Followers

16 Oct 2012

Sehari Men'Training'kan Diri




Alhamdulillah...


Dah sampai umah. Thrill betui hari ni. Hikhikhik~ 

Sebenarnya, MAkbed keluar menghadiri kursus di Ipoh. Disebabkan training ni start jam 9 pagi, aku yang berumahtangga di Alor Setar, Kedah ni kena keluar awal-awal pagi la ye. 
Komited nihhh.. 
Ekceli dah lama tak pegi training. Dan aku ni jenis, kalau kena suruh pergi training, memang sehari sebelum tu takleh nak tido. 
Eksaited~!


NAk gi meeting pun cenggitu...~


NAk tau sebab pe?

Sebab gi training adala FUN. Sume berkenaan self-development. 
Dan self-development tu memula sekali adalah menguntungkan aku sniri. 
KEmudian, syarikat untung. Dan keseterusnya barulah industry negara. 
TApi, memula untung mestilah AKU!!!

Ni besnya bekerja sendiri. PApepun diri sendiri dulu. Tapi, kalau MALAS, diri sendiri jugak la yang kena dulu. 


MEkasih sangat-sangat kat Inche Kitchi sebab sudi temankan isterinya yang gojes ini drive gelap-gelap. Opss.. bukan MAkbed yang drive. Dia lah yang drive all the way manakala Makbed pulak tido dengan sedapnya. 
Sangat tak patut~. Tapi kena tido gak kang tersengguk dalam kelas kang~


Training di buat kat Tower Regency Hotel, Ipoh. Start jam 9 pagi sampai la jam 1petang. 
Kejap je nye pun... 


Wajah baru mangkit tidoq


NAk habaq la kan, kami berdua bergerak jam 4 pagi dari Alor Setar. Gelap-gelemat.
 Keta pun takdak kat hiway. Sian Oni ngan Wawan kena tinggal. Mulanya nak bersiap senyap-senyap la tak nak bagi depa bangun. 
Sekali terbangun lak si Wawan. Dah bangun si Wawan, bangun plak si Oni. 
Terkebil-kebil la si Oni tengok Ibunya pakai jojes-jojes kaler pink dalam bilik dok tenyeh bedak kat muka.

"Aik.. Ibu nak pi mana?" tanya Oni yang concern.

"Nak pi work..."


Terus nangeh minta kesian. Oni memang tak suka aku work pun. Dia lagi suka aku dok umah marah dia memunggah menan. 
HApekahh? 
TApi, lepas pujuk-pujuk dan janji nak bagi dia shekelet kalau dia behave well, maka senyap le dia. Then aku pesan soh dia jaga Wawan dan dengar cakap Alang. 

Alang ditugaskan untuk babysit Oni dan Wawan dari jam 4 pagi tu sampai la hantar ke umah pengasuh jam 8. TApi Alang hantar jam 10 pagi sebab Oni ngan Wawan lambat bangun plak. Nak antar rumah pengasuh pukul 4 pagi rasa cam tak bersopan-santun plak kan... HEHEHEHHE~ TApi, dah namanya kerja, kena figure out juga. Lagipun bukan selalu kena outstation.


JAm 7 pagi kami udah sampai. Brekfes kat Restoren NAsi VAnggey. Tak jauh pun dari hotel. LEpas situ sambil snap gambo sniri dan mengisi perut. Nak dekat jam 9, baru gerak gi hotel. Tuhpun, aku adalah peserta paling awal sampai walaupun aku datang dari jauhhh. 
KOmited sungguh kan? Sila contohi aku ye. 


PAstuh ka.. bermulalah sesi training. Sementara nak nunggu semua peserta sampai, sempat lagi snap gambo. HAHAHAH.... Gila kamera tak ketahuan hala sungguh.
BEs sebab dapat jumpa kawan-kawan ku yang jauhhh.... Ada yang lagi jauh dari aku. Johor mariiii!!!



Dream Achiever Workshop.
Misi training adalah untuk me'remind' kembali agen-agen terpilih seperti kami supaya kembali ke pangkal jalan dan tidak melupakan cita-cita dan mimpi yang dibina.
Mengingatkan kembali aku yang selalu terlupa , apa tujuan asal aku join team Prudential ni... Oh..bila ingat balik tu tetiba rasa syahdu. Sesungguhnya company ni banyak mengubah aku. 
To get inspired. Dah lama tak dapat insipirasi ni. Manusia kan cepat lupa diri. 







Adeh.. ado lembaga plak ha kat belakang. INgat nak crop bagi nampak muka kitorang bertiga tapi hilang pulak seri gambo ni. Sebenarnya nak tunjuk yang walaupun aku ingat ni jenis training tapi sebenarnya tak nampak cam training sebab ado plak meja bulat kan.
 Siap ayor lagi terhidang. TApi tu aaa.... air masak jer. 
AKu tanya waiter tu kenapa letak air masak je.. 
Dia jawab....
 "korang ni sume jenis cemerkap. KEjap-kejapp tumpah. Kejap-kejap tumpah. Kalau boh air teh o ais kang bersemut tempat ni. "
 HAHAHAHAHAH... 
Dialog hanya rekaan je.
 Tapi memang pun asyik bertumpah je. PEserta kursus kebanyakkannya tangan tak bedung masa baby-baby. 


MAk jemah yang bizi

Ini Azura Tukiran.
Agen Johor yang jojes. PEminat setia tudung Fareeda.
 KAlau ada yang nak sign insurans dan duduk area Johor, boleh la roger beliau. Agen hebat jugak ni. 
Lagi hebak dari saye. 




Sampai kat separuh masa pertama training, aku ngan Zura dah mula hilang fokus.
TAkmo sebut punca la sebab sebenarnya yang buruk tu adalah dari diri aku sendiri la kan hewhewhew..

JAdi , untuk menghalang diri dari terus berdengkur, aku terpaksa menjadi nakal untuk menghidupkan suasana. 
Ekceli, malu nak tido sebab kat depan ado mamat ensem biarpun berlainan bangsa dan agama. 



Sape ntah nama beliau.
Dah banyak kali training dengan dia tapi aku masih lupa nama dia. 
YAng aku ingat, dulu masa aku jumpa dia , dia belom kawin.
Skang dah kawin. 
Dan isterinya dari KEdah. Orang Bukit Pinang. 
YAng sebelah tu bukan bini dia yee....
Ini agen Ipoh.
HArap-harap dia tak tunjal dahi aku kalau dia nampak gambo curi ni dalam blog orang.
Miahahhahahah~


KOme nak cakap aku gatal, silalah cakap.
Cakap depan-depan takpe. 



After recess baru la muka ceria je. KEmbali fokus kepada misi mencari mimpi yang hilang. 
Sebenarnya tak hilang pun, cuma lupa daratan kejap. HAAHA..~


MAkbed share sikit ye untuk tatapan semua.
BIarpun aku nakal-nakal time training, doesn't mean I did not learn anything. 


Buat rakan-rakan yang menghadapi REJECTION ketika berbisnes, hakikatnya REJECTION adalah satu perkara lumrah. In fact, takde orang yang berjaya tanpa menghadapi REJECTION. 
But most of us tend to give up after few rejections we encountered with, thus there goes our dreams and ambitions we made before. 

In order to deal with rejection, firstly... One should learn how to understand people. 
Of kos le kalu bisnes yang berkaitan ngan manusia, kita kena belajar memahami orang lain. 
KAlau kita buat bisnes penternakan kambing, kita kena memahami kambing dan sifat-sifatnya. TAk leh main terus bela je. TAkde ilmu, mati kambing tu. Kan Kan KAn..

Seni memahami orang ni banyak. MErangkumi pelbagai aspek.
Cara nak dapatkannya adalah dengan berjumpa lebih ramai orang.
Bina relationship dan test diri. KAlau kita boleh buat banyak good relationship dengan orang, maka kita dah hampir berjaya dah tu. 
Sebab Good Relationship Builds Good Business. 
Kita takleh pilih bulu untuk berkawan bila dah join biz ni. Apa bisnes pun. Dengan semua kena kawan. Dengan semua orang kena berbaik. 
Dengan semua orang kena berbaik-sangka.
KAlau hidup suka bertengkar dan bergaduh atas sebab-sebab yang remeh, payah la kita nak menetapkan tapak utuk apa jua perniagaan pun.

MAybe perniagaan yang bersesuaian untuk kaki gado adalah 



"PEMBUNUH UPAHAN"


-ok..lawak je-




Points kat dalam tu aku olah sniri versi aku sendiri. 
So, kalau suka nak judge, silalah judge.
KAlau prejudis teruskan sila klik LIKE kat atas tu. kehkehkeh...




Kendian..dekat-dekat nak abih tu, tetiba je kena suruh main lukih-lukih. 






Selalu main lukih atas kertas mahjong.
KAli ni lain sikit. 
DIa kasi jubin plak.
So, MAkbed pun mengeluarkan la kuasa daya kreatif kan. 
HAHAHAHA..





Memola koson je jubin ini...


Dan...






PLING!!!!!!!



KAlau boleh baca, silalah baca.


Walaupun nampak Makbed seperti gila-gila dan buat korang ketawa sentiasa, tapi aku berimpian juga.
Impian itulah yang mengheret MAkbed begini.
Impian jugalah yang buat MAkbed berhenti kerja makan gaji dan bekerja sendiri.
Sebab bila kerja dengan orang, kita dah tau dah gaji kita berapa bulan-bulan.
Dan sentiasa mengharapkan bonos hujung tahun. 


Dulu, MAkbed kerja 5 tahun gaji sama jer.... Nak le 100 setahun tapi tu pun kalau bos kesian. And based on perfomance juge. 
TApi, skang, hehehhehe.... 


Malas la nak cakap. 
Simpan sniri suda ye. 


Yang penting hidup menjadi lebih FUN tanpa memarah , dimarah dan termarah. 
Rahsia diri semakin jojes adalah TAK MARAH dan STRESS lagi. 
LIfe lebih positif. 
Sapa suka hidup asyik memarah dan kena marah je kan?



HApe ko bebel ni MAKBED?!






Sebelum balik, sempat lagi snap gambo dalam tandas hotel.
Sebelah tong sampah pun jadi jugak!!
*tepuk dahi.




LEpas tamat kursus, sempat lagi bergambor dengan hasil kreativiti 



PErcaya atau tidak, blazer yg aku sedang pakai ini telah godoboh bahunye. 
6 bulan lepas, ketat nak mati sampai nak garu belakang kena bukak button dulu.
Sumpah hodoh time gatal menyerang. 
HewHEwHEw...~



MEskipun saya tiada sijil pengajian sehebat mana..tapi saya punya impian.
Dan impian bergaji besar saya tidak tertakluk dan tidak tersumbat dalam kotak bahawasanya kalau nak bekerja dan bergaji lumayan, kena lah keje gomen. 
Bukan nk kata keje gomen adalah tak berprestij, tapi nak pesan...
KALAU TAK DAPAT KERJA DENGAN KERAJAAN TAK PAYAH LE NANGEH DAN MERATAPI NASIB MACAM SUDAH TIDAK ADA ESOK BUATMU.
Rezeki ada di mana saja. Bumi Allah ini luas.
Allah dah bagitahu, siapa yang rajin, siapa yang berusaha dia akan merasa nikmat tu. 

Cuma perlu bersangka-baik dengan Allah.
MAkbed sentiasa berpegang kepada itu tatkala diri menjadi down. 


Dan sebenarnya, ramai gak kawan MAkbed yang dulunya kerja kerajaan tetiba berhenti kerja , nak wat perniagaan sendiri. 
HEHEHE... 
KAlau tanya diorang, nyesal tak berhenti keja makan gaji..
JAwapan mereka adalah....


MENYESAL TAK BERHENTI AWAL-AWAL!





Awalnya, MAkbed berhenti makan gaji (di syarikat swasta) sebab nak ikut suami walaupun suami tak ajak pun suruh ikut dia. TihTihTih...



Ok. YAng tu nanti MAkbed ceritakan kendian yee...




JAm 1 dah sampai.
HAbih kursus, Inche Kitchi jemput dan kami terus balik sebab anak-anak menanti. 
Awalnya niat nak gi makan NAndo's tapi atas masalah teknikel tak jadi la gi NAndo's.






TAkpe la..
TApau Domino's dan kemudian makan suap-suap ngan Inche Kitchi yang sedang drive. 
Tak dilupakan, kopi kaw sebagai teman perjalanan balik.
OPsss... bukan HKCC ye.
COffee Bean. Hihih~


LEpas kenyang makan, MAkbed terus berdengkur dalam keta.
HAkhKahKahKahakhakhak!!!!
ISteri yang tidak berhati-perut, membiarkan suaminya drive sendirian.
Spanjang perjalanan dari jam 2 sampai jam 4.30 tu aku tido semedang.


Ternyata coffee bean itu tak memberi kesan pun kat aku. 


Bila dah sampai umah, aku cecepat beli shekelet sebab dah janji dgn CIk Oni kan....





Sekian lah cerita pendek saya yang sangat tak pendek.

Terima kasih sebab baca. 



Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram