Followers

1 Aug 2012

BIARLAH PAHIT, ASALKAN BENAR.









  

Tengok!

Ustaz Don pun cakap berkata benar adalah YANG TERBAIK.
MEskipun ada istilah Tipu SUnat, Tipu MAkruh sume... tapi, nak SELAMAT, berkata BENAR.


So... ingin aku jelaskan kat sini:

  • Beli insurans yang bermedical card dengan PruBSN Takaful memang ada 10% ko-takaful. Maybe ada agen yg TAK CAKAP pasal ni, atau maybe dia buat-buat lupa nak explain pasal ni. TApi dengan aku , aku akan jelaskan sampai paham. Selagi korang tak paham, tak payah sign. KAlau nak beli dengan company lain sebab dia punya medical card tak de ko-takaful, terpulang. Aku tak marah. DUit korang. Decision korang. AKu just share apa yg sepatutnya. 
  • BAgi yang sudah ada penyakit kritikal, pernah recently admitted sebab sakit serius kena sedia maklum yang anda akan kena medical check-up. BAgi yang gemok-gemok dan tak cukup berat apatah lagi anaroxia, memang confirm kena medical check-up. Boleh buat medical card..cuma tu je syaratnya. Approve atau tidak, depends. Cuba dulu ye. 
  • Tempoh 'bertenang' atau dalam bahasa Inggerisnya "waiting period"adalah bukan untuk anda yang bertenang. Secara pasarnya aku explain bahawa waiting period tu adalah satu tempoh pemerhatian dari pihak company untuk tengok anda di sakit ke tak dalam tempoh tu. Ada yang kena tempoh bertenang selama 90 hari, ada yang 120 hari. Ada jugak yang 1 tahun. Tengok la polisi jenis apa. So, jangan tangguh-tangguh buat insurans.(BOleh kot kata "tempoh bertenang daripada sebarang penyakit berbahaya...?)  Walaupun memang duit anda yg membayarnya, tapi company pun ada syarat-syarat bertulih jugak. Katelah anda tetiba sakit jantung dalam tempoh bertenang tu, even lagi 1 hari je nak cukup tempoh, serta-merta insurans tak cover sakit tu. Jadi, toksah la marah... Saya ckp je...
  • BAgi yang ada anak kecik, especially yang baru je lepas bersalin dan bercadang nak beli insurans untuk anak, boleh la beli selepas anak tu berusia 2 minggu. BUat le cepat-cepat sebab zaman la ni baby-baby pun dah sakit macam-macam dan kos merawat anak kecik sakit pun tak murah. Ini tak memain ye. Kang kata aku ugut plak. No No.... KAlau ada insurans bermedical card, siap saving dah  dah cukup sgt dah. BAru RM150 je sebulan gitu-gitu. JAngan ingat nak bayar duit hospital je bila masuk wad. INgat sama kos ulang-alik, kos parking (yg mana masuk spital private), kos makan minum... Tu suma pakai duit ok. So, kalau ada insurans yang leh bagi duit elaun masuk wad RM150 sehari, baik korang amik yg tu. PAdan la bayar RM150 sebulan. Sehari masuk wad, dapat elaun dah balik modal. Need to say more? 
  • Tempoh claim? KAlau ngan aku , aku janji tak cepat. Sebab ,kalu den sniri doctor buleh le den sign pehtu terus submit. MAsalah nye... den bukan dokter. HEHEHHE... NAk tgu doctor sign itu report tu agak lama. TApi ikut jenis doctor dan tengok plak tahap ramah pihak kerani hospital. Ada hospital yang GOOD, VERY GOOD ,ECXELLENT (Oh YESSS!!) , dan ada juga hospital yang layanannya cam tooooootttttt!!~  INi realiti. Tapi, of course aku suka kalau claim korang siap cepat. Aku takleh nak bagi jaminan 100% cepat. Zaaasss!
  • Kebenarannya, yg mana murah biasanya SIKIT covernya. Yang mana sanggup membayar LEBIH, maka BANYAK la benefit yg dia dapat. TAkde yg bayar RM60 sebulan dapat pampasan 1 juta siap elaun wad RM400 sehari. Belum lagi. 
  • Semasa consider nak beli insurans baik utk diri dan ahli keluarga, tanyakan pada diri "kalau aku mati, aku nak tinggalkan anak-anak dan bini aku dalam keadaan yg bagaimana?" Dan soklan kedua..."kalau aku sakit tak mati-mati , sapa pula nak bela aku? Camana duit rawatan sakit aku?"  Sebab , kalau mati senang. Anda tinggalkan mereka. Ahli keluarga anda yg lain move on. DUit yg anda tinggalkan tu buleh bantu mereka move on. TApi, kalau anda sakit yg ntah bila nak meninggalnya, duit simpanan anda termasuk simpanan yg anda allocate utk anak-anak anda semua skali akan SELESAI. Apa saja yg ada untuk tampung kos rawatan anda akan digunakan. Even rumah pon leh terjual. Terpaksa. So, masa nilah insurans bermedical card sangat-sangat membantu. So, sila considerkan 2 soklan tadi tu ye.....


Sekian... 

Entri ni takde kena mengena lansung dengan Ustaz Don. Harap maklong. 




Photobucket


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram