Followers

4 Sep 2012

Sengal MAi dah.



Hapdet sambil sahur. 



Lega sangat la lepas balik dari rumah pengasuh baru Cik Oni dan Cik Wawan ,mereka mengalami sindrom 'nak pegi lagi' umah pengasuh tu.
Syukurrrrr.....


Oppss...Semalam, tanggal 3 Sept 2012 diorang dah kena duduk dgn pengasuh balik. 
Dah 2 bulan tak berenggang lansung dengan Ibu.
TAk bleh.TAk bley.
JAdi manja sokmo depa suma ni. 

At first, risau sangat.
AKu dah tau Oni akan sure nangeh punyo masa nak tinggal. 
Wawan memang la nangeh sebab dia mana suka tinggal ngan orang tak kenal. 
Tapi, hati ibu 'kejam' haruslah ada ye. 
ONi mesti jugak kena tinggal ngan pengasuh sebab aku dah nak kena start bekerja.
KAlau tak, stuck la cani.
Skang tak pe la Apak ado lagi.
Sok Apak dah naik kapal gi belayar, baru nak antar anak-anak gi 'orientasi'..... MAti loh!

MEmulo, aku tinggal 3 hari seminggu je. 
Isnin, Selasa dan Rabu. 
MEmandangkan aku skang ado kat KEdah, bukan kat Manjung, jadi aku takyah pi meeting ISnin n Jumaat *loncat-loncat. 
OH, dah lama sangat tak dengar suara Encik Azhar....  Betri semakin lemah. 
JAdi, 3 hari aje dah cukup untuk aku kerja luar. Lagi 2 hari tu umah je wat kerje pejabat (ye ke keje pejabat?)


NAma pengasuh baru Oni dan Wawan - Kak Ina. 


Sedikit background Kak Ina:

KAk Ina ni buleh dikatakan pengasuh keluarga JALIL'S CLAN la.
Adik-adik aku semuanya dijaga start daripada Alang sampai ke Linda. 
Adik Fizul jaga kejap je kot. 
JAdi, aku sangat berbesar hati la kalau KAk Ina sudi jaga anak-anak haku plak. 
Wah, sungguh dah besar panjang haku ni. 
Iskkk...~


Oni ni kejap je ni.
Tahun depan kita pi skolah ye. 


TAu apakah jadi masa ngantor Oni gi pengasuh?



Oni nangeh cam Ibu dia nak gi misi pengaman kat Lubnan!
HAiyooo...
TAkpelah.. Ibu kasi chance.
Sehari sebelum tu aku dah gitau dia awal-awal yg dia kena gi 'sekolah' balik.
Memula tu takmo , takmo, takmo..... Nangeh.
Tapi lepas sembang-sembang panjang, kasi gula-gula  bawak pi taman permainan lak tu, Oni bertukar keputusan menjadi 'nak'. 
Sebelum nak ngantor pagi tu plak , aku ngan Inche Kitchi bawak dulu gi jenjalan kat TEsco niiih.
Beli jiwa dulu.
Satgi nangeh!
Beli cekelat, kopok dan biskut merie si Wawan. 
PAstuh, baru gi umah Kak INa. 


NAsib baik umah KAk Ina ada baby tecik!
Dalam pantang lagi baby tu. 
Anak adik Kak Ina yang lebih mesra dengan panggilan KAK ADIK. 
Oni kan suka budak kecik. 
JAdi, aku tau Oni memula je nangeh tapi satgi dia baik la tuh.....


LEpas setengah jam tinggal, KAk INa meset....
"KAkak dah tak nangeh dah. Adik yg dok nangeh lagi...."
Oh... gud girl Oni.
Ibu bangga ngan kamu.
Wawan???
HAihh... Ini budak memang la sensetif. 
Bukan sikit sensitifnye - BANYAK!
Dok umah pun asyik nangeh je kalau tak dukung.
Orang sentuh lubang idung dia sikit pun marah sampai tonggeng-tonggeng atas lantai. 
Citt~ 
Ade plak tukang dukung kat umah. JAdi, makin bertambah lemak le si Wawan ni.
So, takpe......
Dok umah orang ni kamu behave sikit. 
TAkmo jadi manja. 
APak kata, Ibu selalu manjakan kamu-kamu sekelian.

MAna de..............
I garraaanngg perrr? 




BAlik petang tu, Oni sambut ngan senyum keriangan. Oo...besh katenye gi 'sekolah'. Esok nak pegi lagi. 

"Esok nak gi sekolah tau Ibu. BAwak beg, puting, bantal , susu......." pesannya. 

HAiya... gi sekolah bawak suma tu la plak kan...? *GAru kepala. 






HArap anakanda Ibu semua tidak menyusahkan penjaga ye. 




Dahi Wawan benjol lagi.
JAtuh sofa.
Skang, dah ada kepakaran baru..
Panjat kerusi makan sekali dengan meja makan dipanjatnya. 
KAli ni kalau jatuh ke lantai, Makcik Ida takde nak 'sound'.
HEHHEHEE...
Baca ni kalau nak bagi paham ---- DENTUMAN DI KEJIRANAN MAKBED









Sengal TERFORGOT HARI mai balik. 
KAli ni lebih kronik sebab terlupa aku skang dah berada di bulan September.
Urat DATE N TIME dalam kepala ni tak berapa nak centre.
Asyik kena re-setting je blik.


TAk sabo nak gi MAnjung Jumaat ni.
NAk meeting...nak meeting. 



OK.... teguk sikit lagi Collagen Cappucino saye...
Kendian, sambung tido sementara nak Subuh ni. 






Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram