Followers

17 Jan 2012

Bila nak kaya ni?





Dah berapa tahun kawin, kewangan masih belum kukuh?Tidak mengejutkan bukan?Kewangan memang tak akan kukuh sebab ahli keluarga kita semakin bertambah, dan umur kita pulak bukan semakin muda. Kudrat pun bukan semakin lama semakin hebat. Tak gitu?


Orang yang kawin sponsor pun buleh berdepan dengan masalah kewangan, yang sebelum kawin menyimpan bagai nak rak pun, last skali jatuh terduduk juga nak pikir camana nak tambah dan secure kewangan family. Inikan pulak orang yang kawin meminjam? Huu.. kesimpulan, sebelum nak wat pinjaman nak kawin tu, pikiaq-pikiaq dulu ye.


Makbed suka nak berkongsi 1 artikel yang Makbed baca di Mingguan Wanita bebaru ni. Rasa menarik untuk share. Artikel ni ditulis oleh Sunthara Segar, Pakar Konsultasi Kewangan. Sapa rajin baca Mingguan Wanita mesti kenal dia ni.


Di dalam artikel terkini, beliau ada menyebut tentang Muhasabah Kewangan di Awal Tahun. Tahu kan muhasabah tu apa? Merenung... mengkaji dalam-dalam. Bandingkan kewangan kita pada tahun-tahun yang lalu , ada peningkatan ke, atau makin tak meningkat?

Antara soklan muhasabah ialah:


1- Adakah kita sentiasa menangguhkan untuk memulakan sistem perancangan?

Tahukah ini adalah kesilapan paling besar? TApi semua orang buat kan? Tanyalah diri sudah berapa kali perkataan seperti "tak apa", "nanti dulu" , "lepas kawin" dan "tunggulah bila anak besar" dijadikan alasan untuk TIDAK memulakan plan kewangan seperti tabungan utk pendidikan anak, insurans perubatan atau membuat temujanji dengan perancang kewangan bagi membaik-pulih pinjaman anda.


2 - Gagal menetapkan matlamat kewangan dan cara mencapainya. 

Kita sendiri sedar bahawa tiada orang yang merancang untuk gagal tetapi kebanyakkannya gagal merancang. Mungkin kerana sibuk dengan pelbagai tugas dan tanggungjawab anda tidak mempunyai masa untuk menulis di atas kertas dengan nyata dan jelas.


3 - Kekurangan disiplin untuk menabung secara sistematik

Media massa sekarang ini dipenuhi dengan iklan dan propaganda bertujuan menggalakkan anda berbelanja lebih dari yang sepatutnya. Tetapi patutkah media yang dipersalahkan? Apakah ada sistem atau rahsia yang boleh menyelematkan wang kita daripada lanun-lanun seperi kad kredit, jualan murah, desakan rakan sebaya dan gaya hidup serba glamor?


4 - Perlindungan insurans yang tidak mencukupi

Apabila memulakan satu sistem simpanan untuk tujuan tertentu contohnya deposit pembelian rumah, tabung pendidikan anak, ada risiko yang boleh menyebabkan wang simpanan tersebut tiba-tiba hangus. Contohnya seperti belanja perubatan, hilang upaya bekerja, kemalangan. Bolehkah kita berserah kepada takdir semata-mata untuk memastikan matlamat kewangan kita tercapai?


5 - Kegagalan menangani 'musuh' wang utama iaitu inflasi

Bayangkan harga sebuku roti 10 tahun dari sekarang, atau segelas teh tarik. KWSP teah pun menunjukkan bahawa duit simpanan yang diambil pleh pencarum sewaktu usia 55 tahun habs dalam jangka masa 3 tahun sahaja. Anda bagaimana, apa senjata yang ada untuk melawan inflasi, kanser kewangan nombor 1 ?


6 -  Kejahilan tentang konsep nilai masa (time value) wang

Masalah hutang yang dibayar tah habis-habis adalah akibat negatif konsep nilai masa wang. Tetapi kalau kita menyimpan secara konsisten, nilai masa wang akan bekerja untuk kita.



Ditaip semula oleh yours truly. HEheee... Kalau nak baca detail, sila beli Mingguan Wanita bil 1470, gambo Sherie Merlis menikah baju kawen kaler kelabu.



-tak minta nak KAYA sangat, tapi biarlah ADA segalanya- 




Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram