Followers

2 Dec 2012

ANDA WAJIB REVIEW POLISI INSURANS ANDA BILA .....


Hari ini Makbed nak bagi sedikit informasi tentang insurans untuk para peminats baca. Bolehlah take note dan simpan di jiwa ye.
Nak sampaikan pada orang terdekat pun buleh..


Aku yakin ramai antara kita yang dah ada kesedaran tentang kepentingan Life Insurance nowadays. 
KAlau masa zaman Abah MAk dulu, diorang faham insurans macam lain. 
Di zaman kita ini, insurans pun dah evolved, seiring dengan perkembangan arus kemodenan dan ada yang Islamik. JAdi, tak timbul isu insurans HARAM dah.
Memilih yang HALAL adalah WAJIB. 


MEskipun Prudential ni namanya cam MAt Saleh sikit, tak semestinya ianya Tidak Halal. 
Tak semestinya sesuatu yang ada tulisan selain bahasa arab atau bahasa melayu, ianya tidak HAlal. 
Eh, dan tak semestinya sesuatu yang bertulisan jawi atau berbahasa arab tu Halal tau. 
TAk semestinya restoran tulis dengan tulisan cina, ianya terus dilabel HAram. 
HAaa..check check checkk...
Islam ini luas , serata dunia. 
Banyakkan membaca dan travel untuk bukak mata lebih luas. 


Please take note yang Prudential Assurance dan PruBSN Takaful adalah berbeza jalan ceritanya, meskipun berkonsep hampir sama.
JAdi, sila rujuk kepada yg pakar. Jangan salah maklumat.
 Rugi sendiri nanti. 
Sedih dengan bangsa sendiri yang mudah diperkotak-katikkan dengan isu yang mereka sendiri tidak faham. 
Kalau hati sudah terkatup, cakap apa pun susah nak masuk.
Sehinggalah terjadi sesuatu , tersepit tak tau nak ke mana, last sekali kena telan juga hakikat, diri sendiri telah tersalah membuat perhitungan. 



Buat rakan-rakan MAkbed yang sudah mempunyai insurans, tak kisah la insurans kemalangan atau life insurans , dengan syarikat insurans mana pun, please take note yang kalian perlu review polisi anda dari semasa ke semasa. 


Ini kerana, kebanyakkan kita, majoritiya tak sedaq yang harga premium telah dinaikkan. Terutama sekali yang bayar premium pakai kredit kad atau autodebit. 
Tetau je, ari tu deal bayar insurans RM100, tetiba dah naik jadi Rm200 sebulan.
DIorang takde bagi notice ke ape pun. 
Main naik rege sesuka jer. 
HAaaa... 
So, kena selalu check ye. 


Ok.
HAri ni MAkbed share info yang bertajuk...


BILAKAH WAKTU YANG SEPATUTNYA KITA BUAT POLICY REVIEW




Change in marital status.
HAa.. ni sapa yang bijak , bersedia awal, dia muda-muda lagi dah pun ada insurans. Tapi, dia buat masa dia bujang.
So, lepas dia kawin, seeloknya maklumkan pada agen insurans masing-masing yang kita tu dah berkahwin. 
Ini kerana, bila status kita bertukar, dari single to married misalnya, tanggungjawab kita pun bertukar. 
Priority kita pun dah bertukar. 
Sama lah juga kalau status bertukar from married to single. 
Wajib inform agen.
JAngan memalu.Sebab agen insurans anda sepatutnya jadi orang yang paling rapat sebab banyak maklumat terperinci kamu ada padanya. 
Ce bayangkan kalau besok kita mati, dan status tak tukar?
Hmmm......



Change in Occupational Class.
Bila kita isi borang insurans, agen akan tentukan tahap kebahayaan pekerjaan kita. 
Contoh, kalau ko keje kerani, dok opis je, so pekerjaan tu tak bahaya la.
KAlau ko jadi pembunuh lalat tapi dok opis je, kerja tu pun tak bahaya jugak. 
So, biasanya premium untuk orang yang level pekerjaannya rendah antara 1 ke 2 gitu, premium tak mahal. 

TETAPI...
Orang yang occupation class nya adalah 3 dan 4, itu maknanya pekerjaannya berisiko le tu. 
Driver lori ke, driver bas ke... Diver.. Sniper ... Electrician.
Make sure agen insurans anda tanya apakah pekerjaan anda. Kerana ia menentukan harga monthly premium anda. 
Ada jugak syarikat insurans yang tak cover pekerjaan yang penuh pancaroba lagi bahaya ini. 
Tapi, ada jugak yang cover, cuma harganya dimahalkan.....


Well... kat sini la yang menjadi punca kenapa ramai orang claim insurans tak dapat. 
Sebab, lupa tukar level pekerjaan.

Contoh terdekat ...

KAlau dulunya, Encik Torres bekerja sebagai penjual tiket kat zoo, premiumnya hanya RM200 sebulan. Contoh ekk..contoh. 
PAstu, tetiba, bos dia naikkan pangkat dan gaji dia, dia skang jadi Pemberi Makan HArimau. So, risiko tak kerja dia?
Risiko kan...
JAdi, dia kena hapdet kat agen insurans dia yang dia adalah bukan penjual tiket kat zoo, tapi dia dah jadi tukang bagi makan harimau. 
Jadi, agen akan hapgred polisi dia, sesuai dengan risiko.. alter suma manfaat bagai. Dan siap la polisi baru untuk dia...

Apa akan jadi kalau tak tukar occupation level tu?


Katelah Encik Torres ditimpa kemalangan... TAngan dia kena gigit harimau ketika menjalankan tugas mulianya, time nak claim, sangkut.
Sebab, dalam repot doctor akan tertulis segala detail kecederaan.
Dan bila syarikat insurans tengok, dalam borang permohonan hanya tertulih penjual tiket je, tetiba boleh plak tangan kena baham harimau ketika bertugas, maka...... TAK DAPAT LAH CLAIM.


Sama jugak, kalau kerja polis pun.
Atau tentera..
TEntera laut ni lagi la.. sebab kadang dia ke laut, kadang dok opis.
TAk suma navy ni kerja nya kat laut tau.
JAdi, bila sesapa yang dari level rendah ke level tinggi tu, silalah inform agen.
TAkut jadi pape, insurans tak cover.


KAlau dari level tinggi ke level rendah plak, misalnya dari kerja sebagai Pilot kepada kerja di pejabat saja, pun kena hapdet. 
Sebab, kalau turun level, harga premium pun diturunkan selaras dengan keperluan.
Tapi, kalau tak tukar pun takpe. Takde masalah yg tu. 
 



Smoker to Non-Smoker.
Tahukah anda kalau anda perokok, premium insurans akan jadi mahal sikit dari yang tak merokok?
HEhehe..
JAngan le sedih. Sapa soh isap rokok kan.
JAdi, pertukaran status dari Perokok ke Tak Merokok ni kena inform agen. 
Premium akan direndahkan selepas setahun. KEna monitor dulu ngan syarikat insurans just to see adakah anda benar-benar bebas dari rokok. Setahun tauu.

Dan begitu jugak Non-Smoker bertukar menjadi PErokok.
HAa..
Ni kena bebaik ekk.
KAlau tak inform agen, memang nahas la kemudian hari sebab orang merokok ni memang tak leh menipu.
Buleh la sorok, tapi masa depan caner?
Jika dibuktikan awak berpenyakit kritikal disebabkan merokok, tapi dalam borang permohonan takde cakap pun yang awak merokok, silap haribulan apa claim pun tak lepas..... 
Hm...
Beware ye.
Jangan bayar sesia.


Change of lifestyle.
PErtukaran cara hidup juga perlu dimaklumkan. 
Apa saja bentuk pertukaran. 
Mungkin anda ada hobi baru seperti memanjat pokok kelapa di masa lapang. 
Ataupun, tetiba beli scrambler, nak join motocross secara profesional. 
Atau, tetiba.... Anda menambah isteri!
Menambah suami tak masuk senarai ye..
Atau anda banyak duit, dan decided nak travel seluruh donia.
So, apa je la... gitau agen insurans. Senang agen tu nak stenbai kalau ada pape terjadi kepada anda. 

PErlu sedia maklum, bahawa pertukaran jantina tidak dikira sebagai pertukaran cara hidup.
Dan, pembedahan tukar jantina tidak dicover insurans.




Gitulah maklumatnya.
Maklumat ni aku watkan khas untuk korang. 
Dan untuk agen plak, bleh la take note. 
HEHEHEHEH. 


Selamat Berinsurans!

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram