Followers

1 Sep 2012

Gangnam Style dan kisah di sebaliknya




Artikel ni MAkbed kopipes dari fesbuk dan yang ni ulasan paling ringkas dan senang nak paham berbanding apa yang MAkbed cari kat Google. 
Iyolah.....explanation dalam English , kang kome malas nak baca lak. 



Ni kira penyakit berjangkit gak.
Dan kita plak masyarakat yang suka 'meniru' tanpa mengetahui bekgraun (background) akan sesuatu yang menjadi ikutan itu.
So, aku share la kat sini ye.
Korang bace....



Ketika ini lagu & video Gangnam Style sedang hangat di mainkan & di ulang lagi sekali di youtube. Dengan setakat ini lebih 70 juta view sejak di upload pada 14 Julai lalu ternyata seluruh dunia sudah terkena kesan radiasi Gangnam Style.
Seperti kita tahu, ramai peminat sudah membuat video meniru gaya tarian Gangnam Style termasuklah selebriti. Sifat nakal dalam lagu ini mengingatkan saya dengan video Party Rock Anthem oleh LMFO. Dengar 2 3 kali korang dah boleh ingat lirik lagu & melodinya walaupun tak faham apa maksud di sampaikan.
.
Maksud Sebenar Lagu Gangnam Style
.
.
Seperti yang kita ketahui, Korea Selatan adalah negara Asia dengan pertumbuhan ekonomi yang cepat dan tinggi. Peningkatan standard hidup ini tidak hanya mempengaruhi gaya hidup sebahagian penduduknya. Sebahagian dari mereka akan mula menghabiskan wang yang mereka dapat untuk berburu kesenangan dan barang-barang mewah & di Korea Selatan, tidak ada tempat lain yang diniliai dapat menyamai kemewahan daerah Gangnam, daerah yang menjadi simbol kesejahteraan dan kemehawan di negara itu.
.
Ketika ekonomi naik, daya beli masyarakat juga meningkat. Namun tidak semua orang dapat ikut menikmati kesejahteraan tersebut. Sehingga ketika gaya hidup semakin mewah, orang-orang yang tidak beruntung pula sebahagian terperangkap dalam kehidupan gali lubang, tutup lubang. Mereka adalah orang-orang yang tidak ingin status sosial mereka ‘dipandang rendah’ & sayangnya, tradisi tidak sihat ini menjadi trend di negara Korea Selatan. Buktinya, peningkatan pengambilan kredit penduduk Korea selatan melambung begitu tinggi, bahkan lebih tinggi dibandingkan Amerika sebelum krisis.
.
Di Korea Selatan, ada sebuah lawak mengenai ‘wanita kicap masin’ atau Doenjangnyeo. Istilah ini merujuk kepada wanita yang rela memakan mee segera murah tetapi selalu menikmati kopi mahal seperti Starbucks yang berharga berkali-kali ganda lebih mahal. Maksudnya, wanita-wanita ini hanya mahu mengeluarkan sedikit wang untuk keperluan asas namun berani membayar mahal untuk keperluan tambahan, contohnya meminum kopi. Oleh kerana ramai orang yang sudah ‘menjangkit’ oleh trend ini, kedai kopi menjadi popular dimana-mana, terutama di daerah elit seperti Gangnam. Hubungannya dengan lagu Gangnam Style? Ya, lagu ini diciptakan sebagai sindiran untuk gaya kehidupan tersebut.



Ni liriknya...


Oppa is Gangnam style
Gangnam style


A girl who is warm and humanly during the day
A classy girl who know how to enjoy the freedom of a cup of coffee
A girl whose heart gets hotter when night comes
A girl with that kind of twist


I’m a guy
A guy who is as warm as you during the day
A guy who one-shots his coffee before it even cools down
A guy whose heart bursts when night comes

That kind of guy

Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Now let’s go until the end

Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style


Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh


A girl who looks quiet but plays when she plays
A girl who puts her hair down when the right time comes
A girl who covers herself but is more sexy than a girl who bares it all
A sensable girl like that


I’m a guy
A guy who seems calm but plays when he plays
A guy who goes completely crazy when the right time comes
A guy who has bulging ideas rather than muscles

That kind of guy

Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Now let’s go until the end

Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style


Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh


On top of the running man is the flying man, baby baby
I’m a man who knows a thing or two

On top of the running man is the flying man, baby baby
I’m a man who knows a thing or two

You know what I’m saying
Oppa is Gangnam style


Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh




Well..basicly lagu ni sebenarnya tak lari jauh ngan life style segelintir kita kan? 


Hayati lah dengan penuh mendalam.
Dan skang dah tau maknanya, kalau nak ditarikan sekalipun, korang boleh dance with passion.
HUhauhauhauhauhuahuah~







Suka dengar GAngnam Style version Hyuna (4minutes). 
Sungguh comel suaranya - seperti Pikachu!



LAyan sekali-sekala je.
JAngan lupa solat plak. 

Haaip!

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram