Followers

12 Sep 2011

Oni dan Wawan today


Decision has been made. 
Baby sitter yang membuat onar itu aku terminate meskipun sebahagian dari hati aku ni kesian dan masih lagi nak dia jadi pengasuh kepercayaan aku. 
But, I couldn't afford to take risk anymore. 
I am sure this kind of situation will happen again. 
Paling tak pun, tetiap kali raya. 

Till today, she doesn't bother to at least update me her current news.
Seems like she doesn't even care about the kids anymore. 
Macam dah tak minat nak kerja je... Takde pun tanya pasal Oni. 
Amoih...raya sakan no! Salu tu tanye je...concern gak pasal Oni dan sapa yang jaga Oni. 

Oni dan Najwan now safely under the care of Wana. 
Wana penah jaga Oni masa baby-baby dulu. 
Dia pengasuh bekap jugak selepas Faz Kinchi the Mak Mandir. 
They existed pun because of this baby sitter gak la yang kadang cuti sampai takleh nak predict lansung bila nak balik. 

Yang tu ajelah satu masalah orang ni...
Yang lain-lain tu suma ok.
Bab kebajikan, makan pakai, tido segala tu suma ok. Perfect! 
Tak kan aku nak lupa jasa dia tolong tumpangkan Oni tido umah dia masa aku bersalin dan Apaknya kena demam campak tu, kan? 

Dan mengenangkan tu la jugak aku ralat sangat nak terminate dia. 
Tapi, aku tidak boleh mengambil risiko lagi. 
Aku da penatttttttttt FULLSTOP


Takpelah, aku bayar gaji kat Wana aje. Dia pun tak keje dan nak sangat keje.
So, takyah kuar gi keje jejauh. 
ok je umah, baby sit. Dan aku bayar gaji. 
Lagi senang mintak tolong kawan sniri jaga. Zahirah buleh la ada kawan. Oni pun ada kawan. Lagipun, Zahirah takleh berenggang lansung ngan mama dia. Masih lagi breastfeed. So, elok sangat la. 
HArap, Wana buleh la berterusan jaga anak-anakku. 
Plis.Plis.. Allah, make it easy for us. 
Amin!

2 hari sebelum today, ada open house. 
Gi sekali ngan Wana. 
So, masa tu la aku introduce sekali lagi kat Oni dan aku cakap kat dia yang 'Oni nanti duduk ngan Makcik Wana ye masa Ibu pi work..'

Nasib baik, Oni nampaknya tak takut ngan Wana. 
Dan dia leh main ngan Zahirah. 

Semalam, aku berkali-kali cakap ngan dia yang dia akan kena duduk ngan Wana , dan Oni angguk-angguk macam faham. 

Pagi ni nak gi keje, sekali kejut je Oni terus bangun. 
Siap-siap pakai kasut, bawak bantal busuk dia dan didukung Apak turun ke kereta.
Najwan plak aku dukung. BUleh lak berak pepagi yang hening nih tauuu. Cis! 
Lepas suma da ready, aku drive ke umah Wana. 
Kebetulan masa aku sampai, Wana ada kat bawah. Dia jemput Oni turun. 
Eh, mudah plak Oni suruh Wana dukung dia masa tu. 

Najwan diletak atas tilam. Oni masih lagi dengan Wana. 
Aku cium anak-anak aku kendian cakap kat Oni yang aku dah nak gi keje. 
Oni merengek, nak ikut. Aku dah cemas... 
Jangan la nangeh cayang. Kalau ko nangeh, kompen Ibu EL hari ni!

"Oni kena duduk ngan Makcik. Jaga adik ni...."

Seraya tu dia berhenti merengek. Dia pandang si adik yang tak paham pape tu. 

"Jaga adik ye sayang.. Ibu gi work.  Babai...." aku terus keluar laju-laju. Kang dok lama-lama dia nangeh lagi kang. 


Tengahri aku call, Oni dan NAjwan baik-baik aja. 
Takde pun Oni nangeh. Alhamdulillah.. 
Cuma Najwan je merengek sebab dia demam. 

Leganya...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram