Followers

31 Aug 2012

Oni Dapat Tablet PC

Sungguh aku berat hati...
HAmpir setiap hari Oni lenjan GNoty haku.
Setiap saat minta izin nak main game. 
Memang le korang leh cakap, salah aku. BEralah ngan anak bagi anak pegang henpon.
Tapi, aku sorang lak kan yg kejenye melayan.
AKu pun ado keje lain gak nak wat.
Oni ni plak bukan jenis tengok tv.
Dia ni budak ligat-buas. 


Kekadang kesian. 
TApi kalau bagi, betri asik habih je.
GNoty tu enpon kerja. 
KAlau buleh taknak la diusik-usik. 
Sebab nak membeli tu pun 'berchiinntttaa'.
Istilah kongsi-kongsii tidak buleh diaplikasikan kalau masuk bab tugasan ni. 
Aku baru nak berwasap je, Oni dah mintak izin nak main game. 
Tu kalau aku wujud depan idung dia.
KAlau aku gi berak, laju je dia capai GNoty haku, wat cam harta sendiri. 
Aku lak jenih pelupa nak simpan enpon di tempat tinggi!


Aku tengok ramai je anak-anak besor ONi ada TAb. 
Sekecik-kecik kiut tu, jari-jemari lincah menekan tab memasing. 
Aku la umur besar Oni tu satu-satunya menda yang aku reti main rasanya piano kayu kaler maroon yang Abah belikan. 
PEhtu, anak-anak kecik yang ado tab ni suma senyap je. 
Duduk setempat.
TAk bercakap ngan orang.
TAk sama lansung cam Oni yang mulutnya ngalahkan popcorn baru masak. 
Semua menda nak tanya.
Kalau bercakap tu buleh bawak bersembang. 
TAk macam budak-budak ber'tab' yang aku jumpa.
Sepatah ditanya, sepatah la jawab.
KAlau tak ditegur, maka tak perasan la kita kat sebelah. 


Dalam GNoty aku uploadkan beberapa game sesuai ngan ONi.
Salah-satunya SIng Sing Together, Free Version
ONi sangat suka lagu-lagu dalam tu. 
LAg-lagu budak, catchy. 
Ada tarian ringkas sesuai untuk kana-kanak seusianya. 
Even Wawan pun suka.
LAgu faveret dema... Eansy Weesy Spider. 
Dan ada beberapa lagu lain ..
Days of the Week.
Hello and Good Bye.


MAsuk hari ketiga, aku dah leh dengar ONi ngikut patah-patah lagu tu.
Oni ni bab lagu cepat.
LAgu Katy PEry pun dia leh nyanyi slamber je dalam pelat-pelat gitu. 
BUdak kan... PAntang dengar je. 
KEndian, aku donlodkan ABC Songs.
Sama gak... 
After 3 days, aku dah nampak dia tunjuk mana satu A, B dan C.
Dan aku ada gak donlod Jewels Star.
Budak kecik biasa tak gemor sangatla game match-match kan bentuk dan kaler ni.
TApi sebab kalerpul kot, Oni suka. 
KAlau waktu biasa aku ajar dia bentuk dan warna tu punya le payah.
Asik kena rasuah cekelet je.
KAli ni cam senang plak. 
Dah buleh kenal STar, Square and ROund. 
Dan beberapa kaler tertentu especially Pink. 


So, aku termenung sejenak.
KAlau dah interaktif game camtu yang buat dia tertarik nak belajar, isn't that good?
Because Oni ni ada trouble concentrating on things. 
Bila dia wat sesuatu dia cepat jemu. 
Cam haku je...
Tapi, kalau dah asyik men game, nyanyi-nyanyi lagukesukaan dia buleh buat dia kenal ABC , bagus le tu kannn..
TApi pulak...
takkan nak share GNOty ngan aku.
Dalam ni macam-macam segala ado.
GAme haku lagi.
Game Apak lagi.
Senak perut GNoty ni kang. 
HAHAHAHHA...


Aku nak beli satu Tab kat Oni..
Alang kata takmahal.... Dalam RM300 lebih.
Waa... sejak bila pulak 3 latut linggit jadi tak mahal neh?
Dunia semakin maju kah?
TApi, still on my budget la. 
Aku mintak Apak sikit.
APak pun cam stuju je nak belikan satu Tab kat Oni. 
AKu cover sikit pakai duit raya ONi. 
Oni kena kasi share la sebab Oni yg nak main kan?
HArharhar...


Aci kira ni hadiah besday present la. 


Cuma, satu je gundah gulana aku. 
Aku takut Oni jadi budak tak bercakap je sebab asyik dok belek natang TAb tu.
Walaupun dengan kehadiran TAb tu boleh membendung masalah peti suara aku pecah kerana asyik mengulang arahan yang sama setiap hari, tapi still aku bimbang kalau tidak terkawal Oni akan menjadi anti-sosial plak. 
PAstu, nak soh wat pe pun takleh asik sebut NAK MAIN GAME jer. 
Wahhhh!


BAgaimanapun, sebelah daripada hati aku yang besar lagi luas ni berkata, setiap apa yang berlaku baik atau buruk adalah dari diri kita sendiri.
KAlau kita kawal dari awal, takkan jadi yang teruk.
Setiap perkara yang baik, takde la semuanya datang dengan senang dan semuanya baik, kan?
PAstinya ada sedikit ujian dan ujian tu memerlukan kebijaksanaan aku untuk handle. 


JAdi....
Skang Oni dah ada Tab. 
Aku masih kena figure out camana nak mendisiplinkan Oni menggunakan itu TAB.
HAHAHAHAHA...


TAdi aku dah gitau dia..kalu nak main game kena buang puting kat mulut. 
Stakat skang ni, dah  4 jam dah dia tak menyeru nama Puting dia. 
HEHhee..

Tengok la caner nanti.
Hopefully segalanya baik buat Oni. 
Ibu sayang Oni.
NAk bagi segalanya kat Oni.
Tapi, takleh la semuanya dapat dengan senang kan? 


Oni tak lupa nyanyikan lagu untuk Wawan. 


Ada tak Quran Interaktif khas untuk budak kecik? 
KAlau bleh boh dalamTab kan bes..

Any ideas dari parents suma pasal games yg nak boh dalam Tab, please advice. 
MAkbed pun baru sangat dalam menda-menda gini. 


P/S  Respek kat ibu bapa yang boleh ajar anak-anak sendiri dengan tekun sampai pandai baca dan menulih. 




Thanks sebab baca.


Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram