Followers

5 Jun 2012

Syurga Daun Kunyit



Beberapa hari kat umah Mergong, hari ni aku kat umah Umie (mentua) lak. 
TERATAK BIRU. 
Ececeecehh....~


Cuaca masih tetap panas biarpun waktu petangnya tu hujan dengan derasnya. 
TApi kejap ajer.... SObs.

Tapi, umah Umie memang betul-betul suasana kampung. 
At least, panas-panas pun ada gak dingin-dingin dari pokok-pokok menghijau. 
Dahaga? Jolok buah kelapa la...ape lagi!

Tapi scene jolok buah kelapa belum ado gambo.  


Ni gambo yang aku amik sekeliling umah Umie. 



Pokok-pokok masakan untuk kegunaan sendiri.


Aku paling suka tengok pokok kunyit yang berdaun lebat, tersusun megah kat tepi parit belakang umah Umie tu. Hijau elok. Jangan pokok kunyit kat umah haku. Ntah-ntah dah mati dah sebab dah seminggu tak siram. Ada jugak pokok ulam raja , pokok serai... cabai burung pun ada gak. Umie memang suka tanam-tanam pokok. Semua jadi...  KAt Lumut 2 keping daun kunyit pun dah 5 kupang.

 

Kebun cabai Ayah

Haa.. ni gambo sipi-sipi je. Kebun cabai yang Ayah usahakan selepas beliau pencen menjadi polis. Benih yang disemai bulan lepas naik elok dah. Pagi-pagi Ayah bagun check cabai kesayangan.
 Bila dah ada hasil, leh jual kat market. 


Benih sayuran yang baru disemai
 Yang ni dok belakang umah plak. Dah macam mian Farm Ville dah gayanya. Hehehhe...



Sekali lagi... pokok kunyot nak entepremmmm






 Yang ni paling besh. 



...
.....



.....................

.......................................................












BOLEH PAHAM KAH?


Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram