Followers

21 Jan 2012

[KANTOI] Jumpa Baby T dalam beg baju Inche Kitchi





January ni besh sebab Inche Kitchi takde kelas sebulan.
Jadi, anak-anak hepi. Aku pong hepi gak la kan.
Wawan pun dah mula nak merangkak. Dan dah mula bergugu-gaga, panggil MAMA dan BABABABABABa nyee...
Oni dan Wawan pun semakin kamceng dan sukar dipisahkan.
I wonder, aku ngan Angah dulu kamceng cemtu tak. Sebab Mak kate, masa aku beso Oni, aku ketok kepala Angah ngan botol susu sebab berebut buai ngan beliau. HEeekk!


2 minggu dia balik, baru aku teringat nak punggah beg dia.
Dalam beg tu ada baju busuk je.
Betapa 'rajin' dan bertanggungjawab nye la bini ni kan. Tu la... Inche Kitchi ni suami yang tak banyak cakap. Komplen pun takde. Semua ok jek. Itu menunjukkan aku isteri yang bagus la kan. Padahal umah tonggang-langgang tak berkemas. Huuu~

Masa aku loading baju busuk dia dalam beg tu ke mesin basuh, aku check poket sume.
Tetiba aku nampak ada satu baju yang zahirnya nampak kecik. Cam mustahil je laki aku nak muat baju tu, walaupun Inche Kitchi memang tubuhnya kecik je banding ngan aku ni. Kalau muat pun, baju tu jenis pompuan punya. Baby T.




Kalau korang le kan, korang wakpe?


a) menyepak mesin basuh tersebut
b) mula mengangkat senjata ; lesung batu dan sebagainya yg dirasakan sesuai
c) memekik-mekik dengan penuh perasaan
d) buat tatau je la.


Aku memilih untuk buat tatau je. Memula tu aku tak terpikir sangat pasal baju tu. Aku nampak sepintas lalu je , jenisnya baby T. Tapi, maybe le baju tu kecik. Aku mana la tau pasal baju kecik-kecik ni. Tak pernah pakai le.. Sebab aku kan 'tak penah kecik'.

Selama hari ni la, aku tak penah berjaya pakai BABY T dan slim fit jeans. Memang tak penah. Bukan nak cakap alim tau. Tapi, hmm...pepaham je la ye. Malas nak mengulas lanjut.


Lepas dah kering baju-baju dia yang aku basuh tu, aku pun longgok le kat ruang tamu umah. Kebetulan, masa aku lipat kain tu , Inche Kitchi tengah tergolek dugong, baca Mastika kat sofa belakang aku. Bila masa aku lipat baju kecik warna oren tu, aku pun tanye laa....

"Wak, di baju sapo ni?" sambil tunjuk baju tu kat dia.

"Baju saya la." balas beliau.

"Awat kecik ni? Awak muat ke?" tanya aku lagi.

"Memang kecik pon. Baju pompuan. Ce tengok kat belakang tu tulih ape.." suruh Inche Kitchi.

Aku pun pusingkan baju tu, tengok tulisan kat belakangnya. Ada perkataan LOVE hape ntah lagi. Tapi memang baju tu baju pompuan la.

"Tu baju saya pakai masa training safety hari tu. Yang ada darah-darah tu... Masa kitoang gi beli longgok-longgok, murah sangat. Time amik, tak pasan pun tu baju pompuan," beritahunya sambil terus baca Mastika.

OO.. tetiba aku teringat sesuatu. MEmang dia ada tunjuk gambo safety training tu sebelum ni. Dalam training tu, diorang mekap ala-ala cam kena bunuh , eksiden berdarah-darah sume tu... Ada yang berlakon kena tikam pun ada, siap pisau tercacak kat belakang. Hahaha.. Aku ingat tu.

Aku pun angguk-angguk le, tanda paham. Aku tanye je la. TAkde le aku jeles. Tapi, aku tetap gak gatal mulut nak cakap...


"Keee....... Awak nak cover line yang awak terbawak balik baju awek ke rumah?"


Kalau betul la kan, memang terer la laki aku bagi reason.






"Waklu.............." Inche Kitchi respon sambil sengih kambing.





Kalau korang, caye tak?










Kalau aku, aku caya.
Sebab aku kenal suami ku.
Kalau dia beli barang, kalau suruh beli baju, lagi-lagi baju yang nak buat 'koyak-koyak' je, memang halai-balai je dia pilih. TAk tengok lansung.
Sebab tu le barang-barang yang memerlukan penelitian ni, salunya aku yang gi beli. Tapi, aku pun tak jauh beza je ngan Inche Kitchi. Tak suka shopping lama-lama membelek-belek.
KAlau nak beli spesifik barang, hari pertama aku window shopping. Survey dulu. HAri kedua, terus beli bila dah ada yang suka.

Selalunya, kalau target nak beli susu, susu la yang dibeli. Kalau target nak beli kasut, lepas dapat kasut, terus balik. Kalau target nak beli BARANG DAPO je lama sikit sebab banyak barang nak kena beli. Tu pun, tulih dulu kat ketas.



Tapi, kalau betul la tu baju awek 'rahsia' dia , camne?







Mungkin, aku akan mintak number tepon awek tu, dan tepon awak tu sniri . Minta alamat umah sebab aku nak antar baju tu balik kat dia.


AHHAHAHAHHAHA....~



Anyway, aku ada try pakai baju tu, memang takleh masuk beb!
Terus aku tak makan satu hari, pada hari tersebut. Protes!











Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram