Followers

20 Sep 2012

JIran Yang Sangat Bagus Ialah JIran Yang Membiarkan Binatang PEliharaannya Berak di Rumah Jirannya.




Udah banyak kali udah kena 'sound' ngan Abah soh clearkan batas depan umah aku tu.
TAtau la sapa yg renovate rumah, pasir yang lebih tu dicampaknya kat umah haku.
UDah macam kubur besor plak. 
Dah wujud lama dah, sejak rumah tu di sewa kat orang.
LA ni, bila aku dah duduk balik umah tu, timbunan pasir tu dah tumbuh rumput-rumput panjang.
Dalam parit pun ada pasir tu. 


NAk aku wat sniri tak mampu.
Boleh jerr benornye. 


TAdi, aku kuar gi opis. 
Inche KItchi ikut sekali sebab nak deliver HKCC. 
Oni ngan Wawan pon ado. 
Sejam gitu kitoang kuar.


Then, bila balik dari simpang umah tu aku nampak ado orang dok berdiri depan umah. 
Moskel haku.
NAk merompak di siang hari kah?
BAmbam Bee makin mendekati rumah haku dan korang nak tau apakah sebenarnya yang berlaku?








Orang yang dok depan umah haku tu adalah jiran haku sendiri...
tengah tunggu anjing kesayangan ia habih membuang najis mughalazahnya , di atas timbunan pasir kat depan umah aku yang penuh berumput tu.
YAng bestnye tu, dia dok nampak keta aku dok mai.
PAnik.
Buat konon-konon dia tak kenal anjing tu la. 
Che wah... pandang tempat lain lak ko kan!
Aku kenal ko anjing ko , yang hampir sama cam muka ko jugek. 
HAHAHAHAHHAHA~ 
Buleh le wat-wat taknak kawan ngan si hanjeng tu. 
Wat-wat tak kenal konon.
PADAHAL tali ikat anjing tu elok je dia pegang.


IDak pun dia tegur kitoang mintak maaf ke hape.
TApi, idak le aku marah pon.
Saja nak nengok kelaku orang educated caner, kan?
KAt kawasan umah aku ramai jer orang super-educated tapi cara bawak diri tu cam tak berapa nak pandai sangat.

Bagaiamanapun, jiran tetap jiran.
Biar la diorang camana pun sifatnya, aku tetap aku.
Diorang tetap jiran aku dan aku wajib berbuat baik seperti yang dituntut agama. 
Walaupun dia berlainan agama. 


Nasihat haku, bila dah bela binatang peliharaan tu, ce jaga elok-elok.
Tuannya pun kena bertanggungjawab jugak la.
Takleh biar binatangnya berkeliaran merata.
KAlau nak berkeliaran gak, ko kena train dia supaya tak menyusahkan orang.


Sebab tu la haku tak bela menatang.......
Bela pokok pon mati.
hHAAHAHHAHahhHAHh..


Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram