Followers

12 Jun 2011

Cara boh Doodle dalam gambar




Entri tutorial khas buat Pink Ummi


Camana nak letak doodle cute dalam gambar? Sama jugak macam kita buat watermark. Ada setengah orang terer wat watermark sendiri. Watermark paling koman dan senang adalah pakai perkataan-perkataan aje... Simple. KAlau sapa yang rajin lagi, dia pakai watermark bergambar. TApi, yang tu memerlukan kerajinan la sebab kena lukih dulu pakai Paint, Words atau pun Photoshop. Edit-edit suma then letak dalam gambo. 

Sama jugak cam doodle. Sapa pandai wat doodle, semestinya takde masalah nak buat apa-apa image katon untuk wat watermark. Doodle muslimah yang Makbed pakai untuk gambo ni MAkbed amik orang punya. Dia sedekahkan untuk kengkawan pembaca blognya. Buleh check blog Cik Bulat.


Nama nak reka sendiri doodle, atau apa-apa image sesuai untuk dibuat watermark, memang tak sempat. Mekasih kepada Cik Bulat yang baik hati. Ada 6 doodle perlbagai kaler. So pilih la nak yang mana. Kendian.... edit la apa yang patut. 

Makbed pakai Photoscape. Ini je yang paling simple dan tak serenyah Photoshop. Tapi kalo pandai guna Photoshop, lagi besh la upacara editing nya, ye dak? 



Doodle tu copy and save dulu. Pehtu bukak dalam Photoscape. 
Edit la. MAkbed pakai edit TEXT je. Pastu tulisan tu buleh tukar-tukar kasi cantik. Lepas dah habih edit tu, save dalam PNG format. Tapi, masa kita save awal-awal dari blog Cik Bulat pun format dia dah PNG dah. 


Pastu... 


Buleh guna terus bila edit gambo lain. 





Klik aje kat ruangan yang MAkbed tunjuk pakai anak panah tuh. Then klik PHoto. Nanti akan kuar folder yang kita save doodle yang diedit tadi. Klik aje gambo tu dan kita akan nama gambo tu terbit kat sebelah gambar yang nak boh doodle.


Kendian, ko kecikkan la doodle image tu ikut suka, Nak ejas dok kat mana pun buleh. Nak senget ke, tonggeng ke..buleh jugak. Jangan lupa save pastuh.


Camni ...




Paham ke? Harap paham la ye. Heee...LAma dah aku tak wat tutorial nih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram