Followers

31 Jan 2011

Semut Merah belum ada progress...

Semut Merah masih lagi belum ada progress sehingga entri ini ditulis. Baru bukak 1 cm aje.
So lepas keje ni kang Makbed terus ke Hospital Manjung untuk menjadi pom pom girl MySpace


Experience lepas beliau lebih kurang 3 tahun sudah, dia menjalani C-Sect. Private hospital biasanya takkan tunggu lama-lama untuk decide nak C-Sect atau tak.

Skang, Semut Merah berada di hospital gomen, jadi pepaham sniri lah ye.


Doa ramai-ramai ok.

Tolong Topap buleh?






Muahahahhaaha.... 

Abah aku polis.
Ayah mertua aku pun polis.
Jadi....
memang hari-hari dioang ada kes kat balai.


Ape la susah. Pinjam je la tepon balai polis tu telepon anak kan? Ada gak ke orang caya menda cam ni? Cube tengok number sender tu pulak. 

Haih!

Ciri-Ciri Perempuan yang Memboringkan

Ciri-ciri perempuan yang memboringkan


Jiwa tak kental.
Takleh kena usik sikit, dah merajuk. Pantang kawan usik sikit, kutuk sikit, terus ngadu kat pakwe. Kononnya nak mintak kesian la tu. Nak suruh pakwe tu pujuk-pujuk dan legakan hati yang sedih.


Skema
Hidup tu terlampau teratur. Takleh nak usik lansung jadual harian. Tak penah buat sesuatu yang spontan. Apatah lagi mencuba perkara baru. Pompuan cam ni, boring! Kawan pun malas nak ajak jalan-jalan.


TErlalu memandang kehadapan 
KEkadang pemikiran dan imaginasi sampai ke tahap infiniti. Hubungan belum rasmi lagi tapi dah membayangkan sampai anak dah masuk 8. Laki ni otak dia sempit. Takleh pergi jauh dalam satu-satu masa. Kena bagi masa. Tapi, kalau perempuan tu asyik berotak futuristik sangat, lelaki tu leh kena tekanan jiwa. Orang berkawan nak hepi, bukan nak panik. 


Menjadikan menda remeh sebagai isu besar.
Ni kadang-kadang kita orang perempuan tak perasan. Tapi, kalau setakat kentut dalam kereta bau telur tu, takyah le nak sentap sampai seminggu! Baju tak bergosok pun nak bebel. Biarkan je la pakwe tu pakai baju tak serika. Badan dia kan? Datang lambat pun nak gado. Kalau pakwe datang lambat, rasa takleh tunggu, balik je. Biar dia pulak bersoal jawab lepas tu.


 Tak reti melawak. Serius!
 Lelaki suka perempuan yang pandai bergurau dan tahan bergurau. Tapi ada pompuan yang sanggup tahan senyum sebab kalau senyum terlorek di bibir kang jatuh ego. HAHAA.. ade gak ke? Ada gak yang jahil dalam bab gurau ni. Orang tu wat lawak, 2 jam lepas tu baru dia gelak. Hampeh.


Tak berapa cerdik
Terlampau lurus bendul. Tak pandai jaga diri. Perempuan camni selalu dipermainkan lelaki. Kalau dapat yang baik hati, bagus la.


Mengawal
Abeh ditanya mana pergi pakwe tu. Dari A sampai Z, patah balik gi A kawan tu kena cerita. Masuk jamban lama sikit pun kena soal-siasat. PAkwe baru nak kencing, pun dah hantar sms. Kesian mamat tu, nk bukak zip pun kena gtau makwe.


Mencari salah orang lain dan menuding jari
Tak kisah la salah siapa tapi seeloknya jangan fokuskan kepada salah siapa. Lupakan aje. Cuba fix menda tu jadi elok. Kan lebih bijak.


Terlampau garang
JAngan ingat lelaki takut dengan perempuan garang. Di hadapan kita maybe dia tak menjawab. Tapi, bila jadi sesuatu yang kita tak tau, mungkin kita yang garang tu pun akan menangis terduduk satu hari nanti. Lelaki ni ibarat api dalam sekam. Tetau je, I dah ada orang lain. Gud bai!


Mengada-ngada
Buat ini tak boleh. Itu tak boleh. Terlampau banyak excuse. Semua nak mintak tolong orang. NAk asah pensel pun, suruh orang jugak.



Tidak pandai berkomunikasi dengan bijak
Lelaki ni biasanya berat mulut. So, sebagai perempuan atau awek, anda kena bijak mengenalpasti apakah topik yang boleh membuatkan pakwe ada diajak berbual. Dan, kena bijak membawa diri semasa bertemu rakan-rakan dan keluarga beliau. Senang nak bawak gi majlis.


Yang suka bermusuh-musuh, mencemuh dan memaki hamun
Pantang orang komen sikit, terus declare war ngan orang. Wah, rilek-rilek sudah. Agak-agak tak tahan, gi repot polis. Laki tu cool jek. Orang camni suka tengok perkara negatif lebih dahulu dari yang positif. Biasanya sangat tak ngam ngan mak mentua kalau orang cenggini.


Tak yakin pada diri
Takut orang gelak kat dia. Macam la kalau kena gelak ngan orang buleh mati. Tengok kawan-kawan ke, orang lain pakai lawa, dia teringin nak pakai camtu, tapi tak berani. Pastu jeles ngan orang tak sudah. Dah tak berani pakai sudah la. Pehtu dia kutuk pulak orang yang pakai pakaian tu. Selagi tidak mendedahkan aurat dan menganggu pemandangan serta keselesaan, apa salahnya cuba. Cuba dulu baru tau.


Lemau
Meleweh je. Jalan pun dah macam walking dead. Rambut tak sikat. Baju selekeh. Anda memang memboringkan.


Terlampau smart sangat. Beradon mak aku kata
Ni selang doblas menet je tengok cermin. Asal jalan-jalan kat supomarket je, gi cari toilet betulkan tudung. Lelaki suka yang simple. Kalau nak melawa pun, pastikan tidak membahayakan orang sekeliling.


Penakut
Takleh tinggal sengsorang. Takut hantu mak limah la... Juon la. Takleh tido sengsorang la. Kena pelempang buleh yang jenis camni. I mean, perempuan ni penakut. Takut ditinggalkan. Sanggup buat apa saja asalkan laki tu tak bertindak meninggalkan dia. Dia selalu je menangis bila membayangkan diri tu ditinggalkan sepi tanpa berita, takpun sampai ke peringkat "camana kalau si polan tu tinggalkan aku kerana perempuan lain?" Hey come on la... Cuba ulang 44 kali soklan yang sama nescaya laki tu pun bosan dan bangun mencari pengganti lain.


Ego tinggi
Terlalu bersungguh mempertahankan pendapatnya. Tapi, lelaki juga tak suka perempuan yang terlampau akur. Kompleks kan? Nasihat MAkbed, berpada-padalah mahu ego. Gunakan ego tu untuk menjaga kehormatan diri dan maruah keluarga ok.


Control Ayu
Jalan kepit-kepit. Gelak tutup mulut...  Makan slow-slow. Tapi semua tu PLASTIK. Depan pakwe je wat camtu. Balik umah, NAH!! Makan nasik berdiri. Makan sampai tumpah-tumpah lak tu. Jalan kengkang pulak. 


Cerewet
Aku rasa yang ni la kot yang paling boring. Cerewet segala. Nak beli baju , belek 32 kali dulu tu pun tak beli. KAlau beli, pastu komplen pulak. Takleh wat decision. Tak cukup itu , tak cukup ini. Ini salah, itu salah. Orang cerewet ni sila jangan rekemen urusniaga secara online. Sakit pala hotak korang. Dia memegang motto kastemer always right tapi kalau dah 7 hari 7 malam dok tanya menda yang sama pasal sesuatu barang yang nak dibeli tu, tak berbaloi kalau layan. Blah je. Pakwe dia pun blah.




Aku rasa takat tu je kot kajian aku. Bila dibaca balik, aku rasa aku pun ada gak termasuk dalam kategori membosankan. Aku salu marah dia kentut dalam kereta. Kalau kentut bau limau kasturi takpe gak. Op kos la aku bengang kan. Heee...

Jangan Bawak Keta Laju-laju cam Makbed.

Ari ni Makbed wat Segari-Drift sepanjang jalan nak gi opis.
Tetiba terasa annoying ngan satu van berjenama Pos Laju yang sesuka hati je cucuk-cucuk bontot Bambam Bee and then potong ikut sebelah kiri.
Wah, sila jangan petik picu sebab aku memang nampak cam suwiittt tapi saya tidak dumb OKEH. 
Sudah la ko cuma seketul van berjenama Pos Laju, tidak payah la ko cuba mendesak semua orang agar laju seperti kau. 
MySpace

Kalau nak laju, lajulah sendiri. 
Kesian kepada pengguna jalan raya lain yang terkejut beruk tetiba je kau potong ikut kiri jalan. 
Apa jalan kanan tu tak cukup luas ke untuk kau potong? 
Ke kau seorang pemandu kidal?
Reti pusing stereng ke sebelah kiri je?



Untuk menguji tahap kepakaran si pemandu tersebut aku saje je potong van tu.
Memula kat depan ada sebijik van, iaitu van beliau, dan di depan van itu ada 2 biji lori besau. 
Lori pasir. Okeh.. apsal pulak ko tak potong aje lori pasir tu?
Tadi macam terer je titik suma kereta kenit kan? Haa.. lembab! 
Aku press minyak, turunkan gear dan besit laju-laju. Hah, terkejut pulak si van ni bila aku buleh potong semua skali hanya dengan sekelip mata.
Ala... ini Bambam Bee maa.. 
140km adalah biasa saja. 
MySpace

Sila jangan cuba-cuba berlaku kurang asam di jalan raya.
Jentik kang...


Eh..tetiba itu van potong juga lori itu dengan gigihnya dan cuba mengejar Makbed dan Bambam Bee. Kompem jenuh gak la dia pijak pedal minyak van tu, maybe sampai tembus lantai. HAHAAHUAHUAUAHUAHUa... 
MySpace

Ahh.. takpe..takpe. Jalan Manjung-Segari-Pantai Remis ni tak memerlukan kita bawak laju-laju sebab banyak kenderaan berat. Nak cepat sampai kena ada skill memotong je.
Papepun keselamatan harus diutamakan. 


Aku biarkan aje la van tu terus kejar dan cucuk bontot Bambam Bee. 
Kang dia letih kang, dia berenti la. 
Nasib baik pagi tu jalan clear. So, bawak cam biasa 110 km/j. TETT! 
Bukak tingkap, enjoy angin pagi yang besh sebab cuaca mendung aje. 
Van tu masih lagi mencucuk-cucuk. Aku kasi chance potong pun dia cam taknak je. 
Agaknya dia nak ngorat aku kot? 
Takpun dia kagum tengok aku bawak keta sebelah tangan je. 
Ye la..keta otometik lak kan.


Pehtu aku tengok dia cam cuba nak potong lagi. Okeh la..
Daripada eksiden tak pepasal, aku ke kirikan sikit keta aku tu bagi peluang dia memotong. 
Tapi dia memotong kat garisan berkembar pulak!
MySpace

Sesia betul.
Pehtu, siap lori depan tu hon lagi sebab sikit lagi nak bertembung ngan kancil yang datang dari arah bertentangan. Lerr... pekajadahnya la van ni. Drebar baru agaknya.
Nak tunjuk terer, tapi jahil.
Musti si drebar lori yg hon tu membebel dalam bahasa Tamil akan ketidaksiuman drebar van Pos Laju tersebut.


Tapi, dia memang bawak laju betui. Aku potong dia lagi sekali pastu besit la laju-laju nak sampai opis. 
Takde pun niat nak race ke nak tunjuk terer ke kan. 
Tapi, tak lama pastu tetiba van tu ado lagi ooo kat belakang. 
Wahahahhaa... apekah maknanya itu? 
Aku sempat la amik nombor plet van tu. 
Kot-kot kang dengar berita ado van eksiden ke hape... leh la tikam ekor besok.


Akhirnya aku slamat sampai ke opis. 
Hari ni, aku pakai kaler kuning bagi menambah mood dan menghilangkan Monday Blues. So, sapa yang tengok aku hari ni haruslah CERIA okeh.

MySpace


Tudung 5 hengget dari butik feymes Islamico Paradise.

Nak gitau bahawasanya aku ada peminat setia Inner Islamico Paradise. Sila beli..beli beli beli.


Keceriaan adalah hak milik setiap insan, tapi tak semua mampu memiliki keceriaan tu.

Ahad Yang Penuh Warna-Warni

Sudah masuk hari terakhir di bulan Januari.



Hari Ahad kali ini aku abihkan masa berkualiti bersama pakwe kesayangan ku nan satu, Inche Kitchi.

Gi mano?





Ado laa... kang aku citer.




Besh la. Kasi otak rehat. memperbaiki hubungan suami isteri yang terpeleot gegara isteri yang agak disfuctional ahahah..termengaku pulak sebab terlampau letih. 
Letih tenaga, letih otak...Letih segala.MySpace



Oni ngan Mak Njang beliau. Sudah bersedia untuk dibawa pergi. Kemain excited lagi ni haa. Hadehh....





Semua orang babai aku. Oni pun babai jugak. Oni.... tinggal Ibu ekk? Huuu.. Ibu nangeh kang. 
Nangeh dalam ati aje la.

Pagi tadi aku call Mak tanya keadaan Oni. Dia tido lewat gila semalam. Terlampau asyik main. Taknak tido. Asal letak atas katil je, Oni monyok. Merengek... 
TAk sure la dia mrengek tak mau tido, atau dia rindu kat Ibu dia. 
Alahai anak Ibu ni. selalu tu, kalau degil sangat taknak tido, Ibu garu je belakang sampai lalok. 
Takpun, Ibu sendiri tido... Lama-lama Oni pun tido kat sebelah.



Hari ni, aku ngan Inche Kitchi berdua-duaan gi Jusco Kinta City nak tengok movie. 
Wahaa.. kitorang wat movie marathon lagi tau. Dah lama dah tak wat keje camni. 
Kalau kat KL dulu selalu la. Memula gi tengok Shaolin, pehtu terus sambung Green Hornet pulak
. Sebelum tu, kitorang gi lunch dulu kat Food Court Arena tu. Makan western food. 
Aku lak gi usha Big Apple Donut.




Abaikan lengan yang tidak menutup aurat tu. Definately not mine.


Donashi. Sangat cute kan?

 Rambang mata tengok menda ni. Tak pernah rasa lagi tapi terdorong untuk beli sebab terlampau cute. MySpace 9 biji RM11.00. Aku pun taktau samada aku buleh ke nak abihkan 9 biji Donashi ni tapi tak kisah la. Janji hajat nak rasa tu tercapai. Habih ke tak, blakang kira. 





Aku suruh adik cashier tu pilih je mana-mana yang sedap. So, dia pick lain-lain flavour. SIOK! Rasanya ok. ada cream kat dalamnya. The good thing is, donashi ni tak manis sangat macam donutnya. BUleh la makan tanpa rasa ngilu bagi yang ada gigi berlubang tu. HEE...

Then, dapat SMS dari Semut Merah tanya aku kat ne. Patutnya kitorang gi manicure ari ni tapi dibatalkan di saat akhir. Maybe gi esok ke lusa ke kalau Semut Merah tak bersalin lagi. 
Dia kirim Famos Amos. 300 gm lak tu. Bila ntah dia nak makan. 
Tapi aku beli je. Hajat mak buyung tidak baik tidak ditunaikan.

Movie-movie yang ditonton pada hari ini sangat menarik. 
Green Hornet, menarik la jugak. Sesuai ditonton bersama keluarga. Actionnya tak delah melampau sangat. Nasib baik aku tergerak ati nak pakai contact lense. Movie ni 3D oke. So, buleh la pakai spek 3D tu. Kalau dah aku pakai spek aku, mana pulak aku nak letak spek 3D kang? Tak ke potong stim nanti.

Habih movie dalam jam 9.30pm. Then, kitorang terus balik. 
Jusco Kinta City memang ramai gila orang sampai parking pun penuh. Malas aku nak citer etika parking kereta orang-orang kat Ipoh ni. 
Aku bajet diorang ni suma orang kaya yang tak kisah keta dema kemek atau calar dilanggar orang.

Sempat gak aku tapau CAramel Macchiato kat Coffee Bean, since takde Satrbucks kat situ.

KAlau le kat situ ada Nando's, sudah tentu aku dan Inche Kitchi gumbira. Sebab kitorang kalau dating-dating ni selalu kat Nando's je. Ibarat makan kat restoren mewah dah la tu. Ngehehhe... Ohh..rindunya nak makan Peri-Peri Chicken.


Sebelum balik umah, aku singgah umah Semut Merah dulu untuk menghantar pesanan.
Donashi ada lebih 6 bijik lagi. Aku makan 3 jek. 
Haziq blom tido lagi. Semut Merah cakap dia dah rasa sakit-sakit belakang dan perut, tapi takde pulak turun tanda pape. 
Aihh... Nasib baik sempat antar biskut. AKu bagi skali baki Donashi. 
Mana la tau, makan-makan tu kang terus pecah air ketuban ke. 
Wahahaha.... Semoga akak aku tu tak sakit lama-lama.
Aku pesan, kalau baby tu dah kurang gerak, perut keras semacam tu maka segeralah hangkut beg gi spital. Jangan tunggu sampai tanda-tanda besar datang. 
Sebab, aku pun cam tu gak dulu. Beria check spender selang 5 menet... Itu tidak sepatutnya berlaku. Bila tengok jam, baru aku perasan yang sakit perut tu datang selang 10 minit.  Oo.. contraction rupanya.
HAHA.. anak sulung masa tu. Mana la tau kan. Pegi-pegi spital je, doc kata dah bukak 3 cm. 
Hamek kau! 
Memang takde turun tanda lansung. 
Tetau je bersalin sudaaa.


Kesimpulannya, aku melalui hari yang besh. Esok keje. Insyaallah, tak de Monday Blues.

30 Jan 2011

29 Jan 2011

Seronokkah menjadi seorang Ibu?

Best ke jadi IBU?

Soklan camni memang jarang dijawab secara negatif. Tapi, tak pulak seseorang tu akan terus jawab 'SERONOKKKK!!!'

Cuba la tanya.

Sure orang yang ditanya tu akan diam panjang..... sebelum bagi jawapannya.


Kenapa?


Jadi IBU ni mulanya dengan TAK SERONOK, PENUH KESAKITAN, BANYAK CUBAAN.... segalanya terbatas. Emosi tu terbendung je. TAkleh nak jadi diri sendiri. Banyak yang cakap, bila dah jadi Ibu ni, seorang wanita tu perlu menapis segala tindak-tanduk dan mula behave elok-elok supaya boleh dijadikan telada untuk si anak tu ikut.


Perasaan untuk menjadi isteri dengan perasaan untuk menjadi Ibu ni tidak sama kekdahnya. Perasaan mahu menjadi isteri lebih menjurus kepada rasa GATAI NAK MENIKAH, dah lebih terdorong kepada rasa cinta dan sayang kepada pasangan kekasih ditambah plak dengan dorongan keinginan atau pun orang tua-tua kata 'seru'. Sebab tu le bila tetiba kita habaq kat mak pak kata kita nak menikah... orang tua kata "HA... dah sampai seru dah tu.."

Cuba dok tak duduk ko gi cakap kat mak pak " Maaakk... ceq teringin la nak jadi Ibu, nak ada baby..." tapi ko tak kawin lagi. MEmang ko mintak penampo jepun je la jawabnye. Ye ahh.. kawin dak gi, tetiba nak jadi Ibu. Pekajadahnya?

Walaubagaimanapun, 'seru' itu tetap tak sesuai diberikan kepada isteri yang mahu menjadi Ibu. 

"Bang.... saya teringin la nak anak..." contoh ayat la kan..

"Rilek la Cayang. Seru tak sampai lagi. Camana nak dapat baby..." balas suami, contohnya.

Rasa-rasa, sesuai tak?


aku sebelum menjadi isteri dan ibu



Penah tak korang dengar ada perempuan dan lelaki yang tak mahu jadi parents? TAk suka budak-budak? Siap setkan undang-undang lagi, kalau kawin lepas beberapa tahun baru nak ada baby. Ataupun, they are not planning about it at all - or maybe start planning to NOT TO HAVE ONE. Selalu kan? PAstinya diorang ada alasan tersendiri. Dah, aku malas nak olah pasal tu la. Korang pun sure dah bueh agak kan? Aku pun ada gak kawan yang bila tengok kawan-kawan lain ada baby, dia pulak heran dan cakap kat aku 'nilah masalahnya kalau ada budak kecik ni... BISING!' Kalau ada yang cakap camtu, jelas menunjukkan dia memang takleh dibiarkan dengan budak kecik lama-lama. Sila amik perhatian ok.



Tapi, kenapa seorang perempuan tu mahu menjadi seorang Ibu?



Perasaan mahu menjadi seorang Ibu ni adalah satu anugerah. Bila timbulnya keinginan ni, secara serta merta sikap perempuan tu akan berubah dari brutal menjadi lemah-lembut. PAndangan mata pun mula ternampak kasih-sayang dan penuh rasa keibuan. Nampak budak kecik lalu-lalang depan dia , tetiba dia jadi ntah pape. KAlau sebelum ni, dia rimas dengar suara baby, tapi bila anugerah itu sampai, dia ternanti-nanti suara baby nangih. Siap taruk ringtone baby nangeh, baby gelak lagi kat henpon. Sesapa yang dah mula ada perasaan nak jadi Ibu ni, maka bertuahlah dia.

Tapi, itu tak bermakna dia sudah buleh menjadi Ibu.

Ada sesetengah orang, tak mau sangat-sangat nak jadi Ibu. Tak mau ngandung lagi. Takut, tak ready atas macam-macam sebab... But, tetiba disahkan pregnant. Memula tak suka. Tapi, lama-lama Allah anugerahkan perasaan nak jadi Ibu tu pada dia. Kesedaran mula timbul, dan masa tu baru la dia sayangkan anak yang dikandung tu.

Lain orang..lain rezekinya. Rezeki hamil dan menjadi Ibu tu merupakan anugerah yang paling SUSAH NAK DESCRIBE. Lagi pulak di zaman orang buang baby tak tentu hala ni. Ada orang nak jadi Ibu, tak boleh jadi Ibu. Tunggu lama , sampai berbelas tahum, cuba memacam cara nak peknen, tapi tak buleh-buleh. Ada yang, sekali 'jalan' je, melekat tros! Haa.... Susah nak cakap kan?

Semasa kali pertama menjawat jawatan Mak Buyung



Best ke jadi Ibu?

Dari pengalaman aku sendiri yang baru bergelar Ibu selama setahun lima bulan, dan campur jugak dengan tempoh peknen 9 bulan tu, pengalamannya sukar digambarkan. Bagaimanapun, aku explain sikit kat sini mengikut cara aku... Ada la sikit campur-campur ngan pengalaman orang lain..


  • BEST - bila ko diucapkan 'TAHNIAH' oleh doktor dan rakan-rakan yang mengetahui perkhabaran gembira. Terasa macam cukup segala sifat kewanitaan ko. Kalau ko di antara kawan-kawan ko yang tak kawin lagi, ko akan cukup dicemburui kerana akhirnya ko dah capai misi kewujudan ko kat dunia ni - menghasilkan zuriat untuk meramaikan umat Nabi Muhammad S.A.W. Oh, aku tidak mandul. Alhamdulillah....
  • MENYAMPAH - bila ko asyik mc atau terpaksa amik leave je disebabkan kesan-kesan peknen yang bunyinya macam remeh bagi orang lain yang tak penah peknen, tapi satu perkara yang serius bagi orang yang menanggungnya contohnya morning sickness yang teruk, pitam, pening, sakit pinggang, kejang kaki, kaki bengkak, low blood pressure, high blood pressure dsb...  Kalau buleh taknak lah terikut sangat dengan sakit tu tapi, kalau dah takleh handle sangat, mak buyung ni slamber je tak bangun dari katil.
  • BEST - bila keinginan ko dilayan. Nak makan apa suma dapat. Layanan dari semua orang memang tip-top especially dari mak mertua. Kawan-kawan sekerja pun asal makan je ingat kat mak buyung. Silap-silap, hari-hari dapat makanan free apatah lagi kalu ko sorang ke peknen dalam company tu. Ngaaa~ 
  • BEST - bila time scan perut tu nampak baby dah mula gerak-gerak. Masa tu ko rasa macam nak bawak balik je mesin scan tu so that ko buleh tengok baby selalu sampai lebam!
  • TAK BEST - ada menda yang ko takleh nak makan. Gaya pemakanan berubah. Tak leh makan durian banyak-banyak. Bagi yang badan banyak angin tu, lagi la kena pantang macam-macam. Makan banyak sangat pun takleh, kang datang penyakit. 
  • BEST - orang cepat kesian kat mak buyung. Lagi kalau asyik buat muka kebajikan je. Gi bank ke, tandas awam ke... gi pejabat pos ke, orang selalu bagi chance potong line. Tapi, itu bukan alasan untuk berlaku kurang asam dengan slamber je memotong barisan!
  • BEST - suami akan sentiasa bagi kemenangan percuma bila tetiba wujud nya argument between anda dan dia. Yeehhaa! Bebel la ape pun, asben dengar aje. Suruh buat apa pun, dia buat. Urut belakang? Urut kaki? Potong kuku kaki? Cabut bulu ketiak? Ahh.. buleh buleh!~ 
  • TAK BEST - bila saat ko dah dekat-dekat nak meletop. Segala sendi dah mula sakit. Tido tak pernah cukup. Tak penah rasa selesa. Satu-satunya posisi yang selesa ialah mengiring dengan si suami peluk isteri dari belakang. Kehangatan badan suami tu sajalah ubat segala penyakit walaupun si mak buyung tu berpeluh-peluh sebab panas.
  • BEST - bila suami kasi duit. "NAh, gi la spa ke hape bagi lega sikit badan awak tu." Weehuu!
  • MEMANG TAK BEST - hidup dengan rasa tertanya-tanya. Apakah anak aku ok di dalam perut? Cacat ke dia? Emosi tak stabil ketika ini. Apatah lagi bila tengok badan yang dah beso macam badak berendam. Dah ada stretch mark. Lemak menari-nari je setiap kali berjalan. Nak bogel pun segan. 
  • SANGAT TAK BEST dan MENYAKITKAN!!!! - Bila saat bersalin. Hoh, nak kena cerita ke? Takyah laa... 
  • BEST lak tetiba - saat anak anda yang segar dari 'ketuhar' berada di pangkuan anda sambil bibirnya mencari-cari puting susu anda. Lapar la mak! Masa tu lah rasa nak nangeh sambil gelak berdekah-dekah. Yeyy.... anak aku dah sampai! Lihatlah doniaaa!!
  • SYUKUR - bila suami cium dahi cakap terima kasih sebab bagi baby kat dia dan pastu tros dia hantar kita balik umah Mak untuk pantang... ceh!
  • TAK BEST - bila tido tak cukup sebab anak asyik nangeh mintak susu.
  • TAK BEST - bila ko tak selesa nak buat apa pun, kena kepit sebab kat 'bawah nun' ada simpulan buku sila pulak (sikit punya beso ke) hasil daripada jahitan masa bersalin ari tu. Amik masa 2 minggu paling lama nak tanggal tu tau! Ikut nasib. Kalau operate lak aku tatau sebab tak penah lagi. Sakit gak tu!
  • TAK BERAPA BEST - kena pantang. Tapi, untuk kebaikan masa depan, telan je la ubat-ubat segala tu ye. 
  • MEMANG PSIKO - bila habih pantang, berat turun ciput je. Kalau turun pun, ada lak stretch mark tertinggal kat bontot, perut...  Wah, tekanan siot!
  • TERHARU - bila anak dah mula pusing-pusing badan, pastu blajar menyulor.. angkat bontot... buat aksi stunt...dan tetau je dah mula panjat kusi dan menyepahkan bebarang.
  • TEKANAN PERASAAN - bila anak sakit dan kita taktau dia sakit apa atau apa kah rasa sakitnya tu. Rasa tersiat-siat je jiwa bila anak tu nangeh. KAdang tu, kita pun nangeh skali sebelah dia. 
  • TAK BEST - tido tak cukup. Anak selalu terjaga malam.
  • BEST BEST BEST - balik kerja je, dapat tengok anak. Dapat cium, dapat peluk... 
  • TAK BEST - anak tu tak tido-tido, takmau tido, sibuk main di kala kita sangat letih dan nak tido sangat-sangat.
  • HAMPEH - bila time nak 'mukadimah' aje dengan suami, si kecik tu bangun pulakkk. Adehhhsss... 
  • BERBELAH BAGI - nak layan anak lebih ke suami lebih. Suami selalunya agak terabai bila anak ni makin nakal. Ibu selalu penat..MAsuk bilik je, letak kepala kat bantal, 2 saat je terus dengar bunyi bini berdengkur. LAst skali, suami angkat bantal tido kat hall je. HEHEHE... 
  • BEST - bila si anak dah buleh berjalan, lari-lari keliling umah.
  • TAK BEST - bila si anak tu berjalan tak tentu hala, capai apa saja menda, cuba gagau menda atas meja.. kutip itu dan ini bubuh mulut, punggah menan, tumpahkan susu seterusnya menyepahkan rumah. Letihnya nak kemas balik! 
  • MENYAMPAH - bila si anak tu dah pandai merengek, meraung untuk perhatian mak ayah dia. Uuuuu... Belajar dari rakan-rakan sebaya la ni. 
  • BEST balik - bila si anak tu lepas nangih-nangis pastu peluk lak kita ni, muah muah pipi kononnya nak mintak maap le tu. Bila anak peluk tu, hilang segala rasa marah, menyampah dan segala rasa yang tak elok tadi. 
  • TAK BEST - bila suami komplen cakap kita selekeh, serabai, bengis, macam mak tiri... especially bila anak tu asyik meragam je. Ngagaghahahahaha.. 
  • SUSAH HATI - anak taknak makan nasik. Nak makan jajan je...
  • BEST - Dia dah mula bercakap. Dah tau mana ayah , mana ibu.. Dan kenal orang-orang terdekat. Dah pandai sebut nama benda-benda sekeliling. Comel.
  • TAK BEST - bila dia sebut menda yang tak elok, berpunca dari kesilapan kita..termencarut ke terlatah ke depan dia. Hmmm... hati-hati. Anak tu cepat belajar. KAdang, belajar dari pengasuh atau anak pengasuh ke. Ohh..tidaakk!!
  • RISAU - adakah dia akan tiru mak bapak dia punya perangai.... Bulehka kita jadi parents yang elok .. Adakah kita buleh jadi contoh yang baik. Tengok anak dah semakin besar tu, dah buleh nampak dah yang apa yang dia buat tu, mencerminkan diri kita. Buleh malu sendiri kot. 
  • LETIH - nak urus rumahtangga campur ngan si anak yang dah pantas berlari ke sana kemari. KEmas sekejap, pastu semak balik. 
  • TENSION - bila suami tak membantu. Lama-lama buleh gadoh laki bini kalau tak de komunikasi yang betul.
  • EMOSI TAK STABIL - kalau gagal kawal emosi, buleh jadi murung. So, kena belajar hepikan diri sendiri, dan jangan simpan dalam hati. Bincang dengan suami tentang ketidakmampuan anda. Tu yg aku buat la.
  • BEST GILA - anak dah boleh sebut 'ALLAH' dan tiru kita solat.
  • BEST - tetiba leh menari cam iklan 'pLaSma cLusTer hAnyA dArI SHARP'. HAHAHA.. 
  • BEST - dah boleh tolong angkat stokin ayah boh dalam laundry box. Dah mula nak tolong-tolong wat keje umah. 
  • GUILTY - bila anak sakit, kita antara mahu ngan tak, terpaksa amik cuti. 
  • BEST - bila ada orang paham.
  • TAK BEST - bila orang tak paham-paham.
  • BEST - orang cakap anak kita cute.
  • TAK BEST - bila orang cakap kita gemok! GRrrrRRRrrrr... 
  • OK LAA - gemuk pun bersebab kan.
  • TAPI, lagi besh kalau dah ada anak ramai pun, tapi badan still cam anak dara. BONOS tuh! 

Saya yang ketika ini bercuti dari menjadi mak buyung.

Saya yang terkini, memegang jawatan Mak Buyung semula. Dush!~




Wah, panjang gila siot. So.. tu la setakat skang ni. Aku pun baru aje jadi Ibu. Ni le senarai perasaan yang aku ada sepanjang jadi Ibu. Korang rumuskan sendiri. Mana ada menda best aje dalam dunia ni, kan?



Dah jadi ibu... Lubang idung didapati besar sedikit selepas bersalin. Apsal ek?






makbed: Semut Merah ajak gi manicure pedicure besok. Inche Kitchi lak tanya..." laki buleh pegi tak? saya nak join buleh..." Haaa... kalau dia join esok, aku siyes amik gambo wat entri. Keheheee..


Best Ke Peknen?

28 Jan 2011

Setakat Mana Sensetiviti Boleh Menidakkan Kebenaran Sejarah - I like this.

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad meminta masyarakat supaya tidak terlalu ghairah untuk tidak menyentuh sensitiviti kaum-kaum negara ini sehingga hilang segala pelajaran yang boleh diperoleh daripada sejarah benar negara. Beliau berkata sekiranya pengalaman dahulu yang dialami dilupakan atau diketepikan, tidak dapat tidak, pembaikan iklim dalam masyarakat manusia tidak akan menjadi lebih baik.

"Sekarang kita dengar pendapat bahawa dalam menulis sejarah negara kita sensitiviti semua kaum mesti diambil kira.

"Soalnya, setakat manakah sensitiviti boleh menidak kebenaran sejarah? Jika ia keterlaluan, maka sejarah yang akan dipelajari oleh penuntut kita akan menjadi cerita dongeng dan bukan sejarah," katanya dalam entri terbaru dalam blognya chedet.co.cc hari ini. 

Beliau memberi contoh umpamanya dakwaan berkenaan dengan penduduk asal Semenanjung yang bercanggah dengan kebenaran, dan apakah kerana sensitifnya perkara itu, maka kita tidak akan sebut berkenaan penduduk asal negeri-negeri Semenanjung, berkenaan orang asing yang menduduki Semenanjung, yang menjadikan bahasa tempatan sebagai bahasa mereka, menerap sebahagian daripada budaya dan pakaian tempatan sebagai budaya dan pakaian mereka.

"Sekarang tidak ada lagi orang seperti ini kerana di zaman ini perlakuan seperti ini tidak dapat diterima oleh kaum tertentu," katanya.

Dr Mahathir berkata banyak lagi kebenaran sejarah yang boleh dianggap sensitif iaitu sensitif kepada Melayu, Cina, Tamil, Iban, Kadazan dan lain-lain suku kaum.
"Jika semua yang sensitif kepada kaum-kaum di Malaysia ditapis, maka tidak ada pelajaran yang akan diperoleh penuntut," katanya.

Menurutnya beliau sudah membaca buku teks sejarah dan mendapati banyak peristiwa penting yang berlaku di zaman penjajahan British, Jepun, Siam dan sekali lagi British yang tidak terdapat dalam buku-buku ini.

"Saya tahu apa yang tertinggal atau apa yang tidak diberi ulasan yang tepat kerana saya melalui zaman-zaman ini. Saya harap penulis yang akan menulis buku teks yang baru, sambil mengambilkira sensitiviti tetapi akan berpegang kepada kebenaran," katanya.

Dr Mahathir berkata satu daripada hasil daripada matapelajaran sejarah ialah masyarakat lebih prihatin dengan tidak melakukan kesalahan-kesalahan dahulu dalam tindak-tanduk rakyat dan pemerintah.

"Jika dahulu sistem raja berkuasa mutlak kerap membinasakan negara, maka sistem itu diganti dengan sistem pemerintahan oleh rakyat. Tanpa pengalaman dalam sejarah maka pembetulan cara pemerintahan negara tidak akan dapat dibuat," katanya.

Beliau berkata semua golongan masyarakat, belajar daripada pengalaman dan jika zaman ini lebih baik iklimnya dari dahulu sebabnya ialah keranakesilapan-kesilapan dahulu tidak lagi diamalkan.

"Kita telah belajar daripada pengalaman kita dan pengalaman ini adalah sebahagian daripada sejarah," katanya.

Memetik kata-kata George Santayana, seorang ahli pemikir Amerika Syarikat, Dr Mahathir berkata "Mereka yang lupa akan sejarah akan didera dengan mengulangi kesilapan mereka berkali-kali". -- BERNAMA 


dipetik dari : B.Harian 



makbed: Pahit atau manis keadaan di masa lepas, itu hakikat yang perlu diterima. Siapalah kita mahu menidakkan sejarah. Kerana dari sejarah, diri kita kini terbentuk. Sentimen senstiviti ni pun wujud kerana SEJARAH. Jadi, adalah wajar kata-kata Tun ni.

GEnerasi muda seperti kami seharusnya didedahkan dengan kebenaran asal-usul sendiri , meskipun sensetif agar kami ini tidak hanya mengikut saja apa yang orang kata. Takkan nak dengar yang baik-baik dan sedap di telinga saja. Setiap orang ada kisahnya. Aku rasa, mungkin sebab terlampau cover sangat demi melindungi sensetiviti rakyat, tu yang jadi menda pelik-pelik ni.

Kadang-kadang bingung sistem politik skang. Tak tentu hala.
Kita yang di bawah ni nengok je. Yang kat atas tu paham la apa yang jadi sebab diorang tahu suma cerita. Bahaya juga keadaan macam ni.
Orang yang taktahu menda , mudah dipengaruhi dengan anasir-anasir yang tidak sepatutnya.


Aku rasa, generasi milennium skang ni takde le dungu sangat nak bezakan yang baik dengan yang buruk. Tapi, skang camana nak bezakan mana yang elok atau tak, yang patut atau tak,  sebab yang terhidang kat depan mata semua yang elok saja. Mak aku kata, budak kecik pun kena pegang sendiri cawan yang panas, rasa sniri pedih kena panas baru belajar tentang sifat PANAS. Kalau tak bagi pegang, camana nak tau PANAS tu hape? Kalau nak protect senstiviti, takut anak sakit kena panas, sampai ke sudah anak tu tatau amende la panas tu.

Hehee... I am your fan Tun M.



-abih dah bebel-

Setakat Mana Sensetiviti Boleh Menidakkan Kebenaran Sejarah - I like this.

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad meminta masyarakat supaya tidak terlalu ghairah untuk tidak menyentuh sensitiviti kaum-kaum negara ini sehingga hilang segala pelajaran yang boleh diperoleh daripada sejarah benar negara. Beliau berkata sekiranya pengalaman dahulu yang dialami dilupakan atau diketepikan, tidak dapat tidak, pembaikan iklim dalam masyarakat manusia tidak akan menjadi lebih baik.

"Sekarang kita dengar pendapat bahawa dalam menulis sejarah negara kita sensitiviti semua kaum mesti diambil kira.

"Soalnya, setakat manakah sensitiviti boleh menidak kebenaran sejarah? Jika ia keterlaluan, maka sejarah yang akan dipelajari oleh penuntut kita akan menjadi cerita dongeng dan bukan sejarah," katanya dalam entri terbaru dalam blognya chedet.co.cc hari ini. 

Beliau memberi contoh umpamanya dakwaan berkenaan dengan penduduk asal Semenanjung yang bercanggah dengan kebenaran, dan apakah kerana sensitifnya perkara itu, maka kita tidak akan sebut berkenaan penduduk asal negeri-negeri Semenanjung, berkenaan orang asing yang menduduki Semenanjung, yang menjadikan bahasa tempatan sebagai bahasa mereka, menerap sebahagian daripada budaya dan pakaian tempatan sebagai budaya dan pakaian mereka.

"Sekarang tidak ada lagi orang seperti ini kerana di zaman ini perlakuan seperti ini tidak dapat diterima oleh kaum tertentu," katanya.

Dr Mahathir berkata banyak lagi kebenaran sejarah yang boleh dianggap sensitif iaitu sensitif kepada Melayu, Cina, Tamil, Iban, Kadazan dan lain-lain suku kaum.
"Jika semua yang sensitif kepada kaum-kaum di Malaysia ditapis, maka tidak ada pelajaran yang akan diperoleh penuntut," katanya.

Menurutnya beliau sudah membaca buku teks sejarah dan mendapati banyak peristiwa penting yang berlaku di zaman penjajahan British, Jepun, Siam dan sekali lagi British yang tidak terdapat dalam buku-buku ini.

"Saya tahu apa yang tertinggal atau apa yang tidak diberi ulasan yang tepat kerana saya melalui zaman-zaman ini. Saya harap penulis yang akan menulis buku teks yang baru, sambil mengambilkira sensitiviti tetapi akan berpegang kepada kebenaran," katanya.

Dr Mahathir berkata satu daripada hasil daripada matapelajaran sejarah ialah masyarakat lebih prihatin dengan tidak melakukan kesalahan-kesalahan dahulu dalam tindak-tanduk rakyat dan pemerintah.

"Jika dahulu sistem raja berkuasa mutlak kerap membinasakan negara, maka sistem itu diganti dengan sistem pemerintahan oleh rakyat. Tanpa pengalaman dalam sejarah maka pembetulan cara pemerintahan negara tidak akan dapat dibuat," katanya.

Beliau berkata semua golongan masyarakat, belajar daripada pengalaman dan jika zaman ini lebih baik iklimnya dari dahulu sebabnya ialah keranakesilapan-kesilapan dahulu tidak lagi diamalkan.

"Kita telah belajar daripada pengalaman kita dan pengalaman ini adalah sebahagian daripada sejarah," katanya.

Memetik kata-kata George Santayana, seorang ahli pemikir Amerika Syarikat, Dr Mahathir berkata "Mereka yang lupa akan sejarah akan didera dengan mengulangi kesilapan mereka berkali-kali". -- BERNAMA 


dipetik dari : B.Harian 



makbed: Pahit atau manis keadaan di masa lepas, itu hakikat yang perlu diterima. Siapalah kita mahu menidakkan sejarah. Kerana dari sejarah, diri kita kini terbentuk. Sentimen senstiviti ni pun wujud kerana SEJARAH. Jadi, adalah wajar kata-kata Tun ni.

GEnerasi muda seperti kami seharusnya didedahkan dengan kebenaran asal-usul sendiri , meskipun sensetif agar kami ini tidak hanya mengikut saja apa yang orang kata. Takkan nak dengar yang baik-baik dan sedap di telinga saja. Setiap orang ada kisahnya. Aku rasa, mungkin sebab terlampau cover sangat demi melindungi sensetiviti rakyat, tu yang jadi menda pelik-pelik ni.

Kadang-kadang bingung sistem politik skang. Tak tentu hala.
Kita yang di bawah ni nengok je. Yang kat atas tu paham la apa yang jadi sebab diorang tahu suma cerita. Bahaya juga keadaan macam ni.
Orang yang taktahu menda , mudah dipengaruhi dengan anasir-anasir yang tidak sepatutnya.


Aku rasa, generasi milennium skang ni takde le dungu sangat nak bezakan yang baik dengan yang buruk. Tapi, skang camana nak bezakan mana yang elok atau tak, yang patut atau tak,  sebab yang terhidang kat depan mata semua yang elok saja. Mak aku kata, budak kecik pun kena pegang sendiri cawan yang panas, rasa sniri pedih kena panas baru belajar tentang sifat PANAS. Kalau tak bagi pegang, camana nak tau PANAS tu hape? Kalau nak protect senstiviti, takut anak sakit kena panas, sampai ke sudah anak tu tatau amende la panas tu.

Hehee... I am your fan Tun M.



-abih dah bebel-

The Skodeng Girl




Ini adalah kisah Oni dan apaknya, Inche Kitchi. 
Dalam satu hari, nama apaklah yang paling banyak disebut. 
"AYAH YAH YAH YAH YAH....." camtu la dia sebut, sampai boring.
Masalahnya, dia tak penah mengenal erti boring. 
Nama Ibu paling jarang dia sebut, tapi senang je nak panggil Ibu.
NANGEH je ibu pun datang....


Oni sungguh hepi bila dapat main ngan Apak. KAlau tetiba Apak cakap 'nak mandi', Oni akan mula mencetuskan suasana panik - nak ikut Apak mandi. Tak pun, tak bagi Apak mandi. Masa tu le dia mula merengek, sebek, nangeh seterusnya berlakulah pemberontakan.




 Jadi, untuk  mententeramkan beliau, Apak pun layan je la - tapi dari dalam bilik air. 
Apak hulurkan ubat gigi yang dah habih dah tu ikut bawah lubang pintu. Maka hepilah budak ini kerana ada orang layan dia.



Errmm... mana pulak Ayah ni? Tadi elok je main-main, terus senyap dah..... 
Isk, takleh jadi ni. Aku harus bertindak!




 "Ayaaaaaahh!!!!! Ayaaaahhhhh!!!!" Oni panggil Apak dia. 


Ginilah gayanya bila bawak berjalan pun. Nampak je fitting room atau pun dalam tandas supomaket, sibuk je dia nak tengok apa ada si sebalik tu. 
Buat naya ibu je. 
Tak pasal aku lak kena menjawab kang. 



 Dah.... Oni dah jadi kaki skodeng. 

Buat le selalu. Kang naik ketumbit kang!








 Satu lagi kegemaran tidak terbatas Oni ialah MAIN TANGGA. Ini ialah matapelajaran rasmi Apak. 
Dia la sibuk ngajo anak panjat tangga ni, tapi dengan pengawasan la. 
Malangnya, disebabkan umah aku tak de tangga, jadi Oni aplikasikan rumah orang sebagai tempat mengulangkaji. 

Gambarajah di atas ialah tangga rumah Epi. 
Nampak tak Oni? 
Tak nampak?
Oni ada atas riba Inche Kitchi. Budak lelaki sebelah tu ialah Aqil, anak teruna si Epi. 
Wah.. kecik-kecik pandai dah ko bodek ayah mertua ekk....





Oni pandai naik tangga laju-laju. Tapi, belum pandai turun sendiri lagi. Nama aku nak jadi chief de mission tulun tgk dia naik turun tangga, memang tak lah! TAk larat kot. Jadi, ini ialah tugasan Apak. Bila lagi nak bersenam kan Apak kan? Kalau ikut fitrah rumahtangga Inche Kitchi ngan Makbed, Inche Kitchi adalah lebih penyabar dan bertolak-ansur. BEliau merupakan seorang guru yang baik. Oni cepat aje belajar ngan dia. Kalau ngan aku lak, agak-agak tak larat aku suruh berenti je. Hoh, manyak menda nak kena wat ni. Kalau suruh aku nyanyi lagu lompat si katak lompat, buleh...... 


Honestly, kalau takde Apak, Ibu memang tak larat. Tak terkejar! 



Ini entry ketika mengantuk dan lapar. 


Sila senyum jika suka.

WARGHHH! ..pensan...










Siapakah makhluk ini?

  





Pensan!!







Semalam bersama jiran-jiran...

Rupa-rupanya...



Penyakit  'takleh tengok rumah semak dan habuk yang bersepahan' adalah salah satu urge atau desakan kesan daripada kehamilan. Lagi dekat masa nak bersalin, lagi sakan la ko punya perasaan nak mengemas rumas. Tengok kerusi senget sikit pun ko akan annoying. Aku ingat, aku ni memang pembersih atau pengemas . Tapi sebenornya, mmg pantang sungguh tengok rumah bersepah. Tetiba boleh jadi pening!

Buleh check sini kalau nak info - Babycenter

Patutla......


Seminggu sebelum aku bersalin (masa Oni dulu) aku beria cuci kipas. Masa tu aku nampak kipas tu dah macam kicap dah itam nye. Walaupun pinggang sakit takleh berdiri lama, aku cuci jugak kipas tu. Kalau pecah air ketuban time tu pun aku tak heran sebab aku mmg nak beranak sangat dah pun. Malangnya, tak pecah pun seperti yang diimpikan. HEHEHE... 


Masa kandungan kedua ni masuk 3 bulan, aku membebel kat Inche Kitchi mintak tolong cucikan kipas. Tapi macam angin lalu je suruhan tu. Aku bukannye diktator bebenor nak suruh cuci segala menda, tapi ntah ngape aku cam rimas tol kalau kipas tu kaler selain dari putih. Aku cuci je lah sniri. Takde la bersih mana , asalkan takde habuk hitam berkarat kat kipas tu. Kat hall tu ada 2 kipas tau. Cirit gak la nak cuci kalau dengan bladder yang macam hape ntah ni kan. Kesian mak buyung.

Yang Oni pula, sejak nak ada adik ni, buleh la gunakan excuse 'pembawakan adik' tu untuk menjerit dan mengaum serata rumah dan supermarket. 
Asyik nak teriak aje. Nak kena ikut cakap dia.
Tantrum..Tantrum. 
Dia pulak kena sindrom punggah menan dan suka dengan permainan
' MARI SAKITKAN PINGGANG IBU'.
Semalam kitorang bawak gi jalan TESCO lagi, cam tu gak la melalak nye. 
Dari mula sampai habih shopping dok 'berpantun'.





Jiran aku, Ida Kurau tetiba muncul lak minggu ni katenya nak wat spot-check asben dia.
HAHAA.. biasalah kalau jadi isteri-mingguan / bulanan ni kan. 
Disebabkan umah beliau tidak ada dapo, jadi dia naik umah aku la guna dapo. 
Umah aku selalu jadi balai raya dan dapo tu memang selalu diwakafkan kepada umum
untuk aktiviti memasak isteri-isteri mingguan. 

Beshnye kalau si Ida ni guna dapo aku, ia akan bertukar dari bersepah kepada berkilat-kilat! 
HAHAHA.. Yang bersepah tu kerja aku, yang berkilat tu kerja dia. 
Rajin bebeno le ngemas. 
Rasa sayang sangat nak guna dapo lepas ni. Takut kotor. 
Pas ni kita makan luar je la Cayang. Ahaks!

 Balik dari TESCO, sampai je kat depan umah , Illa bini Seman menyambut aku kat tangga sambil memanggil-manggil Oni. 
Disusuli Ida Kurau kemudiannya.
Oowhh.. mereka berdua melepak bersama ketika aku tiada. 
Aku gi Tesco, shopping barang burger.
Tetiba Inche Kitchi mengidam nak makan burger la pulok! Versi masak sniri.
Sebagai isteri yang solehah, aku yang terpengaruh dengan kehadiran Ida Kurau yang datangnya sekali sekala tu terus berlari ke rumah jiran depan , meninggalkan suami ku yang membawa beg plastik yang berbondong-bondong. 


"Yang, awak masak le burger tu sniri ekk... B nak gi umah Illa ni..." kata isteri yang solehah tersebut. PAstu ZAASSSS, hilang dari pandangan. BAwak Oni skali. 


Ida Kurau nak urut aku. Katanya, dia kesian kat aku sebab aku selalu bising dalam fesbuk asyik sakit bahu ngan belakang lately. 
Aku kenal dia dah dekat 4 tahun dah kot (ke lebih?) tapi baru la ni aku tau dia panda ngurut.
Selama ni dia tak cakap pun.
Siap offer nak urut aku lagi masa berpantang esok. 
Waahh! Aku memang suka perkhidmatan rakan-rakan sendiri ni. Bayar lebih pun aku sanggup. 
Promot sket.

Jadi, semalam tu dia wat urutan demo kat aku.
Konon le demo kan. Sakitnye sama gak. 
Masa memulo dia pegang leher tu, aku dah berasa sakit dah tapi takdelah sakit macam orang lain biasa urut tu. Memang kena la kot tangan dia ngan aku ni.

Memula, urut leher je dulu. 
Sekali dia kata...


"Hang pi balik umah, amik kain batik. Aku nak urut belakang hang skali. Payah la urut pakai baju.." 

Aku yang menurut perintah. Terus aku lari-lari padahal umah depan je, takyah pakai kasut pun balik umah , masuk bilik, amik kain batik. 
Aku jengok dapo, Inche Kitchi sedang menggoreng daging beger. 
Hehehehe.. Satu pemandangan yang jarang dilihat. 
Suka I tau. 

"Cayang, B kat umah Illa tau. Dengan bini Kurau. Nak berurut.." Aku gitau camtu je. 

"Ok.. Bawak le Oni tu skali.." pesan Inche Kitchi. 
Ah.. dia memang. Kalau aku nak pi mana pun buleh, janji aku bawak Oni skali. 

Oni tu takyah ajak pun..awal-awal lagi dah lari gi umah depan da. Hape la. 


Bermulalah sesi urutan demo. Wahh.. memang le sakit tapi sedap. 
Terjawab le segala kemoskelan aku, apasal aku asyik sakit bahu je. 
Memang urat kembang. Banyak buat kerja berat, angkat berat, tanggung menda berat. 
Orang tu sendiri pun berat,
Yang belah kanan bawah ketiak ni, keras je. 
Banyak sungguh angin. Sakit woo... tapi aku ni kan tahan sakit punya orang. 

Bila tang kepala tu dia urut, tarik rambut bagai, org tu tarik macam marah je kat aku.
Kuat betoi! 
TApi, sudahnya, rasa darah berderau je. HAA... darah berjalan cam biasa la kot kan? Normal. 
Tapi Ida kata maybe aku ada marjerin migrain sebab tu aku asik sakit kepala, tak leh kena panas dan mata berair. 
Ehh..siyes aku taktau camana rasa marjerin migrain tu. 
Tak sama macam pening kepala ke? Dulu-dulu takde pun sakit kepala camni baik masa ngandung atau tak ngandung. 


Banyak dosa aku ni, tu pasai le sakit je. 


Bagaimanapun, Ida tak urut bahagian pinggang ke bawah. Kaki pun dia tak urut. 
Tapi dia check je kaki aku cari sendi hapentah. Lama betui nak jumpa. Ye ahh.. kaki big foot kot? Besau!

 

Oni wakpe sepanjang masa tu? 

Oni terang-terang tunjuk kat auntie-auntie nya yang beliau memang pembuli ibu yang  sejati. HAHHAHAHA... Ade ka patot tengah-tengah aku dok meniarap, sambil urut tu dia leh panjat sekali belakang haku?
Ibu gemok.. besh menjatuhkan badan atas Ibu. 
Kalau buat camtu kat Apak, memang kepala dia la benjol. Apak tak de isi..tulang ado. 


 Selesai je sesi urut, Ida pun balik. Aku pun balik gak. Makan jap. Daging burger yang suamiku masak tadi. Haa...pandai nye beliau masak. HEHHHEE.. Sedap. PAstu, aku tidokan Oni pulak. Sedar-sedar dah jam 3 pagi. Lerr.. aku tido tak mandi rupanya. Hmm.. malas dah le nak mandi. Mandi besok je la. TArik selimut, tido....  Bes wooo.


To my fren, Ida Kurau, thanks for the whole thing. The dapo cleaning and the urut. Kalau ang buleh urut aku pas beranak ni, lagi cun. Hehee.. Tapi, kalau takleh pun takpe. AKu tetap nak suruh ang urut jugak bila dah abeh pantang.

27 Jan 2011

takde dakwat la!

Dia   :  Haliza, boleh tolong call Balai Polis Segari?
Aku  : Oke...


 Aku pun dail. Pastu terus transfer.


 Pastu DIA ni call balik...



Dia  :  Haliza, call balik sat nombor balai tu. Tadi tak de dakwat laa! Eh... Takde jawapan laa.
Aku :  WARRRAGGGHhhhhahhahhah ahahhHAHahhHAHAHAHAHhahHAHah!



Siyes memang tak leh cover line tadi. Minta maaf ye Encik Tuuuutttt~

Makbed kantoi curang dengan Inche Kitchi. Ni lah padah dunia alam maya ni.

Makbed ada skendel??

Hape?

Ye... kekasih gelap. Minta maaf le. Tak dapat nak kawal dah. Dah lama sangat dah aku sorokkan perkara ni. Shhh.. jangan bagi tau Inche Kitchi ok. 



TAdi, kekasih gelak gelap aku minta tolong promosikan blog dia.
BAru je berkecimpung dalam dunia blog. 
Korang musti nak tau ngan sapa aku berlaku curang kan? 



Pegi blog ni : My CD 6


Natang ape CD 6 tu? Gi tengok sniri la. 


Aku tau.. korang musti tak respek aku dah pasni. 

Tapi aku kena jujur.......

Ini bukan entri perkauman. Mekasey!

Sampai opih tadi, perut tetiba berkeroncong pulak. Aih, tadi udah makan nasik goreng kot. 
Lapar balik?  
Letak je beg , aku jalan dengan lajunya ke club cari bekfes. 
Ari ni ada megi goreng ngan roti canai.
Humm.. dua-dua tak menarik tapi sebab lapar sangat, aku bungkus je megi goreng tu bawak balik. 
on the way nak balik, terserempak ngan Kak As pulak. 
Kak As kata dia ada nasik lemak lebih sebungkus. 
Woow, rezeki! Ada la kuih sikit musti belen-belen dia kunyah dalam kereta tadi. 
Takpe, aku amik je. 

Sampai-sampai nye aku kat pantry, Cik Pia tu pulak masuk.
Haa... ni kaki pau ni. Bangsa kedekut lagi bakhil. 
Bukan nak ngate bangsa lain tau. Tapi, kawan-kawan yang berbangsa sama macam dia ni takde le kaki pau dalam masa yang sama kedekut nak mampos. 
Haii.. ini orang gaji banyak sampai dah tak cukup bank nak letak, bonos 8 bulan gaji pon pau nasik lemak staff yang gaji dia beza 3k dari dia, lagi takda bonos tahunan pulak tu.
Aku yg ngandung ni sah-sah tak cukup makan, dia pau lagi! 
KEJAMZI. 

Tau-tau je aku masuk dalam pantry, dia terus belek plastik-plastik yang aku bawak. 
Dan skrip biasa dia..
"Apa u bawak hari ni?"

 Aku pun jawab je le soklan tu.
Aku mmg nak makan dah sebab aku dah lambat. 
Abg Shahril ada berpesan kepada aku, sekiranya mahu makan, jangan makan di hadapan Cik Pia tersebut apatah lagi tunjuk pape jenis makanan pun kat depan dia. 
KANG DIA MINTAK! 
Tapi, aku tak leh nak tunggu dia berambos dari situ sebab aku nak keje ni. LAmbat kang! 
PApepun, slagi aku tak makan, mmg aku tak kan keje la. 
INI UNDANG-UNDANG SEMULAJADI IBU HAMIL YANG KEBULOR. 

Seperti yang diduga, dia cakap..

"Nak rasa sikit.."

Tanpa sempat memberi respon, dia dah amik sudu dan pinggan kecik dan menerjah nasik lemak tersebut. GIyahhhh!!!! Sabau aje la. 

Pas dia makan nasik lemak sikit, dia amik lak megi goreng. 
Haiya.. ini olang arr.
PAstu baru dia blah. Dapat le aku makan ngan aman. 
TAk lama pastu, Abg Shahril lak masuk. Dia tanya soklan ...

"Ade dia mintak makanan ko Dik?" sambil pandang depan tengok Cik Pia ade ke tak de. 

 "Harus le ade bangg... Dia pau nasik lemak sikit ngan megi..." laporku. 

 Abg Shahril geleng-geleng aje kepala. Nak wat camno kan. Kitorang leh kata ape. J
adi mangsa bulian Cik Phia sebegini. Tertindas rasanya. 
Kitorang cuma leh ngumpat je dia kot belakang. 

 Nama dia ni nak jamu kengkawan makan, takpun pelawa makanan dia ke... tak penah! Kita pun paham le dia Cina, tapi iu tidak boleh menjadi alasan dia tak boleh berbudi bahasa dan berbuat baik ngan rakan-rakan sekerja. Skang ni isunya bukan aku ni kedekut, atau sapa-sapa kat opis tu kedekut. 
Masalahnya, sikap dia yang tak beradab masa amik makanan orang DAN IA SANGAT ANNOYING.

Antaranya...

  • Bila rasa makanan orang, dia ceduk lagi skali makanan tu pakai sudu yang sama. Tak pasal orang tu kena kongsi air liur ngan ko. 
  • Bila buat air, dia rasa air dia tak manis, dia ceduk lagi gula guna sudu air yang dia rasa tadi tu. 
  • Dia akan mintak rasa semua makanan yang ada kat pantry sebab dia tau bebudak opis ni baik belaka-belaka. 
  • KAdang tu, tuan punya makanan tak de bagi izin pun , dia ceduk jugak. 

Aku rasa sikap camni, melayu sama melayu pun tak buat. Ini bukan soal perbezaan bangsa, ini soal courtesy, sopan santun sesama manusia. Suma orang tau basic menda ni. 
Apa lah salahnya kalau, ko tau takleh nak masak makanan kat umah sebab ko ada makan Bak Kut Teh ke hape.. but instead as the act of friendship and courtesy, masa nak gi keje tu ko tapau le kuih ke, nasik lemak lebih ke..jamu kawan-kawan ko yang tak seberapa ramai ni, especially orang-orang yang ko salu pau makanannya. 
Takpun, sekali sekali, ajak le makan kat luar ke, takpun beli je kat club tu bagi sorang sikit. MAkanan kat club ni sekali hadap RM2 je pun. 
Tu pun tak penah sekali kuar duit poket bagi anak buah dia makan. 
Bayangkanlah! Camana orang tak bercakap?

Dulu masa haku kat HQ, selalu je aku makan-makan dibelanja-belanja oleh sekretari CEO yang berbangsa Cina. 
Yang tu pulak, pantang ada je makanan sedap, suma nya dia promot dan tak cukup dengan promot, dia beli lagi kasi kitorang makan.
Sampai kena warning lak ngan kawan-kawan lain supaya beware dengan apa dia beli sebab takut dia beli makanan yang tak halal. 
But, kawan aku ni cakap pe -  dia dah lama dok Malaysia, lahir kat Malaysia and ramai kawan Melayu...
Takde la dia bongok sangat nak pegi beli makanan  yang kawan-kawan Melayu dia takleh makan untuk buat juadah makan free beliau.  
Kekadang... dia berkerja sama ngan Kak Ropi, tealady kat opis buat muffin, kek, masak kat pantry.... dia masak tau.. and bagi sikit aku.
Aku pun kalau cam tu la keadaan, besar hati kot nak masak dari umah bawak bagi semua orang makan. Rasa hepi jek.
Poh Cing, I miss u. 


Yang ni, sebijik kuaci pun takde offer. 
Skang ni nak raya cina kan, mane limau pun tarak bagi. Orang lain bagi je. 
Lek Chai bagi. Sekotak lagi! Yang ni pulak, raya melayu pun kasi duit raya kat aku. 
Ini bukan berkenaan racist, ini berkenaan sikap manusia ke atas manusia yang lain.



Tetiba teringat satu kisah lama dahulu... Aku ngan budak CIna bernama Chong. 
Lupa dah nama penuh dia. Tapi still ingat rupa dia. 
Pakai spek, tinggi. Selalu jaga floor. Keje TGV 1 Utama sekitar tahun 2002 gitu. 
Masa tu besday aku. Aku tak sambut sebab ada pakwe masa tu memang macam hampehs dan memang tak teringin lansung nak sambut. So, aku lepak keje OT kat TGV. 
Homesick yang amat sebab selalunya family yang sibuk-sibuk sambut besday ni.

Chong ngan sorang budak nama Fairul, ntah hape plan dema buat... 
Tetiba Chong panggil aku pegi floor counter, tempat dema koyak-koyak tiket tu. Aku masa tu budak yang lurus bendul lagi kan.. pegi jelah. 
Chong nyanyikan aku lagu hepi besday... sambil kat tangan dia ada pinggang kecik berisi Double Cheese Bedebah Burger.
Siap ado lilin sebatang kat atas tu. 

Aku bantai gelak, sambil tak sedar aku menangis. Tatau sebab ape.....


Sebab tu dorang lekat di hati aku. Walaupun telah lama berlalu kenangan tu....


Tapi yang macam Cik PIa ni, aku pun konpius, nak anggap dia kawan ke atau nak hidup takde perasaan pape je kat minah ni.
Iskkk~ Apakah aku yang bersalah? 
Kesian dia...




Skang kena pakai gagang telepon kerana earphone sudah jahanam.


Bagaimanapun, hari aku makan free.. Kak Ina bagi laksa kat aku. 


makbed: kalau nak berbuat baik tu, pasti ada caranya. Nak ngan taknak je.

Bertabahlah wahai Ayah Auni The Triplets.

Sebak bila baca kisah rakan seblogger aku ni. Aku follow dia, sebab jarang aku baca blog bapak-bapak yang bercerita kisah anak-anak. Pastu, anak dia pulak nama Auni, sama cam Auni. Dan lagi best, Auni dia ada TIGA! Yee... inilah dia Ayah Auni Kuasa 3 atau bapak Auni the Triplets.

Selalu entri-entri dia hepi-hepi belaka.

Kali ni dia diuji. Adiknya disahkan ada tumor di kepala selepas kemalangan kecil bebaru ni. Sapa tau, kemalangan kecik macam jatuh basikal tu boleh bagi keputusan yang semacam ini. Benarlah.... kita hanya manusia yang tahu merancang tetapi Allah sudah lebih awal merancangnya.


 Aku quote satu ayat dalam entri terkininya yang betul-betul buat hati aku kembang dengan kesebakkan.


...Dalam perjalanan, aku dan mak terfikir, patutlah adik aku cepat lupa apa yang kita pesan pada dia, kadang-kadang dia tak fokus pada sesuatu yang dia tak minat... Mungkin tumor ini penyebabnya... Aku rasa bersalah bila aku marah adik aku sebab dia tak ingat apa aku pesan... tapi ada kisah disebaliknya.... aku tak tahu.. Allah lebih tahu... - Amrafarhan

Aku selalu gak marah adik aku bila terlupa macam-macam. Ye la suruh hapal itu dan ini , pastu sesekali tak ingat. Mula la baran je. Hee... Pastinya rasa bersalah sebab kita tak tau apa yang menyebabkan dia lupa semedang. Insaf aku.

Pada kengkawan lain yang mengenali, sama-samalah kita doakan semoga Adik Deedam, adik kepada Ayah Auni Kuasa Tiga ni berjaya mengharungi ujian ni. Semoga selamat semuanya.

Untuk membaca kisah lebih detail, boleh klik sini : AMRAFARHAN

Bertabahlah wahai Ayah Auni The Triplets.

Sebak bila baca kisah rakan seblogger aku ni. Aku follow dia, sebab jarang aku baca blog bapak-bapak yang bercerita kisah anak-anak. Pastu, anak dia pulak nama Auni, sama cam Auni. Dan lagi best, Auni dia ada TIGA! Yee... inilah dia Ayah Auni Kuasa 3 atau bapak Auni the Triplets.

Selalu entri-entri dia hepi-hepi belaka.

Kali ni dia diuji. Adiknya disahkan ada tumor di kepala selepas kemalangan kecil bebaru ni. Sapa tau, kemalangan kecik macam jatuh basikal tu boleh bagi keputusan yang semacam ini. Benarlah.... kita hanya manusia yang tahu merancang tetapi Allah sudah lebih awal merancangnya.


 Aku quote satu ayat dalam entri terkininya yang betul-betul buat hati aku kembang dengan kesebakkan.


...Dalam perjalanan, aku dan mak terfikir, patutlah adik aku cepat lupa apa yang kita pesan pada dia, kadang-kadang dia tak fokus pada sesuatu yang dia tak minat... Mungkin tumor ini penyebabnya... Aku rasa bersalah bila aku marah adik aku sebab dia tak ingat apa aku pesan... tapi ada kisah disebaliknya.... aku tak tahu.. Allah lebih tahu... - Amrafarhan

Aku selalu gak marah adik aku bila terlupa macam-macam. Ye la suruh hapal itu dan ini , pastu sesekali tak ingat. Mula la baran je. Hee... Pastinya rasa bersalah sebab kita tak tau apa yang menyebabkan dia lupa semedang. Insaf aku.

Pada kengkawan lain yang mengenali, sama-samalah kita doakan semoga Adik Deedam, adik kepada Ayah Auni Kuasa Tiga ni berjaya mengharungi ujian ni. Semoga selamat semuanya.

Untuk membaca kisah lebih detail, boleh klik sini : AMRAFARHAN

26 Jan 2011

Mati Berjalan @ Walking Dead

Ape je citer yang ada kena-mengena dgn zomba-zombi ni aku tak berapa gemor. Maap le. Bukannya anti-zombie tau. Dengan segala hormatnya aku cakap, melihat mereka-mereka ini berjalan sudah cukup membuatkan aku terbayang-bayang menda bukan-bukan. Aku mmg tak bley tengok citer hantu. 3 bulan lamanya aku amik masa nak hilangkan trauma untuk setiap citer yang aku tengok tu.

Citer-citer kejam cam SAW 1,2,3,4 atau berapa lagi la yang ada mmg lansung aku tak jeling. Sama gak. Trauma. Life is so full of happiness, why suddenly bring my own thoughts and imagination to other people's suffering. Eeeiii..eiiiee.. HAHAAH.. Ayat budak pentakut.

Inche Kitchi kata, apsal lak tgk Walking Dead, Living Dead ape je dead-dead yang pelakon utama dia ZOMBIE, memang aku geleng-geleng pale la cakap takmo. Tapi, citer vampire leh pulak tgk. Tak takut pun??

Wuihh.. vampire ensem hape. Lagipun, ini bukan soal citer.. Soalnya, rupa paras Zombie tu mmg huduh. Dah le lembab. Pengotor! Aku pun tatau laaa apsal la aku despise sangat zombie ni.



  • Zombie kena jalan senget-senget , seret kaki, kepala pun senget sambil mulut nganga ke? Kalau jalan leklok tak bleh?
  • Tak boleh ke dia jalan laju?
  • Zombie takleh duduk ke? Asyik berdiri je?
  • Betulke zombie ni bodoh dan buleh diperbodohkan?
  • Kenapa zombie ni kerjanya jalan je? Takde aktiviti sosial lain ke?
  • Apakah misi makhluk ni?
  • Kuat sangat ke dia?


 JAdi, apakah yang spesel sangat citer zombie? Balik-balik sama je. Nampak zombie, potong kepala. Nampak zombie, lari. Bila malam, nyorok. JAngan pasang lampu. Kang zombie nampak. Pandai gak zombie ni.


Anyway, istilah walking dead ni maybe ado, atau akan ada secara realitinye. Bayangkan kalau terjadinya sebaran virus-virus tertentu yang boleh menyebabkan kita sakit dan menjadi ala-ala zombie yang hidup segan mati tak mahu tu. Waahh.. mana nak gi ek? MAna nak nyorok?



cantik ke?



Tapi....


Kalau Inche Kitchi ado sebelah saya tengok gak le citer ni. Buleh nyorok bawah ketiak kalau takut. HAHAHHAH


credits to Google






Ko nak idup selamanya macam vampire atau ko nak hidup lama macam zombie? Dua-dua ialah immortal. Vampire, imomortal yang berwawasan. Zombie, immortal yang takde wawasan cam matpet. Mana mo?

Mati Berjalan @ Walking Dead

Ape je citer yang ada kena-mengena dgn zomba-zombi ni aku tak berapa gemor. Maap le. Bukannya anti-zombie tau. Dengan segala hormatnya aku cakap, melihat mereka-mereka ini berjalan sudah cukup membuatkan aku terbayang-bayang menda bukan-bukan. Aku mmg tak bley tengok citer hantu. 3 bulan lamanya aku amik masa nak hilangkan trauma untuk setiap citer yang aku tengok tu.

Citer-citer kejam cam SAW 1,2,3,4 atau berapa lagi la yang ada mmg lansung aku tak jeling. Sama gak. Trauma. Life is so full of happiness, why suddenly bring my own thoughts and imagination to other people's suffering. Eeeiii..eiiiee.. HAHAAH.. Ayat budak pentakut.

Inche Kitchi kata, apsal lak tgk Walking Dead, Living Dead ape je dead-dead yang pelakon utama dia ZOMBIE, memang aku geleng-geleng pale la cakap takmo. Tapi, citer vampire leh pulak tgk. Tak takut pun??

Wuihh.. vampire ensem hape. Lagipun, ini bukan soal citer.. Soalnya, rupa paras Zombie tu mmg huduh. Dah le lembab. Pengotor! Aku pun tatau laaa apsal la aku despise sangat zombie ni.



  • Zombie kena jalan senget-senget , seret kaki, kepala pun senget sambil mulut nganga ke? Kalau jalan leklok tak bleh?
  • Tak boleh ke dia jalan laju?
  • Zombie takleh duduk ke? Asyik berdiri je?
  • Betulke zombie ni bodoh dan buleh diperbodohkan?
  • Kenapa zombie ni kerjanya jalan je? Takde aktiviti sosial lain ke?
  • Apakah misi makhluk ni?
  • Kuat sangat ke dia?


 JAdi, apakah yang spesel sangat citer zombie? Balik-balik sama je. Nampak zombie, potong kepala. Nampak zombie, lari. Bila malam, nyorok. JAngan pasang lampu. Kang zombie nampak. Pandai gak zombie ni.


Anyway, istilah walking dead ni maybe ado, atau akan ada secara realitinye. Bayangkan kalau terjadinya sebaran virus-virus tertentu yang boleh menyebabkan kita sakit dan menjadi ala-ala zombie yang hidup segan mati tak mahu tu. Waahh.. mana nak gi ek? MAna nak nyorok?



cantik ke?



Tapi....


Kalau Inche Kitchi ado sebelah saya tengok gak le citer ni. Buleh nyorok bawah ketiak kalau takut. HAHAHHAH


credits to Google






Ko nak idup selamanya macam vampire atau ko nak hidup lama macam zombie? Dua-dua ialah immortal. Vampire, imomortal yang berwawasan. Zombie, immortal yang takde wawasan cam matpet. Mana mo?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram