Followers

7 Oct 2011

Al-Kisah tentang Encik Steve Jobs yang maybe kita taktau.







Kenai kan?

Lambat sikit aku tulih entri pasai ni sebab aku tak sempat nak google dan kumpul detail. 
HAri ni, aku nak share beberapa info berkenaan Encik Steve Jobs yang udah meninggalkan dunia fana ini. 

Harimau mati meninggalkan belang, Steve Jobs mati meninggalkan _________. 
Hehee... 
Isi tempat kosong.


Tahukah anda bahawa Steve Jobs ni merupakan anak angkat kepada seorang pakar mesin dan jugak akauntan? 
Yup, dia cuma anak angkat. 
Pastinya, mak ayah angkat dia ni bagus gila ajar anak sampai jadi CEO Apple. 
Bukan mak bapak betui yang ajar tau. 
Steve pun hidup menggunakan nama parents angkat dia ni. 


Jadi, sapekah mak bapak kandung Steve Jobs?


Caye tak korang kalau aku cakap kat sini (berdasarkan maklumat la ye) yang Steve Jobs ni anak seorang Muslim? 

Heeeee.............


Maklumat ni mungkin tak baru bagi sesetengah orang. Tapi, mungkin baru dalam version translasi Makbed la. Korang kena google atau baca kat yahoo. Kejap lagi aku bagi link. 


Mak kandung Steve Jobs bernama Joanne Simpson , seorang pelajar berijazah kendian dah jadi sambedi selepas tu. Steve Jobs diserahkan kepada mak ayah angkatnya sebaik sahaja beliau dilahirkan. Dan bapak kandungnya pulak bernama AbdulFattah John Jandali, seorang Syrian Muslim yang lari atau maybe keluar dari negara dia kendian skang ni jadi sambedi jugak - Vice President of Reno, sebuah casino kat Nevada. 


Sambedi la jugak kan?

HEbak? Memang sangat hebaaaatttt!!!


Baca lagi maklumat lebih detail kat SINI. ehsan Yahoo.




Sayang tak?

Bagi aku, ada banyak pengajaran dari secebis info ni. 


  1. Anak bela / angkat / pungut tak semestinya menyusahkan dan tak cerdik. 
  2. Menjadi mak dan ayah angkat tidak memerlukan kasih sayang dihadkan seperti jaga anak sendiri. As long as hati ni ikhlas memberi kasih sayang dan pendidikan, anak sesapa pun buleh jadi macam anak sendiri. KAdang-kadang, anak angkat ni lagi ber'jenis' dari anak kandung sendiri. 
  3. Kalau lah mak ayah dia hidup berpegang kepada ajaran Islam, mungkin teknologi Apple atau Ipad akan jadi hasil air tangan orang Islam. Kan kan kan... Anyway, ayah kandung dia sendiri pun dah explain ttg perasaan guilt and penyesalannya. So, kita blajar la ye....
  4. Jaga pride and honor sebagai sorang muslim... Jangan bersuka-suka dan bergeli-geli tanpa 'lesen'. 
  5. Steve Jobs adalah seorang college drop out. Means, tak semestinya tak masuk kolej or U ke otak takleh berkembang. Kat mana-mana pun buleh... Nak ke tak nak je. JAngan plak lepas ni korang suma taknak masuk U plak ek.. kekekek. Tak dapat masuk menara gading is not the end of the world. 
  6. PEngambilan dadah ni kekadang buleh memberi result yang 'dasyat' kepada sesetengah orang. Gitulah yang terjadi kat Steve ni. Maybe pasai tu la payah nak guna teknologi Apple kot. Kena stone dulu gamaknya baru paham. AHHAHAHAH *lawak hari Jumaat. 
  7. Memang kaya tak hengat walaupun bermula dengan keadaan yang sangat susah. 
  8. Orang Arab tak semetinya Muslim. Kalau Muslim pun, belum tentu cara hidupnya macam Muslim. Sama gak la macam kita ni.... Jadi, tepuk dada tanya Iman suda.

Ada banyak lagi yang buleh kita belajar. Baca kat sini - 9 thing you didn't know about the life of Steve Jobs.



Stended la.... dah mati orang tu baru nak selongkar kisah hidup dia. KAn kan kan.. Masa orang tu idup, kita tak amik port pun. Ih..Ih..Ih... *geleng kepala sorang-sorang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram