Followers

13 May 2012

Sesuatu Berlaku Ketika Makbed Sedang Training




Lokasi: Prudential Office, Ipoh
Tarikh: 12 May 2012
Aktiviti: Sharpen the Saw.


What a day!


HAri ni training Fast Start Training BAngkok Challenge. 
Nak cerita detail kang korang tak paham.
 So, kita skip part tu sebab ada citer lagi besh. 


Bila masuk bab insurans je takkan lepas dengan ungkapan "...kalau sakit..." kan?



Well... pada hari ni, aku dan semua peserta training tiba-tiba teruji bila salah seorang dari kami, pitam ketika training sedang berlansung. 



Ini bukan main-main!



Dan orang tu pun bukan pitam yang pastu buleh bangun. 
Dia terus pengsan, TAK BOLEH BANGUN. 
Helpless di situ. 

MAsa tu baru je lepas tea-break jam 11am. 
PEserta tu yg namanya maybe perlu dirahsiakan memang awal kelihatan agak pucat masa kitaong sibuk dok buat 'war cry. ' 

Ahkak tu pensan kat belakang. 
Aku lak dok barisan depan.
 JAdi , I didn't know what exactly happened. 
Tu pun trainer datang depan tanya..

"sapa ada number ambulans? PGA ke? One of us pengsan kat belakang. Looks serious la.."

Aku ngan kengkawan kat depan yg mulanya sibuk bergelak-ketawa, tetiba tersentot seketika.
Errrr, tetiba blur camana nak call ambulans... Buley?

Tapi, ada lagi expertise yang lebih tenang dan lekas bertindak. 
Dia dah pon call...............


Ambulans neno-neno


Kehadiran ambulans yang tetiba je moncol kat depan training building Prudential ni, menarik perhatian jugak la. NAsib baik la hari itu hari Sabtu. 

Pesakit dibawa turun

Honestly, ni first time tengok kerja menyelamat di opis.
Honestly, ni first time kawan pensan kat pejabat atau tempat training yang mana aku pun ada skali kat situ.
Honestly, cuak jugak aku. Katalah aku yang pensan, camana lah kan?



"Don't worry..." said Mr. Manogaran to our dear friend.
 Udah siap-siap untuk dibawak naik ambulans. MAsa ni aku pun berdebar-debar tengok akak ni. Muka pucat habih. I saw tears also. Dalam hati ni dok bertanya..."sakit apakah beliau...?" 

Before she was pushed into the ambulans, I heard Mr Manogaran said..." Dont worry dear friend, we already pay for you. Don't worry...."





Rakan-rakan yang turut sama concern macam aku tapi takleh nak wat pape.



Tunggu sampai ambulans tu blah baru hati tenang.


Ketika entri ni ditulih, aku belum dapat hapdet pasal akak ni. 
Hope she is alright. 


Bila dah duduk, si Nelson tanya aku..

"Eh, dalam buku nota Prudential bukan ada number telepon hospital meh?"

Pastu tetiba je cam ada lampu keluar kat kepala... "TING!"

Aku cecepat check. Sebab rasa cam penah nampak number-to-call if emergency happens dan number tu memang direct number hospital. There are also other emergency numbers.


Memang ado lah!!! Haiya....
Malu sekejap sebab blur tadi. HUHHUHU!






Just nak cakap....
PAsni aku takyah risau lagi kalau jadi pape kat aku masa training. 
I am in good hands. 


This is some kind of training gak la kan. 
So, pasni aku dah tau dah (kot) apa nak wat bila emegensi camni berlaku.






Orang jual insurans pun human being jugak. BUleh sakit anytime....




Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram