hadits ini dalam Bab “Keluarnya wanita ke masjid, jika tidak menimbulkan fitnah dan selama tidak menggunakan harum-haruman.”

Ketiga, tidak menggunakan harum-haruman dan perhiasan yang dapat menimbulkan godaan.
Dari Abu Hurairah, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

أَيُّمَا امْرَأَةٍ أَصَابَتْ بَخُورًا فَلاَ تَشْهَدْ مَعَنَا الْعِشَاءَ الآخِرَةَ

“Wanita mana saja yang memakai harum-haruman, maka janganlah dia menghadiri shalat Isya’ bersama kami.” (HR. Muslim)
Zainab -istri ‘Abdullah- mengatakan bahwa Rasulullah shallalahu ‘alaihi wa sallam mengatakan pada para wanita,
إِذَا شَهِدَتْ إِحْدَاكُنَّ الْمَسْجِدَ فَلاَ تَمَسَّ طِيبًا

“Jika salah seorang di antara kalian ingin mendatangi masjid, maka janganlah memakai harum-haruman.” (HR. Muslim)

Keempat, jangan sampai terjadi ikhtilath (campur baur yang terlarang antara pria dan wanita) ketika masuk dan keluar dari masjid.

Dalilnya adalah hadits dari Ummu Salamah:
كَانَ رَسُولُ اللَّهِ – صلى الله عليه وسلم – إِذَا سَلَّمَ قَامَ النِّسَاءُ حِينَ يَقْضِى تَسْلِيمَهُ ، وَيَمْكُثُ هُوَ فِى مَقَامِهِ يَسِيرًا قَبْلَ أَنْ يَقُومَ . قَالَ نَرَى – وَاللَّهُ أَعْلَمُ – أَنَّ ذَلِكَ كَانَ لِكَىْ يَنْصَرِفَ النِّسَاءُ قَبْلَ أَنْ يُدْرِكَهُنَّ أَحَدٌ مِنَ الرِّجَالِ

“Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam salam dan ketika itu para wanita pun berdiri. Beliau shallallahu ‘alaihi wa sallam sendiri tetap berada di tempatnya beberapa saat sebelum dia berdiri. Kami menilai –wallahu a’lam- bahwa hal ini dilakukan agar wanita terlebih dahulu meninggalkan masjid supaya tidak berpapasan dengan kaum pria.” (HR. Bukhari)

Demikian penjelasan kami mengenai syolhahat tarawih bagi wanita. Semoga menjadi ilmu yang bermanfaat bagi kita sekalian.

Wallahualam.




MAkbed berkata:
JAdi pada kawan-kawan wanita , khasnya ibu-ibu, janganlah gusar tak dapat tunaikan solat tarawih di masjid. HAkikatnya pahala lebih besar menanti kita jika kita solat di rumah. NAmpak tak betapa Allah kasih kat kita... LAnsung tak menyusahkan kita dalam hal beribadat ni. Allahuakbar....
 
Takpelah kalau takdapat makan moreh tu.
Kita kan kena diet. 
HAahahahhaa...


HAa.. yang lelaki tu? JAngan ngelat tak pi masjid ye.




Photobucket

23 Jul 2012

Sedikit Kisah Untuk Dikongsi...



Ni kesah benar ok..


Juita dah bengang habih la tu bila dia tetiba nangeh teresak-esak ngadu kat aku pasai asben dia yang tak de duit, tapi bergaya macam banyak duit. JAngan terkejut. Istilah biar papa asal bergaya ni dulu memang dibuat khas kat orang pompuan tapi skang orang jantan pun dah terjebak sama. Tu lah, mengata lagi orang pompuan!

Asben dia dulu orang hebat. Pegawai dalam jabatan kerajaan. TAk de banyak kerja, hari-hari masuk opis main Farm Ville je pun buleh dapat gaji masyuk. NAk hape men order je. Ada 'budak' boleh uruskan. 

Tapi si suami alpa la pulak. Dek kerana rasa diri hebat, kawan-kawan cabar pulak suruh amik syabu. MEmula amik sorok-sorok je. TApi pehtu, dah takleh kontrol. Dari amik suka-suka, sebulan skali, lama-lama dah jadi seminggu skali. Lepas tu dah jadi hari-hari la pulak. 

Malang si isteri, dia ni haram taktau laki dia dok wat kerja cam haram jadah kat belakang dia. BAlik kerja cam besh je si laki tu order itu dan ini. MAcam le penat sangat bekerja. PAdahal,hari-hari tengok fesbuk, 'harvest' semedang je segala timun , petola, bawang, bendi segala. Orang yang bertani betul-betul pun tak serileks tu. Suami dia, kalau nak pinjam lektop pun tak leh. MARAH. "aya nak harvest ni. KAng mati segala pokok yg saya tanam. Awak ingat senang ke nak tanam semua tu?"


Juita dengarpun nak muntah. KEje nak men fesbuk. MAkan , tido... MAlam nak minta dilayan. GAji keje gomen memang le banyak tu je. Dah pulak laki ni minat keta. MEmbazir bikin kereta. BAju dalam ngan spender Juita sejak beranak anak yang sulung sampai si anak tu dah masuk darjah 1 tak berganti-ganti. KEsian tak? 

Juita tak sampai hati nak mintak. LAki dia bagi duit dapor ngan blanja susu anak pun jadilah. KAlau dia sendiri nak berbelanja lebih, Juita amik upah menjahit dan buat kek. Mana-mana la yang dia rasa larat. 

Tetiba..... ujian melanda keluarganya. 

Suaminya kantoi isap syabu. Dan kena berhenti dari berkhidmat. Memula Juita tak tak tahu apa yang berlaku, jadi Juita blame la majikan yang takde hati perut saja nak mengantoikan laki dia. LAki dia plak buat donno je biarkan isterinya marah-marah begitu. Tapi, menda salah takkan lah buleh simpan sampai bebila kan..... Juita tau jugak dari salah seorang rakan suaminya.Tu pun rakan suaminya tu tak sampai hati tengok Juita gila meroyan tanpa hala tuju yang betui. 

Juita tanya depan-depan suaminya, betui ke cerita yang didengar. Suamiya mula berkepak-kepak menggelabah macam cicak berak kapor.TAk tau nak wakpe, tetiba nangeh minta maap. Cakap dah tobat tak mau buat dah. Juita mula rasa sesak dada. Kalau ada sakit jantung, lama dah dia kojol. LAki tersayang buat menda suka hati , tak pikir nasib anak bini. Sudahla Juita tak bekerja. Anak pun ada sorang ni... mash minum susu berpampes. Kena buang kerja pulak , dengan kerajaan MAlaysia lak tu. Wat kes!! Apa nak jadi??

Tetiba plak Juita disahkan pregnant lagi. 

Juita semak. TApi, takpe. BErsangka baik dengan rezeki Allah. Juita bersalin dengan selamatnya, dan menetap di rumah mak nya. Suami dia pun ikut sekali. Ok..skang anak dah 2. Suami plak tak kerja. Dah takde gaji bulan-bulan. Skang ni lah buleh nampak, mana satu kawan yang lekat ,mana satu kawan yang lekang. 

LEpas sebulan, Juita tunggu lagi sebulan. Suami dia takde ura-ura pun macam nak bekerja. BAlik-balik dok main Farm Ville. Juita dah resah. Sepanjang berpantang tu dia dok kira belanja anak-anak sekali susu semua. KAlau la dia tak kena pantang,memang dia dah bangun buat kerja.TApi, inilah dia kudrat wanita. Bila kena rehat, memang totally kena rehat la. TAkleh melawan. KAng badan sendiri yang bisa-bisa. 

MAsuk bulan ketiga, suami dia masih lagi kekal tak berbaju. HAnya berkain pelikat di rumah. NAik meluat pulak Juita melihatnya. Dah tak ensem macam zaman bekerja dulu. Nak tambah duit isi rumah, Juita mula buat kuih. Kebetulan skang ni nak raya kan. TAk cukup ngan kuih, Juita amik upah menjahit. Anak-anak lagi... Wah, gila bekerja camtu dengan ada anak-anak yang masih kecil.

Suaminya masih tetap main FArm Ville. Dan gila kereta. Minat sungguh nak beli spare part keta. TAkde duit, duit Juita dimintanya. BAb amik syabu ke tak tu Juita dah malas nak amik tahu. KAta Juita, duit nafkah zahir memang lansung dah takde dah. NAfkah batin je dia bagi tanpa gagal. 

"LAst skali baru ni aku dah hangen sangat... Aku marah laki aku. Aku dok tengah sibuk uli tepung wat kuih nak jual, dia pulak sibuk dok ngadap fesbuk. Ko tau dia wakpe? Dia dok sibuk layan shoping online! Beli barang keta. Anak-anak dok nangeh. PAmpes tak bersalin. MInta tolong wat susu pun takmo wat. MArah aku plak. MAcam dia sibuk sangat guna tulang empat kerat dia..." gitulah ayat Juita bercerita tentang sakit hatinya. 


"KAlau dia takmo bekerja pun, paling tak support la aku yang sedang menambah pendapatan ni. Aku keje bukan untuk aku, tapi kesiankan anak-anak aku ni. Setiap kali tengok susu dan pampes anak habih mula lah dalam hati aku menggeramkan laki aku. Mulalah aku pikir yang aku ni dah kawin dengan LAKI TAK GUNA. Aku dah maafkan dia pasal kes dadah tu pun, boleh tetiba nak ungkit balik!.."

Kesudahannya, dek memendam rasa terlalu lama, satu hari terhambur jugak segala isi hati Juita kat laki dia tu. MAka , berlakulah perang besar antara keduanya. Si laki kata dia malu dapat bini macam Juita. Yang si isteri pulak cakap, nyesal kawin ngan orang pemalas macam laki dia. Anak-anak tengok je si mak dan ayah gadoh. 

Bengang dengan lakinya ,Juita suruh suaminya keluar rumah. LAgipun, Juita dah naik segan dengan maknya.MAk dia pun taktau kenapa tetiba suami anaknya tu ado di rumah beliau. Juita kata, "JANGAN BALIK SELAGI TAK BEKERJA. " 


"Aku cuma nak dia keluar, berfikir. Skang ni dia naik lemak sebab ada tempat tinggal. Aku kata ngan dia, tempat tinggal skang ni sementara je. Ajak tinggal kat rumah mak dia , takmo pulak. MAk dia pun taktau apa yang berlaku sebenarnya. YAng tau ni aku je. Dia takmo duduk umah mak dia sebab takut kantoi ngan mak dia. So, skang ni..aku suruh dia keluar. BIar le dia nak dok bawah jambatan pun takpe. Biar dia dok sengsorang dan fikir, apa yang dia ada. Apa yang dia dah hilang. NAma nak mengaku SILAP dan SALAH dan BERUBAH, tidak sama sekali kak.... TAkde pun. MAcam tu je. Dok EGO gitulah kak. Bila saya tegur,mulalah nampak macam saya ni isteri derhaka.

"PAdahal, kalau saya tak bunyi, sapa pulak nak bagi anak -anak makan kak? Dia kata saya ni tak beguna, menyusahkan dia. TApi bila saya suruh balik dok umah mak dia, dia takmo. Skang ni, sapa nyusahkan sapa ni? Saya pulak kena tanggung beliau nihh. TAkmolah saya... "


KAlau korang berhadapan dengan situasi cenggini, korang nak buat apa?

Kalau korang jadi aku, korang nak bagi nasihat macam mana?


Di mana silapnya?







Photobucket

hapdet sambil tidokan oni dan wawan. siyes gigih!


hapdet pakai henpon je lah. nak online buleh...tapi nk spend time blogging memang tak sempat dgn 2 budak kecik yg tak leh lansung nampak aku duduk kat meja kreatif. sabo je lah....

idea byk je. tapi bila aku klik 'new post' tu ada2 je lah yg melanda. oni dtg gtau berak la. nak susu la... padahal td baru je bancuh. wawan pon skang dh pandai tiru kakak ngaco ibu. bagus nyeeee lahai. melayan karenah anak2 ni leh buat kita lupa yg kita ni posa. tetau je dah kol 5... nak kena masak utk berbuka....

nanti aku citer lagi. skanf korang tau aku ngah wakpe?



hehehehege...




tengah tidokan si wawan n oni . sambil taip entri sambil nyanyi. skang aku pon dah menguap. huuuuhuuu.. baguskn ada galaxy note?




Photobucket

22 Jul 2012

Wawan akhirnya reti serik juga.




Udah berapa kali Ibu selamatkan kamu. 
Ibu dah warning dah jangan panjat-panjat sofa biru tu. 
Kamu degil....!
Besh ye dapat tunjuk terer?



 


Wawan memang SANGAT suka bertenggek kat hujung sofa macam gambo kat atas tu. 
Ce tengok muka dia.
TErasa begitu liberate bila dapat buat macam tu. 
He had NO IDEA yang Ibu dia sangat susah hati bila tengok dia wat aksi cemni. 


UNTIL....


He fell down on the floor from the very spot where he loves to stand on, yesterday evening. 


Gedebukk! 



Terus nangeh. 
Selop!!



JAdi time dedekat nak bukak posa lak tu.
 Time tu lah pulak Lord Of The Rings - THE RETURN sedang ke udara. ISkk...~ 


Sian Wawan.
 Kelupoq ( menggelupur) laa nangih. Aku  risau gak kang cedera kat memana.
 Sebab kuat gak bunyi jatuhannya tu. 


Ibu bukannya leh dok depan idung kamu je,Wawan. 
Cubala dengaq sama apa yang Ibu larang.
Toksah dok wat ketegaq. Toksah dok tunjuk terer. 
Sebab Ibu ni penah jadi baby cam kamu gak dulu. Ibu tau apa perasaan dapat tunjuk hebat depan parents. Ngeeeeeeeeeee~


Selepas nangeh selama 15 menet, Wawan pun tido. 
Tapi tido kejap je.

Dah bangun tu nampaknya dia dah tak bertenggek lagi kat sofa macam yang dia selalu buat tu. 

HAHAHAHHAAA...

Reti pulak hang serik no.....






P/S : Loghat Perak telah beransur hilang , diganti dengan Loghat Kedah plak. Kena ikut kawasan kediaman la skang. HAHAHAHAHHAH~



Photobucket

21 Jul 2012

Batuk




Alhamdulillah... selesai puasa hari pertama.

Gamaknya dah tua aku ni,time berbuka tu dah tak se'excited' seperti tahun-tahun remaja dulu. Heee...~

Atau mungkin aku kena gi Kuantan, berbuka puasa dengan mak abah. Hmmm..

NAsib baik la skang mak mertua dekat. Boleh gak menumpang kasihan.Hehee..


HAri berbuka dengan bubur lambuk, permintaan Alang. Tak sesedap masakan Mak. TApi boleh la kan. Kendian aku buat bubur durian. Semalam adik ipar hantar sebjik durian Batil MAs. Sebjik pun banyak betui isinya. AKu lak tak leh makan bebanyak durian ni. Ntah kenapa dah seminggu lebih ni dada asyik rasa sesak je. Setiap malam semput.

LAma sangat dah batuk-batuk ni. TAktau la kenapa...


Photobucket

20 Jul 2012

Perkhabaran Gembira Tentang Soleh



Entri ditulih menggunakan lektop baru. 


HAAHHAHA.. Saje. 
Ciwi!
 BAgi korang jelez. 


TErima kasih Suami. 
Walaupun dia tak pernah cakap atau bagi verbal compliment tentang apa saja yang aku buat, akan tetapi dia sentiasa berada di sebelah aku dan memberi sokongan. 
Dia bukan jenis yang sering menggula-gulakan aku dengan hadiah. Aku pun tak mintak.

Tapi..........

Bila aku dah mintak tu memang kaw-kaw la kan. Sekali mintak Galaxy Note. 
Walaupun dia tak tanya "awak nak apa untuk hadiah besday dan anniversary tahun ni..." aku tetap minta ngan tak malunya. 
KAlau malu kang tak dapat apa. Hhee..

Aku hargai sangat-sangat. Jenuh aku survey henpon yang sesuai dengan aku. 
ALhamdulillah, selepas sekian lama menyayangi Sony W995, aku teruja dengan Cik Note plak, Skang, dah tak payah ke hulu hilir bawak organizer Prudential yang kaler merah itu. 
RIngan henbeg MAkbed taw!!!


Eh...tetiba je kan? 





Aku nak tulih pasal lain.


Senyap aje hari ni Si Nora. 
TAkde pulak hari ni dia wassap aku. 
Skang men wassap-wassap je yer. 
Oke..belagak lagi. HAHAHHA.. SOwi. 
JAdi lepas Isyak tad aku tanya la kabor. Selalu tu pepagi dia dah kelui dah. 

Rupanya, ada berita baik lagi manis yang nak diberitahunya. 
Cuma masa takde sebab mungkin kalut uruskan anak-anak dia. 

Dia send kan sekali gambar untuk tatapan kita semua. 





Di ambang Ramadhan yang kita nantikan, pada hari ini Soleh telah berjaya duduk dan suap makanannya sendiri.
 Inilah kejayaan teramat manis yang dicapai Soleh. 
BUkan itu saja, Nora jugak gtau yang Soleh dah boleh bercakap sikit. 
Dah boleh cakap "NAK..." selepas diajar si ibu . 
TApi pelat sikit. Mcm baby baru nak pandai cakap tu. 
Dan Soleh sudah boleh ketawa... TAndanya dia paham le tu apa orang cakap kat dia. 



Soleh bersama Abangnya ,Izzat




Bersama sumber kekuatannya,Iffat Yunus




Alhamdulillah... perkembangan Soleh begitu memberansangkan!
 BEtapa kami terharu dan bersyukur dan sesungguhnya kami berharap Soleh akan terus sihat dan kembali seperti kanak-kanak sebayanya. 

Ingin aku sampaikan ucapan terima kasih dari Nora Zima kepada kalian. 
Nora minta aku update dalam blog tentang SOleh sebab dia tak punya masa nak menulih kerap-kerap. 

Kata Nora, sejak orang menyumbang ni, banyak berita baik yang dia terima. 
Alhamdulillah, doa-doa kalian termakbul. TEruskanlah berdoa tambah-tambah di bulan Ramadhan penuh barakah ini. Semoga Soleh dan keluarganya kuat. 
Nora amat berterima kasih atas segala usaha dan bantuan yang diterima setakat ini. TAk terbalas budi kalian. HAnya Allah saja yang dapat membalasnya. 


Iffat Yunus makin tembam! 
Geram betui tengok muka beliau. Pipi Soleh ngan Iffat tu sama je tembam. Boleh gigit-gigit.
















Ini lah Soleh masa dia sihat.
Sangat menggeramkan!!!!
Sama je rupanya cam Iffat ,kan?


MEh kita sama-sama terus berdoa agar SOleh buleh kembali sihat dan tersenyum comel seperti ini. 


Kepada yang ingin menyalurkan bantuan boleh rujuk entri ini ye..... 




Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram