Followers

6 Apr 2012

Kenapa Tidak Digalakkan Membeli Insurans Melalui Telefon?






Makbed telah menerima 5 soklan bertanya tentang ni di email. FYI, selepas status ni kuar kat FB, terdapat beberapa lagi orang komen yang mereka juga mendapat panggilan yang sama. Ada yang sampai berkali-kali dalam seminggu, from different insurance companies.

 Aku lak , semenjak jadi agen insurans, dah takde dah menerima panggilan dari agen. Gamaknye dema dah tau aku pun agen kot kan? No point calling la kn?


KAt sini aku sertakan sedikit alert dan maybe korang leh buat panduan. Kalau korang rasa aku cakap ni menda nonsense, terpulang la. Taknak ikut pun takpe. 

Bila dapat call seperti ini, diorang akan berpura-pura menjadi polite dengan bertanyakan "adakah encik ada masa untuk bercakap..". Dan bila kita cakap "takde!" dia pulak akan cakap..."saya cuma nak amik masa cik 5 menet je untuk terangkan kpd cik yadayadayadayada...." 

Ended up, 5 menet tu jadi 15 minit lak. 

Dan diorang tak peduli pun kalau time diorang call tu adalah time korang tgh drive, atau tengah kalut kat dapur nak masak atau tengah berak sekali pun. Sebab, diorang ada misi. Misi diorang ialah UNTUK MENJUAL APA YANG DIORANG PERLU JUAL KEPADA ANDA , and they have to sell it no matter what. 

Just let them do whatever they need to do. 

These are what you should know...

  • be extremely careful bila si caller tu cakap insurans yang dia promot ni MURAH dan AFFORDABLE. Biasanya, diorang ni akan cakap laju-laju. It seems like they are explaining to you, but actually they are READING it . There's no space for you to interupt because if you do that, they will have to read again. I have 3-years experience in call-centre and I know what CALL WAITING is. They have targets to make phone calls and they have to achieve it any way possible. 
  • si caller akan bagi time limit. Selepas dia baca suma terms and condition (laju-laju) dia akan cakap ..." offer ni hanya untuk masa ni je. Kalau saya letak telepon ni, offer dah takde lagi..". The caller is actually creating SENSE of URGENCY. Sama la cam kita bila nampak SALE kan. Tengok je SALE 30% TODAY ONLY, dan dan gi cucuk duit beli menda tu. Tengok-tengok besok ada lagi SALE tu. HAHAHAHA~
  • Ingat, kalau beli insurans kot telepon ni, tak payah kita punya signature. Menda sesimple macam tu kita takleh buat main. This is about LIFE and your MONEY, tak boleh la jadi simple sangat. Memang betul dia kata THIS CONVERSATION IS BEING RECORDED. Ia buleh digunakan di mahkamah. Tapi, berapa ramai la antara kita yang banyak duit nak gi berjuang di mahkamah? Buang masa kot. Jadi, sebelum menyusahkan diri di hari depan, susahkan diri skang ok. 
  • It could be a scam. Kita tak tau sebab kita tak nampak muka dia. Dia pun tak tunjuk lesen pengenalan diri. Agen insurans WAJIB ada lesen dan number ID dia. KAlau berani, ce tanya agent code dia. Ntah-ntah dia cuma broker je. HAHAHAHA~
  • Beli kot telepon akan menyusahkan kita bila nak claim. Siyes, aku sniri dah ada pengalaman camni. Payah wooo~ Dah le kena buat sniri, pehtu kena pegi banyak kali. Nak kena buat phone call banyak kali. Wah, membazir. Padan la...Da bayar murah je kan. Tu la natijahnye. 
  • Kalau terus agree nak beli insurans melalui telefon, dia selalunya akan minta number kedit kad atau debit kad... tiada urusan cash. Kenapa? Sebab,kredit kad akan memastikan bayaran akan berterusan tanpa putus. Bila sampai masa korang fedap, nak cancel policy atau tukar method payment, siyesly mmg payah gila. Kebanyakkanya memilih untuk terminate credit card tu. Then, baru policy tu terbatal sebab lapse. HEEEE~ Leceh? 
  • Kita juga terdedah kepada penipuan kad kredit. 
  • Kalau insurans yg offer murah-murah ni biasa Personal Accident je. Cover mati ngan ilang upaya. Takde medical card kemenda. Jadi, kalau sign PA je, kena tunggu ilang upaya baru dapat duit. KAlau mati plak, kita tak dapat la duit, tapi waris kita yg dapat. Yang mahal-mahal tu, selalunya cover semua , PA , Pampasan Kritikal Illness, Medical Card and allowance, dan ada yg siap saving and investment. Kalau banyak sikit duit, bila ilang upaya tu dok umah je tak keje, tapi gaji bulan-bulan masuk. Yang tu pun ade jugak. Tapi semua yang aku sebut tu, memerlukan agreement dan signature. Sometimes, kena medical check up. Life is not that simple ok. Death is simple, but DYING is even worse.
  • The best way is, jangan terus buat decision just because you are annoying with that caller and want the caller to stop calling you. Minta dia call balik on certain date. Kalau dia serious nak jual, dia akan call. Atau pun, ajak dia jumpa somewhere to discuss more. A good agent should be ok on doing that. Kalau dia takmo tu, maknanya dia tak genuine la tu.
  • Agent insurans yang betul biasanya tak akan cerita semuanya dalam phone. Dia takkan baca semua terms and condition bagai nak rak. Sebaliknya, dia akan tanya bila kita free untuk berjumpa dan berbincang. Cam tu lebih profesional. 
  • Most insurance especially yang dok promot kat telepon tu tak cover orang yang ganaz-ganaz. Selalunya dema tak kan cakap panjang bila dia suddenly tau yang org tu keje polis, askar, pilot, pelumba motorcross, diver, pemberi makanan kepada harimau, dan orang-orang yang memegang senjata. Semua ni memerlukan kertas kerja, kena declare dan ia sangatlah leceh. Kalau si caller tu tak mampu nak jumpa kita on appointment, lagi la pulak nak buat kertas kerja kan? tet!
  • Insurans ni walaupun bertakaful, ia perlu ada akad. Kalau tak faham, camana nak akad? Dan kena redha. Kalau hati tak redha beli insurans, boleh jatuh hukum haram pulak.


Hopefully this will help. 


gambo curi

PRU BSN Takaful  memang cover terus TLDM, TUDM, Pascal , diver and pilots. 
Tapi, kena bayar lebih la sikit.
 Anda orang-orang terpilih.
 Yang melindungi keselamatan negara. 
Jadi, of course la kebajikan anda dan keluarga anda perlu diberi perhatian.
 But, it comes with price la kan. Sowii... nothing is simply free in this world. Kalau free, mesti ada something lacking and we do not have rights to complain about it.


To the Muslims, please choose takaful. 
Non-Muslims, ikut suka anda. But ada jugak yang suka takaful. Jangan taktau.




Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram