Followers

12 Mar 2012

Tolong: Oni kate dia sakit perut



Moskel nih!


Kerap pulak Oni mention dia sakit perut. 
Start Jumaat lepas.
Before this dia memang angin-angin, berak cirit dan muntah. Tapi dah baik dah. 

Camana nak citer ntah.

Ada masa dia cakap dia sakit perut
tapi dia sengih-sengih 
sambil pegang perut. 

Aku cemas kejap.
Amik minyak angin bubuh kat perut. 
Ok lah selepas tu. 

Dua tiga jam pastu, dia cakap lagi dia sakit perut 
sambil pegang perut.
Muka dia macam sakit... berkerut-kerut.
Pastu dia menerap atas lantai. 
Dia cakap dia sakit..
tapi dia tak nangeh. 

TAk lama pastu, dia berak. 

Pastu, dia oklah. Tak sakit. 


Jap gi malam pulak, dia kata dia sakit perut lagi. 
Tonggeng-tonggeng atas tilam. 
Aku baringkan dia, tanya kat bahagian mana yang sakit.
Aku picit-picit kiri dan kanan perut kot ada bahagian yang keras ke..
Tapi takde pun. 
Dia hanya tunjuk perut tangh pusat ngan atas pusat je. 
Kalau aku tekan belah kiri, dia cakap "BUKAN"
Kanan pun bukan. 
Dia tetap tunjuk yang tengah. 

Tapi pastu dia dok senyap japp...
Tau-tau je dia cakap..
"Ibu...beyak.." 


Gitulah yang berlaku sepanjang hari minggu ni. 

Semalam aku pesan, kalau sakit perut lagi aku nak bawak pi sepital. 
Selalu tu kalu sebut HOSPITAL je, awak dah jerit takmo pi. 
Tapi, semalam tu ok plak. 
Dia sendiri mintak aku bawak dia pi spital sebab dia sakit perut. 

Oni: Ibu , jom pi ital..
Ibu: Nak pi ital? Nanti doktor boh ubat bontot , camne?
Oni: Takyah! Dokter check perut kakak aje. Takyah ubat bontot. Sakit kat perut..
Ibu: Yela.. Cacing kot dalam perut kakak. Dokter nak check... (saje gempak je!)
Oni: ~diam jap~ Err..kita pi kinik la Ibu. 
Ibu: Ok..esok kalau kakak sakit lagi kite pegi.

Tapi lepas conversation tu, aku taruk minyak angin kat perut Oni. 
Urut-urut siket.
Sejam pastu kentut-kentut... terus berak. 

Konpius!


TAdi tengah malam jam 3 pagi pun cemtu.
Tetiba bangun cakap sakit perut, pehtu menonggeng cium bantal busuk.
Tetau je ..
"Ibu...beyak dah........."

Hari Ahad semalam , dia berak 4 kali. 
6 jam sekali. 
Selalu tu sehari sekali je. 
Tapi tak cirit pun. 
Berak normal. 


Adakah Oni baru mengetahui bahawasanya tetiap kali nak berak dia akan sakit perut?

Atau 

memang perut dia sakit? 





Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram