Followers

15 Dec 2012

Rawatan Penyucian Hidung Bersama Anak-Anak



Idung berkarat beb! 
MAkbed ni benornya walaupun muka licin nampak cam tak ercela je, tapi sebenarnya kuman-kuman resdung ada berkeliaran.
Selalunya resdung akan menyerang time selsema. Selsema sikit-sikit je pun dah nampak sangat resdung. 
Syukurlah ia tak keluar umpama jerawat selepas hujan. Hewhewhew..~
TApi, dark circle kat mato den tu, tak lain dan tak bukan sebab resdung ler tu.

MAkan SNE...
Memula keluar cam hape.
TApi lama-lama ok dah.
Alhamdulillah...
Tak de la teruk cam dulu.


PAstu, kat celah-celah idung pun salu naik jeragat. 
Sebulan skali buat maintenence.. Cuci jeragat tepi hidung.
Wat sniri je la.






Bagus menda ni.
Kalau ngan aku skotak ni setahun baru habih. 
Selalu aku lupa kat mana aku letak. HAHAHAHAHH!





HAa..ni rupa semalam la pakainye.
Sepatutnya aku wat rawatan ni time hari kerja, dimana ketika itu Oni dan Wawan dok umah pengasuh.
Tapi sebab semalam tu aku dah tak tahan gatal idung je.
Belek-belek idung tu ade plak mencanak-canak 'kotoran yang ketegaq' bila aku kikis, tak mau keluar.
Calar hidung aku kikis ok! 
So, aku pasang Upin Ipin kat bebudak, then aku pun wat la rawatan idung sniri.


Senang je kan
Boh air, pehtu lekat la natang ni kat idung.
Tunggu seploh menet.


Sementara nak tunggu seploh menet, aku kuar dok kat hall.
HA..mula dah Oni datang nak temuramah segala.


"Pesal idung Ibu ni? Ibu pakai ape ni? Kenapa macamni? Yada..yada..yada...." 


Udah tu Wawan plak tetiba nangeh. Menonggeng....!

Aiyakkkk.... sembelit la tu.
DIa ni memang. Kalau nak berak, sembelit musti nangeh. Meneran sambil tonggeng-tonggeng.
NAsib comel. Ngeee~
TApi kesian la plok.

Wawan, itulah khatijahnya natijahnya minum susu kakak ko.
TAbiat suka rembat susu kakak pastu pura-pura minum macam susu sendiri , mmg akan mengaibatkan sembelit. 
Bilamana Oni lambat-lambat abihkan susu, Wawan yang akan abih kan. 
Acaner tak sembelit??!!





Tapi kejap je nangeh nye.
Lepas dah siap berak tu, dia ok balik. 
NAsib baik ada Oni , tolong pujukkan.
Ye la.. Oni kan otomen!
Semua nak otomen dia ni. hu!






Aku rasa dah lebih seploh menet 'selotep' idung melekat kat idung aku.
Dah kering keras dah.
HAHAHHA..
Tibalah masa untuk menanggalkannya.....~
Yah! Yah! Yah!! YAaahh!!!

KAlau wat rawatan ni sebulan skali, insyaallah takde la teruk sangat pedihnya masa nak tarik menda ni. 
MAklumlah, kulit kat mata aku ni lembut seperti bayi.
JAdi, pedih sikit masa nak tarik pelekat tu.
Meleleh ayaq mata ku tau.
Terus sumpah taknak wat dah rawatan idung tu next time. 
HEHHEHHE..


Kendian ada suara halus menyapa dari belakang..

"Ibu nangeh kenapa?"


HAih!!! Terkojot den. Tak boleh la Ibu nak layan perasaan jap.


Kesannya, memang jeragat tepi, celah idung tu ilang.
YAng tak ilang-ilang adalah taik lalat kat idung aku je. Kukuh berdiri.
Kat area taik lalat tu, kalau tak pakar, memang jeragat yang berlindung di bawah payungan taik lalat tu pun tak dapat ditanggalkan tau. KAt situ lah yang paling tergatal sekali. 
Huuuuuu~





Akan sampai masa taik lalat champion aku ni akan terpaksa diremove.
Rasanya ia semakin besar.
MAybe ia besar mengikut umur kot kan. MAkin tua, makin beso..
Cam Tok aku punya la...
Ehem.. Tok pun ada taik lalat kejayaan beliau. Sebab tu dia gojes!








Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram