Followers

26 May 2012

JOM TOLONG MAKBED MENGEMAS



Ah Choo...! Ah Choo..!!


Ginilah kekdahnya bila mengemas.
PINDAH adalah sesuatu yg mengujakan bila:

  • rumah yang bakal kita duduk tu rumah banglo kesukaan / idaman
  • orang lain tolong kemaskan barang pindah kita, dan kita pulak lepak je kat hotel. Dah siap, terus hantar gi umah baru.

Malangnya, tiada satu pun kejadian di atas berlaku ke atas Makbed. 


Idung dah mula berair. 
Mata dah sembab. 
Aku memang alah betui ngan habuk ni.Akan tetapi, tak pula rajin mengemas kan?
KAlau rajin mengemas, lap habuk sume tu, aku takkan mengalami masalah habuk kot kat umah ni? 


Kimi, Alang dan awek beliau, Shu (oh, Alang dah pun ada awek rupanya...) datang 2 hari lepas dengan misi - NAK TOLONG KAK LIZA KEMAS BARANG NAK PINDAH.

Bagus....~


Hari pertama datang, masa dihabihkan ngan plan apa nak makan, apa nak masak sambil makan-makan apa yg aku hidang atas meja. 

Abah mai pada hari seterusnya. Makan lagi!


Pengemasan dilakukan secara berperingkat dan terancang. 
Memula kemas baju-baju dulu. 

Baju-baju baby yang kecik-kecik tu aku boh dalam kotak. SEALED!
 Siap aku label lagi : NEWBORNS. CLOTHES. 

Kotak kedua tulih : BOOTS AND MITTENS.
 Diikuti dengan ayat tambahan: See You Guys In 3-Years.... 
Kehkehkehkeh~


Kotak seterusnya, diisi uniform Inche Kitchi.
 Nampaknya beliau sedikitpun tidak touching bila aku sumbat seua uniform beliau, termasuk nombor 1 ke dalam kotak. 
Aku masukkan baju pregnant aku dalam kotak pun aku sedih.
 Stendedla.. emosi bulan mengambang lak kan.
ia buleh rilek je tengok tv. Aku masukkan je la. 
Banyak gak uniform dia. 
Ada yang baru tak pakai lagi pun ada. 
Sapa nak? Aku jual je la. 2 singgit! 
Aku jual separuh. 
Separuh lagi aku simpan buat Inche Kitchi pakai gi kutip buah kelapa sawit sok. HAHHAHAHh~


Ada satu kotak khas isi teddy bear Oni jek. 

Satu kotak isi baju peknen. Tu pun aku tulih SEE YOU IN 3 YEARS, bebeh!


Alang bawak separuh bebarang yang aku kemas. 
Periuk nasik, cawan , mangkuk , pinggan yg tak pakai tu. 
Hmmm... umah ni tak banyak perabut. Cuma banyak menda kecik-kecik. Aku pun pening , nak mula kemas dari mana.

Skang umah aku dah bersepah. Penuh kotak. 
Mulalah nak stress! 
Oni plak tak de OFF DAY lansung bila masuk bab memunggah menan. 
Baju tak berlipat.

BESOK Ibu soh Tokwan bawak suma menan kamu gi umah baru.
 Padan muko. Huu~

Alang dah balik dah ngan awek beliau. 
Ok, Linda ada kat umah. Leh soh dia lipat kain. 
Kimi ada, dia leh tolong aku masak. 
Ada diorang, buleh la tolong layan Oni ngan Wawan. 
Oni, beyak ngan mandi soh Anjang uruskan ok. 

AHAHAHAHA... buleh ngelat.





Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram