Followers

26 Jan 2012

Kenapa perlunya AGEN INSURANS


Contoh agen handal lagi tangkas



Kali ni aku nak share tentang kepentingan MEMILIH AGEN INSURANS. 


Entry ini hanya berkisar tentang pendapat peribadi. Mungkin ada yang tidak bersetuju tapi aku just nak share. Sesapa ada pendapat yang bernas, leh share kat ruang komeng di bawah. Maceh~

Siapakah agen insurans?

Agen insurans ni adalah orang yang mempunyai pengetahuan dan mampu berkongsi pengetahuan itu dengan public. Mereka-mereka ini adalah orang yang berlesen. Kalau orang yang sesaja kongsi pengetahuan pasal insurans, tapi melebih-lebih je tu, ce tanya dia ada lesen ke tak. KAlau dia takde lesen, ko jangan dengar cakap dia. Bidaah je sume tu. 

Susah tau nak jadi agen insurans ni, especially nak jadi agen Prudential. Bukan sembarangan orang yang boleh menjadi agen insurans. Mereka ni kena melalui beberapa tapisan dan exam. Kalau dengan Prudential, kena pass 3 exam yang mana aku ni dah berapa kali kena repeat paper CEILLI yang aku amik masa peknen kan Najwan dulu. Gilo lah payahnye nak lulus. Tapi, last skali lulus jugak , tu pun lepas abih pantang kan Najwan. So, personally aku cakap, tak senang nak jadi agen insurans ok. 

Kenapa nak beli insurans ni nak kena jumpa agen? 

Well, skang ni nak beli insurans nyawa kat memana pun buleh. Macam-macam medium penjualan dah ada. Ada yang promot by phone, ada jugak yang lepas beli tiket flight, tetiba je anda dihubungi syarikat insurans tertentu mengajak anda membeli insurans sebelum naik flight. Katenye, kalau flight jatuh terhempas, anda akan mendapat pampasan. 

Tu contoh je la. Tapi, memang ada. 

Ada jugak yang boleh dibeli di bank-bank terpilih. Ikut suka la nak walk in atau nak beli secara online. Terpulang...


Aku pernah terbaca satu statement 'hangit' di fesbuk tak lama dulu tentang seseorang yang bertanyakan pendapat - insurans mana yang sesuai dibeli. Kebetulan, ada pulak seseorang yang memberi respon. Responnya lebih kurang macam ni...
"Awak survey aje la di online di M******2u. Kat situ awak pilih le polisi yang mana sesuai dengan keperluan awak. Register online je. Takyah susah. Tak payah membazir beli kat agen. Diorang tu just nak komisen je..."


Maybe , ada sebilangan kita yang berfikir cemtu. Kan..kan..kann....

Betul. Memang betul kata orang tu. Tak payah susah-susah bazir bayar kat agen. Diorang just nak komisen je. 

Tapi, perlu diingat, even awak beli insurans online sekali pun, setiap insurans yang dibeli perlu anda tandatangan anda. So, kalau awak beli online, anda mungkin terdedah dengan penipuan. Kemon laa... beli baju baby pun leh kena kencingsss kan. Ini insurans nyawa maaaaaaaaaaaa.. Duit kita. So, takleh ke kita rajinkan diri kita sendiri demi duit dan nyawa kita serta ahli keluarga kita? Tolonglah, jangan amik mudah perkara macam ni. NAnti nyesal!

Perlu juga diingatkan, even awak beli online, atau pun awak beli kat kerani bank sesebuah bank, ia tidak akan mengurangkan jumlah premium. KAlau awak bayar RM100 kat agen, kat bank pun awak bayar RM100 jugak ye. Takde nye diskaun kalau awak jalan kaki sendiri pegi beli insurans kat bank. Ini bukan urusan beli cabai kering kat pasar. This is a serious matter. It's about life security. 

Bezanya, MUNGKIN, kalau awak beli walk-in kat konter dengan premium RM100, komisennya tak dapat le kat agen. Mungkin akan terus ke bank itu sendiri. Atau pun, mungkin kerani bank tu yang amik komisen. Kerani bank tu mungkin agen. Kita tau ke?? 


Apa salahnya beli daripada agen? 

Agen tu bertauliah. Tapi, kita kena la pandai memilih. Kita ni kastemer. So, kita PILIH la. Betui?



Kenapa perlunya agen? Antara sebab-musababnya ialah....

  1. Agen boleh meluangkan masa menjelaskan lebih lanjut perihal insurans yang kita nak beli. Biasanya agen akan provide options dan akan membuat kira-kira mengikut bajet bersesuaian. 
  2. Anda akan lebih selesa berbincang di tempat yang tenang, boleh duduk dan makan, tanpa pressure lansung. Dan, tiada paksaan lansung untuk beli ketika itu. Boleh balik pikir. Dah habih pikir, tepon le agen tu balik.
  3. Agen biasanya akan belanja anda makan. So, apsal nak dengki sangat dengan agen? Leh makan free kot sambil dengar presentation dari agen tu.
  4. Agen yang akan sentiasa mengingatkan anda tentang polisi yg anda beli setiap tahun, bertanyakan khabar anda dan agen ni umpama rakan paling rapat anda sebab dia berkongsi sebahagian dari cerita kehidupan anda. 
  5. Agen lah yang akan menyelesaikan tuntutan atau claim. Kalau anda kemalangan, agen yang akan uruskan. Ada juga client bertuah, agen insurans dia jemput dia balik dari hospital sebab client dia tak de transport nak balik. Jika beli insurans di bank, bayangkan jika anda kemalangan sampai patah kaki. Anda kena pegi uruskan claim sendiri ye. Bayangkan anda mahu berulang-alik ke hospital, dan kendian nak submit borang tuntutan di bank SENDIRI. Kaki tengah bersimen tu. Sakit. Claim plak kena serah cepat. Kalau anda lengah-lengah, lambat le dapat duit balik. Hmm.. jadi, sapa yang nak tolong anda selesaikan claim dan dapatkan kembali duit anda? 
  6. Kalau berlaku kematian , agen akan terus uruskan pampasan kematian untuk diserahkan kepada waris anda. All it takes is just an SMS by your family member yang hantar SMS secara pukal ke semua number yang ada dlam phonebook si mati. Of course le number agen insurans dia ada skali kan. So, agen tu akan terus menjalankan tugasnya. Takde tangguh-tangguh. Tapi, kalau beli insurans secara online? Atau walk-in terus ke bank? Ahli keluarga anda kena pergi ke bank untuk buat tuntutan. Dan prosesnya tak sekejap. 

So, janganlah kedekut dan kemut dalam soal membeli insurans daripada agen.  Tak banyak mana pun komisen yang agen dapat berbanding servis yang dia tawarkan untuk sepanjang hidup atau sehingga tempoh matang polisi. Sekurang-kurangnya, kita membantu agen insurans juga. Bidang insurans ni jugak menawarkan peluang pekerjaan. So, bila seseorang tu dah pilih bidang dia, jangan la kondem. 

Cuba kalau anak awak esok berniaga karipap. Pastu, orang tak beli karipap kat anak awak tapi mengata camni.. "isk, wakpe beli karipap kat dia tu. Baik gi beli kat supomaket. Dari bayar dia , baik beli kat supomaket je. Lagi sedap..." 


Apa rasa? 

Tapi org yg ngate tu tatau, anak awak masak karipap tu dengan penuh ikhlas , siap selawat dan doa sebab dimasak dengan tangan sendiri kerana itu mata pencariannya. KAlau beli kat supomaket, dia tau ke karipap tu dimasak ngan ikhlas? Siap campor bahan perasa apa ntah yg kita tatau. 

Ce pikir...


Akhir kalam, ambillah masa sedikit untuk survey sebelum membeli. Ada banyak syarikat insurans di tanah air kita ni. So, surveylah. Memula pilih produk, lepas tu pilih agen yang BERKENAN di hati. 

Untuk produk, lihat harganya dan apa yang ada ditawarkan bersama. Rajinkan diri bertanya. Jangan main diam je, angguk-angguk, pastu sign. Pastu, sudahnya ngamuk sengsorang sebab taktau apa menda yang ada dalam polisi sendiri. Jika ia murah, pasti ada sebabnya. Pasti ada kurang di mana-mana. Jika ia mahal, tanyalah apa manfaat yang anda akan dapat. JAngan bayar menonong aje. 

Dari segi pemilihan agen plak, cari agen camni...

  • yang bukan pemarah.
  • penyabar menjawab soklan latih tubi anda berkali-kali
  • yang menjawab soklan anda dengan jujur
  • yang memberi maklumat telus. tak semua tawaran tu semua bagus-bagus belaka. Ada pros and contra nya. Tapi, agen ni bagitau suma maklumat yg awak perlukan supaya awak tak terkebil-kebil di kendian hari. 
  • yang komited dengan tugas. walaupun dia agen baru, tapi dia mengaku dia baru belajar. but, dia sentiasa memberi jawapan terbaik untuk anda selepas merujuk dengan ketuanya. 
  • yang boleh dihubungi selalu
  • yang anda kenal integritinya 
  • yang well-prepared
  • yang sangat mengambil-berat dan baik hati
  • yang pandai menyimpan rahsia
  • yang comel macam makbed *lari!!! yah yah yah yah!

ada lagi. tapi, tu semua skill kehidupan. Nak pilih agen ni, macam nak pilih kawan baik la. Biasanya agen insurans ni tau macam-macam pasal kita. So, kena la pandai simpan rahsia. 

Agen menipu pun ramai jugak. JAdi, berhati-hati ok. 
Itu saja info insurans pada malam ni. 


Sori lama tak hapdet. Sebenarnya, banyak je hapdet tapi semua simpan dalam draf. Sibuk sket. Minta maap Malaysia~


Nak tanya lebih lanjut pasal PruBSN Takaful buleh email Makbed di makbedjournal@gmail.com.







Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram