Followers

13 Sep 2011

PENGAMBILAN SUSU SOYA SEMASA MENGANDUNG

Orang tanya aku makan apa masa pregnant dulu. 

JAwapannya ialah................................





tanya LULU CALDINA. Dia memantau pemakanan Makbed. HEHEHEHhh




Masa pregnantkan Oni, ada sambedi gitau kat aku dengan nada berpesan supaya mengehadkan pengambilan air kacang soya sbab ia bole buat baby lemah. Kulit baby akan jadi lebih sensetif. 
PAda awalnya memang aku tak berapa nak caya. Orang kata, soya ni buleh bagi anak putih, kan? 

Bagaimanapun, aku kemudiannya hadkan pengambilan soya. 
Alasan aku sebab air tu manis sangat. 
Masuk 6 bulan pregnant, aku lansung dah takleh minum soya plak. 
Tak buleh makan manis. 

Oni lahir dengan kulit yang agak senstif. Kena gigit nyamuk je pun buleh berparut. 
Tambah lagi ngan perangai dia yg suka kopek luka tuh, lagi la berparut!

Bila peknenkan Wawan plak, aku bereksperimen la konon - tak mo minum soya.
Dan aku memang tak minum.
Pastu ada satu ustaz ni ada cakap kat aku masa aku gi beli-belah kat Giant, katanya, 

..."zaman Nabi dulu, takde pun AIR KACANG SOYA. Minum kopi o jek. Pandai je.. Kamu ingat masa zaman kerajaan under pemerintahan Khalifah Islam tu, diorang rajin ke nak gentel soya wat air?"


Aku tatau nak jawab pe. Cuma mampu sengih. Sebab, aku tak hidup zaman tu. 
Mana la aku tau. Yang aku tau, kopi ni kat memana pun minum. 
Zaman Jepun dulu, minum kopi gak. In fact, kopi ni terlampau la feymes sampai ada biji kopi yang dijual begitu mahal. Hee.. 
So, mestilah bagus kan?
Tu pun kena hadkan pengambilan gak. 
Masa ngandungkan Wawan berapa kali kena sound ngan misi cakap BP rendah. Hee...


Aku memang tak penah tinggal kopi. Peknenkan Wawan, still lagi minum kopi. Kopi O harus ada.
Neskepe je aku tak minum. 
Aku gila minum MILO masa tu. Ingat kan?

Wawan lahir putih melepak, tanpa masalah kulit setakat skang ni. 
Walaupun aku makan kicap, minum kopi, teh ais, teh tarik bla bla bla... Sebenarnya, tak de pantang pun. Cuma aku tak minum soya je.  Alhamdulillah... Dia takde sakit-sakit. Takde jaundice. 
Maybe sebab aku minum susu kambing masa peknen kot?
Cuma dia lahir besar sebab aku makan cokelet banyak sangat. 
Kadar keaktifan belum diketahui lagi... Tapi, diusia 2 bulan 3 minggu ni , Wawan dah buleh senyum dan berborak-borak dengan orang lain. Pandai borak ngan kakak beliau.


Kat sini aku letakkan satu artikel pasal air kacang soya. 
Nak kata betul ke tak aku tak tau la jadi sapa-sapa yang buleh mengesahkan kesahihan nya atau pun tau serba-sikit pasal ni, buleh le komen ek. 
Tujuan aku share ni sebab TERLAMPAU banyak sangat dah kawan-kawan dan client-client aku yang anaknya mengalami kulit sensetif dan kesemuanya memang peminum soya yang tegar masa pregant.
Masa tak pregnant tak minum soya , tapi bila pregnant minum gak soya dengan 'harapan' anak leh jadi putih melepak cam mat saleh. HEHHE..
minum tak ikhlas nehh...

Dan semakin ramai juge penghidap eczema skang ni. Perasan tak?



Nota: Banyak medical term di dalam artikel ni. Harap maklum.

ANTARA KEBURUKAN SOYA.

1. Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap tubuh.

2. Mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah bercantum sesama sendiri,. Huh? yang ini aye pon tak paham..

3. Mengandungi goitrogen. Akibatnya, fungsi tiroid menjadi lemah.

4. Kebanyakan soya adalah genetically modified, tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz tumbesaran sel, tisu badan dan macam-macamlah. Tapi malangnya, kandungan racun perosak yang tinggi memusnahkan khasiatnya semulajadinya secara perlahan-lahan.

5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya: kembung perut, kekurangan asid amino, kerosakan pankreas. Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya, diorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium to make sure antizat tersebut hilang.

6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan amnesia atau bahasa mudahnya NYANYUK, tahu nyanyuk mende? Untuk pengetahuan, para kafir agen Dajjal ini jugalah yang mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar dunia) Namun realitinya, soya dapat:
  • melemahkan kejantanan lelaki
  • mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan
  • meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sebab dalam soya ada hormon estrogen yang sama dengan kandungan estrogen wanita.
  • ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zink yang penting untuk badan kita terjejas.
Kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita juga.

Firman Allah:Wahai sekalian manusia!Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu. Surah Al-Baqarah: 168
Walau bagaimanapun, Tempe dan Kicap Soya adalah baik untuk kesihatan. Kenapa? Sebab tempe dan kicap telah melalui proses fermentation atau bahasa melayunya, penapaian. Soya ni cuma tidak elok dimakan secara fresh atau mentah, apatah lagi kalau dah diproses menjadi air minuman (dari kilang pengeluar especially)

Sekarang baru aye faham kenapa orang dulu suka sangat buat soya jadi tempe. Tak pun orang Jepun yang makan natto yang melekit-lekit tu. Ataupun orang Hong Kong yang suka sangat makan tauhu busuk.

Makbed copy kat SINI. Thanks!




Diakhir pembacaan artikel ini, aku tetiba terfikir....
Makin banyak lelaki yang nak jadi perempuan skang ni. Adakah kerana AIR SOYA???
Banyaknya gay skang, ADAKAH KERANA SOYA juge? Sebab ayat klise para pondanz dan gayz ni katanya naluri diorang ni sejak kecik lagi. 
Adakah kerana SOYA? 

Tak baik salahkan Ibu mengandung tau!
Orang dah lahirkan ko pun da cukup BAGOS! 
Dah bagi segala pendidikan , makan pakai..bela dengan penuh-kasih sayang, ko bagi lak ayat camtu kan sebagai alasan. Hmmm.... 

Sekali lagi..

ADAKAH KERANA AIR SOYA?? 

Ada juga yang cakap pengamal soya tegar masa peknen memungkin anak kena G6PD
Yang ni memang doctor sniri kabor kat haku. 

Minta maaf kalau artikel ini menimbulkan kontraversi ek. Maybe, kita kena buang IDEA bahawanya minum soya buleh buat anak putih tu. Takde kene mengeneeee tau.

Leh baca forum pasal soya-moya ni kat sini - KLIK


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram