Followers

27 Jun 2012

Kalau Ibu Auni Mati ......?



PADA PEMBACA YANG LAMA MENGENALI MAKBED, INGATKAH  KALIAN DENGAN ENTRI INI? 

Entri di dipublish pada 3 Ogos 2010, ketika Oni baru je nak cukup setahun.
 Inilah kenangan hidup yang tak dapat aku lupakan sepanjang aku tinggal kat dalam Pangkalan TLDM Lumut, Block C14 nih. 

Korang baca, pehtu korang imagine.






Sesuatu telah berlaku mengakibatkan badan aku akhirnya sakit-sakit dan tangan kanan aku takleh gerak. WHOOSSSHHh!~


Pagi Ahad yang hening. Auni bangun jam 8am dan dia dah tepok2 aku suruh mandikan beliau. Ahh.. beyak rupanya. Banyak. Sampai terkeluar carta pampers. Haiyaaa..... Aku pun dengan pantas angkat beliau gi tandas, londeh2kan semua pakaian dan kendian mandikan beliau. Angin kuat hari ni. Nak hujan kot.

Tengah2 mandikan Auni, tetiba....

 DUMMMM!!!


Pintu tengah yang menyambungkan ruang tamu dan ruang bilik-bilik tertutup. Aisehhh... pintu ni dh nak rosak. Dah ketat dah engselnya. Dah terhentam kuat cam tu, harap-harap tak rosak la terus.

Lepas dah habih main air, aku lap-lapkan Auni dan letakkan di atas tilam. Biar dia golek-golek bogel gitu sementara aku masuk ke bilik nak ambilkan baju beliau. Tengah-tengah sibuk-sibuk pilih baju tetiba.....


DUMMMMMM!!!!


Sekali lagi.

Pintu tu terhempas. Haihh...~ Kuat betul angih hari ni. 

Aku terus berjalan ke ruang depan. Tapi, pintu tutup. JAdi, aku pun bukak lah. Tapi....


PINTU TAKLEH BUKAK.

Tuzki Bunny Emoticon 
Tersekat.
Dah banyak kali aku cuba,  
GAGAL.

Ahhh.. sudah...
Camne la..... Oni ada kat luar tu.Depan tv. Tak pakai baju lagi. Takde sapa kat luar. Aku lak stuck kat dalam bilik. Hubby lak takde. Kerja, tak balik lagi. Henpon lak kat luar, dengan Oni.

Camana nak masuk mendapatkan Oni?

Tuzki Bunny Emoticon


Aku masuk bilik tengah. Nasib baik tingkap umah bukan jenis nako. 
Tingkap tu luas la kalu aku nak keluar pun. Ohh... rumah aku kat tingkat 2. Agak-agak kalu jatuh ke tanah, mati tak?

Takkan nak tunggu Inche Kitchi balik? Kalau dia balik lambat camne? Oni kat belah sana, ntah pape la yg dia buat . Buatnya dia panjat kusi ke... Haaa... Takleh.

 Aku kena panjat gak tingkap tu, dan pergi ke balkoni. Nasib baik ada tenpat letak kaki, kat tepi dinding tu. Boleh le jalan ke balkoni. Ohh.. Makbed. Pastikan ko tak mati ye. Kalau ko mati, Oni tinggal sorang2 kat ruang tamu tu sampai la ayah dia balik.

 Aku rasa kalau la aku pregnant time tu, aku dah lama gugur. Takyah tunggu jatuh ke tanah, masa panjat galang bakoni tu pun aku dah selamat tumpah darah. Tinggi gak galang tu. Hahaa.... Yang penting, aku kena gi tempat Oni jugak.Yang lain-lain tu, nanti le kita citer.



 Bila panjat galang yang tinggi tu, disebabkan kaki tak sampai aku terpaksa la menjatuhkan diri ke simen balkoni. Sakitnya? Haaa.. Rasa sendiri la. Despite the pain and sore, I managed to get myself inside, and I found Oni siting on the floor with her baby KOKO... tgh main duit syiling beb!!!



To be honest, we both in the bridge of death that morning. 
Sikit lagi. 
Then, semalam, aku dah demam. Jatuh kuat sangat kot. 
Maklumlah, gemok. 
Hari ni still demam jugak. 
Uhuhuuhu~ Cakit!


eksyen la tu.. dah pandai panjat kerusi. dah pandai turun. dah buleh tido atas kerusi





Makbed : Masa nak mati tu teringat yang aku belum senaraikan calon bini baru untuk Inche Kitchi. Sapa nak jaga Oni kalau aku mati nanti?





Esok aku snap gambo tempat aku panjat tu... Bagi real sikit..



Blogger Templates
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram