Followers

10 Oct 2012

CINCIN BARU






Ni la..
4 tahun kawin, cincin ni la aku dapat selain dari cincin nikah dulu.
Ngadu sangat cincin tak muat...cincin tak muat.
Nohhh!! HAmekk!
Ini bukan lagi LORD OF THE RINGS ...
tetapi...
BAPAK SEGALA CINCIN!


Ok kos le tak muat kan.
Tapi, takpe, cukup ruang untuk jari aku membesar. KAlau nak membesar lagi pun, boleh ekjas. Putar-putar aje skru kat tepi tu. 
*bunyi cengkerik







Pokok Bogak


Pokok Bogak Abah saye telah mengeluarkan pucuk. Ntah bila pucuk tu keluar aku pun taktau sebab minggu ni kitoang travel je. 
MAsa nak gi meninjau laman, aku nampak dah terpacak dah. Tinggi lak tu. 
ABah dah pesan, kalau tumbuh pucuk ini, sila spray selalu sebab kalau tak spray, semut datang makan pucuk nye. Lepas dah habih sume pucuk, ko tunggu la 3 bulan pulak pokok ni nak kuarkan pucuk baru. 

So...lepas dah nampak pucuk ni kuar, aku terus la amik spray dan PRUSSSSS.. SPray laaa....~! Abah suwoh , kan?



Dan, masalah tahik kucing di rumah telah berkurangan setelah Inche Kitchi menjadi rajin mencucinya.  
Tu pun lepas dia hangin kot kucing-kucing yang lupa daratan tu makin 'berani' berak di atas lantai berhampiran pasir bebetul kat tayar moto dia. BAnyak lak tu. 
Aku memang tak mo cuci dah. Suruh Inche Kitchi la cuci.
 Ngeh ngeh ngeh.. 
TAk paham aku kucing ni.
 Self-confidence dia tinggi betol sampai nak berak pun boleh slamber je expose kan bahan buangannya kepada public. Apekah??? 
 Sekali sudah la. Ni sampai bebanyak kali. BErsusun pulak atas simen tu. MEntal betui kucing ni. 


Petang tu , aku ngan Inche Kitchi gi Tesco Mergong. 
Dating je dedua orang. PErgi semata-mata nak gi beli getah paip baru. 
GEtah paip yang sedia ada kat umah tu, dah lembik sangat. MAcam reput pun ada.
 MEnyampah pulak aku. SIap tembus-tembus lagi air. 
AKu pancutkan air bukan keluarkan hujung getah, tapi keluar kat tetengah getah melalui lubang-lubang yang wujud kat getah tersebut. 
JAdi bila aku siram pokok, pokok tak basah. Lantai yang basah. Kahkahkahkah~


PAdan la getah tu pun rasa usia dah berbelas tahun hape. HAHAHAHAHHA....
 Ntah bila last Abah tukar getah. AKu nengok getah tu siap ada selotep, ducked-tape semua. 
Tembus jugak. ENtah brapa kali by-pass dah getah tu. Hihihihii~ BEli je la yg baru. 
Aku demand kat INche Bos nak getah yang baik punyo.

Memulo, dia wat muko heran la. 

"PEsal nak beli getah baru. GEtah lama tu elok lagi pe?"

Aku pun tatau kat mana yang elok ntah getah tu. Tapi, aku tetap fokus kepada kemahuan nak beli getah paip baru. HAAHA..MAka aku pun jawab..

"GEtah lama tu dah lembik. Air tak boleh kuar la kot getah. Tembus sana-sini... Nyampah.." 

"Ooooo... kalau yang lembik , air takleh kuar la ye?" tanya INche Kitchi balik sambil sesengeh. 

"TAkleh. KEna yang keras, baru air kuar laju sikit.." balasku plak. 


"Ooooooooooooooooooo...." Inche Kitchi sengeh lagi.


Otak kuning la sangat laki aku. BAnyak makan kunyit kot. Bahakhakhakhak. Layan kan jerr..... 
Ke korang tak paham?


Getah baru yang sudah tidak 'mati pucuk' lagi. 


HEnsem la sikit getah baru. KAler hijau itu sudah mesti la kan. NAk siram pokok ke, basuh lantai rumah ke, tembak taik kucing dan tembak kucing pun besh sikit. 

PAstu, Inche Kitchi amik balik 'cincin ' yang dia bagi aku tu, letak kat getah paip. 

Huuuuuuuuuuuu....








HAaa...
Inche Kitchi dah siap kemas depan ni.
Tidaklah saya membebel lagi. 


Hidung aku pun dah tak bau taik kucing. 
Syukur, Alhamdulillah. 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram