Followers

24 Apr 2012

Emas Vs Insurans


Sedikit maklumat EMAS dan INSURANS untuk pengetahuan aku dan kawan-kawan sekelian. 




Firstly disini ia melibatkan antara Pelaburan vs Simpanan. Perlu diketahui yg sbnrnya pelaburan bknlah satu simpanan dan simpanan bknlah satu pelaburan.

Antara emas dan insuran sbnrnya kedua2nya penting dn tak perlu dibuat pilihan yg mana satu krn anda perlu memilih keduanya, dan ianya perlu dinilai dari konteks perbezaan iaitu emas adalah satu bentuk Pelaburan, manakala insuran adalah satu bentuk Simpanan dan pd masa yg sama ianya menawarkan manfaat Perlindungan.
1. Pelaburan adalah aktiviti yg bermotifkan keuntungan dimana matlamat asalanya adalah utk menggandakan modal atau ekuiti asal dan ianya akan diukur dari segi untung dan rugi dlm bentuk RM. lebihan jumlah RM berbanding modal asalnya menunjukkan pelaburan itu menguntungkan dan sekiranya berkurangan ianya bermaksud kerugian. Disebabkan ianya bermotifkan keuntungan, secara automatik ianya mewujudkan risiko kerugian, dimana strategi pelaburan seseorg itu yg akan menentukan samaada pelaburannya akan menguntungkan atau sebaliknya.


2. Simpanan pula adalah aktiviti yg tidak bermotifkan keuntungan. Matlamat simpanan adalah utk jaminan, utk kegunaan ketika diperlukan, kecemasan atau utk digunakan bg sesuatu tujuan dimasa hadapan. Berbanding pelaburan yg tujuannya utk penggandaan jumlah modal, simpanan pula hanya utk pertambahan jumlah bilangan. Disebabkn ianya tidak bermotif untung, maka ianya tiada risiko kerugian. Sbg cth org yg membuat simpanan emas tidak akan terpengaruh dgn naik dn turun harganya krn sbrg kenaikan harga emas tidak akan membuatkan jumlah bilangan simpanan emasnya bertambah dan begitu juga jika harganya turun, krn sbg penyimpan yg menjadi tumpuan adalah jumlah bilangan dn bknnya nilai simpanan. Begitu juga dgn insurans yg berbentuk simpanan cuma kelebihannya disini ia menawarkan privilege perlindungan.

Kesimpulannya, kedua2nya baik, setiap org perlu ada krn keduanya mempunyai peranan yg berbeza.

Sekian,
Faizan PelaburJutawan




Makbed berkata:

Kaalau nak beli kereta, pergilah tanya orang yang menjual kereta.
Kalau nak beli Bugati Veron, pergilah kat dealernya. 
Jangan pergi kat dealer Proton. 

Kalau nak survey peti ais terbaik, tanyalah pakar peti ais iaitu di kedai yg jual peti ais.
Jangan pegi survey kat jiran-jiran sebelah rumah anda. 

Kalau nak tahu pasal emas, tanyalah orang yang pakar dalam emas. 

Kalau nak tahu pasal insurans , tanyalah orang yang pakar dalam insurans. 

Dan bila bertanya tu, please empty your cup. It's hard to fill a cup that is already FULL. 

Kalau bertanya dengan orang yang salah, salah le jawapannya. 


Masyarakat kita particularly, agak skeptikal bila menyebut tentang insurans , apatah lagi menyimpan emas. Yang orang tau, emas tu gelang mas, rantai mas, gigi emas, pajak gadai.
 BAgi bangsa lain, kedua-dua ni dah agak lama diketahui kepentingannya. 
To be honest, masa citer Italian Job dulu, aku still tak berapa nak paham how emas works in our daily life. Heehee.. 

Bila diajak untuk berkongsi maklumat, rejection selalu berlaku. 
Macam aku yang bekerja dalam bidang life insurance ni, lebih dirasai. Paling menyedihkan, masyarakat kita rata-ratanya tak kaya., hidup bergantung penuh pada subsidi, which is sangat vulnerable bila berlakunya inflasi. 
Bila inflasi, brg naik, subsidi ditarik atau dikurang. 
Dan masa tu ramai yg akan wat statement komplen kat tv.
 Kita sudahlah tak bergaji besar, 
Tanggungan pun besar. 
Kesihatan tak reti jaga. 
Duit tak banyak, leh isap rokok.
 Keje teruk-teruk, tak pegi bersenam.
 Makan banyak hari-hari.
 Bizi sangat keje, terus tak makan. 
Teruk keje, hyper tension. 
So, bagi aku kesihatan dan kewangan ni memang saling  berkait. 
Ada duit, pun sakit. 
Takde duit lagi la sakit. 

Jadi, please la kawan-kawan ku. 
Jika ada duit lebih, berjumpalah dengan yg pakar. 
Secure kewangan anda. 
Kalau kita kaya , we can contribute to our own society.
 Kita akan jadi kukuh.
 Kalau kita kaya tapi sakit plak, kita kena guna kekayaan tu untuk ubat sakit kita je. TAkleh contribute to the society. 

So, bear in mind. 
Change your mindset.
 Dulu, aku pun camtu gak. 
Skang, saya sudah berubah. 


Credits: Thanks a lot Adira Cinderella dan suami yang sudi berkongsi info. It helps me, a lot!







Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram