Followers

5 Nov 2012

Meeting dan Makan Besaq Tempoh Hari






Sebab paling utama kenapa meeting tak boleh miss!


HAHhaha.hahahha!!!
Dasar perut stokin.



Al-Azhar Associates memang buat meeting bulanan sekali sebulan. Usually held on the first Saturday of every month. 
So, masa tu la ada perfomance review, segala pengumuman about company and all the contest offered dan sedikit motivasi untuk pengembalian energy.
Yaaahh..yahh!! JAuh tau aku gi menyerap energy.
Maklumla, dok sorang kat Alor Setar tanpa clan member ni memang memerlukan ketabahan.
Mujurlah ada telepon. Kan?


Penulis bersama Juliana Jamni dan Noorarfahani



PAsangan dynamic duo ni merupakan orang hebak kat Manjung. 
Kak Ju dah 6 bulan peknen dan yg megiknya tu perut dia maintain je gitu. 
KAlau aku lak peknen 6 bulan dah macam 8 bulan. Tu perut! Belum tengok orang lagi... Adoh~


Pssstt... kat belakang yang telah dianakpanahkan tu adalah carta perfomance kitorang.
Dok bebetul depan pintu. 
Kalau dulu, aku ulang gi opis, asal masuk je nampak dah 'keputusan' tahap rajin aku submit kes. 
Skang, sebulan sekali je gi opis. 
SO, bila sekali gi tu, nampak le ada berganjak banyak markahnya. Dah tengok kadang-kadang je kan. 
HAHAHAHA..
PAdahal, perfomance biasa-biasa je.
HUk!!


Sape kata bes jadi agen insurans?
Sapa kate senang?




Aku kata, jadi agen insurans atau perancang kewangan ni memang best. Nak compare dengan pekerjaan lama-lama especially kerja sebagai 'pembunuh lalat' , of course la keje ni besh.
Takde sapa nak interview dan evaluate perfomance hanya untuk kelayakan mendapat kenaikan gaji dan bonos. 
GAji is unlimited. TAkde gaji mati.
Dan kalau aku still keje sebagai pembunuh lalat, aku hanya mendambakan kenaikan gaji sebanyak RM100 setahun. Tu pun, kena buat muka kesian kat bos.

Skang, gaji dah lebih banyak dari gaji pembunuh lalat. 
Dah mampu beli SNE dan Beautskin hoke!
Giler mahai menda tu. Kalau tak kerana mujarabnya ia memulihkan penyakit semput aku, memang aku tak beli~


TApi, itu hanya kata-kata dari orang seperti aku...
Yang dulunya bekerja biasa-biasa. 
Gaji tahap kuli pencacai sahaja. 
Walaupun aku ada 'pejabat' aku sendiri, siap komputer, buleh bawak lektop, (senjata berwarna pink untuk membunuh lalat) dan tealady disediakan, aku masih begitu tanpa sebarang apa-apa. CUkup bulan, mencatu gaji untuk dibahagikan.
Dan aku pun tak de kelulusan hebat. 


Kalau kalian, lainlah.
Ada master. Ada ijazah. Ada diploma. 



So, kalau kalian bekerja semestinya dah bergaji 3k sebulan , paling biasakan? 








Tiada apa yang mudah dan bergolek-golek ke kaki.
Even kita berkelulusan 'mewah', ia sedikitpun tak menjamin gaji kita akan menjadi 'mewah'. 
Semuanya atas usaha dan kesanggupan kita berusaha .
Kejayaan dan pengorbanan tu memang kamceng. TAkde yangg berjaya tapi tayah korbankan apa-apa. 
Kalau ada, selalunya ia tidak bersifat kekal. 


Orang yang berjaya adalah orang yg mempunya ATTITUDE untuk berjaya. 
KAlau bergulung ijazah pun, ianya tak kemana jika sifat positif orang berjaya tidak ada. 
Simpanlah ijazah kamu di dalam almari, atau letakkan di dinding selayaknya. Tataplah ia selagi boleh. TApi, ijazah itu takkan berguna selagi kamu tidak keluar rumah berjuang mencari pekerjaan. 
Dan,bersikap terlalu memilih dan takutkan 'kesusahan' lansung tidak membantu kita mencapai hidup yang lebih baik. 


Jangan selalu menyalahkan orang lain bila diri sendiri gagal. 
Orang yang berjaya adalah orang yang bangun setiap kali gagal. 
Dan orang yang gagal sebenarnya adalah orang tido selepas setiap kegagalan. 



PEkerjaan aku sekarang ini menyeronokan... Tapi ia tidak senang. Ianya susah. 
Tetapi sangat berbaloi mengharungi kesusahan tu. 
Weeeee~


Aku tak pomot pape ek.
Aku citer je. 


Sapa yg belum melindungi diri dengan Pru BSN Takaful, meh meh meh. 
Konsultasi free dari aku y sememangnya menyeronokan. 
KAlau dok dekat ngan aku, boleh la aku blanja makan. KAt sini takde geng nak makan secret recipe....




Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram