Followers

14 Oct 2011

MAI BELAJAQ BAHASA UTARA

1. Qhe-ngau = cakar
contoh ayat:
"Kucin MAkbed bela tu qhe-ngau muka aku. HAbeh calaq."

2. Se-qheyat = reda/ surut
 Hujan dan seqheyat. Jom la balik.

3. Hambat = kejar
 Aku kena hambat balik oleh Pak Su Din sebab dia tau aku curi buah pelam dia.

4. Pe-qhembang = tengok dgn sesungguh hati
 "Hang dok peqhembang apa sampai bulat bijik mata tu?"

5. Contiang = lukis / tulis tah apa-apa
Oni suka contiang buku mak dia. 


6. Ligan = kejar
 Apis berlari sekuat hati sampai terlondeh seluaq sebab lembu jantan tu dok ligan dia.

7. Cemuih = bosan/jemu
Cemuih dah ngaji. Nak menikah buleh?

8. Tokak = gigit besar
 Peah takmau dah makan jambu tu selepas Hamid tokak sampai tinggai bekas gigi beliau.

9. Gey-qhek = basikal
 Kami pi skolah naik ge-qhek.

10. Gon/gaun = cerun (bukit kecil)
"Hang jalan straight sampai nampak gon. Lepas gon tu, sampai la rumah aku."

11. Belemoih = comot/ kotor
Oni kena marah dengan mak dia sebab makan aiskrim sampai belemoih baju. 

12. Tetomoih = tersungkor
Piyah kena gelak ngan Sobri sebab konon nak cat walk sudahnya jatuh tetomoih kat depan stage. 

 13. Ku-tey = cubit
Aku hanya mampu menahan sakit bila mak kutey peha aku sebab aku dok menyampuk bila orang tua dok sembang.

14. Tak dan = tak sempat

15. Hebiaq = celupar
Akibat mulut Senah yang hebiaq, dia kena penampaq Jepun by her daddy.

16. Maneh melecaih = tersangat manis
 

17. Lencun = basah
 Habih basah lencun baju sekolah Arip kena hujan.


18. Lokoih = basah kuyup
Seman terjatuh moto dalam tali ayaq sampai basah lokoih baju dia. 

19. Kawaq = pencuri
 Kimi kena join dengan orang kampung untuk menjaga rumah-rumah di sini daripada dimasuki kawaq.

20. Kanyaq = mentah (berhingus)
 "HAng kanyaq lagi, tak payah nak ajaq aku pasai hal nikah kawin. Aku lagi awai makan garam dari hang!"

21. Ketegaq = degil
 Orang ketegaq selalu kena tarik telinga.

22. He-qhot petot = senget benget
Aku penah kena katok tangan dengan abah sebab tulisan aku heghot petot macam ulaq kena palu. 

23. Me-qhela = gatal
Semua orang meluat ngan Tipah sebab dia menqhela sangat. PAsai tu la tak kawin-kawin sampai la ni. 

24. Log laq = cemekap/ cuai
 Jalan sikit jatuh. JAlan sikit jatuh. Awat yang loqlaq sangat ni?


25. Punggai = baling/lempar
Malik kena punggai kasut ngan bapak dia sebab dia kentut dalam kereta. 






Ada lagi. Nanti sambung len. MEkasih kat my kazen, Irfan sebab bersusah payah wat menda ni.

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram