Followers

10 May 2012

[INFO BEST] Petua Penjagaan Kain.


Bagus info ni. Buleh hapal dan buat kat umah.
A. Petua Untuk Pakaian Terkena Dakwat

  Bancuh sedikit susu dengan sedikit air. Biarkan ianya pekat.
 Celup dan rendamkan pakaian yang terkena dakwat tadi ke dalam bancuhan susu tersebut selama 20 hingga 25 minit. 
Kemudian basuh dan bilas pakaian itu seperti biasa.

atau

Titiskan air limau yang bercampur dengan garam pada tanda dakwat dan gosok-gosoklah dengan tangan. Biarkan ia seketika sebelum membasuhnya seperti biasa.

atau

Picitkan penyembur rambut pada pakaian tersebut. Biarkan ia kering sebentar. Kemudian sapukan pula air yang bercampur cuka. Berus dan basuhlah seperti biasa.


B. Pakaian Terkena Karat 
Potong 2 biji limau. Gosokkan pada bahagian yang terkena karat. 
Kemudian rendamkan dengan air garam. Setelah itu, basuh pakaian itu seperti biasa.

C. Petua Hilangkan Getah Pisang Pada Pakaian - 
Sapukan sedikit kapur makan dan biarkan selama beberapa minit. 
Kemudian barulah dicuci seperti biasa.


D. Pakaian Terkena Cat - 
Rendamkan pakaian itu bersama minyak tanah. Biarkan ia selama beberapa jam. Kemudian basuh dengan air sabun, berus dan bilas seperti biasa.
  

E. Petua Menanggalkan Kesan Minyak Hitam Pada Pakaian
Titiskan beberapa titik minyak tanah dan sapukan pada bahagian yang hitam. 
Gosok perlahan-lahan supaya ianya tidak merosakkan pakaian tersebut. Biarkan ia sebentar. Kemudian perahkan air limau nipis atau limau kasturi. Setelah itu, basuh dengan air sabun dan bilas seperti biasa.

atau

Basahkan kain dan sapukan sabun mandi di tempat yang ada kesan hitam. Kemudian cucilah seperti biasa dan ulang beberapa kali sehingga kesan hitam itu hilang.F. Petua Menghilangkan Darah Pada Pakaian
Gosokkan sabun mandi pada pakaian, bairkan seketika. Selepas itu basuh pakaian itu seperti biasa. Insya-Allah darah itu akan hilang nanti.

atau

  Campurkan garam kasar dengan air. Rendamkan pakaian yang terkena darah ke dalam air tersebut. Biarkan semalaman. Kemudian cucilah seperti biasa.
  

G. Petua Menghilangkan Karat Besi Pada Pakaian
Basuh kain dengan garam yang dicampur dengan air limau nipis. Cuci di tempat yang terkena karat. Kemudian basuh seperti biasa.
  
atau

Sapukan sabun mandi sehingga menutupi kawasan yang berkarat. 
Kemudian perahkan limau nipis atau limau kasturi ke atas kesan karat itu. Biarkan ia seketika dan basuh dengan air sabun seperti biasa.


H. Petua Menghilangkan Minyak Pada Kain
Basuh kain tersebut dengan air sabun, perah dan jemurkan sehingga kering. Kemudian bilas sekali lagi dan jemur semula. Ulang sehingga anda nampak perubahannya.
  

I. Petua Mengekalkan Warna Pakaian -
 Rebus dua biji kentang, hancurkan dan gaulkan dengan sedikit garam serta sedikit cuka. Selepas itu masukkan pakaian tadi ke dalam campuran tersebut dan biarkan selama 30 minit. Kemudian cuci seperti biasa.
  

J. Petua Mengekalkan Warna Kain Batik
Rendamkan kain batik anda yang baru dibeli ke dalam bancuhan air teh selama 20 minit. Kemudian bilas sehingga bersih tanpa menggunakan sabun.

atau

Ramas daun betik dengan air. Kemudian rendamkan kain batik yang baru dalam air tersebut semalaman.
  

K. Petua Menaikkan Seri Kain Sutera
Sebelum digosok, masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan semalaman. Keesokkan harinya barulah boleh digosok. Pasti hasilnya nanti sungguh memuaskan. Baju anda akan kelihatan baru dan berseri.


Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram