Followers

16 Jan 2012

Sedikit ilmu tentang Medical Card dan insurans mengikut penerangan Makbed.



Hari ni aku nak mengamik kesempatan untuk menjelaskan perihal medical card mengikut cara aku sendiri. Kebanyakan orang yang mengenali aku musti dah tau dah apa kerja aku kan? HAHAHAHA... 

Actually, ini bukan entry promo untuk melariskan produk ek. Ini just entry berunsurkan maklumat sahaja. Syarikat insurans lain pun menampilkan produk yang hampir sama, cuma anda perlu bijak mengetahui apakah sebenarnya fungsi medical card yang sepatutnya. Adakah ia sama macam insurans lain? Dan kenapa polisi insurans yang ada medical card biasanya mahal? 

Dan menjawab pertanyaan tertentu , kenapa PruBSN selalunya mahal? 

Sama je..


Bila nak guna medical card tu?

KAlau ada memana agen yang kata buleh guna untuk suma keadaan pabila sakit, hatta outpatient skalipun, baik korang check bebetul.
SIla amik masa untuk buat keputusan. 
Jika tidak yakin, tanya agen lain.
Jangan main terus beli je, tak kira lah agen tu kawan baik korang skali pun. 
PAstikan anda tau MACAM MANA NAK GUNA MEDICAL CARD tersebut.

Nanti jadi cam makcik jual nasik lemak kat umah aku yang membeli medical card dari satu insurans company ni.
Makcik ni kena operate gigi sebab gusi dia bernanah akibat kemalangan kecil ketika keluar bekerja dan perlukan pembedahan. 
Kena tahan wad 2 hari sebab time dia operate gigi tu, tetiba darah tinggi naik pulak. 
So patutnya dapat le claim medical card tu, dan juga elaun spital, seperti yang dinyatakan dalam syarat polisi.

Akan tetapi, bila dia tanya agen dia tu, agen tu kata TAKBOLEH COVER sebab CABUT GIGI memang tak dicover dalam insurans. 
Hokhokhokhok!! 
JAdi, siapa yang patut disalahkan? Hmmmmmmmm.....

Sebenarnya, agen tu la yang salah sebab dia pemalas. 
Cakap je la dia malas nak buat claim tu. 
Sebenarnya, buleh je claim.


Cabut gigi memang le tak cover.........kalau ko cabut kat KLINIK PERGIGIAN AH SENG atau KLINIK PERGIGIAN KRISHAN, MANIARASU atau SITI SALEHA.
Insurans memang takde cover gigi. 


TApi, dalam kes makcik ni, dia kena buang gigi sebab eksiden. 
Gigi tu memang dah 'cedera parah' dah masa eksiden ari tu tapi takleh nak buang lagi sebab masih bengkak mukanya..
Dan nak buangnya pun bukan leh klinik biasa-biasa yang buat. 
Kena pakar buatkan sebab makcik ni ada darah tinggi. 
Orang ada darah tinggi ni mana leh slamber-slamber je gi cucuk ubat. 
Bahye!


Sudahnya, apa yang makcik tu buat bila agen tu kata DIA TAKLEH CLAIM?

Makcik tu ngamuk-ngamuk la. 
Ngamuk kat aku plak tu. 
Kesian makcik tu.
DIa nak terminate polisi dah tak buleh sebab umur dia dah tua dan dia sudah pun ado penyakit. PAyah le nak buat medicalcard baru, memang aci kerat jari, tak lepas.
So, makcik ni ngadu kat aku ari tu. Dan aku pun ngan muka selebetnya cakap,

"Takpe la acik... Jom kita pi kat pejabat insurans *** tu. Kita tanye ok..." 

Makcik tu pun angguk-angguk je sambil ikut aku. 
So, tanya punya tanya, citer punya citer, gado punye gado (makcik tu le gado, aku tengok aje..) akhirnya makcik tu berjaya membuktikan bahawa kerosakan giginya tu adalah akibat kemalangan dan memang wajib dibayar kos pembedahannya. 
Aiyaa..report doctor pun sah-sah tulih kat situ cakap gigi makcik tu rosak sebab eksiden. Duhh!~

Taknak le cakap berapa kosnya. Tapi, dia dapat le apa yg sepatutnya. 
Elaun spital pun dapat gak.
Kalau tak tak dapat tau. 
Kena fight plak dulu. 

HAaa... jadi, pada sapa yg ada medical card tu, check balik ngan agen korang, apa syarat medical card tu. 


Ada yang kena masuk wad 3 hari baru buleh claim medical. 
Selagi tak cukup 3 hari, tak dapat guna card tu. 

Ada plak medical card yang ada kredit limit. 
Ini salu jadi kad medical card family. 
Contoh: Satu family buat family insurans, dapat 1 medical card. Medical card ni share-share. Satu kad tu total bil perubatannya adalah RM50,000 setahun. So, kalau 1 family tu ada 3 orang, korang pandai-pandailah kongsi RM50,000 bertiga. Just doa je, salah sorang daripada korang tak kena kanser. Kalau setakat demam-demam tu, cukup le...

Ada medical card yang kena renew setiap tahun. 
Yang ni aku tak tahu sangat tapi pernah dengar orang bercakap-cakap aje. 
Renew ni leceh sikit. 
KAtalah tahun ni ko dah claim medical card ko sebab ko sakit jantung, next year nak renew, syarikat tu takkan cover ko punya sakit jantung. 
Dia cover penyakit lain, kecuali sakit jantung. 
Alasannya, ko dah sakit, so insurans tak leh cover dah.. Huuuhu.. paham tak? Jadi, sapa nak bayar kos sakit jantung ko? 
Tanya diri sendiri lerr...

Itu je rasanya yang aku tau pasal medical card ni.
Perlu diingat, medical card dengan life insurans adalah completely berbeza. 
Insurans kemalangan atau Personal Accident memang murah. RM20 je dah siap satu polisi. 
Tak payah medical check up pon. 
So, takyah le nak bangga-bangga bila org tanya ko dah wat insurans ke belum, pastu ko cakap sudah. Bila tanya berapa bulan-bulan bayar, ko ckp RM20, pastu senyum bangga lagi. 
KEna tampo dahi buley kang. 

Tak semua layak buat medical card. 
Kurus sangat, tak lepas.
Gemok sangat, pun tak lepas.
Dah ada penyakit, lagi taklepas.
Sapa ada asma, hmm.. memang taklepas. 
Jadi, sapa yang boleh apply medical card?
Orang-orang yang sihat ler. 


Medical Card sahaja, single, stand alone pun harganya RM50 minimum. 
Tu pun ikot umur. Lagi berumur, lagi mahal. 
Kenapa PruBSN Tafakul Link bila tanya harga premium sebulannya, haruslah jadi RM100? 
Kenapa tak boleh Rm50?
Apsal mahal? 

Insurans lain tak mahal pon. 

 Seperti yang aku katakan tadi, medical card saja pun minimumnya RM50.
KAlau kome nak murah, korang wat insurans biasa-biasa je la, takyah pakai medical card.
Rm50 sahaja pun lepas. 

PruBSN TAkaful Link , semuanya telah di'sumbat'kan dalam satu akaun.
Di dalam tu la, Personal Accident, dalam tu la ada cover apabila kena 36 jenis penyakit kritikal, dalam tu la jugak MEdical Card, dalam tu jugalah Saving. 
SEMUA SEKALI. 

PAstu, tambah lak lagi rider-rider antaranya, elaun hospital , 
income tahunan bila eksiden takleh jalan atau lumpuh kekal, 
income tahunan bila disahkan sakit kritikal dan memacam lagi lah. 
Ikut bajet korang la. 
Lagi tinggi harga yang korang sanggup bayar, lagi terjamin lah masa depan korang dan anak-anak. Sebab membeli insurans ni bukan kita hanya PIKIR pasal diri kita sahaja, kita turut sama BERPIKIR untuk orang-orang dibawah tanggungjawab kita. 

Ce campur PA punya premium yang RM 20 tadi, ngan medical card Rm50, dah berapa ? 
Tak ke Rm70. 
Saving lagi?
Itu harga basic tak ikut umur.
Belum masuk saving lagi. 
Ni kang nak campur umur lagi, rider lagi.
Musti la nak masuk wad nak elaun kan. Masuk wad sehari Rm100.
KAlau 3 hari mc tak keje sebab dok wad, tak ke keluar hospital tu dapat RM300? 

Tak suke?
Taknak? 
Tak nak takpe....

Soklan lagi.  Kalau ko eksiden , lumpuh, atau sakit teruk sampai takleh keje, takkan nak biar je tengok anak-anak tu tak sekolah? 
Tapi, kalau ko tak keje, camana nak datang duit bayar insurans bulan-bulan? Kan? Kan? 

Haa.. semuanya sudah dipikirkan siap-siap dah... 
Dalam RM100 tu la dah siap semua segala waiver dan contributor. Even anda dah takde di dunia nan fana ni, insurans anak-anak masih berjalan beserta savingnya sehinggalah umur anak tu 25 tahun. 
So, berbaloi tak bayar RM100 kat insurans? Saving ada kan...

KAlau buat saving kat bank je, takde insurans, kalau awak mati sok, sapa nak sambung bayar saving anak tu bulan-bulan?

Dalam Rm100 itulah tersimpannya jaminan yang anak-anak anda akan meneruskan pendidikannya biarpun si pencari nafkah itu sudah TIADA. 

Dalam RM100 tu jugalah tersimpannya jaminan, biarpun anda sudah tidak bernyawa lagi, isteri anda tidak perlu takut untuk bawa anak-anak ke hospital untuk mendapatkan rawatan apabila anak-anak sakit. 

Dalam RM100 tu jugalah tersimpannya jaminan bahawa bila anda pergi tanpa diduga, anda tidak membuatkan isteri anda jatuh terduduk memikirkan masa depan anak-anak. 

Just korbankanlah sedikit duit masa sekarang, untuk masa 'terkejut' yang kita sendiri taktau bila nak datang, dan macam mana ia nak datang. 



Sori la..bahasa agak pasar. Cakap bahasa buku kang tak paham lak kan. So, dengan penerangan sebegini, paham tak?

Makbed tak suruh beli ok.
Siyes tak suruh. 
Tapi, kalau nak Makbed jadi agen untuk korang, buleh tinggal komen kat bawah. huhuhu.~



More Info please visit: SINI dan SINI



Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram