Followers

17 Apr 2012

MAI BELAJAQ BAHASA UTARA



 Qhe-ngau = cakar
contoh ayat:
"Kucin MAkbed bela tu qhe-ngau muka aku. HAbeh calaq."

 Se-qheyat = reda/ surut
 Hujan dan seqheyat. Jom la balik.

Hambat = kejar
 Aku kena hambat balik oleh Pak Su Din sebab dia tau aku curi buah pelam dia.

 Pe-ghembang = tengok dgn sesungguh hati
 "Hang dok peqhembang apa sampai bulat bijik mata tu?"

 Contiang = lukis / tulis tah apa-apa
Oni suka contiang buku mak dia. 


 Ligan = kejar
 Apis berlari sekuat hati sampai terlondeh seluaq sebab lembu jantan tu dok ligan dia.

Cemuih = bosan/jemu
Cemuih dah ngaji. Nak menikah buleh?

Tokak = gigit besar
 Peah takmau dah makan jambu tu selepas Hamid tokak sampai tinggai bekas gigi beliau.

Gey-ghek = basikal
 Kami pi skolah naik ge-qhek.

Gon/gaun = cerun (bukit kecil)
"Hang jalan straight sampai nampak gon. Lepas gon tu, sampai la rumah aku."

Belemoih = comot/ kotor
Oni kena marah dengan mak dia sebab makan aiskrim sampai belemoih baju

 Tetomoih = tersungkor
Piyah kena gelak ngan Sobri sebab konon nak cat walk sudahnya jatuh tetomoih kat depan stage. 

Ku-tey = cubit
Aku hanya mampu menahan sakit bila mak kutey peha aku sebab aku dok menyampuk bila orang tua dok sembang

Tak dan = tak sempat

Hebiaq = celupar
Akibat mulut Senah yang hebiaq, dia kena penampaq Jepun by her daddy.

Maneh melecaih = tersangat manis

Ayaq = air

sakai = pukul

onaq = perbuatan nakal

 Lencun = basah
 Habih basah lencun baju sekolah Arip kena hujan.

 Lokoih = basah kuyup
Seman terjatuh moto dalam tali ayaq sampai basah lokoih baju dia. 

Kawaq = pencuri
 Kimi kena join dengan orang kampung untuk menjaga rumah-rumah di sini daripada dimasuki kawaq.

Kanyaq = mentah (berhingus)
 "HAng kanyaq lagi, tak payah nak ajaq aku pasai hal nikah kawin. Aku lagi awai makan garam dari hang!"

Ketegaq = degil
 Orang ketegaq selalu kena tarik telinga.

He-qhot petot = senget benget
Aku penah kena katok tangan dengan abah sebab tulisan aku heghot petot macam ulaq kena palu. 

Me-qhela = gatal
Semua orang meluat ngan Tipah sebab dia menqhela sangat. PAsai tu la tak kawin-kawin sampai la ni. 

 Log laq = cemekap/ cuai
 Jalan sikit jatuh. JAlan sikit jatuh. Awat yang loqlaq sangat ni?

Punggai = baling/lempar
Malik kena punggai kasut ngan bapak dia sebab dia kentut dalam kereta. 

sekupang = 10 sen

spana hidup = adjustable spanar

berkelai = berkelahi

katup = tutup

ketit = gigit

graba = pemadam

tak kelapaq = tak mau / tak teringin

nyoq = kelapa

ndoi = buai

kopek duit = purse

panchoq = pili air / shower

beghetoh = tersentuh

roti = semua jenis biskut dan roti

cekelet = gula-gula pun panggil cekelet

toyu = kicap

aih ketui = ketulan ais

kelupoq = menggelupur

bebai = mengamuk
 
 








 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram