Followers

9 Aug 2012

TANDA AKHIR ZAMAN: Ibu Melahirkan Tuannya. Hmm.. Ce pikir...~

‎| ANAK2 YANG MENGHAMBAKAN MAK BAPAK MENJAGA CUCU BOLEH MENJADIKAN MEREKA ANAK DERHAKA.

1. Mak bapak patut dipencenkan dari menjaga anak / cucu. Sudahlah bela anak2 sehingga dewasa, bela pulak cucu. Berilah hormat kepada mereka.
2. Jangan beri alasan tak percayakan pengasuh / penjaga. Padahal nak ambil kesempatan.
3. Mak Bapak tolong TEGAS, jangan biarkan anak cucu kurang ajar / menderhaka dengan
 menghambakan ibubapa.
4. Anak2 yang dah berumahtangga mesti BERDIKARI.
5. Jangan beri alasan nak beri duit dekat ibubapa lebih baik dari beri kepada pembantu / penjaga sebab menafkahi ibubapa adalah WAJIB tanpa syarat menjaga cucu.

Dari Dr Fadzilah Kamsah, Dilema Wanita #106

(Mungkin ini salah satu dari tanda2 kiamat,
"ibu diakhir zaman melahirkan tuannya",
nauzubillahiminzalik)
Sebenarnya, aku tak pernah bercadang pun nak tinggalkan Oni mahupun Wawan pada MAk dan Abah , atau pada Umie dan Ayah sejak mula-mula lagi aku diisytiharkan pregnant. 
AKu masih ingat lagi Abah penah cakap yang dia tak mau jaga cucu-cucu dia. 
Dia nak dok pondok pi ngaji, atau nak pi melancong bila dah tua nanti.
AKu faham.
Adalah tak adil bagi aku suruh orang tua aku jaga anak-anak yang aku sendiri lahirkan. 
They had their own moment already, raising their own kids. 
Me....and my siblings. 
They faced ups and downs on their own. 
So, skang turn aku lak rasa.
It is the cost of building my own life with marriage and everything that comes along with it. 
Susah nak mencari pengasuh aku kena lalui.
Memacam...
MEmang ada orang bagi suggestion soh tinggal kat mak abah.
The main reason takmo tinggal is, diorang keje.
KEdua, kalau diorang tak keje pun, dioang sure ada keje lain nak buat. 
HAHAHAH...
TApi, kekadang tu terdesak sangat-sangat......
Aku tinggalkan juga. 
Tu pon berat hati. 
Sapa yg penah baca entri sebelum-sebelum ni sure paham punya 
Itu pun, bila aku tinggalkan, akan ku pastikan aku tidak menyusahkan kedua orang tuaku. 
LAgipun,ada assistant di sana...
Tidaklah dengan keluarnya entri ni aku declare war dengan orang yg ngantor anak-anak kat mak bapak diorang soh jaga tu.
TAkde.
Ini cuma entri untuk menyedarkan.
MAybe , kita tak perasan....
Anyway, setiap orang ada reasonnya sendiri. Ada masalah tersendiri , ye dak?
Semoga hidup kita jadi bertambah baik.
Semoga rezeki kita melimpah ruah.
BUkan untuk diri kita,tapi untuk kecemerlangan hidup anak-anak kita.
Aku respek ngan Ben Ashaari
Demi menjaga anak, dia tinggalkan pekerjaan. 
DI mana biasanya kerja jaga anak dan rumahtangga ni selalunya isteri yg lakukan. 
PAyah woooo nak cari.
Selalunya lelaki ni kalu brenti keje dok goyang telor je kat umah.
KAlau brenti kerje tu, kira brenti segalanya lah! Tinggal nyawa je tak brenti. 
Ben Ben leh je kot antar kat mak ayah dia, or hantar kat mentua dia ke...(tak sure le mereka masih ada ke tak.)
TApi, dia lebih sanggup membesarkan anak dengan usaha sendiri.
Kita kena contohi tu.
Ingat tu murid-murid sumerr.....
p/s
Jeleh nengok si Ibu Nuqman tetiba je dah ado bibik.
Eeeiii... bila nak ada bibik nih??
Syukran Jazilan Ya Ukhti, Ainin HAfizah. 
Anti gojeslah! 
Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram