Followers

6 Jun 2012

[TUTORIAL] CARA COPY ENTRI BLOG LAMA KE BLOG BARU



Entri khas untuk Saudari Ummi Khalish...

Dia tanya caner nak copy entri dari blog lama ke blog yang baru. 


Situasi yang sama telah berlaku kepada Makbed beberapa bulan lepas di mana setiap entri terbaru Makbed tak terhapdet berikutan masalah teknikal yg tak dapat dipastikan. 
Endingnya sedeh,,, aku terpaksa wat blog baru, url link baru dan follower suma telah direstart menjadi 0, sebelum ni dah 600 lebey gak la.
 HUkhuk~ 

Tapi takpe.... Itu kesah lama.
 Makbed masih bersiarann lagi.

So, caner nak copy entri lama ke blog baru? 

Memula sekali, anda kena sediakan dulu address blog anda yang baru. 
Kemudian, biarkan garing seketika. 


Di blog lama, anda godek la Dashboard blog anda tu sampai jumpa menda ni...


Klik SETTING - OTHER - EXPORT BLOG



Pastu akan keluar menda cam nih lak. 



OK. Klik je DOWNLOAD. 

Savekan file tu di tempat yang senang nak dicari.
 Kalau filenye pakai XML, kena la extract dulu. Bergantung gak kepada kebesaran file blog yang lama tu.
 LAma jugak nak download neh. 
Kalau guna lektop haku yang lemah tenaga batin ni, memang asyik padam je lektop.
 Sudahnya, aku wat keje ni pakai pc Inche Kitchi. 
Settle!
So pastikan bekalan kuasa letrik mencukupi ye semasa mendownload. Kang padam ko kena start balik dari awal. 


Dah SAVE. 

Bukak blog yang baru
KAt DASHBOARD tu klik la mana-mana link yang boleh menghala kan korang ke page ni.
 Paling senang, klik je kat ruang PAGEVIEW, korang akan terus ke page seperti gambar di bawah. 


Klik SETTING dan seterusnya OTHERS.






Seterusnya klik kat IMPORT. 

Tunggu la pulak dia upload .....




 Lepas siap upload, klik kat POST. 

Entri-entri dari blog lama akan tersimpan kat ruang IMPORTED. 
Kalau nak ia dipublish, korang kena tandakan yang mana satu nak publish, then klik la PUBLISH.




Dah siap.


Selamat menchoba!


Semoga Ummi Khalish paham le apa yg aku tulih ni.
KAlu tak paham leh marah kat fb hokey~




Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram